Låt oss dela en pava över nätet -- juli 2014

Diskussion i 'Vin' startad av Mattias Schyberg, 16 juni 2014.

?

Hur bra var månadens vin (pris är inte en faktor)

 1. 95-100 Klassiskt, ett stort vin

  0 röst(er)
  0,0%
 2. 90-94 Exceptionellt, ett vin med överlägsen karaktär och stil

  0 röst(er)
  0,0%
 3. 85-89 Mycket bra, ett vin med speciella kvaliteter

  80,0%
 4. 80-84 Bra, ett välgjort vin

  20,0%
 5. 75-79 Mediokert, ett drickbart vin med ett antal skönhetsfel

  0 röst(er)
  0,0%
 6. 50-74 Kan inte rekommenderas

  0 röst(er)
  0,0%
 7. Deltar inte men vill se omröstningen!

  0 röst(er)
  0,0%
 1. chambertin

  chambertin Medlem

  Det är ju 9 dagar kvar i Juli så vi hoppas på fler eftersläntare.;)
  Bra och intressanta kommentarer på vinet !
   
  Vino fino gillar detta.
 2. Emanuel

  Emanuel Instagram; Swedish Champagne Dude

  -Blev tvångskommenderad på jobb några dagar tidigare än planerat så jag hann inte poppa månadens flaska som planerat. Kommer således vara toksist på bollen och rapportera in i slutet på Augusti tillsammans med nästa månads grupparbete.

  -Under tiden passar jag på att sitta och tjura, dricka alkoholfri Becks, spendera osunt mycket pengar på internetvin samt tillbringa osedvanligt mycket tid på forumet drömmandes om allt gott jag ska dricka när jag kommer hem.
   
  Mattias Schyberg och Vino fino gillar detta.
 3. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Problemet är bara att när du inte är hemma så har du inte lika mycket tid att spendera här. :(
   
 4. Emanuel

  Emanuel Instagram; Swedish Champagne Dude

  Ha ha, antar att du menar att när jag är hemma så har jag inte lika mycket tid att spendera här, då har jag ju fullt upp att dricka goda viner och 1000 andra projekt. (På senare tid med övervikt på skumpa vilket kanske kan bero på att den där smällen man får i skallen av kendokäppen varje gång man vidrör ämnet har haft motsatt effekt och gjort att man istället sjunker djupare i champagneträsket... (Men mer om det i andra trådar inom kort...)
  När jag sitter på Nordsjön och häckar har jag dock alldeles för mycket fritid som tyvärr inte kan användas till något konstruktivt vindrickande men dock konstruktivt forumskådande, navelskådande och vin-på-internetskådande...
   
 5. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Jag förstår, det är bara kul när du är aktiv, menar inget annat än så. För mig gör det alltså inget om du är ute till sjöss ofta. ;)
   
 6. Michael.S

  Michael.S Medlem

  Äntligen har jag fått tid att prova detta vin. Har haft ett par veckor av renovering och flyttkaos det senaste.

  Här kommer mitt omdöme. Jag är nybörjare på vin och speciellt på att ge betyg osv. Så ta hänsyn till det :)

  Doft: Jag känner någon slags frukt,möjligtvis plommon eller torkad frukt. Tror även det finns en liten lakritsdoft.

  Smak: Plommon,vinbär och någon typ av jordighet.

  Helhet: Tycker detta vin är gott,men det känns som de fattas nåt. Hade velat ha en bättre smakupplevelse inte så platt som det kändes.

  Nu hade jag velat ha ett omdöme på mitt omdöme :p vad bör jag tänka på eller göra annorlunda? :)
   
  merlotsmile, mnor, Larseman och 2 andra gillar detta.
 7. Vino fino

  Vino fino Medlem

  Det var väl en bra sammanfattning som du gav? Kör hårt. Det är dina intryck som är viktiga när du ska ge ett omdöme, vi andra kan babbla för oss själva.

  Flest smakord vinner inte. Alla är vi olika. Lita på dina egna intryck.
   
  kayaker, Livermore, Larseman och 2 andra gillar detta.
 8. ChristianB

  ChristianB DipWSET

  Precis som Vino fino säger är det ju inte antalet aromord som gör recensionen, men visst är det roligt att lära sig hitta i den djungeln också! Det bästa sättet brukar vara att delvis fortsätta prova och delvis skaffa sig referenser, t ex med en början i kryddskåpet eller skafferiet hemma! Ställer man timjan, rosmarin, lagerblad, peppar (vit och svart), osv bredvid varandra så brukar det gå bra att reda ut de olika begreppen. Sedan kommer man till mer personliga grejer, som ett minne jag har från Grekland där solstekta vita klippor doftade av vildväxande timjan. ;) Sådana intryck kommer man också över med jämna mellanrum!
   
 9. gece

  gece Man vänjer sig.

  OK, mitt första försök här :)
  Mörkt blålila och en massa mörka bär som jag är dålig på att identifiera, men björnbär, hallon och måhända svarta vinbär: kända som en massiv fruktbomb här i glaset. Men, i munnen är det ganska anonymt, lite av samma bär och tämligen fylligt men det saknar identitet. Helt OK struktur gör dock att det känns som, för att citera sambon, "ett trevligt sällskapsvin eller alternativ till rose". Sorteras under "inköp vi varken ångrar eller tänker göra igen". 86p
  .
   
 10. merlotsmile

  merlotsmile Medlem

  Här kommer jej:
  Färg
  Det är ett rubinrött vin med lite blåa stänk med djup färgintensitet. Mycket färgpigment i tårarna fastnar i glaset.
  Doft
  Stor doftintensitet (pronounced) med primära aromer av mogen mörk frukt i form av mörka körsbär, björnbär och plommon. Sekundära aromer i form av mörkrostat kaffe, mocha och choklad från eken (12 månader på ek där 50% ligger på nya franska fat och 50 % ligger på ett år gamla fat). Där finns dessutom rök, bränt gummi samt lite plåt och järn. Känner även volatila syror (speciellt vid högre temp). Vinet är under utveckling (developing).
  Smak
  Det är ett torrt vin med medium+ syra. Tanniner finns det gott om (medium+ mängd) som är hyfsat mjuka och finkorniga (ger dock en liten strävhet i finishen). Alkoholen är medium+ (14%). Medium+ fyllighet. Intensiteten i smaken är medium+, dvs lägre än i doften. De sekundära smakerna tycker jag dominerar (kaffe, rök, gummi) och överskuggar de primära smakerna av den mörka frukten ( mörka körsbär, björnbär, plommon). Finishen är medium lång och avslutas med en liten bitter strävhet.

  Konklusion
  Balans
  - Syran bär upp vinet på ett bra sätt (pluspoäng). Tanninerna är mjuka och integrerade (pluspoäng). Eken skymmer frukten (för tillfället ?). Tycker inte den fina frukten man fann i doften kommer fram i smaken, men den finns där. (minuspoäng). Alkoholen sticker ut och ger en obalans ju högre temp på vinet (minuspoäng). Volatila syror i för hög mängd är inte så kul. (minuspoäng).
  Längd - Frukten försvinner ganska snabbt i finishen och lämnar kvar en lite sträv bitter eftersmak (minuspoäng) .
  Intensitet – Mycket bra intensitet/koncentration i aromer (pluspoäng). Bra intensitet/koncentration i smaken (pluspoäng)
  Komplexitet – det finns många nyanser i viner (pluspoäng)

  Vinet är tillräckligt komplex och intensiv i aromer/smaker för att klassas (bra mycket) högre än GOOD (80-85). Men saknar i nuläget balans och längd för att hamna på OUTSTANDING (90-100). Klassar således vinet som VERY GOOD (enligt WSET) dvs 85-89 poäng (enligt min/Vino Finos mappning WSET-CT).

  Jaha … och var skall man lägga sig i den sekvensen då (85-89)? Är den en bra representant för Pinotage? Har den “typicitet”? Jag har druckit alldeles för lite Pinotage för att kunna avgöra, men magkänslan säger att den har det så då borde den hamna i övre spannet. Har den utvecklingspotential? Ja det finns bra med frukt och bra struktur så den kan absolut utveckla tertiära aromer i flaskan med tiden. Även det gör att den borde hamna i övre spannet. Jag klipper till och ger den 88 poäng! (Min första poängsättning någonsin … tjoho).

  Personligen är det dock inget vin jag går igång på. Gillar det inte alls. För tillfället går jag igång på gamla riojor :rolleyes:
   
  Last edited: 31 juli 2014
  mnor, Michael.S, Mattias Schyberg och 1 annan gillar detta.
 11. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Blev av någon anledning lite nyfiken på att se vad folk utanför FW tycker om detta vin och hittade denna recension från Livets Goda:
  http://demo.livetsgoda.se/dryck/dryck.asp?Meny=Nytt_pa_SB2012&DryckId=10838#.U_GyV6YazCQ

  Inget konstigt i sig (smaken är ju olika), men är inte 92p väl höga poäng från en sida jag trodde var lite försiktiga med höga poäng? Dessutom ligger poängen två pinnar högre än det högsta betyget som delats ut här på forumet. Ytterligare ett bevis på att svensk vinjournalistik inte bör tas på allvar, möjligen?
   
 12. chambertin

  chambertin Medlem

  Recensionen verkar vara av Per Bill så dra av 2-4p så hamnar du ungefär rätt. :)
   
 13. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Två poäng avdrag blir det i så fall. ;)

  Per Bill, är han känd för att överskatta? Har själv ingen koll på vinkritiker rent allmänt.
   
 14. chambertin

  chambertin Medlem

  Jo Mr frisk-fräsch-fruktig har den läggningen.
   
  kayaker gillar detta.
 15. Emanuel

  Emanuel Instagram; Swedish Champagne Dude

  Som vanligt toksist på bollen så fick jag igår då änligen tid att dricka förrförra månadens vin. (Pikar undanbedes vänligen men bestämt;) )
  Efter att ha slagit upp i glaset med en kortare dekantering möts jag av en kraftfull doft där jag känner mörka bär med björnbär och plommon som sticker ut.
  Smaken bär med sig samma toner av mörka bär med blåbär, björnbär och en ton av läder. Kanske även en liten Syrahaktig vitpepprighet?
  Vinet är fylligt och har en hyfsad längd och avslut med trevliga tanniner.
  Efter första glaset före maten känner jag dock inte att detta vin inte är min tekopp även om det var gott men när andra glaset dricks till en hängmörad ryggbiff med nyslagen bea tycker jag nog att det lyfter någon oktav.
  Nja, skulle nog inte köpa fler flaskor men det är ändå ett trevligt vin, jag ger det 87 Fwp dagen till ära :)
   
  Mattias Schyberg gillar detta.
 16. Mats

  Mats Gone todash....

  Nej då, inte alls toksist. Drack det igår tillsammans med @StefanAkiko och här är några korta sammanfattande ord kring vinet trots att jag har något svårt att läsa mina anteckningar eftersom vi även drack augustivinet, sherry, sauterne, vin jaune och GT......

  Dekanterat till karaff i 5 timmar. I början en doft av motorutrymme som dock försvann efter en stund i glaset, annars framför allt hallongodis, plommon, lite lakrits och ek. En smak där den kraftiga syran döljer det mesta för mig men det finns lite av doften i smaken som är lite söt med en hel del ek och en eftersmak av smällt smör men tyvärr alldeles för mesiga tanniner för min smak. Sammanfattningsvis får jag en "konstgjord" känsla av vinet, lite som om man jämför köpt blandsaft med hemmagjord svartvinbärssaft. Inget vin jag går i gång på, poäng efter min personliga smak skulle bli just över 80 p men räknar man in kvalitet osv några till, kanske 85-86 p.
   

Dela sidan