Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Stora vad ska jag köpa-tråden

Jag dricker sällan vitt, men söker nu tips på ett vitt vin som passar till en sparrissoppa med riven chili. Jag gillar riesling men tar gärna emot andra tips på vad som kan passa. Prisklass runt 200 kr.
 

Bearman

a´lea iacta est iterum
Tips på rena Cab Sauv eller CS dominerade blends i intervallet 200-350 kr?
Systembolaget eller webhandel, vilket som går bra.

Kanske Waterford Estate Cabernet Sauvignon eller Kanonkop Estate Cabernet Sauvignon - båda för 299 kr?
eller Domaine de Baal med 40 % cab sauvignon, 40 % cab franc och 20 % Syrah för 319 kr?
Om man inte vill gå över ån efter vatten så kan du prova Ch Capbern för 299 kr?
Några kronor ovanför ditt intervall hittar du Charles Smith's https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/super-substance-7543701 för 449 kr och Château Sociando Mallet 2012 för 425 kr (som borde vara mer drickfärdig än andra årgångar.)
 
S

srenix

Mors!

Står inför nyårs firande och gnutta kluven av val av vin till huvudrätt. Rätt ska det vara.

Åå fatet serveras det svensk oxfilé tillhörande västerbottenkroketter, friterad svartkål och rödvinssås.

Vi är relativt stort gäng så vinet ska vara prisvärt då flera flaskor kommer behövas. Har kollat in lite på E. Guigal Cotes Du Rhone(art.nr2011) alternativt Le Volte (32472). Tankar? Åsikter? Kommentarer?
 

LarsW

Medlem
Mors!

Står inför nyårs firande och gnutta kluven av val av vin till huvudrätt. Rätt ska det vara.

Åå fatet serveras det svensk oxfilé tillhörande västerbottenkroketter, friterad svartkål och rödvinssås.

Vi är relativt stort gäng så vinet ska vara prisvärt då flera flaskor kommer behövas. Har kollat in lite på E. Guigal Cotes Du Rhone(art.nr2011) alternativt Le Volte (32472). Tankar? Åsikter? Kommentarer?
Båda känns som stabila alternativ. Kommer funka bra till en kraftig kötträtt.
Varför inte bjuda på båda? Räknar med att det serveras mer än ett glas rött till maten..?;)

Ett till rött vin jag brukar bjuda på om det är många/begränsad budget är Lionheart.
 
Mors!

Står inför nyårs firande och gnutta kluven av val av vin till huvudrätt. Rätt ska det vara.

Åå fatet serveras det svensk oxfilé tillhörande västerbottenkroketter, friterad svartkål och rödvinssås.

Vi är relativt stort gäng så vinet ska vara prisvärt då flera flaskor kommer behövas. Har kollat in lite på E. Guigal Cotes Du Rhone(art.nr2011) alternativt Le Volte (32472). Tankar? Åsikter? Kommentarer?
Le Volte blir nog toppen till filén! Det är också lätt för alla att uppskatta
 

Elvis

Medlem
Jag fyller 50 i februari och min fru har bett mig sätta ihop en vinönskelista. Utöver champagne, vad tycker ni att jag ska önska mig? Jag skulle gärna vilja ha bra vit bourgogne i källaren och bra rödviner i klassisk stil. Prisidé från 400 kr och uppåt.
 

Elvis

Medlem
Jag fyller 50 i februari och min fru har bett mig sätta ihop en vinönskelista. Utöver champagne, vad tycker ni att jag ska önska mig? Jag skulle gärna vilja ha bra vit bourgogne i källaren och bra rödviner i klassisk stil. Prisidé från 400 kr och uppåt.

Tänkte bara tillägga att jag vill hålla mig till Systembolaget inklusive Beställningssortimentet.
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
Hmmm... det beror ju lite på hur mycket över 400 kr du (eller din fru) vill gå. :) Jag kan försöka ge mig på de vita bourgognerna eftersom jag sitter och väntar på ett kok som tar lite tid, men stannar under 1000 kr.

När det gäller Bourgogne tycker jag man ska gå på årgångar, förutom på producent. På den vita sidan är det glesare mellan de svagare årgångarna än på den röda sidan, så både 2016 och 2017 som dominerar just nu är bra val. Men något år extra i källaren skadar inte dessa årgångar. 2015 är lite varmare och ger därmed kraftigare, så det är en smaksak om man gillar det bland de vita (däremot är de röda 2015 fenomenala). 2018 förmodligen liknande. Hittar man någon vit 2014 från en vettig producent ska man slå till, för det var en toppårgång på den vita sidan. I nuläget finns dock nästan bara chabliser kvar på SB. Mina tips nedan gäller bara producenter jag är någorlunda bekant med, så det kan finnas fynd jag missar.

Låt oss börja med chablis, eftersom man säkert gillar chablis om man gillar champagne:

Jag tänkte faktiskt börja med en 2014 som ligger lite under ditt startpris: Chablis PC Fourchaumes VV 2014 från Domaine d'Henri, 379 kr i BS: https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/chablis-premier-cru-7496601 - Det är Laroche-familjens nya högklassiga domän (inledningsvis dock utan grand cru-vingårdar) efter att de sålt av negociantrörelsen, och de gör diskret ekade och relativt kraftiga chabliser. Vinet kostade € 35 på plats hos producenten år 2017 så priset är bra (och det hade säkert kunnat kosta över 400 kr...).

Jag fortsätter med ett annat chablistips under 400 kr: Chablis PC Montée de Tonnerre 2018 från Louis Michel, 349 kr i massor av butiker: https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/chablis-premier-cru-9613801 - ett vin vars distribution fått en chablisfantast jag känner att skaka på huvudet. I Frankrike är Louis Michel tydligen ibland svår att få tag på och här har gigantiska mängder av en av de bästa premier cruerna (granne med Grand cru-kullen) pumpats ut i Sverige till ett OK pris. Producentstilen är helt oekad även på grand cru- och premier cru-nivå och därmed hård som ung och rätt lagringskrävande. 2018 har väl mildrat detta en smula, men vinet är långt från färdigt än (provade härom veckan). Således ett lagringsprojekt. (På tal om lagring är chablis mindre drabbat av premox, förtida oxidation, än övriga vita bourgogner, så det är inte lika mycket "rysk roulette" över att lagra dessa, som att lagra övriga bortom den tidpunkt då SB garanterat accepterar returer av defekta flaskor...)

Ett annat bulkinköp som SB gjorde var Chablis GC Bougros 2008 från J-M Brocard på magnum, finns kvar för 949 kr här och var: https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/chablis-grand-cru-bougros-9608006 Brocard är kanske mer en OK producent än topproducent, men 2008 var en toppårgång, vinet är bra (provade det förra året) och magnum är alltid kul, även utan bubblor.

Vill man gå upp närmare toppen i Chablis finns det två grand cru Les Clos 2017 som finns kvar i enstaka flaskor. Dels Pinson Les Clos 2017 för 539 kr: https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/chablis-grand-cru-les-clos-9504701 , vilket får räknas klart rimligt i sammanhanget och ett bra köp från en bra producent som använder lite ek. Dels enstaka flaskor av Fèvre Les Clos 2017 kvar för 950 kr: https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/chablis-grand-cru-les-clos-9539301 Den har tyvärr blivit dyrare de senaste åren, men det kan nog bero på att grand cruerna från de två producenterna som räknas som den absoluta toppen (Raveneau och Dauvissat) har gasat upp i pris till små absurda nivåer. Les Clos är dock den bästa grand crun och Fèvre är i mitt tycke en av de bästa producenterna som faktiskt går att få tag på, och gör viner i relativt kraftig stil med ekfatsinslag (dock sedan länge med bra balans i eken). Kanske ett plus för dig att de ägs av Henriot? ;)

Sedan går vi över till vita viner från "hjärtlandet" i Côte de Beaune i det tresiffriga intervallet:

Även här börjar jag alldeles under 400 kr. Om du vågar ge en mindre prestigefylld appellation en chans skulle jag rekommendera Hubert Lamy Saint-Aubin La Princée 2017 för 389 kr, https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/saint-aubin-la-princee-7043601 (antar att kollikrav 3 fl inte är ett problem på den prisnivån) - Hubert Lamys viner brukar alltid vara bra och drar väl åt en kraftig men ändå balanserad stil för respektive appellation, och Saint-Aubin brukar räknas som "prisvärda" (förlåt...) jämfört med grannbyarna. Synd att storasystervinet för 599 kr (https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/saint-aubin-premier-cru-en-remilly-7661001) är tillfälligt slut, annars hade det varit en rekommendation som passat ännu bättre in på den nivå du tänkt dig.

Nästa steg upp i pris är Louis Jadot Meursault Narvaux 2017 för 499 kr, https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/meursault-narvaux-9256701 En by-meursault (ej premier cru) från ett specifikt vingårdsläge, Les Narvaux, som ligger rakt ovanför några av de mest kända premier cruerna. Därför har Les Narvaux lite av ett ryktet om sig att man ska köpa dem så snart man ser dem, för de brukar alltid vara bättre än vanlig Meursault men aldrig så dyra som de enklaste premier cruerna från samma producent. Jadot brukar alltid göra bra viner.

Vill man gå upp till en lite dyrare producent, med klart bra rykte för sina vita, och samma vingård finns några ströflaskor av Olivier Leflaive Narvaux 2016 för 749 kr, https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/meursault-narvaux-leflaive-9204101 Ett år till i ålder skadar inte och även 2016 är riktigt bra för de vita.

Marc Morey är en producent som jag alltid tycker har varit bra när jag provat. Just nu finns det två Chassagne-Montrachet premier cru 2017 att välja på (byvinet 2017 är slutsålt, 2 fl i saldo i riket). Virondot för 675 kr, https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/chassagne-montrachet-premier-cru-9211401 och Les Vergers för 655 kr, https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/chassagne-montrachet-premier-cru-9219601 Virondot verkar ha lite bättre rykte från den här producenten, men det är nog lite hugget som stucket vilket du köper. Av de två grannbyarna Chassagne och Puligny förmodas Chassagne vara mer fruktig (och frukten är ofta citrus) medan Puligny ska vara mer mineralbetonad. Jag tycker dock att proucentstil och årgång gör mer skillnad än vilken av dessa två byar som premier cru-viner kommer från.

Vincent Girardin Puligny-Montrachet (Vieilles Vignes) 2016 för 549 kr, https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/puligny-montrachet-560701 , kommer från en producent som brukar vara rätt pålitlig och en årgång som alltså är riktigt bra för vitt.

Louis Jadot Puligny-Montrachet Premier Cru (Les Referts) 2017 för 729 kr https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/puligny-montrachet-premier-cru-9566701 verkar ha fått bra omdömen, så detta blir mitt 1er cru-tips från Jadot. (Det finns andra Jadot 1er cru också, ingen behöver undvikas.)

Om man orkar beställa hem dem från annan butik, finns det enstaka ströflaskor kvar av François Carillon Chassagne-Montrachet Premier Cru Clos St Jean 2017 för 679 kr, https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/chassagne-montrachet-1er-cru-9558901 , och François Carillon Puligny-Montrachet Premier Cru Les Folatières 2017 för 869 kr, https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/puligny-montrachet-1er-cru-9260101 - producenten kör med en kraftig stil så det är vad som kan motivera beställningsbesväret och de extra pengarna.

Som Meursault premier cru-tips väljer jag Bouchard Père et Fils Meursault Premier Cru Les Perrières 2017 för 819 kr, https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/meursault-perrieres-premier-cru-domaine-9563401. Normalt sett får man de kraftigaste premier cruerna i den byn, eftersom de bästa vingårdarna där "bara" är klassade premier cru. I Sverige hör man ofta "smör" som omdöme om Meursault, men det är för mig något som mer gäller mer bynivå än premier cru och egentligen är en generell arom för ekad vit bourgogne. På engelska ser man oftare valnötter som en specifik Meursault-beskrivning. På premier cru-nivån är de för mig för övrigt väldigt lika Puligny, d.v.s. har mycket mineral. Även Bouchard P&F ägs av Henriot, för övrigt, och har gjort klart bra viner de senaste ca 15-20 åren.
 
Last edited:
Toppen