[Omröstning] – vinkylsindelning

Diskussion i 'Vinkällare och annat' startad av Mattias Schyberg, 24 januari 2018.

?

Vilken indelning tror ni blir bäst?

 1. A

  56,8%
 2. B

  43,2%
 1. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Hej,

  Har fortfarande svårt att bestämma mig för hur jag skall fördela mina viner i mina två vinkylar (teoretiskt 294 st per skåp) och fixade därför en omröstning för att se vad forumet tycker rent statistiskt om två förslag jag väger i guldskål just nu.

  Jag ser fördelar med att ha ett vinskåp dedikerat för långlagring och ett med fokus på lite kortare sikt, men samtidigt är det trevligt att dela utrymmet ur ett geografiskt perspektiv och det går ju ändå att se till att de som ska långlagras ligger längst in osv. Eventuella motiveringar uppskattas i den mån ni tycker det behövs. De nedre facken är enbart hälften så djupa, samt utan anpassad hylla.

  Alternativ A
  Anpassat på ett ungefär efter uppskattad framtida fördelning. Fördelarna är att jag får en hyfsat tydlig indelning på nationsnivå, men även på avvikande vinstilar. Kan bitvis behöva optimeras beroende på mina köpvanor.

  bild på etikett 3.JPG

  Alternativ B
  Fördelning baserad på önskad lagringstid. Mer generella fack utan varken region- eller nationsbaserad indelning. Fördelen är att den lagringsanpassade kylen kan ställas in på 12 grader medan den andra kan ställas in på 16 grader, vilket innebär att viner jag har tänkt att inmundiga tidigt snabbare når dricktemperatur (i alla fall för rött) och att indelningen blir mer flexibel.

  Bild på etikett 4.JPG
   
  David Olofsson gillar detta.
 2. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Rösta gärna även om ni finner att valet står mellan pest och kolera!
   
 3. glenn_peter

  glenn_peter Medlem

  @Mattias Schyberg Jag skulle börja med alt A. Antar att den speglar din nuvarande fördelning likväl din någorlunda framtida fördelning.
  Med alternativ A kan man, så länge man har utrymmet, låta lagringen trickla nedåt på hyllan eller ligga i raden närmast väggen.
  Är j lite nördig med organisation så jag skulle inte tycka det vore jobbig att tänka om och sortera om ifall du på sikt kommer på en bättre/annan idé. ;)
   
  Mattias Schyberg gillar detta.
 4. vininfo.nu

  vininfo.nu Medlem

  Annars kan man ju indela som jag. Frankrike uppdelat på regioner i två kylar och övriga "lullet" i lådor på golvet i förrådet. Nja en sanning med modifikation då Italien har en hylla och Tyskland får samsas med Alsace. Röstade för övrigt på A.
   
  Mattias Schyberg gillar detta.
 5. Pontus

  Pontus Medlem

  Jag gissar att du så småningom ändå kommer att sitta med två eller flera vinkylar till bredden fyllda med långlagringsobjekt, klia dig i huvudet och undra vad som hände :). Men till att börja med hade jag valt alternativ A eftersom det blir enkelt att hitta flaskorna.
   
  Mr Curiosity och Mattias Schyberg gillar detta.
 6. Mouton

  Mouton Gäst

  Röstade A helt klart. Men en viss besvikelse på att den egna hyllan för röda fransoser försvann. Men det klart nån vit kan väl få ligga skavsfötter.
   
  Mattias Schyberg gillar detta.
 7. Jonas Rydgren

  Jonas Rydgren Medlem

  Jag röstade A. Då man går och funderar vad man är sugen på är det lättare om de ligger efter land för att hitta den smakprofil som passar. Det blir ett himla grävande annars.
   
  Mattias Schyberg gillar detta.
 8. thunberg

  thunberg Flaskfantast Administratör

  B helt klart. Är man på jakt efter något rött fylligt så kan man enkelt bara rycka en flaska istället för att leta runt på flera ställen.
   
  Daniel A och Mattias Schyberg gillar detta.
 9. chambertin

  chambertin Medlem

  Återkommer med min röst när du har lite mer utrymmesångest.:kyss:
   
  Magnus L och Mattias Schyberg gillar detta.
 10. Magnus L

  Magnus L urydhtfilgukj

  Vad är fördelen med att långlagra på 12 grader? Att det tar längre tid?
   
 11. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Jag gillar det synsättet. Tänker ofta mer på "kroppsform", druvsammansättning och vinstil än på ursprung när jag väljer vin. Det svåra kommer dock bli att klassificera vilka som ska tillhöra den fylliga och lätta kategorin. Så. Många. Val! :neej:
   
 12. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Vad är optimal temperatur? Är det bättre att lagra varmare så ser jag inga problem med att höja temperaturen. Kanske ska jag fixa en ny omröstning om det? ;)
   
 13. Magnus L

  Magnus L urydhtfilgukj

  Man brukar ju säga att man bör hålla sig inom spannet 12-16 grader, och att det är viktigt med stabil temperatur och mörker (undvika UV-strålning).

  Låg temperatur bör rimligtvis göra så att processerna går långsammare, för hög temperatur att det går för fort och att det om man kommer upp i FÖR hög temperatur bildas oönskade (eller iaf andra) aromer. Men det här har vi ju diskuterat otaliga gånger.

  Vet inte om det är bättre med 15 grader än med 12, men jag vet heller inte om det finns någon fördel med 12 framför 15.
   
  Mattias Schyberg gillar detta.
 14. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Det är väl ungefär min bild också även om det som förespråkas varierar en del. Kanske kommer jag att hamna på 14 grader i snitt i slutändan. Vad hade du valt och varför?

  Vad röstar du på i den här tråden?
   
 15. Magnus L

  Magnus L urydhtfilgukj

  Jag har i dagsläget 3 källare där jag har mina viner. Alla pendlar mellan 14-16 grader. Hade jag fått välja hade jag valt 14 grader. Tillräckligt kallt för att jag inte skall oroa mig för långlagring och en bra dricktemperatur för såväl vita som röda (ok, lite lågt för röda kanske :))

  Saknas ju ordentligt forskning på det här området (kanske är för subjektivt för att egentligen göra ordentlig forskning på) så alla råd och instruktioner baseras ju på erfarenhet. Hörde någon professor som pratade om att det inte egentligen finns några belägg för att viner skadas av temperaturer upp till 21 grader.
   
  Mattias Schyberg gillar detta.
 16. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Min erfarenhet är att alla viner som jag har förvarat i ca 23 grader upptill 3 år helt har klarat sig utan minsta lilla negativ utveckling, men jag har ju å andra sidan inte haft möjlighet att jämföra med samma vin lagrat på annat vis och det har man ju inte heller möjlighet att göra fullt ut med tanke på flaskvariationsproblematiken (vilket dock borde spela roll först efter ganska många år). Klurigt det där!
   
 17. Magnus L

  Magnus L urydhtfilgukj

  Väldigt svårt att välja alternativ. Själv hade jag nog delat upp det på ett skåp för röda viner och ett skåp för vita viner (men känner jag din vinsmak rätt så skulle det bli lite tomt i det ena av skåpen!). Sedan sorterat vinerna efter land och region, det som skall sparas längre hamnar bakom det som skall drickas ganska snart. Har även ett utrymme (det kallaste) för lågsvavlade viner. Sen hade jag nog kanske haft ett fack, eller hylla för sådant som skall drickas snart och som man kan plocka ur utan att tänka efter för mycket. Så i ditt fall blir det nog kanske alt. A.

  Bästa alternativet tror jag är att låta indelningen falla på plats naturligt av vad du faktiskt har i vinväg. En kyl för Malbec och en för Bandol! Champagneflaskan kan du väl ha i vanliga kylen? :D
   
  Crist(al)ian 77, thunberg, Pontus och 2 andra gillar detta.
 18. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Jag äger i dagsläget en enda flaska malbec och tre flaskor bandol. Försöker i största möjliga mån servera dem på diverse byobs! :D

  Om vi ska diskutera min vinsmak så är jag nog en av de bredaste på forumet, men absolut rött före vitt och stilla före bubblande. De finns ju såna som enbart fyller ut sitt vinutrymme med ett enda land eller en enda vinsort. ;)
   
 19. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Lustigt nog, och med tanke på tråden, så avskyr jag att bli placerad i ett "fack". :p
   
  LarsW gillar detta.
 20. Magnus L

  Magnus L urydhtfilgukj

  Har du dina viner i CT, där kan du ju få ut snabb statistik över vad du har och göra en plan efter det? Har du få viner från spridda över många länder och regioner är ju ditt alternativ B ett rimligare alternativ :)
   

Dela sidan