Vinlagringsskåp/kyl - råd för bra köp?

Diskussion i 'Vinkällare och annat' startad av asdf, 18 december 2017.

  1. ChristianB

    ChristianB Medlem

    Tack så mycket! Ser fram emot en vinkväll snart då! ;)
     
    Tomas Lindblom gillar detta.
  2. MagnusH70

    MagnusH70 Medlem

    En gång i tiden tänkte jag liknande.... Idag siktar jag på att inte gå över 1000 flaskor.
     
    Fredrik L, ChristianB, Kostjan och 1 annan gillar detta.
  3. ChristianB

    ChristianB Medlem

    Det kommer säkert att gå bananas men jag tänkte att jag börjar med en modest nivå av det! :D
     
  4. petterkalle

    petterkalle I rescued some wine. It was trapped in a bottle.

    Vi har en annan hemlig del av forumet som bettar om hur lång tid det tar innan man spräcker sitt/sina första skåp! @Mattias Schyberg har ovanligt högt odds:cool:
     
    Last edited: 4 april 2018
    Carinasomm och Mattias Schyberg gillar detta.
  5. LarsW

    LarsW Medlem

    Jag fick mitt allra första skåp för 2 veckor sedan. Vågade inte längre ha viner i källaren till en bostadsrätt, tempen var bra men försäkringsmässigt började det bli svettigt. :confused: Resten av mina viner ligger i min fars vinkällare men den ligger ju typ 50 mil bort
    så lite trist när man vill vara spontan.

    Hade visst mer i källaren än jag trodde så jag hade en marginal på ungefär 3 flaskor när jag lagt in allt jag hade (skåpet var för runt 170 flaskor).

    Igår fick jag en leverans om 20 flaskor varav 3 magnum...:oops:
     
    JonasBo, Stenberg, MagnusH70 och 3 andra gillar detta.
  6. petterkalle

    petterkalle I rescued some wine. It was trapped in a bottle.

    För mig tog det två månader att spräcka mitt skåp och då var det bara halvfullt vid inköp...:eek:
     
    Carinasomm och LarsW gillar detta.
  7. ChristianB

    ChristianB Medlem

    Nu blir jag ju lite svettig... Ska det gå så fort så lär jag behöva ett skåp till innan sommaren. :p Får helt enkelt börja öppna flaskorna som är klara!
     
  8. thunberg

    thunberg Flaskfantast Moderator

    Andra skåpet är alltid roligare, första är bara uppvärmning.
     
    LarsW, MagnusH70, Carinasomm och 3 andra gillar detta.
  9. Christer J

    Christer J Medlem

    Bra tråd!
    Efter att ”lagrat” vita och röda viner i råkällaren på landet (ca 10 grader nu i vintras) och champagner på vinden där jag bor i göteborg blir det nu för varmt på landet och på vinden i stan.
    Tänker att jag behöver 2 skåp för mina befintliga flaskor (ca 400 flaskor varav 100 champagner).
    Någon som har liknande ”konfiguration” flaskevis och har två skåp?
    På bilden ses amatörpackningen

    0AA6B354-6611-42AF-9212-1DF5F9784A39.jpeg
     
  10. Christer J

    Christer J Medlem

    Är du igång med skåpet? Nöjd?
    De har ju också några fina små vinkylar som man kan ha i köket tänker jag.
     
    ChristianB gillar detta.
  11. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    Du lär minst behöva två skåp som teoretiskt rymmer närmare 300 flaskor styck för att lyckas få plats utan att knöka järnet. Jag är nöjd med mina skåp.
     
    Pontus och Christer J gillar detta.
  12. Pontus

    Pontus Medlem

    Du behöver stora skåp för att få plats med alla 400 flaskorna och ha kvar lite flexibilitet. Teoretisk kapacitet på minst 500 flaskor (250 per skåp) är mitt råd. Om du planerar att köpa mer än du dricker, köp två skåp med teoretisk kapacitet på uppemot 600 flaskor.
     
    Christer J gillar detta.
  13. Christer J

    Christer J Medlem

    Tack för tips! Jag inser att jag nu behöver stora skåp, det är i sig inga problem, jag kan ha dessa på kontoret (5 minuters gångavstånd hemifrån).
    Samtidigt börjar jag tänka vinkällare!! Jag köper mer än vi dricker och som jag förstått av många här så är underskattning av lagringskapacitet legio.
     
    MagnusH70, Pontus och Mattias Schyberg gillar detta.
  14. ChristianB

    ChristianB Medlem

    [​IMG]
    [​IMG]

    Vi har mer eller mindre precis kommit igång med skåpet; det är lite få hyllor för de skickade fel inredning till oss, vilket betyder väntan på fler, men överlag så är det ett smidigt skåp! 60 kg är ganska lättmanövrerat, enkla instruktioner och det har kommit på plats ordentligt! :)
     
  15. thunberg

    thunberg Flaskfantast Moderator

    Ser ut som en högkvalitativ bakluckeloppis!
     
    Sonderlese, MagnusH70, sunqan och 3 andra gillar detta.
  16. Foodcoma

    Foodcoma Medlem

    Hej,

    Är på jakt efter ett lagringsskåp som man kan ha stående i köket, hur låg db bör skåpet ha för att detta skall gå utan störande ljud?

    Tack på förhand, foodcoma.
     
  17. sunqan

    sunqan Vinös

    Vad ska det konkurrera med? Dvs hur mycket låter befintliga vitvaror? Hur mycket låter ventilationen (husets ventilation, inte ev köksfläkt)? När ska du vistas i köket? Dvs är det när du lagar mat, eller annars. Brukar köksfläkten gå då?
    Fristående eller inbyggt?

    Dvs innan man vet förutsättningen är svaret "som ett Dometic", dvs i princip noll db...
    Om du kan stå ut med mer, blir valmöjligheterna fler.
     
    Foodcoma och Pontus gillar detta.
  18. Pontus

    Pontus Medlem

    Det där med olika ljud och ljudkänslighet är också väldigt individuellt. Som ett riktmärke skulle jag säga att 40 är hyfsat tyst, 30 är väldigt tyst. Men om det är knäpptyst i övrigt i köket kommer även 30 att höras...
     
    Foodcoma och sunqan gillar detta.
  19. sunqan

    sunqan Vinös

    en del kylskåp har dessutom lite "odokumenterade" ljud för sig. En del knäpper till när de stannar (som när man knäpper med fingrarna), en del vibrerar kompressorn med en (för vissa) enerverande frekvens. osv.

    tittar man på fristående kylskåp på prisjakt, verkar de flesta kylar ligga på 37-41db, och vinkylar/vinlagringsskåp ligger i samma härad.

    tyvärr verkar ju Dometic ha slutat med sina absorptionskylskåp som väl ligger så nära 0dB man kan komma, och jag vet inga som gör nåt liknande (de drar en del effekt... typ 800kWh /år vid 20graders rumstemp enligt specen...
     
    Pontus och Foodcoma gillar detta.
  20. Foodcoma

    Foodcoma Medlem

    Tack för alla engagerade svar! :)
    Utifrån vad ni skriver försökte jag undersöka hur mycket ljud mitt nuvarande kylskåp ger ifrån sig och det ligger nog i nivå med 37-40, precis som du skrev sunqan. Så får lägga mig däromkring antar jag.

    Läst en del om vibrationer, kan man placera en vinkyl / lagringskåp intill en kyl eller kan kylen ge ifrån sig vibrationer? Misstänker att det är försumbart men bättre kolla en gång för mycket.

    Mvh foodcoma
     

Dela sidan