Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

[Champagne] Idag dricker vi... som vanligt skumpa!

Christer J

Medlem
Nu är sällskapet igång igen med @Ekdahl som ordnar tema champagne 2002.
Det gäller att ta tillfällena innan de försvinner, det sa min farmor.
Vi gängdrack också månadens pava innan dessa 4 drycker serverades.
Skål hälsar vi!
Visa bifogad bild 14965

Se här en robust vinkylare (inte egentligen en vinkylare) från 1800-talet, helt underbar tycker jag. @LarsW låter Sällskapet nyttja den vid provningar så dryckerna hålls väl kylda, rymlig också!
Smaknoter från govinerna kommer!

9982769F-562C-4AA4-ABF0-BA06CD9248B7.jpeg
 

tobbe81

Medlem
Frank bonville les belles voyes 2012
Terroir oger deg juli 2017 dosage 2,5g/l
IMG_20181117_193224_633.jpg

Första gången jag dricker något från denna producent så lite spännande var det igår. Doft smör salt och gräddkola
Smak stor och rund med mycket gröna krusbär och en utomordentlig fin klingande syra som inte är störande. Långt klingande avslut som fyller munnen med en finstämdhet som för tankarna till naturella ostron . 92P
 

LarsW

Medlem
Champagnekväll tema "2002" tillsammans med @Ekdahl, @Christer J och @LeChat. :)
Denna gång var det Ekdahl som stod för vinerna och fick prova halvblint medan vi andra körde helblint.
Vi började kvällen med månadens pava. Finns notering under spoiler i den tråden.

Slumpen gav följande ordning
1: Päron, honung och metall i näsan. I munnen var det frisk syra, både limesaft och zest. Nybakat surdegsbröd och grönt äpple.
Elegant och lång eftersmak. Ingen aning om vad jag gissade här men var helt ute på villovägar liksom resten av sällskapet.
Rätt var: Lanson Noble Cuvée 2002
Inte så konstigt att jag inte klarade denna, tror jag kan räkna gågnerna jag druckit Lanson på ena handens fingrar, ett hus som helt undgått mig. Verkligen god och fint drickklar skumpa. 91-92p

2: Första sniffen och jag tänkte Bollinger GA! Efter följande försiktiga sipp så kunde jag inte tänka på något annat. Var helt övertygad om att det var en GA! Power-skumpa! Knytnäve i näsan! Krut. Fat. Smör. Sherry. I munnen så var det en välbevarad syra. Mogen smak. Mer krut och ek. Surdegsbröd. En burkig metallton. Förkunnade först av alla att detta måste vara en Bolly!
Rätt svar: Bernard Hatte Special Club 2002... :vägg: Totalt magplask. Var förkrossad i nästan 40 sekunder... :neej:
God som tusan då för en Bolly-fan som mig! 92-93p

3: Krut, krut och åter krut i näsan. Ibland beskriver man ett vin som nyårsafton. Detta var Verdun!:eek:
Efter någon timme så börja krutdimman skingras och det dök upp lite torkade skaldjur, hav och nejlika.
I munnen lite mindre aggressivt. Frisk syra från grapefrukt och en beska från skalet. Röda äpplen och pepparkakor.
Helt lost på denna också. Rätt var Legras Cuvée Présidence BdB 2002. God men lite väl mycket krut kanske... 90p

4: Nu pratar vi elegans! Det mest knutna vinet men efter ett tag så öppnar sig den där fina blombuketten! I näsan så är det lime, banan, nyklippt gräs och honung. I munnen en mycket tydlig men inte överskuggande syra. Frisk! Honung, mer lime och en trevlig metallton. Lite nyrostat bröd avslutar.
Riktigt gott och min favvo för kvällen! Kommer inte ihåg vad jag gissade men inte var det Piper Heidsieck Rare 2002. Ett till hus jag inte druckit så mycket av tidigare. Väldigt god med ännu mer potential att bli bättre! Idag får den välförtjänta 94p.

thumbnail_20181117_195415.jpg


Sen till bonusarna... :p
@Christer J ville gärna vi skulle prova en ur hans samling. I näsan fann jag Tropiska och röda frukter, mineral, florala blomstertoner och lite bröd. I munnen breder en fin mousse ut sig och en välbehållen syra, Ananas, citrus, skiffer och rostiga rosor. Detta är jätte-gott. Och det är något jag känner igen! Efter mycket velande och funderande slår det mig att det liknar väldigt på en Billecart NF 1996a jag drack för några veckor sedan. Aja, har ju redan gissat total-fel en gång i kväll så kan lika gärna sticka ut hakan igen... gissade på samma men 2002an.
Rätt var: Billecart-Salmon Cuvée Nicolas-François 2002... :cigarr: äran och självförtroendet är återställt!
Mycket god: 93p

Sista bonusen var min flaska och inte en skumpa så den tar jag i andra tråden.
Trimbach Riesling Cuvée Frédéric Emile V.T. 1990 ...efterrätt när den är som bäst.
 

Attachments

  • thumbnail_20181119_133557.jpg
    thumbnail_20181119_133557.jpg
    69,3 KB · Visningar: 119

MartinE

Medlem
Häromveckan anordnade jag en liten provning tillsammans med några vänner. Följande snyggingar stod på programmet:

fullsizeoutput_25ef.jpeg

2012 Louis Roederer Rosé: Söt, bärig och parfymerad doft med inslag av smultron, körsbär, hallon, vita vingummin, lite salmiak och röda äpplen. Fruktig/bärig och otroligt expressiv smak av framförallt smultron och blodapelsin. Den har en fantastisk syra samtidigt som den nästan känns söt i sin framtoning! Märkligt nog tappar den en del i intensitet efter hand, men det här är redan en snudd på fantastisk champagne! (89-90 p)

2009 Alfred Gratien Cuvée Paradis: Komplex och något söt doft med tydligt laktiska toner och viss fatkaraktär. Inslag av jäst, smör, krita, komplexa äpplen (de är först gula, senare lätt bokna och därefter gröna) och honung. Smaken är fruktig, frisk, fyllig och nästan söt. Här hittar jag gula äpplen, persika och äppelskal. Hög syra. Det här är en fantastisk champagne som likt föregående flaska känns förvånansvärt tillgänglig redan nu. Sannolikt den bästa 2009:a jag druckit! (90 p)

2006 Taittinger Brut Millésime: Utvecklad, fruktig och något rökig doft med rostade toner. Inslag av tropisk frukt, lite gummi, rostat bröd, gräddkola, kaffe och kex. Utvecklad, fruktig och torr smak av persika och ananas. Dosagen, som vanligen kan kännas en aning påträngande när man dricker nysläppta flaskor från det här huset, är fint integrerad idag. En mycket bra champagne! (87-88 p)
 

Mattias Schyberg

Administratör
Häromveckan anordnade jag en liten provning tillsammans med några vänner. Följande snyggingar stod på programmet:


2012 Louis Roederer Rosé: Söt, bärig och parfymerad doft med inslag av smultron, körsbär, hallon, vita vingummin, lite salmiak och röda äpplen. Fruktig/bärig och otroligt expressiv smak av framförallt smultron och blodapelsin. Den har en fantastisk syra samtidigt som den nästan känns söt i sin framtoning! Märkligt nog tappar den en del i intensitet efter hand, men det här är redan en snudd på fantastisk champagne! (89-90 p)

2009 Alfred Gratien Cuvée Paradis: Komplex och något söt doft med tydligt laktiska toner och viss fatkaraktär. Inslag av jäst, smör, krita, komplexa äpplen (de är först gula, senare lätt bokna och därefter gröna) och honung. Smaken är fruktig, frisk, fyllig och nästan söt. Här hittar jag gula äpplen, persika och äppelskal. Hög syra. Det här är en fantastisk champagne som likt föregående flaska känns förvånansvärt tillgänglig redan nu. Sannolikt den bästa 2009:a jag druckit! (90 p)

2006 Taittinger Brut Millésime: Utvecklad, fruktig och något rökig doft med rostade toner. Inslag av tropisk frukt, lite gummi, rostat bröd, gräddkola, kaffe och kex. Utvecklad, fruktig och torr smak av persika och ananas. Dosagen, som vanligen kan kännas en aning påträngande när man dricker nysläppta flaskor från det här huset, är fint integrerad idag. En mycket bra champagne! (87-88 p)
Kul att Alfred fortsätter att leverera! Härligt med champagne som smakar ”stort” utan att prislappen blir lika tung som en betongklump fastsurrad i foten. :)
 

LarsW

Medlem
Champagne- och ostkväll tillsammans med @Christer J på nyöppnade Bar La Lune i regi av Hilda Nilsson Ost.
7 skumpor med matchade ostar. Var en hel del diskutabla val både mtp skumpor och ostar men kul och lärorikt att prova nytt! Jag nöjer mig med att skriva lite om skumporna, Christer kan nog ge bättre omdöme om ostarna om så önskas...

1: Vouette & Sorbée Blanc d'Argile 2014 Magnum, deg jan 2017. BdB med minimal dosage.
Fun fact: Ekfatslagrad på gamla fat från bland annat Selosse.
D: Metall, citrus/syra+. Ostron och en hint av honung.
S: Massa syra och citron. Rostfritt stål. En minimal aning av ek.
Kändes lite tunn och svag mousse och helt klart alldeles för ung. 86p

2: André Beaufort Polisy 2002.
Brut natur. Deg mars 2017 (14 år på jästen..?)
D: Gröna äpplen och botrytis (weird). Inlagd persika. Massa mognadstoner och kanske lite ek.
S: Ganska frisk syra och mognadstoner. Bokna äpplen. Jäst och citron. Kort eftersmak drar ner betyget.
Helt drickklar och inget att spara länge på. 87p

3: Charles Dufour Pinot Blanc brut nature 1999.

D: En överväldigande doft av grappa dominerar helt i nästan 2 timmar och vädras aldrig bort. Mot slutet kan man ana lite bukchampinjoner och rabarberpaj.
S: Grappan tar över här också. Svag mousse hjälper inte även om syran fortfarande är vital. Bränt socker och burkchampinjoner mot slutet av kvällen. Kort eftersmak.
Denna var inte bra. Igår tänkte jag 82p men efter att ha tänkt efter så upplevde jag detta som faktiskt defekt så det blir 78-79p.
Fun fact för @Ekdahl, @LeChat och @Christer J: Den grappatonen påminde ganska mycket om den där kemiska doften/smaken i Gosset Celebris 1995 vi drack för några månader sedan.

4: Egly-Ouriet Les Vignes de Vrigny. Basår 2012. Deg 2015. Kan ju inte bli annat än bra!
D: Nyrivna äpplen. Metall. Hav. mineral med skaldjurston. Krut.
S: Fin syra och mousse. Smörkola. Trevlig mognad. Citrus-skal-beska.
En av de bättre NV därute. Egly levererar igen. 89p

5: Guy Michel Saveur d'Automne Brut 1989. Sneglade på denna när den släpptes men köpte inte.
D: Diskret och ganska knuten först. Mjuk med lite mognadstoner. Skumbanan och röda äpplen.
S: Fin syra. Tydliga mognadstoner men inte övergånget. Bokan äpplen. Bra mousse. Lite jordgubbar i eftersmaken.
Välbehållen 89a och mycket trevlig. Inget att spara på över tid gissar jag. 89p

6: Guy Michel Brut 1982.

D: Nästan parfymerad. Nötter. Brynt smör. Koppar.
S: Burkchampinjoner. Smör, nötter och sherrytoner. Låg syra. Svag mousse. Faller ihop ganska fort.
Inte i närheten så välbevarad som 89an. inte oäven på något sätt men känns som den är på väg utför. 86p

7: Vouette & Sorbée Saignée de Sorbée 2008.
Rosé. 100% PN.
D: Grapefrukt. Blodapelsin. Körsbärslikör. Citrus. Blod.
S: Jästa körsbär. Blodappelsin. Ek och krut. Gummiband och en metallisk blodsmak. Modest syra och fin mousse. Elegant och lättdrucken även om det är en ganska kraftig skumpa.
Gott som tusan och helt drickfärdigt men håller nog flera år till utan problem. Satt o velade igår om den skulle gå över 90-gränsen... igår tycke jag inte det men när jag tänker efter var den ju bäst av de vi drack igår... Blir en fegis 89-90p

Trevlig kväll i trevligt sällskap! :)
20181121_100710.jpg

20181121_100807.jpg 20181121_100929.jpg
 
Last edited:

MartinE

Medlem
Kul! Min bästa 2009:a är Vilmart Coeur de Cuvée tätt före "non-vintage" Damien Hugot Vieilles Vignes.
Det är också två riktigt bra champagner! Men jag måste säga att jag upplevde CdC 2009 som förhållandevis anonym när jag drack den för ett år sedan. Den var (är) givetvis ung och har så klart en intressant potential, men jag tyckte inte den hade den tyngd som CdC brukar ha! Så just nu håller jag Cuvée Paradis som en klart bättre champagne.

Bland övriga favoriter från denna annars tämligen svaga årgång kan nämnas Chartogne-Taillet Orizeaux, Vincent Charlot Clos de Futies, Jérôme Prévost Fac-simile och Vilmart Grand Cellier d'Or.
 
Last edited:

MartinE

Medlem
1: Vouette & Sorbée Blanc d'Argile 2014 Magnum, deg jan 2017. BdB med minimal dosage.
Gautherot har faktiskt aldrig någon dosage i sina chamapagner.

André Beaufort Polisy 2002. Brut natur. Deg mars 2017 (14 år på jästen..?)
Helt drickklar och inget att spara länge på
Beaufort låter vissa flaskor få riktigt lång lagring på jästfällningen, så jag tycker absolut inte att fjorton år känns konstigt. Men jag hade nog gissat på att den borde mått bra av ytterligare en tid på korken!? Inte minst 2002orna kan ju känns lite "ogina" om de dricks för tidigt efter degorgering!

Vouette & Sorbée Saignée de Sorbée 2008. Rosé. 100% PN.
Låter helt underbar! Kul att dessa flaskor fortfarande finns tillgängliga! Jag har dessvärre inte druckit den här årgången av SdS, men Fidéle från samma år är ju fantastisk! Såg du när er flaska var degorgerad?
 

Christer J

Medlem
Såg du när er flaska var degorgerad?

Denna var degorgerad 14 Maj 2018. Jag samtalade med Emil P på Vin & Natur idag om denna och allokeringen var 0 för privatimport och endast 42 (eller om det var 60) till restaurang.
 

LarsW

Medlem
Vilmart & Cie Coeur de Cuvée 2003
Vad gör de på Vilmart? Hur klarar de av att göra så bra skumpor så mediokra årgångar?
Alltså, 2003an är inte i närheten av den legendariska 1997an men fortfarande är den nog en av de bästa 2003or jag druckit med en breeeed marginal.
Koppar, gröna äpplen och en trevlig sötma i doften. En hint av krut och nybakat bröd.
I munnen är det en frisk syra och mousse. Mognadstoner finns det men inte så mycket man kunde tro. Mer äpple än citrus. Definitivt ek. Och nån havig sälta. Jäst och något metalliskt. Efter två timmar i glaset är det lika piggt!
Detta är nog på topp nu men känns inte på något sätt på väg utför. Drick om ni har dem men ingen jättebrådska!
91p
thumbnail_20181122_200115.jpg
 
Last edited:

LeChat

Medlem
A4F9CADE-DE2B-4237-84E6-7081979E8170.jpeg

NV Savart L’Ouverture

Korkar upp fredagschampagnen något tidigare idag och provsmakar ett glas innan kvällens räkfrossa. Smaken är äpplig med lite blommiga toner och champinjon i avslutningen. God, charmig, elegant champagne men något enkel kanske även om den växer till med luft och stigande temperatur på sedvanligt sätt.
32BBC088-32D7-4456-A816-A0D281949A0C.jpeg
 

LarsW

Medlem
Gratien 1990
Drack samma i april i år. Identiska noter. Fast denna gång var nog moussen ännu lite svagare.
Doft med toner av citrus, sherry och stekta trattkantareller från sommarstugan. Moussen är diskret men syran förvånansvärt välbehållen, Gratien är som vanligt långlivad! Smaken bjuder på härliga mognadstoner, toffee, nyårs-krut, brynt smör, äppelkart och brödighet.
Ruggigt god då. Litet minus för svag mousse men i övrigt vital!
92p
thumbnail_20181123_194828.jpg
 
Toppen