Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

markusw

Medlem
Hej! Har en Amarone 2009 från Tenuta Sant’Antonio. Nu undrar jag, börjar det bli bråttom att dricka upp denna, är den redan förbi sin topp?
 

thunberg

Flaskfantast
Administratör
Hej! Har en Amarone 2009 från Tenuta Sant’Antonio. Nu undrar jag, börjar det bli bråttom att dricka upp denna, är den redan förbi sin topp?
Min erfarenhet kring standard Amarone är att de brukar bete sig som bäst runt 5-8 år medans snäppet upp håller ihop fint 10-12 år. Sedan finns det säkert en hel del Amarone av än bättre kvalitet som klarar sig längre. Givetvis även en fråga om tycke och smak.

Enda sättet att vet är att öppna flaskan.
 

markusw

Medlem
Min erfarenhet kring standard Amarone är att de brukar bete sig som bäst runt 5-8 år medans snäppet upp håller ihop fint 10-12 år. Sedan finns det säkert en hel del Amarone av än bättre kvalitet som klarar sig längre. Givetvis även en fråga om tycke och smak.

Enda sättet att vet är att öppna flaskan.
Toppen tack för insikt! Blir det att testa denna inom närtid då!
 

markusw

Medlem
Som novis sitter jag på mängder av frågor! Hoppas det är okej!

1. Hur vet man hur länge ett vin behöver luftas innan servering?
Tänker att man kan ju vänta och smaka efter, men tråkigt om man har bjudning och middagen är klar och vinet inte riktigt är "redo".

2. Hur bedömer man lagringspotential i ett vin utan att söka upp någon annans rekommendation?

3. Hittade även ett erbjudande på philippsonwines (https://philipsonwine.com/se/produkter/2013-barolo-cantina-terre-del-barolo), Cantine Terre Del Barolo för 140kr / flaskan. Vilket för Barolo låter väldigt lockande. Någon som vet om det är för bra för att vara sant och inget vidare vin?
 

thunberg

Flaskfantast
Administratör
3. Hittade även ett erbjudande på philippsonwines (https://philipsonwine.com/se/produkter/2013-barolo-cantina-terre-del-barolo), Cantine Terre Del Barolo för 140kr / flaskan. Vilket för Barolo låter väldigt lockande. Någon som vet om det är för bra för att vara sant och inget vidare vin?
Enligt Cellatracker.com så är det ett ok vin. Däremot är jag tveksam när en person skriver att den inte normalt stt tycker om Barolo men gillar detta. Kanske inte är så Barolo'ig då?
Vår vän @Patrik Sellin satte 88 poäng på vinet 2017. Osäker på hur väl det åldras.
1. Hur vet man hur länge ett vin behöver luftas innan servering?
Vilket typ av vin? Ju mer kompakt och stängt, desto mer luft. Om ett vin som man förväntar sig ska dofta/smaka en viss sak men vid öppnande inte ger detta (ligger liksom bakom men inte blommat ut) så behövs mer luft oftast. Svårt det där men luft brukar inte skada enligt min erfrarenhet, om det inte är väldigt gamla viner, då kan det snabbt bli alltför oxiderat.
2. Hur bedömer man lagringspotential i ett vin utan att söka upp någon annans rekommendation?
Erfarenhet.
Har du haft möjlighet att prova vinet innan? Om inte, så är det mycket svårt men man kan ju alltid hoppas på att vinet man sparar håller sig lika bra som liknande viner. Genom att köpa fler än en flaska av ett vin möjliggör att man kan dricka en flaska relativt ungt för att sedan ta beslut om man ska spara nästa flaska/flaskor några år till.
Jag har gått bet ett antal gånger, oftast för att jag inte haft möjlighet att prova vinet innan köp. Att gå på rekommendationerna på CT (Cellartracker) kan vara vanskligt då ens smakpreferenser kan skilja sig markant. En del gillar att dricka viner på den unga frukten medans andra önskar mer undervegetation och höstlöv.
 

LarsW

Medlem
Som novis sitter jag på mängder av frågor! Hoppas det är okej!

1. Hur vet man hur länge ett vin behöver luftas innan servering?
Tänker att man kan ju vänta och smaka efter, men tråkigt om man har bjudning och middagen är klar och vinet inte riktigt är "redo".

2. Hur bedömer man lagringspotential i ett vin utan att söka upp någon annans rekommendation?

3. Hittade även ett erbjudande på philippsonwines (https://philipsonwine.com/se/produkter/2013-barolo-cantina-terre-del-barolo), Cantine Terre Del Barolo för 140kr / flaskan. Vilket för Barolo låter väldigt lockande. Någon som vet om det är för bra för att vara sant och inget vidare vin?
1: Är det viktigt att vinet blir bra till middagen så kör med säkra kort. Det vill säga, köp minst två flaskor och prova vinet i god tid innan (helgen före), då kan du dekantera hälften och jämföra samt se hur det utvecklar sig några timmar efter öppning. Också ett bra sätt att få just den erfarenhet du efterfrågar.

2: What @thunberg said.

3: Känner inte till producenten men känns onekligen lite billigt. Men för det priset och 6-pack kanske värt en chansning? Går ju alltid att laga mat på i värsta fall.
 

markusw

Medlem
Enligt Cellatracker.com så är det ett ok vin. Däremot är jag tveksam när en person skriver att den inte normalt stt tycker om Barolo men gillar detta. Kanske inte är så Barolo'ig då?
Vår vän @Patrik Sellin satte 88 poäng på vinet 2017. Osäker på hur väl det åldras.

Vilket typ av vin? Ju mer kompakt och stängt, desto mer luft. Om ett vin som man förväntar sig ska dofta/smaka en viss sak men vid öppnande inte ger detta (ligger liksom bakom men inte blommat ut) så behövs mer luft oftast. Svårt det där men luft brukar inte skada enligt min erfrarenhet, om det inte är väldigt gamla viner, då kan det snabbt bli alltför oxiderat.

Erfarenhet.
Har du haft möjlighet att prova vinet innan? Om inte, så är det mycket svårt men man kan ju alltid hoppas på att vinet man sparar håller sig lika bra som liknande viner. Genom att köpa fler än en flaska av ett vin möjliggör att man kan dricka en flaska relativt ungt för att sedan ta beslut om man ska spara nästa flaska/flaskor några år till.
Jag har gått bet ett antal gånger, oftast för att jag inte haft möjlighet att prova vinet innan köp. Att gå på rekommendationerna på CT (Cellartracker) kan vara vanskligt då ens smakpreferenser kan skilja sig markant. En del gillar att dricka viner på den unga frukten medans andra önskar mer undervegetation och höstlöv.
1: Är det viktigt att vinet blir bra till middagen så kör med säkra kort. Det vill säga, köp minst två flaskor och prova vinet i god tid innan (helgen före), då kan du dekantera hälften och jämföra samt se hur det utvecklar sig några timmar efter öppning. Också ett bra sätt att få just den erfarenhet du efterfrågar.

2: What @thunberg said.

3: Känner inte till producenten men känns onekligen lite billigt. Men för det priset och 6-pack kanske värt en chansning? Går ju alltid att laga mat på i värsta fall.
Tack så mycket! Värdefull hjälp! Får ta och fortsätta testa viner helt enkelt! Och kanske helt enkelt ta en chansning på Barolo'n!

En annan fråga, ser att årgångstabeller finns på systembolaget, är dessa en bra grund att utgå ifrån? Eller något att man ska tänka på kring årgångstabeller?
 
Tack så mycket! Värdefull hjälp! Får ta och fortsätta testa viner helt enkelt! Och kanske helt enkelt ta en chansning på Barolo'n!

En annan fråga, ser att årgångstabeller finns på systembolaget, är dessa en bra grund att utgå ifrån? Eller något att man ska tänka på kring årgångstabeller?
Årgångstabellerna är extremt generella.
Mikroklimat mm kan ha stor påverkan på viner även om vädret totalt sett i regionen varit på ett visst sätt.
Sb är även ganska snabba med årgångstabeller,tex hade 2008 i champagne betyg 3 ganska länge.

Är tudelad vad gäller årgångstabeller även om de kan ge ett hum om vädret så litar jag betydligt mer på en vinodlares kunnande även år då vädret inte varit fantastiskt.
 
Toppen