Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

[Champagne] Idag dricker vi... som vanligt skumpa!

Elvis

Medlem
Jag har förmånen och förbannelsen (sic!) att resa en hel del i jobbet och sitta i glorifierade väntrum där det serveras champagne (mao omständigheterna kanske inte de bästa) men jag blir inte klok på Laurent Perrier Grand Siecle.

Alla gånger jag druckit den (senast nu igår) tycker jag den är knuten, snipig med ett redigt grapefruktbett men hittar sällan nån större komplexitet eller djup och det slutar med att jag byter etablissemang och dricker Henriots NV eller vanliga vintage istället.
Har druckit den både i loungen och i luften (så en redig omsättning) och fått den serverad i både klassisk flute och på begäran i vitvinsglas.... Syratorsk som jag må vara blir vi ändå inte kompisar..

Har sett många som hyllar den och det är ju onekligen en seriös champagne men hur många år ska man glömma den för att det ska hända nåt skoj?

Jag tror inte att det handlar om lagringstid utan att kvaliteten har blivit sämre i takt med Laurent-Perriers kommersiella framgångar. Den var bättre förr, helt enkelt.
 

magnum

Epernay, Frankrike
Kanske 96/95/93 och äldre. Jag vet inte riktigt. Vad tycker du?
Håller delvis med, tycker att dom olika utgåvorna var jämnare förr (96/95/93 är grymt bra!). Vad jag sett har de som släpps nu liknade ålder som tidigare. Kanske dom ändrat nåt i produktionen!?
 

Magikern

Medlem
Lallier Millésime 2002

Doft: rågbröd, choklad och smörkola. trevlig och utvecklad.
Attack: Tydlig utvecklad pinotkaraktär men inte så hög intensitet som jag önskar. Citrondoppad nougat skulle jag beskriva den som. syran är hög och omedelbar i munnen.
Mellansmak: Här blommar mer chardonnaytoner och intensitet upp. Lite toner av äpplejuice innan intensiteten faller ihop.
Eftersmak: mineraler, grape och äpplen. Pigg och hyffsat lång.

91 poäng kan jag nog sätta. Tror det är på plats nu.
 

Elvis

Medlem
Blev en trevlig onsdagskväll igår:

Selosse Substance (deg mars 2016)
Winston Churchill 1996
Comtes Rosé 2005
Leclapart l'Apôtre 2004
Bollinger GA 2002

Substance lika bra som alltid (satte 95 på CT), Winston Churchill 1996 ung och pigg (96 på CT), Comtes Rosé 2005 besk och inte särskilt kul (87 på CT), l'Apôtre 2004 har helt fallit isär (78 på CT) och Bollinger GA 2002 trevlig (90 på CT).

Jag har nu fått Winston Churchill 1996 blint vid fyra tillfällen och den vinner varenda blindprovning. En fantastisk champagne som initialt var väldigt ung och fräsch och sedan hade en spännande glasutveckling. Mycket glad över att jag nyligen köpte en låda av det här vinet.

Min champagnevän som vi var hos älskar Leclapart och har druckit l'Apôtre fler gånger än de flesta. Han tycker att l'Apôtre 2004 ett tag höll Clos de Mesnil-klass men att den nu tyvärr har kollapsat helt. Själv håller jag inte Leclapart lika högt som han, men visst kan bra årgångar av just l'Apôtre vara riktigt bra. Kan det vara bristen på dosage som gör att 2004an inte håller längre?

Och Comtes Rosé. Jag drack 2006an för ett par månader sedan och den var dålig på gränsen till defekt. Den här var bättre men det är fortfarande inte särskilt gott. Ful röd färg och besk, nej. Den blev bättre efter någon timme men vad sjutton, det finns så många bra champagner så varför ska man dricka det här?
 

Ekdahl

Medlem
Blev en trevlig onsdagskväll igår:

Selosse Substance (deg mars 2016)
Winston Churchill 1996
Comtes Rosé 2005
Leclapart l'Apôtre 2004
Bollinger GA 2002

Substance lika bra som alltid (satte 95 på CT), Winston Churchill 1996 ung och pigg (96 på CT), Comtes Rosé 2005 besk och inte särskilt kul (87 på CT), l'Apôtre 2004 har helt fallit isär (78 på CT) och Bollinger GA 2002 trevlig (90 på CT).

Jag har nu fått Winston Churchill 1996 blint vid fyra tillfällen och den vinner varenda blindprovning. En fantastisk champagne som initialt var väldigt ung och fräsch och sedan hade en spännande glasutveckling. Mycket glad över att jag nyligen köpte en låda av det här vinet.

Min champagnevän som vi var hos älskar Leclapart och har druckit l'Apôtre fler gånger än de flesta. Han tycker att l'Apôtre 2004 ett tag höll Clos de Mesnil-klass men att den nu tyvärr har kollapsat helt. Själv håller jag inte Leclapart lika högt som han, men visst kan bra årgångar av just l'Apôtre vara riktigt bra. Kan det vara bristen på dosage som gör att 2004an inte håller längre?

Och Comtes Rosé. Jag drack 2006an för ett par månader sedan och den var dålig på gränsen till defekt. Den här var bättre men det är fortfarande inte särskilt gott. Ful röd färg och besk, nej. Den blev bättre efter någon timme men vad sjutton, det finns så många bra champagner så varför ska man dricka det här?
Kul provning, men 2004 som fallit isär...? Min gissning är att det beror på att Leclapart är biodynamisk odlare som försöker minimera sulfit.
 

Essle

Medlem
Blev en trevlig onsdagskväll igår:

Selosse Substance (deg mars 2016)
Winston Churchill 1996
Comtes Rosé 2005
Leclapart l'Apôtre 2004
Bollinger GA 2002

Substance lika bra som alltid (satte 95 på CT), Winston Churchill 1996 ung och pigg (96 på CT), Comtes Rosé 2005 besk och inte särskilt kul (87 på CT), l'Apôtre 2004 har helt fallit isär (78 på CT) och Bollinger GA 2002 trevlig (90 på CT).

Jag har nu fått Winston Churchill 1996 blint vid fyra tillfällen och den vinner varenda blindprovning. En fantastisk champagne som initialt var väldigt ung och fräsch och sedan hade en spännande glasutveckling. Mycket glad över att jag nyligen köpte en låda av det här vinet.

Min champagnevän som vi var hos älskar Leclapart och har druckit l'Apôtre fler gånger än de flesta. Han tycker att l'Apôtre 2004 ett tag höll Clos de Mesnil-klass men att den nu tyvärr har kollapsat helt. Själv håller jag inte Leclapart lika högt som han, men visst kan bra årgångar av just l'Apôtre vara riktigt bra. Kan det vara bristen på dosage som gör att 2004an inte håller längre?

Och Comtes Rosé. Jag drack 2006an för ett par månader sedan och den var dålig på gränsen till defekt. Den här var bättre men det är fortfarande inte särskilt gott. Ful röd färg och besk, nej. Den blev bättre efter någon timme men vad sjutton, det finns så många bra champagner så varför ska man dricka det här?
Var Comtes Rosé 06 tråkig för att den var defekt eller var den dålig? Har en liggande och har inte hört något jubel kring den men samtidigt inte heller att den skulle vara dålig. Lika bra att dricka upp och ge plats åt något annat eller bör den få ligga till sig?
 

LarsW

Medlem
l'Apôtre 2004 har helt fallit isär (78 på CT)
Min champagnevän som vi var hos älskar Leclapart och har druckit l'Apôtre fler gånger än de flesta. Han tycker att l'Apôtre 2004 ett tag höll Clos de Mesnil-klass men att den nu tyvärr har kollapsat helt. Själv håller jag inte Leclapart lika högt som han, men visst kan bra årgångar av just l'Apôtre vara riktigt bra. Kan det vara bristen på dosage som gör att 2004an inte håller längre?
Äsch då! Låter inte lovande för de två flaskor jag har kvar. Har ju varit mycket trevlig tidigare även om den i mitt tycke hade en bit kvar till CdM. Får öppna en snart och prova.

Min gissning är att det beror på att Leclapart är biodynamisk odlare som försöker minimera sulfit.
Ingen dålig teori. Drack ju en L'Artiste 2005 i våras som var helt tom och fadd. Mtp den hype som Leclapart fick så trodde jag hans skumpor skulle vara mer långlivade.
 

Elvis

Medlem
Var Comtes Rosé 06 tråkig för att den var defekt eller var den dålig? Har en liggande och har inte hört något jubel kring den men samtidigt inte heller att den skulle vara dålig. Lika bra att dricka upp och ge plats åt något annat eller bör den få ligga till sig?

Den var inte defekt utan bara dålig. Jag tycker att du ska låta den ligga till sig länge (tio år?), inte dricka nu. Eller sälja den.
 

Jos

Medlem
Äsch då! Låter inte lovande för de två flaskor jag har kvar. Har ju varit mycket trevlig tidigare även om den i mitt tycke hade en bit kvar till CdM. Får öppna en snart och prova.


Ingen dålig teori. Drack ju en L'Artiste 2005 i våras som var helt tom och fadd. Mtp den hype som Leclapart fick så trodde jag hans skumpor skulle vara mer långlivade.
Intressant. Förstod själv aldrig hypen utan var mer tyst när det prövades Leclapart, prövat flera ggr och mina omdömen har gått från inget vidare till småvidrigt.
 

MartinE

Medlem
Min champagnevän som vi var hos älskar Leclapart och har druckit l'Apôtre fler gånger än de flesta. Han tycker att l'Apôtre 2004 ett tag höll Clos de Mesnil-klass men att den nu tyvärr har kollapsat helt. Själv håller jag inte Leclapart lika högt som han, men visst kan bra årgångar av just l'Apôtre vara riktigt bra. Kan det vara bristen på dosage som gör att 2004an inte håller längre?

Nu var det 4,5 år sedan jag drack 2004:an, men då var den fantastisk – och alldeles för ung! Min erfarenhet är att l'Apôtre både kräver och klarar mycket lång lagring (och för all del lång luftning för att vakna till liv) och 2004:an borde definitivt ha många bra år framför sig. En gissning är att ni hade otur med er flaska eller att den helt enkelt är inne i en tråkig fas för tillfället.

Som jämförelse drack jag både 2001 och 2003 under 2015. 2001:an var magnifik och känslan var att den precis kommit in i sitt optimala drickfönster. 2003:an var också fantastisk, men fortfarande inte färdigutvecklad. Rent generellt är ju 2004 en betydligt bättre och mer långlivad årgång än dessa båda år! Och även om man tar hänsyn till att en ekologisk/biodynamisk odlare som Léclapart har mindre skillnader mellan "bra" och "dåliga" år, så borde helt klart 2004 ha bättre potential och livslängd.

Låter som en fantastisk kväll för övrigt!
 

MartinE

Medlem
Alla vet att det är för tidigt, men ändå gör man det: öppnar champagne från 2008!

De förnuftiga av er väntar givetvis, men är man nyfiken så är man… :rolleyes: Den senaste tiden har jag roat mig med att dricka ett gäng blandade flaskor från årgången och här kommer mina noter (med försiktiga poäng inom parentes):

IMG_9964.jpg
2008 Palmer & Co Millésimé: Intensiv, utvecklad, komplex och brödig doft med efter hand rostade toner. Inslag av mineral, gummiband, grillad citron, gula och gröna äpplen, hasselnötter, kex, rostat bröd och tobak. Smaken är frisk, fruktig, något utvecklad och något eldig med toner av clementin, citron samt gula och gröna äpplen. Den här har inte utvecklats på det sätt jag hade förväntat mig. Det kan möjligen bero på flaskvariation eller att den är inne i en tråkig fas för tillfället. Förstå mig rätt; det är helt klart en mycket bra champagne, men den kändes mer intressant för fyra år sedan! (88 p)

IMG_9974.jpg
2008 Benoit Beaufort Prestige Millésime: Det här är en trevlig och lovande skapelse, men fortfarande ung. Gräddig doft med tydligt laktiska toner och inslag av salmiak, röda äpplen, ljust bröd och hasselnötter. Ung, frisk, torr, något fruktig och aningen eldig smak av äpplen, citron och hasselnötter. (84+ p)

IMG_9981.jpg
2008 H Goutorbe Millésime: Den här är mycket bra redan idag och har fin potential att fortsätta utvecklas! Fruktig och något kryddig doft med begynnande komplexitet. Inslag av våta stenar, klor (simhall), något bokna gula äpplen, lakrits, honung och lite halm. Frisk och fruktig smak som bjuder på gula äpplen, grapefrukt, lakrits och persika. Hygglig längd och påtaglig syra. (87+ p)

IMG_9987.jpg
2008 Diebolt-Vallois Millésime: Diebolts ”vanliga” årgångschampagne brukar vara hyfsat tillgänglig redan som ung, men den här känns klart ung och outvecklad idag. Den är mycket bra, men jag upplever den inte som en uppenbar 2008:a – blint hade jag gissat på en annan (yngre) årgång! Parfymerad, gräddig och komplex doft med viss sälta. Inslag av kräftor, krita, jäst, ek, gröna äpplen och gräddkola. Frisk, fruktig, torr och relativt endimensionell smak av gröna äpplen, persika och citrus. Hög syra. (86+ p)

IMG_9999.jpg
2008 Fleur de Passion: Supertight och oerhört elegant – och lovande! Det här kan bli hur bra som helst om man bara har tålamod att vänta – förslagsvis till 2024 eller senare! Ett oerhört vackert vin. Koncentrerad, något fruktig, något kryddig och mycket komplex doft. Först: kycklinggryta och såpa (!). Därefter: mogen citrus, koncentrerad äppelmust, hasselnötter, smör som stått framme länge, gräddkola och grädde. Smaken är ung, ren, aningen fruktig och mycket torr. Äpplen (först gröna, sedan gula), lime och nötter. Ett helt annat vin än systervinet! (90++)

IMG_0009.jpg
2008 Alfred Gratien Cuvée Paradis: En underbar champagne med jättebra intensitet och fantastisk längd! Fruktig, nötig och komplex doft med inslag av jäst, gula äpplen, kex, smör, nougat och lite tång. Fruktig, frisk, koncentrerad och något eldig smak av gula äpplen, persika, söt grapefrukt och äppelskal. Mycket hög årgångstypisk syra som balanseras väl av den fantastiska frukten! (90 p)

IMG_0222.jpg
2008 Ulysse Collin Les Pierrières: En fantastisk champagne, men fortfarande ung. Det blir lätt lite deja vu-känsla över den kommentaren när man dricker champagne från 2008, men ibland passar den faktiskt extra bra! Den här flaskan blev degorgerad i oktober 2012 och har därmed fått klart längst tid på korken av champagnerna i den här sammanställningen. Doften är förvisso utvecklad och något fruktig med viss sälta. Inslag av krita, citron, gula äpplen, mandlar, honung och lakrits. Smaken är frisk, fruktig, mycket torr och något utvecklad med fin koncentration. Den består främst av citron och lime samt gröna och gula äpplen. Summa summarum: Fantastisk intensitet, härlig längd och en mycket hög årgångstypisk syra. (90 p)

IMG_0052.jpg
2008 Paul Déthune Cuvée à l’Ancienne: Ahhh! Fantastisk, kraftfull, komplex och kryddig doft med tydlig fatkaraktär och lite calvadostoner. Inslag av bokna äpplen, honung, krut, nougat, lakrits och bränt trä. Frisk, torr och koncentrerad smak av mogna gula äpplen, citron med viss skalbeska och nougat. En riktigt härlig champagne! (91 p)

IMG_0116.jpg
2008 Sapience: En fantastisk champagne som är förvånansvärt tillgänglig redan idag! Men fortfarande ung så klart och med tydlig potential. Komplex, fruktig och något kryddig doft med viss sälta. Inslag av grön banan, mineral, lime, gröna äpplen, omogna hasselnötter, salmiak och plommon. Smaken är mycket frisk, oerhört ren, något fruktig, relativt koncentrerad och mycket torr. Här hittar jag gröna och gula äpplen samt citrus och limeskal. (91+ p)
 
Last edited:

Thomas

Medlem
Alla vet att det är för tidigt, men ändå gör man det: öppnar champagne från 2008!

De förnuftiga av er väntar givetvis, men är man nyfiken så är man… :rolleyes: Den senaste tiden har jag roat mig med att dricka ett gäng blandade flaskor från årgången och här kommer mina noter (med försiktiga poäng inom parentes):

2008 Palmer & Co Millésimé: Intensiv, utvecklad, komplex och brödig doft med efter hand rostade toner. Inslag av mineral, gummiband, grillad citron, gula och gröna äpplen, hasselnötter, kex, rostat bröd och tobak. Smaken är frisk, fruktig, något utvecklad och något eldig med toner av clementin, citron samt gula och gröna äpplen. Den här har inte utvecklats på det sätt jag hade förväntat mig. Det kan möjligen bero på flaskvariation eller att den är inne i en tråkig fas för tillfället. Förstå mig rätt; det är helt klart en mycket bra champagne, men den kändes mer intressant för fyra år sedan! (88 p)

2008 Benoit Beaufort Prestige Millésime: Det här är en trevlig och lovande skapelse, men fortfarande ung. Gräddig doft med tydligt laktiska toner och inslag av salmiak, röda äpplen, ljust bröd och hasselnötter. Ung, frisk, torr, något fruktig och aningen eldig smak av äpplen, citron och hasselnötter. (84+ p)

2008 H Goutorbe Millésime: Den här är mycket bra redan idag och har fin potential att fortsätta utvecklas! Fruktig och något kryddig doft med begynnande komplexitet. Inslag av våta stenar, klor (simhall), något bokna gula äpplen, lakrits, honung och lite halm. Frisk och fruktig smak som bjuder på gula äpplen, grapefrukt, lakrits och persika. Hygglig längd och påtaglig syra. (87+ p)

2008 Diebolt-Vallois Millésime: Diebolts ”vanliga” årgångschampagne brukar vara hyfsat tillgänglig redan som ung, men den här känns klart ung och outvecklad idag. Den är mycket bra, men jag upplever den inte som en uppenbar 2008:a – blint hade jag gissat på en annan (yngre) årgång! Parfymerad, gräddig och komplex doft med viss sälta. Inslag av kräftor, krita, jäst, ek, gröna äpplen och gräddkola. Frisk, fruktig, torr och relativt endimensionell smak av gröna äpplen, persika och citrus. Hög syra. (86+ p)

2008 Fleur de Passion: Supertight och oerhört elegant – och lovande! Det här kan bli hur bra som helst om man bara har tålamod att vänta – förslagsvis till 2024 eller senare! Ett oerhört vackert vin. Koncentrerad, något fruktig, något kryddig och mycket komplex doft. Först: kycklinggryta och såpa (!). Därefter: mogen citrus, koncentrerad äppelmust, hasselnötter, smör som stått framme länge, gräddkola och grädde. Smaken är ung, ren, aningen fruktig och mycket torr. Äpplen (först gröna, sedan gula), lime och nötter. Ett helt annat vin än systervinet! (90++)

2008 Alfred Gratien Cuvée Paradis: En underbar champagne med jättebra intensitet och fantastisk längd! Fruktig, nötig och komplex doft med inslag av jäst, gula äpplen, kex, smör, nougat och lite tång. Fruktig, frisk, koncentrerad och något eldig smak av gula äpplen, persika, söt grapefrukt och äppelskal. Mycket hög årgångstypisk syra som balanseras väl av den fantastiska frukten! (90 p)

2008 Ulysse Collin Les Pierrières: En fantastisk champagne, men fortfarande ung. Det blir lätt lite deja vu-känsla över den kommentaren när man dricker champagne från 2008, men ibland passar den faktiskt extra bra! Den här flaskan blev degorgerad i oktober 2012 och har därmed fått klart längst tid på korken av champagnerna i den här sammanställningen. Doften är förvisso utvecklad och något fruktig med viss sälta. Inslag av krita, citron, gula äpplen, mandlar, honung och lakrits. Smaken är frisk, fruktig, mycket torr och något utvecklad med fin koncentration. Den består främst av citron och lime samt gröna och gula äpplen. Summa summarum: Fantastisk intensitet, härlig längd och en mycket hög årgångstypisk syra. (90 p)

2008 Paul Déthune Cuvée à l’Ancienne: Ahhh! Fantastisk, kraftfull, komplex och kryddig doft med tydlig fatkaraktär och lite calvadostoner. Inslag av bokna äpplen, honung, krut, nougat, lakrits och bränt trä. Frisk, torr och koncentrerad smak av mogna gula äpplen, citron med viss skalbeska och nougat. En riktigt härlig champagne! (91 p)

2008 Sapience: En fantastisk champagne som är förvånansvärt tillgänglig redan idag! Men fortfarande ung så klart och med tydlig potential. Komplex, fruktig och något kryddig doft med viss sälta. Inslag av grön banan, mineral, lime, gröna äpplen, omogna hasselnötter, salmiak och plommon. Smaken är mycket frisk, oerhört ren, något fruktig, relativt koncentrerad och mycket torr. Här hittar jag gröna och gula äpplen samt citrus och limeskal. (91+ p)
Tack för att du provar årgång 2008 så vi andra kan bli uppdaterade om status på dom. Känns som att jag inte kommer ångra att jag köpt nästan allt från årgång 2008 jag kommit över. Blir ändå sugen att öppna en själv ändå och skapa sig en egen uppfattning om dom. En Fleur de Passion 2008 kanske står på menyn i helgen.
 

Thomas

Medlem
Blev en trevlig onsdagskväll igår:

Selosse Substance (deg mars 2016)
Winston Churchill 1996
Comtes Rosé 2005
Leclapart l'Apôtre 2004
Bollinger GA 2002

Substance lika bra som alltid (satte 95 på CT), Winston Churchill 1996 ung och pigg (96 på CT), Comtes Rosé 2005 besk och inte särskilt kul (87 på CT), l'Apôtre 2004 har helt fallit isär (78 på CT) och Bollinger GA 2002 trevlig (90 på CT).

Jag har nu fått Winston Churchill 1996 blint vid fyra tillfällen och den vinner varenda blindprovning. En fantastisk champagne som initialt var väldigt ung och fräsch och sedan hade en spännande glasutveckling. Mycket glad över att jag nyligen köpte en låda av det här vinet.

Min champagnevän som vi var hos älskar Leclapart och har druckit l'Apôtre fler gånger än de flesta. Han tycker att l'Apôtre 2004 ett tag höll Clos de Mesnil-klass men att den nu tyvärr har kollapsat helt. Själv håller jag inte Leclapart lika högt som han, men visst kan bra årgångar av just l'Apôtre vara riktigt bra. Kan det vara bristen på dosage som gör att 2004an inte håller längre?

Och Comtes Rosé. Jag drack 2006an för ett par månader sedan och den var dålig på gränsen till defekt. Den här var bättre men det är fortfarande inte särskilt gott. Ful röd färg och besk, nej. Den blev bättre efter någon timme men vad sjutton, det finns så många bra champagner så varför ska man dricka det här?
Efter dina hyllningar av Winston Churchill 1996 förut så beställde jag en låda. Känns som jag inte kommer ångra det speciellt mycket.
 

MartinE

Medlem
Tack för att du provar årgång 2008 så vi andra kan bli uppdaterade om status på dom.
Det var ett tufft jobb, men någon måste göra det! ;)

Känns som att jag inte kommer ångra att jag köpt nästan allt från årgång 2008 jag kommit över.
Ja, rådet att "köpa allt man ser från 2008" gäller fortfarande!

Efter dina hyllningar av Winston Churchill 1996 förut så beställde jag en låda.
Härligt! Varifrån beställde du?
 
Toppen