Bästa restaurangerna i Stockholm?

Diskussion i 'Mat & Dryck, Restaurangbesök' startad av Omar Khayyam, 14 april 2017.

  1. gece

    gece Man vänjer sig.

    Går förbi Dryck varje dag men har inte lyckats gå in där än. Är det nåt att ha?

    @mmh även Burgundy (Yxsmedsgatan, Gamla Stan, samma ställe som Djuret/Tweed/mfl) har bra drycker på glas. Var tänker frugan din shoppa nånstans, tro?
     
    mmh gillar detta.
  2. mmh

    mmh Medlem

    Tusen tack än en gång för alla fina tips! Vet inte exakt var vi kommer att röra oss men med dessa alternativ har vi tillräckligt med spridning för att alltid ha något ställe i närheten då vi är törstiga. Framförallt 19 glas och Eriks vinbar har jag läst mycket om här på forumet så de lockar nog allra mest.
     
  3. Alpha

    Alpha Medlem

    Låter riktigt trevligt, ska hem till Sverige en snabbis om två veckor så passade på och bokade en middag där efter att ha läst alla positiva omdömen i denna tråd. Finewines levererar :D
     
    Martin Hansson och Omar Khayyam gillar detta.
  4. Omar Khayyam

    Omar Khayyam Medlem

    Middag igår på Agrikultur på Roslagsgatan. Mycket New Nordic Gastronomy för pengarna.Tänk "Fäviken Light" med lingon, granris, messmör, samiska namn på sprängtickan i efterrätten, dovhjort, grillad eller syrad kål i olika former, skogssvamp. Verkligen en genomtrevlig upplevelse!

    Stället liknar en del högklassiga små hål i väggen i de stora huvudstäderna, med färre antal bord, där man sparat in på lull-lull och hamnar därför utanför Michelin-gängets ramar (även om den diskret etsade och polerade stålplattan med restaurangens logga och namn utanför vittnar om höga ambitioner). Kul att Stockholm nuförtiden även rymmer denna typ av restauranger!

    Litet minus för att vi inte fick komma in i restaurangen när vi anlände tolv minuter före utsatt tid (inget utrymme för stående gäster!) trots att det regnade: "ni kan väl ta en liten promenad och komma tillbaka om tio minuter?". Och ibland litet väl lång tid mellan vissa av rätterna. Känslan av att vara på nyårsmiddag hemma hos en kompis i en alltför liten etta med väldigt många gäster gjorde sig påmind då någon av kockarna var tvungna att tända/vrida ner eller upp belysningen efter varje gång en gäst tog sin ytterrock från galgarna och kom åt dimmern. Rätt charmigt intryck på det stora hela. För vem vill egentligen äta middag i tyst museal perfektion? Inte jag.

    Som sagt, verkligen värt ett besök. Skön attityd hos hela kocklaget som stolt men lagom avslappnat presenterar mestadels supersmaskiga och genomgående roligt kreativa smårätter som tillsammans blir en perfekt symfoni av nordiska smaker, (lagom mängd) proteiner och gröna grejer. Såg bara det gastrokulturella [mästrande och alltför intima] lillfingret hovra ovanför maten någon enstaka gång vid grannbordet.

    Vinlistan då? Märklig blandning av några intressanta idiosynkratiska små avstickare ut i det okända och en hel del stora och dyra klassiker. Få riktigt intressanta viner på glas. Det började starkt med ett glas R. pouillon brut reserve som var mörkgul i färgen (källarlagrad?) och med vidöppen brödig näsa och mycket vinös känsla i munnen. Riktigt bra. En gruner som var trevlig men alltför timid och kanske egentligen litet låg syra för att hantera den syrliga och rökiga maten perfekt. Följt av en Ribeira Sacra som var bärig och litet trevligt rökig men också hade litet väl enkel, extraherad och alkoholpepprig finish. Godkänt utan tvekan men där finns utvecklingspotential. Stort plus i kanten för trevlig och chose-fri sommelier. Som sagt - fantastiskt trevlig atmosfär och hög ambitionsnivå. Och inget behov av att ta sig till Fäviken om man är på en tajt budget: börja resan på agrikultur!
     
    Last edited: 8 oktober 2017
    LarsW, Emanuel, Elvis och 7 andra gillar detta.
  5. mmh

    mmh Medlem

    Den barnfria helgen i Stockholm är förbi och här kommer en liten sammanfattning. Först och främst vill jag tacka för alla tipsen! Tack vare dem har vi ätit fantastiskt gott hela helgen.

    Resan började på Wine&View vinbaren på Helsingfors-Vanda. Chateau Musar 2009 var en fullträff, en av de bästa unga Musarerna jag druckit. Påminner mig om 2002 som ung (den hade också en doft som då fick mig och flera andra på en blindprovning att tro att det var Barolo). Chateau d’yquem 1993 däremot var en besvikelse. God, visst, men lite trött och kort.

    Vi hade ju inte tänkt oss någon lång middag på fredagen då vi anlände så sent, men jag bokade trots allt bord på Shibumi. Det var helt klart rätt beslut! Då taxin släppte av oss på Kungsstensgatan undrade vi om vi kommit fel. Det var helt folktomt och vi såg inga spår av restaurangen, men efter en liten stund hittade vi den anspråkslösa dörren bakom hörnet. Stämningen var härligt avlappnad, servicen var ypperlig och maten helt fantastisk. Vi tog in 7 st små rätter och nästan alla var otroligt bra (den japanska kycklingcurryn var dock sådär…dominerades av gurkmeja som körde över allt annat). Laxtartaren var bådas favorit och vi beställde faktiskt en till portion som avslutning på middagen istället för efterrätt;). Vi drack Varnier-Fannier brut samt en Grigniolino (tror jag) som jag glömt namnet på men som var riktigt god och funkade med maten.

    Vi åt en sen och riklig (och riktigt god) hotellfrukost så vi skippade lunchen på lördagen. Middagen på Operakällaren var riktigt lyckad. Flera av rätterna tyckte vi att vinner över de flesta 1 och 2 stjärniga restaurangerna vi ätit på i London...och vi har ätit på ganska många. Servicen var också bra, lite stel i början kanske, men mot slutet blev det mera avslappnat. Matsalen är ju en sevärdhet i sig, och vinlistan var massiv. Tog några olika viner per glas men inget som känns värt att rapportera om, förrutom att vi båda älskade operakällarens Andre Jacquart på magnum. Det är en av våra favoritproducenter och vi hade inte druckit denna cuvee förut.

    På söndagen åt vi igen en relativt sen frukost, så lunchen på Sturehof kändes lite onödig. Men vi gick tappert dit och blev nöjda. Riktigt fräsha skaldjur, men råbiffen hade inte en chans mot Shibumis oxtartar. Vi började med 2009 Pol Roger BdB och 2009 Louis Roederer. Båda var förstås för unga men PR var redan nu riktigt bra! Massolino’s Barolo 2011 gillade jag också skarpt. Extra plus får Sturehof för sin intressanta Coravin lista. Därifrån tog vi Dario Princic’s Pinot Grigio (2014 om jag inte minns helt fel) som var riktigt bra, men inte riktigt lika bra som en annan årgång vi drack i London för ett par år sedan. Min fru tog en Chardonnay av Stags Leap (sorry, kommer inte ihåg årgången eller exakta namnet) som hon gillade men som var lite för maffig för min smak.

    En riktigt lyckad resa alltså, tack för mig!
     
    LarsW, Emanuel, jrick och 15 andra gillar detta.
  6. Elvis

    Elvis Medlem

    Var på Lilla Ego i förra veckan och blev riktigt imponerad. Skönt avslappnat ställe med fantastisk mat. Bra vinlista också.
     
    Helen, MagnusH70, danryd och 3 andra gillar detta.
  7. Elvis

    Elvis Medlem

    Jag var på Agrikultur häromdagen och det är en av mina bästa restaurangupplevelser i Sverige någonsin. Vilken mat!
     
    Helen, MagnusH70, gece och 2 andra gillar detta.
  8. petterkalle

    petterkalle I rescued some wine. It was trapped in a bottle.

    Håller med. Förbaskat bra!
     
    gece och Elvis gillar detta.
  9. LarsW

    LarsW Medlem

    Halloj vinvänner! :)

    Dags att bumpa denna tråd då jag behöver råd om bra ställen i Stockholm. Var ordentligt många år sen jag själv var ute och åt där så har inte mkt pejling.

    Fadern fyller 75 den 7e mars och vi letar ngt trevligt ställe att gå ut på. Han började titta på alternativ nyligen många var redan uppbokade men måste ju finnas mycket mer och inte allt hittas vid en enkel googling.
    Tänkte att här på forumet finns det nog mycket kunskap!

    Mål är typ fine-dining och en bra vinlista, vinfokus garanterat mer åt det klassiska än det experimentella.

    Tacksam för alla förslag! :)
     
    Anders Landström gillar detta.
  10. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

    Djuret?
     
    Kostjan, LarsW, Boletus och 1 annan gillar detta.
  11. Gradin

    Gradin Medlem

    Flickan
    Adam/Albin
     
    LarsW gillar detta.
  12. Boletus

    Boletus Medlem

    Djuret, mycket bra käk, svårslagen vinlista.
     
    LarsW, Gradin och Anders Landström gillar detta.
  13. MartinE

    MartinE Medlem

    Jag håller med om att vinlistan på Djuret/Flickan/et al är lysande. Men annars tycker jag alltid att Mathias Dahlgren Matbaren är ett bra alternativ och där har du, utöver Matbarens egen mer moderna lista, även tillgång till Grand Hotels klassiska och tjocka vinlista!
     
  14. Matbaren har alltid varit bra när jag varit där, AG kanske inte finedining men bra mat för vindrickande. Ett annat tips är att ta en lördagslunch på Bobergs Matsal, mycket trevlig restaurang högst upp på NK som drivs av Frantzen.
    Operakällarens matsal kan väl också vara ett alternativ, jag har dock inte ätit där men de ska ha en bra vinlista av klassisktsnitt.
     
    LarsW gillar detta.
  15. danryd

    danryd :)

    Var på flickan i helgen. Helt suveränt, men äta över disk, musik på inte bara bakgrundsvolym mm gör det väl svårrekommenderat för en 75-årsmiddag, i synnerhet om man är sällskap över 2 pers (vilket inte framgick om de va fler)
     
    LarsW gillar detta.
  16. Jesper L

    Jesper L Medlem

    Var på Stockholm Fisk i helgen och det var riktigt bra. Trevlig atmosfär, bra service och fantastisk mat. Tyvärr kommer jag inte ihåg i detalj vad som fanns på vinlistan...
     
    LarsW gillar detta.
  17. Gradin

    Gradin Medlem

    Jo det stämmer ju absolut, tur att jag aldrig hann skriva Punk Royale då ;)
     
    danryd och LarsW gillar detta.
  18. Fixfred

    Fixfred Medlem

    Kan tipsa om Brasseriemaison i Abrahamsberg ( Väldigt partisk då det är jag som äger den)

    Brasserie masion serverar vällagad franskinspirerad.
    Vi roterar menyn flitigt men exempel på mat vi serverar:
    Moules frites
    Escargot
    Boef bourguignon
    Bouillabaisse
    Crème brûlée

    Kolla gärna in https://www.instagram.com/brasseriemaison/ där det finns bilder på vår mat.

    När det kommer till vinlistan kan jag tipsa om:
    Philipponnat clos de goisses 2008 som vi säljer för 1695kr :O
    Château-Fuissé Pouilly-Fuissé Tête De Cru 2016
    Domaine Marcel Deiss Alsace Blanc 2017
    Domaine Santa Duc Gigondas Aux Lieux-Dits 2015

    Tar gärna emot önskemål om vin
     

    Bifogade filer:

    Jos, LarsW, Anders Landström och 1 annan gillar detta.
  19. The Wall

    The Wall Medlem

    Oaxen Krog brukar vara bra. Slipen är visserligen bra, men lite mer stimmig.
    Även Operakällaren är helt ok, hygglig vinlista och bra service, men kanske lite mörk och murrig inredning. Dags att passa på innan byggnaden bommar igen för renovering? Dessutom, som 75-åring lär han tillhöra yngsta gästerna, iof om man inleder kvällen tidigt.
    Aloë kanske ett intressant alternativ?
    Även Lilla ego är värd att nämna. Krångligt att få bord dock.
     
    LarsW gillar detta.
  20. The Wall

    The Wall Medlem

    Det där såg väldigt gott ut! (mums-emoji)
     

Dela sidan