God mat i Tokyo

Diskussion i 'Mat & Dryck, Restaurangbesök' startad av StefanAkiko, 3 december 2013.

  1. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Nästa vecka blir det en st Michelin-stjärne-restaurang + några andra, fantastiska viner och, jag lovar, mindervärdighetskomplexskapande bilder.
    Veckan därpå: tre st Michelin-stjärne-restauranger + några andra, fantastiska viner och, återigen, mindervärdighetskomplexskapande bilder.
    Jag blir swettig bara jag tänker på det. Och då jag tänker på att den mesta tiden under de senaste sju åren levts på detta vis... Ja, jag biter ihop och tar det som en man. Dvs, njuter ohemult av lifsens överdåd. Yay :D
     
    merlotsmile gillar detta.
  2. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Ingen risk att den norrländska jantelagen har fått särskilt bra grepp om dig...Jag har tur då jag är norrman. :)
     
  3. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Jantesatan kommer ibland invärtes ifrån och griper tag med sina gråkallswettiga fingrar och försöker förstöra. Fö var det en dansk som gav namn åt Jantelagen...
     
  4. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Det var som tusan, har alltid förknippat den med norra Sverige, men det kanske mest är att lagen bitit sig fast lite extra där. ;)
     
  5. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    ...ett ytterst förståeligt misstag, som också många norrlänningar gör :eek:
     
  6. merlotsmile

    merlotsmile Medlem

    Spännande release :) @StefanAkiko
    http://noma.dk/japan/
     
    StefanAkiko gillar detta.
  7. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    merlotsmile gillar detta.
  8. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Så var man då redo att återigen kasta sig ut i den otyglade lusten efter MER god mat tillsammans med riktigt gott vin. Vi börjar med:
    Le Message i Tokyos förort, Yokohama med 4 miljoner invånare. Lilla menyn. Eftersom det är en måndag så valde vi att förtära en flaska 2010 Mas de Daumas Gassac. Väl ungt. Smaknot redan upplagd på både CT och här på Finewines.

    Maten då:
    [​IMG]

    [​IMG]


    [​IMG]



    [​IMG]
    MUMS!
    Ingen dessert, jag bantar juh.
     
  9. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Tisdag: Restaurang TANI.
    Lika vansinnigt fabulöst som vanligt. Vi hade med oss en väldekanterad flaska 2001 Pin från firma La Spinetta. Smaknot upplagd på CT och även här på FW.

    [​IMG]

    [​IMG]


    [​IMG]


    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    Lilla memyn. Bantar ju fortfarande...
     
    Mattias S och chambertin gillar detta.
  10. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Ovanligt rustikt (utseendemässigt) jämfört med mycket färgglatt du äter. Detta ger mig dock mycket av följande primala känslor...
    image.jpg
     
    StefanAkiko gillar detta.
  11. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    La Rochelle i Akasaka.
    Gratiskupong för två. Då passade vi på att botanisera bland sakerna i deras vinkällare. Och med sommelierens benägna hjälp landade vi slutligen på ett glas italienskt vitt 2011 Azienda Agricola Cos Ramí (med tydlig karaktär av belgiskt klosteröl - mums!) och en flaska Australisk Shiraz som levererade välpumpade muskler med elegans: 2006 Torbreck The Struie. Amaknoter annorstädes.

    Så över till maten. Lika välgjord, balanserad, sensitiv och andtagande som vanligt. Inte en enda glitch från att vi ärmade oss restaurangens entré till dess vi efteråt satte oss i taxin på väg till tågstationen Meiji Jingu Mae :cool:

    [​IMG]
    Noteras ssk vitkålsterring under finrökt lax. En orgasm som kräver slutna ögon!

    [​IMG]
    En skål med allsköns gott med krämiga och lättuggade konsistenser åt det geléiga hållet. Det mesta från havet. Allt gifte sig med det italienska vita vinet.

    [​IMG]
    Perfekt tillredd, saftig fisk. Sous vide? Basilikaoljedroppar, ett av årets första grillade bampuskott och en alldeles perfekt mild beska från rapsblomman.
    [​IMG]
    Soppa med GOBOU, svartrot.

    [​IMG]
    Variation på tema: Rossini.
    Fois gras med grönsaker, krasse (som gifter sig magiskt med fois!) och ett stycke WAGYU med en (i mina ögon) överdos svamp. Alldeles för många olika sorter och en med galet mycket skogssvampsmak. Näe, jag är inten svampälskare om man går utanför ostronskivling, kantareller, champignoner, tryffel, enoki och shiitake.

    [​IMG]
    Hur ofta kan ett crèpe bli fel?

    [​IMG]
    Mignardises, kaffe, thé.
    Mår faktiskt mindre däst efter restaurangbesöken nu då jag går på diet. Yowsa! :D
     
    Mattias S gillar detta.
  12. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Mycket imponerande kattbild @Matlen. Borde absolut ge fler medlemmar till Finewines.se. Sedan så gör det sitt till om man ger bilderna en liten tilltufsning i en bildeditor. Men, då min iPC fått krupp, så sitter jag under en tid på en PC där PhotoShop tar 30 minuter att starta upp. Per bild. Typ.
    Så, det får bli lite skolbespisning á la 70-tal med brungrått, skuggningar och ... brungrått...
     
  13. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Den rosa fisken ser bländande god ut, lite som att äta akvariefisk. Mumma!

    Ja, kattbilder har jag av någon konstig anledning samlat på mig...undra varför...? :rolleyes:
     
  14. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Rosa fisk?
    Hello Kitty kommer begära din aska!!! Grannarna, norrmännen, kallar fisken "uer".
    I Yapan heter den タイ。
    Bor i havet, olämplig för akvarier, iaf sådana med guppies i.
     
  15. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Mer så här, inte så här ;)
     
  16. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Din känsla för rosa är långt från resten av världens befolkning vad gäller definition av "rosa".
    Men, jag är beredd slåss för din rätt att kalla fiskens färg 'rosa' om det nu sam-vibrerar väl med din uppfattning av vad som bör höra till ... 'rosa' och vad som borde höra till framtiden.
     
  17. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Jaja...:p
     
  18. Mattias S

    Mattias S Administratör

    I RGB-tal ser "rosa" ut enligt följande: R255, G192, B203 (förhoppningsvis har denna text rätt nyans).

    Denna har lite för mycket blått och drar således för mycket åt lila (din variant)

    Min variant har för lite vitt, dvs lite för stark rosa, precis som fisken.

    Har du något att tillägga (vilket skulle förvåna mig om du inte har )? :kyss:
    image.jpg
    Rosa körsbärsblom
     
    Last edited: 6 april 2014
  19. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Snygg bild!
     
  20. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Ristorante Hamazaki
    8 april, 2014.

    Har en stjärna, i centrala Tokyo, tämligen dyrt.
    Fantastiskt slottslikt porslin.
    En av de mer överprissatta vinlistorna jag behövt titta till.
    (Men tack vare CT, Internet och visst eget förstånd, så hittade vi ganska rätt.)
    De accepterar inte BYOB.
    Hälften av rätterna levererade.
    Vi kommer aldirg återvända.
    [​IMG]
    Fantastiskt Parmesanflarn som välkommen! YAY! Mums!

    [​IMG]
    Lätt geleig soppa som jag inte längre minns om den levererade tumme-nupp eller ner.

    [​IMG]
    Denna plocktallrik var makalös! Perfekt, underbar! Med alla texturer, smaker, färger osv. MUMS!

    [​IMG]
    Mnjae, tomatsoppa...

    [​IMG]
    Helt ok pasta!

    [​IMG]
    Vinetiketten - riven?
    MEN VAFFAN!
    Jag klagade, de sa skamset att det var sista flaskan.
    Vi tog den ändå, för det var RIKTIGT gott!
    Copy-paste fr CT:
    92 points.
    Today at its zenith.
    Brick color.
    Nose of dry earth, some Brett, sumi-ink and nips.
    In the mouth the tannins are biting well and vigorously. It is a fully mature Barbera displaying wonderful M++ acids from mature berries and integrated EVERYTHING. Dried potpurry (w/rose petals) crown the endgame. Long, satisfying and did well with all dishes tonight, except it bombed the vinaigrette pickles.


    [​IMG]

    [​IMG]
    Pumpa-umpa.

    [​IMG]
    Huvudrätten underlevererade BIG TIME. Vi valde WAGYU och fick den panerad som en fredagsmysig 15-kronors-schnitzel från Coop.

    [​IMG]
    GOTT! (Hustruns val.)


    [​IMG]
    MEGA-gott! Mitt val. Kompott.

    [​IMG]
    ...och vad kan vara bättre att kontemplera än en lojal hund?
     
    Skumpagne gillar detta.

Dela sidan