Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

[Champagne] Idag dricker vi... som vanligt skumpa!

Christer J

Medlem
Lunch i ensamheten och fridens tecken. Då känns det naturligt att öppna en flaska vin.
Paul Dethune Brut BdN, från år 2014 och degorgerad maj 2017.
Ett ungt vin med friskhet och efter en stund i glas något mogen doft, fruktigt med en antydan av krut.
Fylligt med grapefrukt i smaken, lång lång eftersmak tycker jag. Jag gillar det, jättegott. Glad att jag har en låda varav detta var första.
Den här kommer jag att dricka upp idag :)

76907D3B-0C5D-4845-8953-ED01C8E63B4B.jpeg
 

LarsW

Medlem
BYOB champage 500-700kr.
Löjromstoast till Paul Bara Annonciade 2005.
Nu kör vi!
Visa bifogad bild 14744

Visa bifogad bild 14745
@Ekdahl @LarsW @LeChat & jag.
Halleluja!!
Så var det dags att krypa till korset. J

Mäkta trevlig kväll i trevligt sällskap (först @Ekdahl, @LeChat och @Christer Johansson och senare @Crist(al)ian 77 ) och goda skumpor. Mer diskussion denna gång än vid vår 1995-provning där vi var var ovanligt överens om det mesta!


Som aptitretare var det först Kalix-löjrom med Brioche och en Paul Bara Annonciade 2005. Mycket trevlig med klar potential för utveckling!

Skumpa #1
Doft med metall, krut, syrliga bär och ek! Först toner av tutti-frutti som sen blev till skumbanan.
Smak med citronsaft och zest. En fin syra. Äppelskal, ek och mycket kraft men lite kort och efter några timmar dog den lite. Power-champagne!
Efter att ha velat länge ändrade jag mig och gissade i sista minuten att detta var min skumpa vilket visade sig vara rätt!
(I ärlighetens namn så påverkades jag nog lite av att @Ekdahl mumlade något om Selosse-vibbar som ju var anledningen till att jag köpte denna, själv har jag inte druckit tillräckligt med Selosse för instinktivt se likheten...)
Rätt var Pouillon Solera (1997-2012).

Skumpa #2
Mogen doft med citron och gröna äpplen. Lite trevligt oxiderad.
Smaken var först full med trevliga mognadstoner i några sekunder, sen kom en massiv syra som bredde ut sig i munnen... den drog sig dock snart tillbaka och gav plats åt trevliga smaker med kolafugde och lite bokna äpplen.
Jag var ute och susade i mina tankar vad det kunde vara men var inte i närheten av att vara rätt.
Rätt var Hugot Vieilles Vignes (2009) och min favvo från provningen.

Skumpa #3
Initialt en överväldigande trevlig doft av hav och krossade ostronskal. Sedan damm och något funkigt... närmaste associationen var nyöppnade drivremmar.
Smaken var mogen med fat-karaktär. Både limesaft och zest. Brynt smör.
Gissade länge att detta var min skumpa (Pouillon).
Rätt var Cattier Clos du Moulin 2006/2007/2008

Skumpa #4
Sötlig doft med uppskurna röda äpplen. Rostiga spikar och smörkola.
Smaken var samtidigt frisk och mogen med samma smaker som i doften. Aningen för söt för mig
Rätt var Chartogne-Taillet Heurtebise 2010


Sen blev det utökning av sällskapet och champagnerna när @Crist(al)ian 77 dök upp med en för oss helt blind flaska Krug GC (166ed) och här är det bara att äta lite ödmjukshetspaj då jag verkligen inte tog den.
Enligt mina noter var det ek, krut, citrus och röda äpplen och en blomsterton från... fläder?
Smaken kändes knuten med först syra, friska äpplen och en honungston som sedan öppnade sig väldigt fint efter en stund i glaset. Jag kände då tydligt att det fanns mycket i kulisserna som vill komma till tals. Väldigt god när den öppnade sig men spelade ett helt annat spel än de andra skumporna. Irriterande att inte gissa på denna men har inte druckit jättemycket Krug GC sista tiden och den senaste Krug jag drack var en 1988a och den gav inte direkt många hintar om släktskap.

Jag var tvungen att avsluta kvällen lite tidigare än de andra då jag var uppe väldigt tidigt och började känna av mängden skumpa på allvar så hoppade Billecarten och nöjde mig med kvällen!

Livet är gott! :)
 
Last edited:

Thomas

Medlem
DSCPDC_0003_BURST20181103160209179_COVER.JPG

Bollinger La Grand Annee 1996
Har haft varierande kvalitet på mina flaskor köpta på auktion och av diverse handlare. Senaste flaskan var av sämre kvalitet men denna var helt perfekt. Mogna röda äpplen och tydliga ekfats toner i doften samt en pigg mousse och bra syra i munnen. Denna flaska visar att gammal är äldst! Riktig bra är den.
 

Tomas Lindblom

fd Deppodi
Moderator
Visa bifogad bild 14768
Bollinger La Grand Annee 1996
Har haft varierande kvalitet på mina flaskor köpta på auktion och av diverse handlare. Senaste flaskan var av sämre kvalitet men denna var helt perfekt. Mogna röda äpplen och tydliga ekfats toner i doften samt en pigg mousse och bra syra i munnen. Denna flaska visar att gammal är äldst! Riktig bra är den.

Vilka härliga viner du har postat om den senaste tiden, känns som att livet är gott just nu :)
 

MagnusH

Medlem
Startade besöket hos Les Avizes med en härlig frukost och sedan lånade vi cyklar och kollade in omgivningen, var till Oger och Cramant men eftersom den 1nov var röd dag här nere så var allt stängt! Till en fantastisk lunch så var vi tvungna att dricka en flaska Selosse Rosé när vi var på plats!
Sedan njöt vi av deras spa avdelning, kan klart rekommenderas och sedan var det dags för kvällens höjdare, dvs provningen med Mr Selosse och han var hövlig nog att köra det mesta på engelska (tacksamt då flera utav de 12 som var med inte pratade franska)... Fick känslan att vi måste ha varit enormt lyckligt lottade då han plockade fram alla sina sex vingårdschampagner till provningen... så ledsen att jag inte kommit så långt i min kunskap så att jag kan beskriva vinerna med doft och smaker som er andra... men jag kan iallafall säga att upplevelsen var magisk!! Och framförallt eftersom Anselm planerar att gå i pension och lämna över verksamheten till sin son Guillaume från och med årsskiftet!
Efter 1 1/2 timme så var det dags för kvällens middag och då valde kocken en Beretche et Fils Reflet d’Antan 2012 till oss och det var ett mycket bra val! Får avsluta detta fantastiska besök med några bilder!
CCBD474F-ACA8-4ACD-A288-0897CFB5C795.jpeg
6FF6C195-51C5-4C7E-B72E-ECD86D993AEE.jpeg
30D27BE9-8A09-4177-8EF1-8D611336E8D3.jpeg
45DED646-326C-4121-8E26-6AF3DAAAEB68.jpeg
4BBEB040-58EF-4486-AB76-8BC7D0E52019.jpeg
 

Daniel A

Administratör
Undertecknad, @Skaggs och @Trydebull satt en heldag hos @MartinE igår. Vi hade på förhand bestämt oss för en trio 1996or (och gemensamt pröjsat för), och sedan var det en blind flaska per person som gällde. Med tanke på vem vi var hos fanns det ett självklart tema på medhavda flaskor.

Välkomstchampagne
#1 N.V. Louis Roederer, Brut Premier
Degorgerad 2014. 2010-bas.
Expressiv, smör och äpple, lite paj över det, kex, kola, grape. Ett släng av ballong, som stannar kvar (inte OK). Bra syra, har något utvecklade toner. Ganska “rund”. Äpple och citron, kex och kola i smaken. Rent och snyggt. 87p.
Trevligt välkomstbubbel! Vi fick lite blandade ledtrådar, men det var lite klurigt att gissa sig fram. Det skulle finnas gemensamma nämnare med huvudflighten, det var ett hus med viss odlarprofil (biodynamiskt), hemvist i Reims. Med allt detta i ryggen sade jag tillslut “men är det inte Brut Premier då?” Och jo, det var det!

Flight 1 - Trippel Roederer 96!
DSC_0651.JPG

En ynnest att få dricka sådana här vitala viner bredvid varandra! Väldigt lärorikt. Även om det var tre olika skapelser så fanns det absolut en diffus röd tråd mellan dem.

#2 1996 Louis Roederer, Blanc de Blancs
Degorgerad 2007.
Smör, burkchampinjon, nagellack (blåser bort), röda äpplen, bokna äpplen, gammalt kaffe, citron, ljus honung. En not som kom upp vid diskussion och som är mycket träffande: Bounty. I munnen är det hög syra, och något strävt avslut. Inte riktigt lika uttrycksfull i munnen som i nosen. Smör, honung (tydligare än i nosen), citron, gammalt kaffe. Växer en hel del under dagen/kvällen, och upplevs som den “yngsta” av de tre. Mycket elegant och snyggt! 92p.

#3 1996 Louis Roederer, Vintage
Okänd degorgering.
Kartong, paj, lite cognacstoner, muscovadosocker, kaffe, källare (blåser bort), kantstötta äpplen, fudge, rostade fat, kräftspad (mycket diskussioner bakom den här, men det finns helt enkelt något som drar åt dill samt skaldjur, typ lyxig hummerfond). Mycket expressivt! I munnen är det mer av samma, men fokuserat på: bokna äpplen, kaffe, kola, och en svag men angenäm ton av lakrits. Årgångstypiskt hög syra, men kraften i vinets kvarvarande frukt och tydliga mognadstoner gör att det känns mycket balanserat och polerat. Jämfört med BdBn så är det här mer kraftigt och mindre elegant. 93p. WOTN för samtliga.

#4 1996 Louis Roederer, Rosé
Degorgerad 2007.
Återhållsam och stum jämfört med de andra. Lätt röda bär, lite smultron, lättrostat kaffe. Senare dyker lite svartpeppar och hallon upp. Det fanns en animalisk ton vi alla försökte sätta ord på, med lite olika tolkningar. Jag hävdar bestämt att det är: fuktig finsk lapphund med leriga tassar.
I trion lägst syra och mest polerat. Den är fortfarande rätt hög dock. Smakmässigt diskret, men absolut komplex. Typ samma smak som doft, minus hunden. Svagaste 96an denna kväll, men det är fortfarande en bra champagne. 90p.

Flight 2 - Champagne.
DSC_0652.JPG


#5 N.V. Krug, Grande Cuvée, 164eme
Degorgerad 2016. 62 % av vinet är 2008.
Balong (som blåser bort), grönt äpple, parfymerat åt det blommiga hållet, kaffe, grönt te, krut/rök, lite tropisk frukt. Något märklig men fantastiskt komplex doft. I munnen är det vass syra, och något av ett monster som vill fram. Det blir plågsamt uppenbart att det är ett barnarov smakmässigt. Blommigt/parfymerat här också, omogna äpplen, okänt syrligt bär och lite lite kaffe. 91p, generöst satt nu, men har helt magisk potential! Kommer inte peta på mina övriga flaskor förrän 2026.
Mitt vin. Det visade sig vara väldigt svårgissat, men efter att jag avslöjat att det var ett hus, N.V. och 08-bas så tog @Trydebull hem det.

#6 2005 Larmandier-Bernier, Vieille Vigne de Cramant
Degorgerad 2010. Det här vinet heter idag Vieille Vigne du Levant.
Mycket expressivt och annorlunda, gräslök, krita, anis, växthus med såväl jord som blommor som gröna växter, lite päron. Bra syra, trevligt drickfönster. Gräslöken finns även i smaken, tillsammans med blommor och mer anis. Intressant! Någon sade päronsoda, och det stämmer rätt bra. Tyvärr något endimensionellt. Fortfarande mycket bra! 90p.
Solklar odlare, men i övrigt var jag helt lost förutom att jag lyckades sätta den som en BdB.

#7 2000 Pierre Peters, Les Chetillons (Oenotheque)
Ballong, barnkalas, cykelslang, tropisk frukt (ananas?), svart te, omogna äpplen, citat annan drickare: “det goda i dammet”. Det tog flera timmar för mig att tycka om det här doftmässigt. Men tillslut öppnade det upp och blev angenämt (dvs, barnkalaset tog slut). Smakmässigt var det dock från start mycket expressivt och insmickrande. Omogna äpplen utan skal, lite honung, tropiskt frukt, lite smör, och en hel del saker jag aldrig lyckades sätta ord på. Det påminde lite om Krugen i den mån att det upplevdes lite oförlöst (ett monster i kedjor). 90p.
Jag trodde faktiskt att det var 2004 Salon. Rätt på druvan igen, i alla fall...

#8 1996 Bruno Paillard, Assemblage
Degorgerad 2006.
Burkchampinjon, kaffe, bokna äpplen, litelite kräftspad här också, plommon, söt melon (kanske guadalupe), svaga bensinångor, lite smör. Mycket expressiv och komplex doft. På tungan är det bokna äpplen, nötter, lite smörstekt svamp, fudge, och lite blandade röda bär. Syran är hög, bubblorna är väldigt små och fina. Kvällens näst bästa vin. 92p.
Här tog jag årgången i alla fall, mest på den höga syran tillsammans med mognaden. Det blev många ledtrådar på den här, och vi cyklade runt i större delen av champagne. Men på ledtråden att det har något gemensamt med Mouton-Rotschild (konstverk på etiketten) grävde jag fram Bruno Paillard ur minnet.

Sedan blev det traditionsenlig pizza och ett fånigt svårgissat och mycket bra rödvin (det får landa i en annan tråd; här regerar ju bubblorna). Galet trevlig söndag, med fantastisk champagne och samtal.
 

Elvis

Medlem
En trevlig måndagsprovning:

Cristal 2008
Första gången jag provade det här vinet. Kraftig, packad med frukt. Bra syra. Rätt tillgänglig från början men upplevdes sedan yngre och mer sluten efter ett par timmar. I vilket fall som helst ett stort vin. 94 poäng nu och stor utvecklingspotential.

Krug GC (deg 2006)
Den här fick jag blint och vid första sniffen tänkte jag "Krug!" men sedan fanns det en oxidativ som fick mig att fundera på Selosse. I munnen var det ingen tvekan: Krug! Men det var lite oxiderad och saknade lite kropp. Ingen perfekt flaska tyvärr. Doften och eftersmaken gör att jag ändå ger den 92 poäng.

Louis Roederer Blanc de Blancs 2002
Den här fick jag också blint. Underbar på näsan och tankarna gick till Raveneau. Lika bra i munnen med lite sorbet i eftersmaken. Utan tvivel en blanc de blancs, tänkte jag, och funderade sedan på vilken prestige det kunde vara. Den kändes torrare än Comtes och jag fick inga Dom Ruinart- eller Salon-vibbar heller. Nej, jag drog slutsatsen att det måste vara något jag inte provat och gissade på Belle Epoque Blanc de Blancs 2006. Och så var det en "vanligt" årgångs-Roederer. Vilket vin! 93 poäng
 

tobbe81

Medlem
Min torsdagskväll hemma hos mig med Jenny och hennes mamma
IMG_20181108_183717_762.jpg

IMG_20181108_211832_349.jpg

20181109_110223.jpg

IMG_20181109_111040_756.jpg

Listan
1 pol roger Winston Churchill 1999 vilken enastående topp den befinner sig nu i sitt drickfönster 95P
2 Francoise Bedel comme autrefois 2000 härlig djup mörk oxiderad påminner väldigt mycket om henri giraud 92p
3 Pierre Peters L'esprit 2010
Den dolda skatten i rodolphes portfölj med druvor från de fyra bästa grand cru byarna i cotes des blanc 92p
4 Bollinger 007 2009
Hade svårt att mäta sig med övriga i uppställningen ganska så tråkig och intetsägande champagne 85P.
 

Christer J

Medlem
Idag blir det spaghetti och köttfärssås, men inget rött vin så långt ögat når.
Jag har inga bekymmer för den sakens skull.
En tonåring från Leclerc Briant passar ju alltid.
Jag skänker också @Ekdahl en tacksam tanke för tips om 2004 Winston som fanns i min närhet för inhandling tidigare idag.
Skål och trevlig helg på er!

86DB3068-A444-4989-9F35-3BB068A1DBF4.jpeg
 
Last edited:

Silenos

Medlem
Lilbert-fils NV, på magnum, som tydligen inte alls är en NV, utan årgångsvinet; fast med kortare tid på jästen och högre dosage. Är det någon som sitter på en nyckel för att bestämma årgång? L04 är det enda icke-RM-nummer osv., jag kan hitta på etiketten, om det nu hjälper. Korken är heller inte purung förövrigt.

Smakar utmärkt!
 

Poussard

Medlem
Startade besöket hos Les Avizes med en härlig frukost och sedan lånade vi cyklar och kollade in omgivningen, var till Oger och Cramant men eftersom den 1nov var röd dag här nere så var allt stängt! Till en fantastisk lunch så var vi tvungna att dricka en flaska Selosse Rosé när vi var på plats!
Sedan njöt vi av deras spa avdelning, kan klart rekommenderas och sedan var det dags för kvällens höjdare, dvs provningen med Mr Selosse och han var hövlig nog att köra det mesta på engelska (tacksamt då flera utav de 12 som var med inte pratade franska)... Fick känslan att vi måste ha varit enormt lyckligt lottade då han plockade fram alla sina sex vingårdschampagner till provningen... så ledsen att jag inte kommit så långt i min kunskap så att jag kan beskriva vinerna med doft och smaker som er andra... men jag kan iallafall säga att upplevelsen var magisk!! Och framförallt eftersom Anselm planerar att gå i pension och lämna över verksamheten till sin son Guillaume från och med årsskiftet!
Efter 1 1/2 timme så var det dags för kvällens middag och då valde kocken en Beretche et Fils Reflet d’Antan 2012 till oss och det var ett mycket bra val! Får avsluta detta fantastiska besök med några bilder!Visa bifogad bild 14785Visa bifogad bild 14786Visa bifogad bild 14788 Visa bifogad bild 14789 Visa bifogad bild 14787

Vore intressant att höra om mat- och vinpairingen till den (lite oxidativa?) Selosse. Rå champinjon, rå lax eller typ ceviche? Inte helt lätt att se. Alltid kul med nya uppslag till hur man matchar saker, så man kan tänka utanför löjromschips-lådan..
 
Toppen