Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

 • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Monopol/Systembolaget - vill vi ha det eller ej, fördelar och nackdelar?

Trådskapare
Sörplarn

Sörplarn

Medlem
Hoppla, då avrundar jag lite innan nästa del av SB kommer på upp i denna tråd om en dag eller två, första delen handla endast om sortimentet, känner ni att något skall tilläggas är det bara uppdatera.

Sortimentet Negativt.
 1. Sortiment hos SB är runt 2200 artiklar, inklusive allt på ett år cirka 3800 (inte bara vin).
 2. Stor del av försäljning av produkter i sortimentet är likartat, samma typ av vin i olika förpackningar.
 3. Kunder får faktiskt inte bestämma över sortimentet som det påstås.
 4. Punktskatter, frakter, mellanhänder, påslag och moms bidrar att sortimentet är dyrt (finns undantag).
 5. Komplementet BS lägger SB ingen tid på, vilket skrämmer bort många mindre leverantörer som har bra kvalité till bra pris.
 6. Reducerade priser finns endast och oftast i 500-3000 kronor klassen, pga. så kallade "årgångs-rensnigen" dubbel-moral.
 7. Miljöaspekter angående transport inom BS är dålig, dels för allt skall till Örebro först, "Göteborg-Örebro-Göteborg".
 8. Tid för att få leverans inom BS tar för lång tid (8 dagar), tillägg dålig koll på årgångar.
 9. Årgångar är det alldeles för dåligt av, mycket är ungt.
Sortimentet Positivt. (Svårt)
 1. Reducerade priser i 500-3000 klassen gynnar vin-nördar, dels för en del av dyrare viner får samma pris som utlandet (inte alla).
 2. Vinkällare finns på utvalda orter, som via bolaget kan nås till mindre orter, (dock för litet sortiment, oftast saknas det info).
 3. Bolaget får ibland in äldre årgångar som är svårt att få tag på i utomlands, oftast är det mycket ovanliga, (små partier).
 4. Om man vill ha snabb FPK (fylla per krona) så finns det mängder med BiB:ar i olika färger, med eller utan tofsar.
 5. Vill man ha vatten eller alkohol fria drycker så har SB det.
 6. Du kan göra en privat-import via SB (frågan om det är ens lönsamt).
 7. I Weblansering finns det bra priser i 500-3000 kronor klassen (undantag).
 8. Du får sälja till SB, men var beredd att möta en byråkrati av regler.
 9. Försöker följa säsongens perioder, dock skralt utbud.
Är redigerat, tre bra inlägg av Grapeskull, punkt 1, 2 och 8 i det negativa.
 
Last edited:

Magnus L

urydhtfilgukj
Sortiment hos SB är runt 2200 artiklar, inklusive allt (inte bara vin).

I Systembolagets provade* sortiment finns över 2000 drycker. Dessutom lanseras 1800 nyheter, exklusiva små partier och säsongsartiklar under ett år, även dessa provade.

Till systembolagets försvar så tycker jag de tillfälliga produkterna även bör räknas in. Med andra ord ca 3800 artiklar.

Stor del av försäljning av produkter i sortimentet anses inte vara av bra kvalité.

Enligt vem? Jag tycker de billigare delarna av systembolagets sortiment (nu kan jag framför allt vinbiten) håller en förhållandevis bra kvalitet. BiB-vinerna är fruktansvärt tråkiga, med ett och annat stolpskott, men har druckit oändligt mycket värre vin utomlands. Den stora anledning är att vi saknar det riktiga bottensegmentet i sverige, systembolaget tar inte in viner som på stormarknaderna i europa kostar 2€.

Mitt stora problem är inte att det skulle vara dåligt, problemet tycker jag ligger i att det är oansvarigt likriktat. Typ 25 olika viner från Italien gjort på torkade druvor.

Kunder får faktiskt inte bestämma över sortimentet som det påstås.

Visst bestämmer konsumenten, men det är en ond cirkel. Konsumenten kan inte bestämma eller välja ett alternativ som inte finns. Och systembolaget tar in och efterfrågar de stilar som säljs.Typ 25 olika viner från Italien gjort på torkade druvor.

Så de som bestämmer vad som säljs är de som bestämmer vilka val folk tar. Med andra ord de som har råd att göra stora mängder reklam. Men detta är återigen ingenting som skiljer sig från andra branscher.

Punktskatter, frakter, mellanhänder, påslag och moms bidrar att sortimentet är dyrt (finns undantag).

Ungefär som i alla andra branscher. Finns inget i systembolagets uppdrag som säger att dom skall tillhandahålla dsrycker så billigt som möjligt. Snarare tvärtom.

Komplementet BS lägger SB ingen tid på, vilket skrämmer bort många mindre leverantörer som har bra kvalité till bra pris.

Håller helt med.

Reducerade priser finns endast och oftast i 500-3000 kronor klassen, pga. så kallade "årgångs-rensnigen" dubbel-moral.

Viner och andra drycker i de dyrare nivåerna säljs ju knappast i någon större utsträckning till dom som dricker för alkoholens skull. Så därför finns det för folkhälsans skull inga problem med att ha prissänkningar där. Ser med andra ord ingen dubbel-moral.

Miljöaspekter angående transport inom BS är dålig, dels för allt skall till Örebro först, "Göteborg-Örebro-Göteborg".

Ja, detta är helt absurt och tyckte artikeln om Brekeriet som @Peder länkade till i annan tråd tog upp detta utmärkt.

Tid för att få leverans inom BS tar för lång tid.

På det stora hela tycker jag inte leveranstiden är något problem. 8 arbetsdagar kan låta länge, men skulle säga att majoriteten av det jag beställer dyker upp inom 3-5 arbetsdagar. Däremot borde systembolaget ta större ansvar för att årgångar är rätt och att de artiklar som finns i BS faktiskt existerar hos importören.

Årgångar är det alldeles för dåligt av, mycket är ungt.

Absolut, men känns som att det har blivit lite bättre med äldre viner i de små partierna de senaste åren. Men där kan jag ju ha helt fel :)
 
Last edited:
Trådskapare
Sörplarn

Sörplarn

Medlem
Har problem att citera inte lärt mig så gör det så här.

"Visst bestämmer konsumenten, men det är en ond cirkel. Konsumenten kan inte bestämma eller välja ett alternativ som inte finns. Och systembolaget tar in och efterfrågar de stilar som säljs.Typ 25 olika viner från Italien gjort på torkade druvor."

-Visst är det sortimentsmodellen som styr, absolut finns det en större kund förfrågan om alla vi på fine wines krävde att Opus One Napa Valley skulle finnas (vilket inte finns idag), men dom använder detta som ett argument, vilket klingar fel.

"Ungefär som i alla andra branscher. Finns inget i systembolagets uppdrag som säger att dom skall tillhandahålla dsrycker så billigt som möjligt. Snarare tvärtom."

-
Här är det monopolet som styr och de människor som styr detta, man kan inte bortse från det i denna fråga, därför är utlands importen så stor idag.

"Viner och andra drycker i de dyrare nivåerna säljs ju knappast i någon större utsträckning till dom som dricker för alkoholens skull. Så därför finns det för folkhälsans skull inga problem med att ha prissänkningar där. Ser med andra ord ingen dubbel-moral."

-Dubbel moralen är att bolaget gått ut flera gånger att man ska inte sänka sina priser det skall väl gälla alla varor, finns rika alkoholister.

Tillägg detta är ren propaganda video av SB!

Så här kan verkligheten se ut som jag länkade i en annan tråd.
 
Last edited:

Vino fino

Medlem
Ingen som blir förvånad om jag går motvalls här och argumenterar mot Palatset i Kungsträdgården.... Och inget personligt här, jag argumenterar mot Systembolaget, inte mot dig @Grapeskull . :)

Till Systembolagets försvar så tycker jag de tillfälliga produkterna även bör räknas in. Med andra ord ca 3800 artiklar.


Vi vet att jämfört med andra monopol (Pennsylvania, Montreal etc) så har SB extremt påvert utbud. Dessutom är det väldigt generöst att räkna med webblanseringar och vinkällarbutikspartier--- är det rimligt att kalla detta för Systembolagets (detaljhandelsmonopolistens), hela Sveriges sortiment? Jag tycker inte det.

Visst bestämmer konsumenten, men det är en ond cirkel. Konsumenten kan inte bestämma eller välja ett alternativ som inte finns. Och systembolaget tar in och efterfrågar de stilar som säljs.Typ 25 olika viner från Italien gjort på torkade druvor.


En av myterna från Kungsträdgården. Konsumenten "bestämmer" bara utbudet från beställningssortimentet (och numera är det återigen tillåtet att bulkbeställa, det som förbjöds temporärt efter mutskandalen, så vem vet vem som är "konsumenten"?).
Huvudkontorets dinosaurer på inköpsavdelningen bestämmer lanseringsplanen och det är deras fel att vi har 3 miljoner olika italienska röda och 1 st Bandol i sortimentet. Lanseringsplanerna är offentliga och forummedlemmarna kan själva kontrollera hur usel sortimentsstrategin är. Man fortsätter i gamla spår och fortsätter beställa sockrade BiB:ar och italienskt rött. Sen skyller man på konsumenterna.

Ungefär som i alla andra branscher. Finns inget i systembolagets uppdrag som säger att dom skall tillhandahålla drycker så billigt som möjligt. Snarare tvärtom.


Om vi bortser från aktiebolagskonstruktionen som skapats för att skydda från insyn och offentlighetsprincip och istället betraktar SB som något slags hybridmyndighet med ett "uppdrag" så inser vi en viktig skillnad: avgifterna är en skatt, hur mycket det än kallas avgift. På samma sätt som om du vill åka bil i Sthlm så måste du betala trängselskatt så måste du betala skatt ("avgift") för en burk starköl, förutom själva alkoholskatten och momsen. Hanteringsavgift, förpackningsavgifter.... det är skatt, inget annat. Och det skiljer sig från alla andra branscher eftersom det bara finns en aktör.

Viner och andra drycker i de dyrare nivåerna säljs ju knappast i någon större utsträckning till dom som dricker för alkoholens skull. Så därför finns det för folkhälsans skull inga problem med att ha prissänkningar där. Ser med andra ord ingen dubbel-moral.

Dubbelmoralen är att man försvarar ett monopol för alla kunder och alla produkter men gör undantag.... Den logiska konsekvensen av ditt argument skulle vara att avskaffa monopolet för alla viner i de dyrare klasserna. Och gärna för mig!!
 
Trådskapare
Sörplarn

Sörplarn

Medlem
En artikel på BK-wine där man dyker lite djupare i opinionsundersökningar kring Systembolagets varande eller icke-varande. Bra att vi får fram hur undersökningen ser ut. Det har varit, inklusive från undertecknad, en hel del frågetecken.

Tack för denna, något en så kallad konspirations teoretiker reagerar på är 15år och uppåt?
Det är väl inte relevant att fråga 15-19 åringar eftersom dom inte får handla på bolaget eller?
Skulle vara intressant och se hur denna målgrupp svarar.
 

chambertin

Medlem
En artikel på BK-wine där man dyker lite djupare i opinionsundersökningar kring Systembolagets varande eller icke-varande. Bra att vi får fram hur undersökningen ser ut. Det har varit, inklusive från undertecknad, en hel del frågetecken.
Lite märklig fråga, eller rättare sagt svarsalternativ.
Stödjer du förslag A eller B ?
Alternativen man har att svara är :
1) Ja
2) Nej
3) Vet ej
Klart som korvspad va ?????
Alltså om man svarar Ja, vad har man då sagt ja till ? A eller B ?
 

Vino fino

Medlem
Det deras presschef och propagandadirigent "glömmer" att nämna är att innan frågan ställs kommer en lång harang.

"Forskning (jovisst) har visat att om Systembolaget skulle avskaffas skulle si och så många dö varje år, si och så många döda andra för att de var rattfulla, etc etc etc....
Tycker du att Systembolaget och monopolet ska vara kvar?"
 

Dexter

Medlem
 1. Miljöaspekter angående transport inom BS är dålig, dels för allt skall till Örebro först, "Göteborg-Örebro-Göteborg"
Lite fel om BS och Depån i Örebro eller Sundsvall om man bor norr om Gävle.
Inga vanliga BS artiklar leveras till depåerna, de leveras från Importörens distributör (KGA,DLP,Post Nord,JF Hillebrand, Skanlog, Trebuchet mm) Eller om de är små levererar de själva..

De som har gnällts på bland de små bryggerierna är att de måste leverera Örebro, är ju en sjuk fördel mot alla "vanliga" importörer, de levererar hel hela kollin till Örebro och SB skickar ut st flaskor till alla butiker när kunder beställer.
Så de betaler en frakt och SB står för varje gång en kund beställer en flaska. Så är det 24 kunder som beställer en öl så blir det 24 gr 120kr per packet...
 

Peder

Medlem
Det deras presschef och propagandadirigent "glömmer" att nämna är att innan frågan ställs kommer en lång harang.

"Forskning (jovisst) har visat att om Systembolaget skulle avskaffas skulle si och så många dö varje år, si och så många döda andra för att de var rattfulla, etc etc etc....
Tycker du att Systembolaget och monopolet ska vara kvar?"

Stämmer det Vino Fino att de har en föreläsning innan man får svara på frågan eller är det en gissning?
 
Lite märklig fråga, eller rättare sagt svarsalternativ.
Stödjer du förslag A eller B ?
Alternativen man har att svara är :
1) Ja
2) Nej
3) Vet ej
Klart som korvspad va ?????
Alltså om man svarar Ja, vad har man då sagt ja till ? A eller B ?

"Tycker du att man ska behålla Systembolaget och monopolet på försäljning av starköl, vin och sprit eller vill du att starköl, vin och sprit skall säljas i andra butiker"

Som andra varit inne på. Frågan är något oklar. Först får man två alternativ. Ska man behålla Systembolaget OCH monopolet. Ska man behålla Systembolaget eller svarar man på att man vill ha ett monopol? Sedan är nästa del en annan fråga. Så svarar man ja, svarar man då på att monopolet ska vara kvar, Systembolaget ska få finnas kvar eller vill man att alkohol ska få säljas i andra butiker. Det kan ju vara så att 70% faktiskt vill att man tycker alkohol ska få sälja i andra butiker :)

En bättre fråga är: Tycker du att Systembolaget ska ha ensamrätt för försäljning av starköl, vin och sprit i Sverige

1) Ja
2) Nej
3) Vet ej

Det deras presschef och propagandadirigent "glömmer" att nämna är att innan frågan ställs kommer en lång harang.

"Forskning (jovisst) har visat att om Systembolaget skulle avskaffas skulle si och så många dö varje år, si och så många döda andra för att de var rattfulla, etc etc etc....
Tycker du att Systembolaget och monopolet ska vara kvar?"

Så uppmaningen till @Per Karlsson är att gå tillbaka och fråga efter hela frågeformuläret, dvs den mall som TNS Sifo använder då de ringer upp.
 
Trådskapare
Sörplarn

Sörplarn

Medlem
 1. Miljöaspekter angående transport inom BS är dålig, dels för allt skall till Örebro först, "Göteborg-Örebro-Göteborg"
Lite fel om BS och Depån i Örebro eller Sundsvall om man bor norr om Gävle.
Inga vanliga BS artiklar leveras till depåerna, de leveras från Importörens distributör (KGA,DLP,Post Nord,JF Hillebrand, Skanlog, Trebuchet mm) Eller om de är små levererar de själva..

De som har gnällts på bland de små bryggerierna är att de måste leverera Örebro, är ju en sjuk fördel mot alla "vanliga" importörer, de levererar hel hela kollin till Örebro och SB skickar ut st flaskor till alla butiker när kunder beställer.
Så de betaler en frakt och SB står för varje gång en kund beställer en flaska. Så är det 24 kunder som beställer en öl så blir det 24 gr 120kr per packet...

Så de inom BS segmentet inom vin, ursäkta hänger inte alls med va du menar med "inga vanliga BS artiklar" levererar direkt till butik där beställning är gjord?

Exempel, jag beställer 12 stycken flaskor vit vin till Göteborg av en importör från Malmö, som då kan skicka vinet direkt till den valda butiken i Göteborg och undgå Örebro, och detta gäller endast vin?
 

Vino fino

Medlem
Stämmer det Vino Fino att de har en föreläsning innan man får svara på frågan eller är det en gissning?
Sifo et. al. får Monopolets psalmbok att läsa ur inledningsvis. Såvitt jag känner till har det alltid varit praxis. Jag blev själv utsatt för en undersökning för två år sedan där jag hånskrattade mig igenom de första fem minuterna och den stackars unga norrländskan i något gudsförgätet call center fick läsa manus innantill under mitt skrockande.

(Här skall vi vara ärliga och säga att alla som på uppdrag av en intressent--- ett parti, ett varumärke, en välgörenhetsorganisation, vad det må vara--- konstruerar enkäter gör det efter ett visst syfte, där frågorna förväntas leda till ett visst resultat, så Bolaget är inte sämre än andra. Däremot är de ohederliga när de inte visar hela formuläret.)
 

Dexter

Medlem

Vino fino

Medlem
Detta låter ju fantastiskt, prima facie. Men, som vi vet, är detta ännu ett sätt att bestraffa små producenter och små leverantörer, dvs. det som Monopolet ägnar sin hobby och fritid åt.

Monopolet införde för några år sedan en regel som säger att om en vara skall listas i BS måste leverantörer ombesörja transport till butik, oavsett antal. Örebro gäller för standardsortimentet. Men BS är annorlunda. Om du och din lilla vinimportfirma har HK i Helsingborg och får en order på en (1) flaska till Pajala kan du själv räkna ut vad som händer med din marginal.

Just därför har en del leverantörer infört "kollin" (vad det nu innebär i vinvärlden, vi andra brukar referera till lådor), för att ha en minimileverans som inte innebär förlust om man nu måste skicka från Helsingborg till Pajala.

Men. För de som kan läsa mellan raderna och sätta saker i sitt sammanhang vet vi att detta är ett långsiktigt initativ att driva bort små leverantörer (@Peder etc), tillsammans med beställningar på sockrade 3-litersboxar i volymer som ingen seriös liten vinbonde kan hantera.
 
Trådskapare
Sörplarn

Sörplarn

Medlem
Kan inte ändra i summering, ho ho ho Matlen vart är du, kan du ändra punkt 7 i det negativa till att BS har det förjävligt angående transporter. ;)
 

Dexter

Medlem
Detta låter ju fantastiskt, prima facie. Men, som vi vet, är detta ännu ett sätt att bestraffa små producenter och små leverantörer, dvs. det som Monopolet ägnar sin hobby och fritid åt.

Monopolet införde för några år sedan en regel som säger att om en vara skall listas i BS måste leverantörer ombesörja transport till butik, oavsett antal. Örebro gäller för standardsortimentet. Men BS är annorlunda. Om du och din lilla vinimportfirma har HK i Helsingborg och får en order på en (1) flaska till Pajala kan du själv räkna ut vad som händer med din marginal.

Just därför har en del leverantörer infört "kollin" (vad det nu innebär i vinvärlden, vi andra brukar referera till lådor), för att ha en minimileverans som inte innebär förlust om man nu måste skicka från Helsingborg till Pajala.

Men. För de som kan läsa mellan raderna och sätta saker i sitt sammanhang vet vi att detta är ett långsiktigt initativ att driva bort små leverantörer (@Peder etc), tillsammans med beställningar på sockrade 3-litersboxar i volymer som ingen seriös liten vinbonde kan hantera.

Importören har alltid fått betala transporten till butik, inget nytt påhitt.

Varför ska små importörer slippa betala frakt? De hade ju troligen fått göra det på en fri marknad med! Eller så skulle de inte sälja till folk i norra sverige...
Och ja de kan ju välja att de bara vill sälja i vissa län nu också så slipper de de enorma fraktkostnaderna.
http://www.systembolaget.se/72387 som Wine Trade har valt att göra ex...
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
Varför ska små importörer slippa betala frakt? De hade ju troligen fått göra det på en fri marknad med! Eller så skulle de inte sälja till folk i norra sverige...
På en fri marknad så kan importörer sälja direkt till konsumenter, utan att betala ca 20% extra marginal för att förhindras ha direktkontakt med sina kunder och att tvingas subventionera IOGT-NTO-propaganda och en VD-lön som är nästan dubbla statsministerlönen .
 

chambertin

Medlem
Importören har alltid fått betala transporten till butik, inget nytt påhitt.

Varför ska små importörer slippa betala frakt? De hade ju troligen fått göra det på en fri marknad med! Eller så skulle de inte sälja till folk i norra sverige...
Och ja de kan ju välja att de bara vill sälja i vissa län nu också så slipper de de enorma fraktkostnaderna.
http://www.systembolaget.se/72387 som Wine Trade har valt att göra ex...
Utöver vad @vintomas påpekat så tillåter SB inte ens att man har olika priser på en order på 1 flaska och en på 6/12flaskor. Motiveringen är att det skulle kunna uppfattas som en uppmaning till ökad konsumtion. Personligen ser jag inte skillnaden på BiB på 300cl och en låda på 4x75cl flaskor men SB gör uppenbarligen det. Som jag skrivit förut så är det en enorm skillnad i kostnad för en importör att leverera de här två olika ordrarna via BS men SB vill uppenbarligen inte att produkter från BS skall lyckas.
 

chambertin

Medlem
Varför ska små importörer slippa betala frakt? De hade ju troligen fått göra det på en fri marknad med! Eller så skulle de inte sälja till folk .
Men hallå ...?
Under dom 27 år jag jobbat med import och export på olika sätt så har jag aldrig sett ngt annnat än att köparen betalar frakten. Har du ngt exempel på motsatsen ? Har heller aldrig varit ned om att ngn förbjuder dig att ha mängdrabatt men detta är vardag för en vinimportör i Sverige idag 2014 tyvärr ( om man inte langar BiB i fasta sortimentet då förstås).
 
Toppen