Minsta prishöjningen bland vinerna på senare årtionden; max 20 år

Diskussion i 'Vin' startad av Bastardo, 1 maj 2018.

 1. Mouton

  Mouton Gäst

  Av nån anledning börjar jag tänka på en filmtitel med Jim Carrey och Jeff Daniels i huvudrollerna.
   
  Bastardo gillar detta.
 2. Bastardo

  Bastardo Medlem

  Forumet behöver nog lite underhållning också, inte bara tråkigt prat om viner etc. Jag tror att ni tar er själva alldeles för blodigt allvar. Man ska njuta av vin, inte försöka hindra lite annan synvinkel på vin än vad ni har!
  Tror ni för sjutton på fullaste allvar, att man kan ta hänsyn till alla möjliga variabler när man pratar om vad vinet kostade cirka 20 år sen?
  Jag hoppas att ingen här är så korkad, att denne tror att det är ens möjligt att göra. Och vem skulle utföra såna kalkyler i så fall? Nejdå, glöm sådana ambitioner.
  Eller tänker ni så varje gång ni ska köpa vin? Är det här vinet nu kanske fel prissatt ändå? Vad ska kompisarna på FW säga om jag köper så här billiga viner?
  Det är mycket enkelt för vem som helst lägga ut bilder på nätet och visa vilka fina flaskor man har köpt, men när det kommer till mera verbara övningar och man måste skriva lite, då tar orket plötsligt slut. Eller kanske kunskap eller båda dera.
  Snart kommer det var så, att man måste skaffa först alla möjliga certifikat innan man får ens nämna något vin vid namn. Är det kanske så ni vill ha det? Eller statistik för varje gång man säger någonting?
  VAR är era egna bevis på allting som ni lägget ut här? AV mig kräver ni hela tiden att jag måste kunna bestyrka mina påståenden, men det finns ingen annan som utfrågas om sånt! Mobbning skulle jag vilja kalla det. :(
   
 3. thunberg

  thunberg Flaskfantast Moderator

  Inte om vinet smakar kattpiss. Viner som underpresterar kan aldrig klassas som prisvärda, oavsett om det kostar 5, 50 eller 500 kronor. Men om man är ute efter APK (alkohol per krona) så är det säkert prisvärt. Men då har vi helt lämnat området finewines.
   
  Last edited: 3 maj 2018
  Tristan, Magnus L, Poussard och 1 annan gillar detta.
 4. magnum

  magnum Epernay, Frankrike

  I årgång 2003 finns det viner som Parker gett högre poäng än Yquem.
   
  Bastardo gillar detta.
 5. Bastardo

  Bastardo Medlem

  Jag har inte påstått att nämnda vinet har underpresterat. Det var bara helt enkelt inte i min smak! Det är stor skillnad med det tycker jag.
  Kopierat från Munkis:
  2005 Conde de Valdemar Gran Reserva
  Betyg: 14,5. Men fortfarande inte i min smak.
   
 6. thunberg

  thunberg Flaskfantast Moderator

  Jag köper billiga viner i parti och minut och ingen har någonsin sagt något om det. Jag försöker iofs inte heller övertyga alla om deras förträfflighet eller prisvärdhet. Enkla, billiga viner kan vara helt magiska som så kallade gulity pleasures. Hittar jag något vin som jag gillat tidigare för en billig peng så köper jag. Men det betyder inte att jag köper billiga viner bara för att de är just billiga.
  Det hopas jag inte, då ligger jag risigt till med enbart Munskänkarnas 1-betyg att luta mig tillbaka på. Däremot så ser jag till att ha belägg för det jag skriver och hänvisar gärna till källor. Att enbart skriva "att man läst det någonstans" utan hänvisning känns vagt.
  Som jag skrev ovan. Om jag hänvisar till andra källor så ser jag till att förmedla dessa. Egna tankar och funderingar är svårt att källhänvisa till men då står jag för det jag sagt.
   
  Mouton gillar detta.
 7. thunberg

  thunberg Flaskfantast Moderator

  Ok, inte underprestera men du menar då att du trots att du inte tycker om det att det har ett ok pris på 149 kr?
   
 8. Silex

  Silex Medlem

  Som @vintomas uttryckte det "För deras rykte är just - så gott som alltid bäst i årgången". Det stämmer ju bra även om det finns några få årgångar då erkända kritiker gett högre poäng till andra viner från området. För att förekomma ett "haha vad var det jag sa-inlägg" så kan jag tillägga att av mer moderna släpp så var t ex 1994 och 2003 svaga år för d'Yquem där andra slott fick någon poäng mer av vissa bedömare. För gamla flaskor så gav Winespectator 74p till d'Yquem 1924 och då går det säkert att hitta ett högre betyg för ett annat vin, men det kanske hade mer med lagringen av just den flaskan att göra.... Oavsett tycker jag inte det fanns någon som helst motsägelse i vintomas inlägg, som ju dessutom var ett av de få i den här tråden där du fick lite medhåll för något du själv skrivit.
   
 9. Bastardo

  Bastardo Medlem

  Nej. 119 kr på år 2013 var okej, men inte i dag. Då väljer jag hellre andra viner.
  Obs! Hittade lite fakta här, hoppas att du inte dissar den också … ;) För i så fall kommer jag att fortsätta leta bara för min egen höga nöjes skull och ingenting kommer att rapporteras här. Jag har redan folk som vill ha tillgång till sån fakta. Upp till dig, med andra ord. :)
  Euro Inflation Rate, 2000-2018 (€10)
  According to the European Central Bank consumer price index, the euro experienced an average inflation rate of 1.67% per year. Prices in 2018 are 34.7% higher than prices in 2000.
  In other words, €10 in the year 2000 is equivalent in purchasing power to €13.47 in 2018, a difference of €3.47 over 18 years.
  The current inflation rate in 2018 is 0.26%1. If this number holds, €10 today will be equivalent to €10.03 next year.
  https://www.officialdata.org/2000-euro-in-2018?amount=10
  Sverige är inte med i euro, men de kan inte ha några större variationer bortom euro ändå. ;) Titta bara på kronkursen så märker ni, att vi kan inte gömma vårt huvud i sanden och tro att ingen ser oss … :) Lilla Sverige har inga medel att försöka styra valutakurser i övriga världen. Eller har ni annan åsikt igen? ;) Då vill ja se lite statistik på det.
  P.S. Det finns säkert tusentals olika statistik att finna på nätet för den som orkar söka. Och det finns knappast en sån expertis här som kan bestämma vilken källa är absolut korrekt. Så om ni skulle hitta en bättre, go ahead. :)
   
  Last edited: 3 maj 2018
 10. Poussard

  Poussard Medlem

  Beror väl på. Jag skulle nog inte tycka att en 36% prissänkt DRC var prisvärd då jag ogillar ekad Pinot Noir.

  Jag tror den som mest tänker på pris här faktiskt är Du. Inget illa menat med det.
   
  Tristan, Carinasomm, Mouton och 1 annan gillar detta.
 11. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Det är skillnad på "allmän bedömd kvalitet" och vad man anser är gott rent allmänt (hämtpizza är gott och likaså Michelinkrubb). Imse vimse spindel spelad på blockflöjt kan vara det bästa man hört när ens dotter har sitt första framträdande, men håller framträdandet samma kvalitet som en symfoniorkester?

  Även inom subjektiva områden som i fallet med en vinupplevelse går det att nå viss konsensus kring ett vins kvalitet även om det är klart svårare mellan två viner än mitt övertydliga exempel. Även om jag skulle hata ljudet från en massiv fiolmatta spelad av en professionell symfoniorkester så skulle jag aldrig anse att barnvisan var mer kvalitativ. :)

  Ville bara förtydliga det. En bedömning (intersubjektiv analys) av ett vins kvalitet är inte nödvändigtvis samma sak som att utgå från frågeställningen gott eller inte gott (subjektiv åsikt utan behov av motivering), utan det bygger även på kunskap om vinstilen och sensorisk analys med hjälp av vedertagna kvalitetsparametrar.
   
 12. Poussard

  Poussard Medlem

  Den här intersubjektiviteten funkar bara upp till en viss nivå anser jag. Men ett orangevin för 200kr och ett rött vin 200kr? Njae..
   
 13. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Ser inte problemet. Utveckla gärna. :)
   
 14. Poussard

  Poussard Medlem

  Vad jag menar är att efter en viss kvalitetsnivå finns det bara subjektiv smak.
   
  Mattias Schyberg gillar detta.
 15. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Ja, i princip, men olika "grupperingar" lyckas ofta hitta subtila aspekter och kvalitetsmarkörer som de kan nå intersubjektiv konsensus kring även om grupperingarna tenderar att bli smalare och mer "elitistiska" givetvis. Men visst blir det ännu mer komplicerat i takt med att den "objektiva" kvaliteten når sin "teoretiska" gräns.

  Luddigt, jag vet. Jag spelar dock tv-spel just nu om jag får använda det som ursäkt till min kryptiska utläggning. ;)
   
  Mouton, Poussard och Daniel A gillar detta.
 16. Swedish

  Swedish Medlem

  För 10 år sen var jag konsult, utexaminerad ifrån Handels, sambo och rolig småbarnsfarsa, husägare...
  Nu är jag en avdankad, snart arbetslös/sjukskriven stasi-anställd, ångestladdad tråkfarsa i en sketen lägenhet...
  Fan vilket jävla fynd jag måste vara med en sådan värdeminskning på 10 år...:rolleyes:
   
  Silenos, Vincent H, Carinasomm och 8 andra gillar detta.
 17. gece

  gece Man vänjer sig.

  Vi kännare är rätt övertygade om att det bara är en tunnelfas.
   
  Omar Khayyam, Carinasomm, thunberg och 6 andra gillar detta.
 18. sunqan

  sunqan Vinös

  Tunnel eller har dricksfönstret passerats, eller -hemska tanke- är du "korkad" och coravinad?Eller prisvärd, kanske.
   
  Mouton gillar detta.
 19. sunqan

  sunqan Vinös

  Enligt scb har kpi ökat från 257,50 i jan2000 till 322,51i jan 2018 hilket väl ger en inflation på 25,25% om jag räknar rätt. Dvs euroland har haft 37% högre inflation.
   
  Bastardo, Pontus, Tomas Lindblom och 1 annan gillar detta.
 20. Bastardo

  Bastardo Medlem

  Tack, sunqan!
  Det satt långt inne med korrekt information, men nu har vi fått det. Har ingen tvivlan på det. Då kan vi första med en enkel matematik, att viner som har haft mindre prishöjning är alla billigare, än vad de antingen borde vara eller hade kunnat vara. Således betraktar jag även viner som är billigare i dag än cirka 20 år sedan som ett fynd. Sen får man söka själv recensioner för att se om de håller även samma kvalitet som länge sedan. Och alla fall i Guigals fall, har jag ingen misstanke att det skulle inte vara så.
   

Dela sidan