Låt oss dela en pava över nätet - maj 2018 - Leonor Palo Cortado 12 Years

Diskussion i 'Vin' startad av LarsW, 26 april 2018.

?

Hur bra var månadens vin (pris är inte en faktor)?

Poll closed 7 juni 2018.
 1. 95-100 Klassiskt, ett stort vin

  0 röst(er)
  0,0%
 2. 90-94 Exceptionellt, ett vin med överlägsen karaktär och stil

  26,1%
 3. 85-89 Mycket bra, ett vin med speciella kvaliteter

  17,4%
 4. 80-84 Bra, ett välgjort vin

  21,7%
 5. 75-79 Mediokert, ett drickbart vin med ett antal skönhetsfel

  0 röst(er)
  0,0%
 6. 50-74 Kan inte rekommenderas

  0 röst(er)
  0,0%
 7. Deltar inte men vill se omröstningen!

  34,8%
 1. Bastardo

  Bastardo Medlem

  Eller skumpa från det landet?
   
 2. Adamanko

  Adamanko Medlem

  Syrran var över precis. Jag fick denna:
  2013 Abrau Durso Victor Dravigny Extra Brut
  Får se om den levererar.
   
 3. Omar Khayyam

  Omar Khayyam Medlem

  Fantastiskt ställe! Jag var också där för ett bra tag sedan, hade litet otur dock med en nybörjarguide och visste själv inte så mycket om vin.

  Vi hade dock bl a en liten vertikal där jag vill minnas att vi tyckte oss kunna spåra Sovjetunionens nedgång i årgångarna. Vinerna blev sämre i mitten på 80-talet för att sedan till slut upphöra att produceras. Sedan blev det långsamt bättre från en mycket låg nivå när de väl började göra vin igen någon gång efter inbördeskriget med Transnistrien i början av 90-talet. Så det var ju en upplevelse. Men så här i efterhand är jag litet osäker på om det verkligen inte producerades vin de åren 89-93 eller vad det nu var som saknades i uppställningen eller om de bara inte ställde fram dem. Viss språkförbistring rådde så inte lätt att säga.

  Och vinprovningen ägde rum i någon sorts sovjetisk jaktstugekitchlyx anno 1955 med uppstoppad björn, långbord i massivt trä och läderfåtöljer i sovjet high life style. Sjutton om det inte var en lönndörr i stenväggen också men vågar inte svära på det. Rena low tech James Bond-miljön.

  Men mest minns jag när jag läste en artikel i någon brittisk tidning ett par veckor senare att Görings privata "samling" fanns där. Det var väl ryssarna som kom först till Karinhall... Hade ju varit intressant att se. Men som sagt, det var guidens första dag på jobbet och det hela var synnerligen exotiskt och märkligt och fokus var inte bara på det vi fick i glaset. Tror att jag tänkte tanken att vinmakarstilen med sött och halvsött bubbel var en kvarleva från en svunnen era då skumpa inte skulle vara torrt.
   
  Last edited: 17 maj 2018
  LarsW, StefanAkiko, Trydebull och 6 andra gillar detta.
 4. Trydebull

  Trydebull Medlem

  Kul med Sherry!

  Bärnstensfärgad.

  Doften fantastisk med maccademianötter, smör, honung, mjukt fett, söta frukter.

  Smaken direkt spretig och spritig. Eneträ på tungan. Citrusfrukter med lite grillyta. Lätta sockeraromer från sockerrör men också betans söt-sträv-beska smak. Inte jättebra.

  Väntar två dygn.

  Doften än fetare. Fortfarande bra men här har den nog ändå tappat lite för min del.. .

  ... till fördel för smaken som nu blivit av med de värsta ungdomssynderna. Lite mer gula plommon, mjukare citrustoner och inte fullt lika spritig. Definitivt inte lika spretig.

  Helt ok+ men mer än så blir det ändå inte. Blandar man in pris och viss möjlig utveckling så är det här ju verkligen en stjärna men så brukar jag inte betygsätta så jag säger 81.
   
 5. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Ååh! Det finns ju så många underbara Sherryostar! Flagor av vällagrade hårdostar ー de orange-gula flagorna från de or-bebodda Mimoletto-ostarna sticker ut samman med till torrt åldrad Grana Padano. Sådana ostar smyger in fint med torra Oloroso och underbara PC:ar. Faktiskt även ostar som Reypenauer (ursäkta evt fu++ad holländsk stavning).
  Det är dessutom underskattat att ägna sig åt äldre olivoljebadad Serrano med dessa ädla drycker. Liksom de fantastiska olivblandningar man alltsomoftast serveras i Spanien under den heta årstiden.
   
 6. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Jmf med dig är de flesta av oss här = alkisar ;-)
   
  Bastardo gillar detta.
 7. Bastardo

  Bastardo Medlem

  Jag kommer aldrig erkänna att jag är en alkis, men däremot går det hur bra som helst att kalla mig för en storkonsument av alkoholhaltiga drycker … ;)
  BTW. Försök skriva med tangentbordet när du är riktigt packad. Du kommer märka det ganska snabbt att det går inte. OM du inte kan göra det, betyder förmodligen att du är full. Bara mycket få människor klarar av att skriva även om de har inmundigat några centiliter för mycket. Du kanske inte märker av det så mycket själv men andra gör det på en gång. :)
   
  glenn_peter, sunqan och StefanAkiko gillar detta.
 8. gece

  gece Man vänjer sig.

  Har sänkt två halvflaskor under maj. Otippat gräddigt för en Palo Cortado, russin, knäck, svamp, komplext. Bra syra, och 20% alkohol försvinner nästan. En aning enkel jämfört med andra PC men fortfarande tillräckligt bra för att kvala in i 85-89-gruppen. Går bra att dricka till allt från en somrig sallad till Mums-Mums.

  Har druckit bättre men detta är ett bra val! Ska nog köpa på mig några flaskor att som nödproviant hemma

  Edit. Efter att ha läst om "första mötet med sherry" här i tråden måste jag väl dela med mig av mitt. Det var förstås hos mormor där någon form av "dry sack" var stående aperitif. Således blev sherry det första vin jag drack civiliserat, och inte för att bli full (för man fick bara ett glas av mormor ;) ). Inte det ballaste man kunde dricka som typ 16-årig grabb men när jag stod och smuttade där insåg jag att det talade till mig. Tack mormor för att du öppnade dessa sinnenas dörrar åt mig.
  Som referens poppades en 2003 Viña Tondonia Reserva Blanco, på temat "spanskt med oxidativ karaktär". Korkad.
   
  Last edited: 27 maj 2018
  MagnusH70, Trydebull, Wintermute och 8 andra gillar detta.
 9. petterkalle

  petterkalle I rescued some wine. It was trapped in a bottle.

  ..det här är ju gott! Tycker det doftar söt madeira?? Mycket sälta som påminner om de där salta strandväxterna man ibland kan köpa i fiskdisken blandade med OLW torrostade blandnötter! Tycker inte att alkoholen känns så mycket vilket jag ju normalt är känslig för. Känns balanserad? Lite tunn i gommen men en eftersmak som håller i länge! Det var länge sedan jag drack sherry och jag vet inte om jag någonsin druckit en Palo Cortado? Och jag vet fortfarande inte hur och när man dricker detta? Öppnade flaskan för nån vecka sedan och har fortfarande ca 2/3 kvar och då har ändå nån skvätt gått till matlagning...Gillar! Helt klart värt 90 fwp!
   
 10. sunqan

  sunqan Vinös

  Jag tycker Palo Cortado funkar ypperligt till svamprisotto.
   
  Trydebull, petterkalle, Bastardo och 3 andra gillar detta.
 11. Petra

  Petra Medlem

  Har nu testat månadens pava viket var roligt då jag är fullständig novis på Sherry. Därför gör jag ingen spoiler eller smaknot heller då jag inte har några erfarenheter eller referenser.
  Kan väl säga att jag är inte såld på sherry. Men kul att testa något nytt:)
   
  Adamanko, MagnusH70, Trydebull och 7 andra gillar detta.
 12. Bastardo

  Bastardo Medlem

  Det kan ändras med tiden när du får mer erfarenhet av sherry. :) Jag var ingen större sherryälskare förr heller men sen började alla kugghjulen snurra som de skulle. ;)
   
  Trydebull och Mats gillar detta.
 13. thunberg

  thunberg Flaskfantast Moderator

  Nja, inte så värst mycket. Har tagit en liten sipp då och så under veckorna men någon överväldigande förändring har det inte blivit. Kanske aningens att doften tonats ner något. Håller mig tilt mina ursprungliga poäng enligt tidigare inlägg: Låt oss dela en pava över nätet - maj 2018 - Leonor Palo Cortado 12 Years
   
  Trydebull, glenn_peter och gece gillar detta.
 14. Mats

  Mats Gone todash....

  image.jpg

  Sherrykamp! Gonzalez vs Gonzalo
  En kamp som månadsvinet förlorade på alla plan, var i så olika BLIC-ligor att en jämförelse inte är lönt.

  Har druckit dem under 3 veckor och haft dem under kork i RT. Brukar ha öppnade sherrysar kallare men blev inte så nu och båda har tappat lite på slutet så kanske bägge hade blivit bättre om jag varit snällare med dem.

  Måste verkligen lära mig att ge delrapporter när jag dricker viner som dricks över flera veckor (sherry, madeira, port, sött vitt, tokajer mm). Tror man ska minnas men efter någon vecka minns man bara någon typ av generell poäng och inte smaker mm.

  Nu efter tre veckor:
  Doft: Rom, whisky, grappa, melass, kakao, mandel och något sött (melassen?).
  Smak: Lite för klen men dofterna känns plus en lite för syntetisk alkoholsmak. Den sherryspecifika brödiga eftersmaken kickar in och håller i hyfsat länge. Salt och gott!

  Slutbetyg? Efter att ha jämfört med DGO och den syntetiska alkoholsmaken skulle man kunna dra ner betyget rejält men under de här veckorna har det varit gånger som gett mig riktigt bra sherrystunder så jag landar till slut över det magiska 90-sträcket.
   
 15. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Skönt att vi fick facit äntligen! :)
   
  petterkalle, chambertin, gece och 2 andra gillar detta.
 16. Tomas Lindblom

  Tomas Lindblom fd Deppodi Moderator

 17. Adamanko

  Adamanko Medlem

  Vi är två!!! :D
   
  LarsW gillar detta.

Dela sidan