Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

[Champagne] Idag dricker vi... som vanligt skumpa!

Trådskapare
Crist(al)ian 77

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
André Clouet Silver BdN NV -Osäker på bas men inköpt nån gång 2009/10.

Mycket trevlig doft med diskreta mognadstoner. Citronfudge. Havssälta och vått vägdamm. Smörstekt svamp.
Smaken... var först ganska tråkig. Ogin. Kom så på att "är inte silver en non-dosage?" Snabb titt på flaskan och javisst, "Brut Nature".

Hum, inte förtjust i detta, tycker champagne mår bra av lite socker. Aja, vi väntar lite och ser om den vaknar.
3 timmar senare och andra glaset. Ingen skillnad. Crap! Denna är ju lagrad i 10 år i alla fall, när ska de vakna? Fick så ett infall och begick lite av ett helgerån men nöden har ingen lag!:D I med en kvarts tesked sockerlösning 50/50 (som jag vanligtvis har till mina Mojitos) i glaset...
Halleluja! Detta gjorde susen! :cigarr: Räknade lite på det åsså tillsatte jag en hel tesked med samma sockerlösning till den resterande 2/3 flaskan. Borde motsvara sån ungefär 5 till 6 g/liter totalt.

Smaken nu... Konserverad citron och krossade ostronskal. Gråsten. Syrliga remmar med en hint av hallonsmak. Behagligt mogen. Fin syra kvar. Halvlång eftersmak.

Ingen stor skumpa men god. Innan manipulationen funderade jag på ett betyg strax under 80. Nu kan jag lugnt säga att den får stadiga 86p Till och med att jag ser lite potential till ytterligare mognad men det blir bara spekulationer då detta var sista flaskan.

Sensmoralen: Champagne mår bra av lite socker!:)

Visa bifogad bild 19869

Tack för rapport. Har länge funderat på att långlagra "Silver" eller någon annan Twiggyskumpa. Blir nog inget med det nu... Min erfarenhet hittills är att mognadstonerna inte kan balansera upp ett vin som upplevs alldeles för spretigt och torrt från början.

Det där är ju en väldigt generaliserande slutsats. Andra möjligheter skulle ju kunna vara Du gillar inte Brut Nature, eller Pinot Noir från de norra delarna ger sämre Brut Nature än de från Aube, eller Andre Clouet är en halvdan producent, för att nämna tre.

Jag drar samma slutsats men från många mätpunkter. Tror @LarsW har ännu fler mätpunkter...
  1. Nej jag gillar inte brut nature, därför mår champagne bra av lite socker. Visst är det till stor del en smakfråga men samtidigit gör brut natur sällan bra ifrån sig i blindprovningar enligt min erfarenhet.
  2. Av de brut nature som jag anser går att dricka så är faktiskt majoriteten PN från Côtes de Bar. Voutte & Sorbeé - Fidele, Clandenstine - Les Semblables, (Fleury? - osäker på om allt varit osockrat) samt Cedric Bouchard som är den enda producenten som kommer undan med det helt. Eric Rodez är den enda brut nature jag druckit utanför Côtes de Bar och uppskattat. Slutsats PN funkar bäst för brut nature och framförallt från Cotes de Bar. Fast egentligen bevisar det ingenting, för möjligheten finns att dessa champagner hade varit ännu bättre med lite socker i.
  3. Är beredd att hålla med dig.
Sensmoralen: socker, socker!
 

Poussard

Medlem
@Crist(al)ian 77 Min empiri visar inte exakt samma sak. Brut Nature har vunnit flertalet blindprovningar, skulle gissa att det är hyfsat jämt fördelat mellan de olika sockerlägrena. Dock kan sägas att vårt provargäng kanske har en dragning åt lågsockrade odlarskumpor så de är kanske överrepresenterade. Exempel på några viner som vunnit blindprovningar off the top of my head är J.L. Vergnon Confidence 2010 och Larmandier-Bernier Terre du Vertus 2012. Intressant nog BdB båda två - även om jag håller med om att PN från CdB gör sig mycket bra lågsockrade.
 
Last edited:
Trådskapare
Crist(al)ian 77

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
@Crist(al)ian 77 Min empiri visar inte exakt samma sak. Brut Nature har vunnit flertalet blindprovningar, skulle gissa att det är hyfsat jämt fördelat mellan de olika sockerlägrena. Dock kan sägas att vårt provargäng kanske har en dragning åt lågsockrade odlarskumpor så de är kanske överrepresenterade. Exempel på några viner som vunnit blindprovningar off the top my head är J.L. Vergnon Confidence 2010 och Larmandier-Bernier Terre du Vertus 2012. Intressant nog BdB båda två - även om jag håller med om att PN från CdB gör sig mycket bra lågsockrade.
Provgänget inverkar så klart. Jag har bara en i min vinkrets som är dragen åt det hållet, men den personen börjar föredra socker och mognad... J.L. har jag aldrig druckit men däremot Terre de Vertus 2012 blint. Se nedan.


Måndagsskumpa med Prästen, @feskhandlarn och tillfällige sydstataren @CH
Först blev det ett pit stop hos @Christer J där jag smygöppnade min Initial och fick prova två andra viner.

Initial (deg 16)
Svårt att bedöma Selosse oblint. Klart ekad, inte typisk och svagare än vanligt, men kom i kapp under kvällen. Viskades Selosse men gissades André Jacquart 09 med motiveringen att ingen tar med sig Selosse på en måndag...

Drappier Grande Sandrée 2008
Väldigt lik Dethune 2008 på näsan med lite brioche, äpplen och persika på näsan. I munnen betydligt bättre med fin och elegant citrus. Hyfsad längd och bra syra med en svag skalbeska mot slutet utan att vara besvärande. Gissade lite ekad, blandning och 2008 om jag kom ihåg rätt. Med ledtråd om att det var från Aube gissade jag rätt. Andra gången jag fått den blint. För några år sedan gissade jag Cristal med tanke på den fina citrusen men Roederer var jag aldrig inne på den här gången. Ok vin som nog kan ta sig ordentligt men inget jag sörjer över att ha hoppat.

Larmand Bernier Terre de Vertus 2012
Snustorr hästskumpa... köp en Ramlösa, pressa en citronskiva i och tugga på ett sandpapper efteråt så får du en bättre upplevelse. Blä!:deprimerad: Värst av allt är att det finns ett bra vin i bakgrunden men unga osockrade BdB är inte min kopp av te. Vänta +10 år när mognaden kan kompensera torrheten. Gissade Leclapart Amatör.

Visa bifogad bild 17800
Bernard Hatté Rosé magnum
Lite mognadstoner och jordgubbssaft. Habil rosé men inget jag la på minnet. Tydligen ska den haft några år på nacken. Hugot som importören också har slår det här alla dagar i veckan och två gånger på söndagar.

Initial igen...

Selosse Substance
(deg 16?)
Skrek Selosse på snoken och det var aldrig någon tvekan. Ek, skumbanan och blommor. Mer kraft en Initial men samtidigt jäkligt elegant. Gissade Sous le Mount som är min absoluta favorit. Fel druva och fel vin som vanligt när jag gissar Selosse... Helt fantastisk och bästa Substance jag druckit!

Oftast tyckt att Substance varit för mycket av det goda men nu kan jag inte hoppa Substance med gott samvete längre... Dessutom får vinet mig alltid att tänka på @Daniel A och mannen med stolen!:D

Egly VV
Liknande stil som övriga men mer power och intensitet. Lite tegelröd i färgen som vanligt. Kvällens näst bästa vin för mig och tror övriga tre hade den här som etta. Gissade rätt men nu har jag druckit det här vinet mer än 6 gånger på ett år.:cigarr: Bästa Eglyn och en av de bästa NV-skumporna man kan köpa. Klättrar stadigt i pris tyvärr men fortfarande värt varenda krona om man gillar ek, oxidation, kraft och reservviner. Inget vin för GI och mesnilfetischister som gillar ungt.

Hugot VV 2009
Fjärde ekade vinet i rad! Skrev BdB, jäst och ek. Bra syra och längd. Övertygad om att det var en prestige och 08. Riktigt bra även om det var fjärde bästa vinet ikväll. Bra prestige och 08 gjorde att jag gissade DP 08 som är den bästa prestige-08an hittills. Även en liten metagissning eftersom det var Prästens flaska. Nu ska ingen tro att det finns några likheter med Dompa och utifrån att jag identifierat vinet som ekat och BdB borde DP vara uteslutet...

Det här är Hugots bästa vin hittills!

Total ranking:
  1. Substance
  2. Egly VV
  3. Initial
  4. Hugot VV 2009
  5. Drappier 2008
  6. Hatté Rosé
Terre de Vertus 2012 hamnar i karantän.
Har Terre de Vertus 2012 vunnit blint så håller jag mig nog undan från era provningar.:rolleyes:
 

MartinE

Medlem
I med en kvarts tesked sockerlösning 50/50 (som jag vanligtvis har till mina Mojitos) i glaset...
Halleluja! Detta gjorde susen! :cigarr:
Ha-ha – slugt!

Denna är ju lagrad i 10 år i alla fall, när ska de vakna?
Har länge funderat på att långlagra "Silver"

Rent generellt brukar jag uppskatta champagner utan dosage – även om jag håller med om att lite socker kan skänka nödvändig balans i många fall – och jag gillar dessutom André Clouet Silver Brut Nature (tycker exempelvis det är en betydligt roligare champagne än standardcuvéen Grande Réserve från samma producent), men min erfarenhet är dessvärre också att den inte vinner på lagring!
 

Elvis

Medlem
Vad tycker forumet om Roederers årgångsvin och årgångs Rosén?
Jag frågar då om färskare årgångar jag har bara druckit 2008 och äldre men tänkte testa någon färskare igen - vad rekommenderar forumet är värt att testa typ 2012/13/14?

Har inte hunnit prova 2014 men tycker att Louis Roederer Rosé 2012 och 2013 båda är jättebra. Till skillnad från @Crist(al)ian 77 håller jag 2012 lite högre just nu. Vanliga Louis Roederer Vintage är alltid ett säkert kort men de behöver lite mer tid och jag har inte provat 2012 eller 2013 än.

Brut Nature är det enda vinet jag avråder ifrån såvida man inte gillar citron och sandpapper.

Vad tror du om Louis Roederer Rosé Brut Nature 2012 då? Det blir första årgången av rosén utan socker. Jag föredrar också dosage generellt sett men är ändå nyfiken...
 

magnum

Epernay, Frankrike
Har inte hunnit prova 2014 men tycker att Louis Roederer Rosé 2012 och 2013 båda är jättebra. Till skillnad från @Crist(al)ian 77 håller jag 2012 lite högre just nu. Vanliga Louis Roederer Vintage är alltid ett säkert kort men de behöver lite mer tid och jag har inte provat 2012 eller 2013 än.



Vad tror du om Louis Roederer Rosé Brut Nature 2012 då? Det blir första årgången av rosén utan socker. Jag föredrar också dosage generellt sett men är ändå nyfiken...
Men det är väl inte den vanliga rosen!? Utan ett nytt vin,¨Starck¨
https://www.plus-de-bulles.com/fr/champagne-roederer/brut-nature-rose-2012-by-stark.html
 

Jona A

Medlem
Jag gillar Louis Roederer Rosé Brut Nature 2012.
Det är också deras första biodynamiska Nature champagne så det är alltid kul. Cristal 2012 är också första biodynamiska Cristalen :)

eller? o_O
 

Thirsty

Smygnykterist
Jag gillar Louis Roederer Rosé Brut Nature 2012.
Det är också deras första biodynamiska Nature champagne så det är alltid kul. Cristal 2012 är också första biodynamiska Cristalen :)

eller? o_O
Cristal Rose är sedan tidigare biodynamisk, om jag inte minns fel?
 
Trådskapare
Crist(al)ian 77

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
Har inte hunnit prova 2014 men tycker att Louis Roederer Rosé 2012 och 2013 båda är jättebra. Till skillnad från @Crist(al)ian 77 håller jag 2012 lite högre just nu. Vanliga Louis Roederer Vintage är alltid ett säkert kort men de behöver lite mer tid och jag har inte provat 2012 eller 2013 än.



Vad tror du om Louis Roederer Rosé Brut Nature 2012 då? Det blir första årgången av rosén utan socker. Jag föredrar också dosage generellt sett men är ändå nyfiken...

Inget jag kommer att köpa. Utgår från att den påminner om vanliga Brut Nature som inte faller mig på läppen alls. Inte bara 0 dosage utan även utan malo gör den torr och sylvass. Eftersom Roederers årgångsrosé är bland det bättre man kan dricka i kategorin så ser jag ingen anledning att utmana ödet.:rolleyes:

Men det är väl inte den vanliga rosen!? Utan ett nytt vin,¨Starck¨
https://www.plus-de-bulles.com/fr/champagne-roederer/brut-nature-rose-2012-by-stark.html

Korrekt.

Alla Roederers viner förutom NV är unika och har dedikerade vingårdar som ägs av Roederer. Exempelvis tar Cristal druvor från närmare 50 st olika vingårdar och Brut Nature kommer uteslutande från Cumières. Druvorna går till NV de åren det inte blir något årgånsvin från respektive område. Alltså kan man säga att Roederer är den tveklöst största odlaren när det gäller årgångsvin.

Jag gillar Louis Roederer Rosé Brut Nature 2012.
Det är också deras första biodynamiska Nature champagne så det är alltid kul. Cristal 2012 är också första biodynamiska Cristalen :)

eller? o_O

Roederer har gått över till biodynamisk odling stegvis i alla sina odlingar (+240 hektar) utan att vara certifierade. Därför skiljer det sig åt lite mellan vinerna. Jag trodde alla Brut Nature var biodynamsika, alltså redan från 2006. Tror du har rätt när det gäller Cristal.
 

LeChat

Medlem

632C339B-E56B-4942-8051-96060D843CC5.jpeg

2004 Comte Audoin de Dampierre
Fredag! Det blir havskräftor och några smörrebröd på lax.


Det doftar bl.a smör, lite rostade drag och våtservett med citrondoft. Även i munnen känner jag smör, grillad citron och lite lakrits. Pigg, härlig syra, god frukt med begynnande mognad. Doften känns lite mer komplex än smaken, men god är den.
 

Martin F

Medlem
Visa bifogad bild 19919
2004 Comte Audoin de Dampierre
Fredag! Det blir havskräftor och några smörrebröd på lax.


Det doftar bl.a smör, lite rostade drag och våtservett med citrondoft. Även i munnen känner jag smör, grillad citron och lite lakrits. Pigg, härlig syra, god frukt med begynnande mognad. Doften känns lite mer komplex än smaken, men god är den.
Kul! Hämtade precis utan flaskan från bolaget. 02an var trevlig för pengarna ett par år tillbaka.
 

Poussard

Medlem
Nån som vet hur jag dechiffrerar lot number L2275CG19 på Duval-Leroy? På korken står det AV02A.
Eftersom ingen svarade kan jag förtälja att jag avkodade det själv, 2 avser 2012 och 275 dagen så degorgerad Oktober 2012.

Vinet i fråga var en Duval-Leroy Blanc de blancs Brut Nature 2002 som var förträffligt god (trots avsaknad av socker ;)). Har en flaska kvar från samma batch, vilket jag är helt klart nöjd med.
 

john b

Medlem
Exton Park NV Brut reserve - Som att ta ett djupt andetag i kalkstensbrott och suga på ett ostron. Ren, mineralstinn, stram och elegant. Riktigt bra men oförlåtande. Rekommenderas.

Köpte några av exton park NV brut reserve för att dels så är torrt gott. Men också kul att ta med till skumpaprovningar.
Inte så mycket vinprovningar har det blivit, men igår så blev det iaf löjromspizza och exton.

Jag tyckte den doftade ganska generöst, mogna gula äpplen, söt lätt vaniljig och inbjudande.
I smaken är den först ganska platt, lite krusbär och omogna äpplen. Eftersmaken är kul med mycket citron och kalk och salt. Syrlig utan att bli sur.
Inte superkomplex och man blandar inte ihop den med bättre champagner (i ett vettigt drickfönster...) tror jag.
För 349 spänn är den dock snäppet över eller precis på nivån prisvärd.

Tog ingen bild på flaskan men på pizzan...

20200509_195212.jpg
 

MartinE

Medlem
Cristal 2012 är också första biodynamiska Cristalen :)

eller? o_O
Cristal Rose är sedan tidigare biodynamisk, om jag inte minns fel?
Ja, det stämmer. Tror att 2007 var första biodynamiska årgången av den.
Det stämmer!

Roederer har gått över till biodynamisk odling stegvis i alla sina odlingar (+240 hektar) utan att vara certifierade. Därför skiljer det sig åt lite mellan vinerna. Jag trodde alla Brut Nature var biodynamsika, alltså redan från 2006.
Det är korrekt!

Roederer påbörjade experiment med biodynamiska odlingar redan år 2000, men p g a bl a interna svårigheter (delar av personalen var helt enkel skeptisk till projektet) och de usla väderförutsättningarna 2001 kom man inte igång på allvar förrän 2005. Därefter började man att stegvis ställa om sitt arbetssätt och 2012 när man köpte stora delar av Leclerc Briants odlingar, som var biodynamiskt odlade sedan tidigare, blev man i ett huj Champagnes största biodynamiska odlare. Idag är mer än hälften av deras odlingar ekologiskt certifierade. En mindre del är även biodynamiskt certifierade av Demeter.
 

MartinE

Medlem
I förra veckan blev det denna fina trio här hemma:

fullsizeoutput_3ce0.jpeg

2009 Bérêche Rive Gauche: 100 % pinot meunier från gamla rankor (planterade 1969) i vingården Les Misy i Port-à-Binson på vänstra stranden av floden Marne, dosage på 3 g/l och degorgerad i januari 2013. En mycket bra champagne i en fin fas! Dessutom ett bra exempel på pinot meunier som odlas i en nordlig sluttning och därmed i ett kallare mikroklimat. Det ger meunier med högre syra och inte fullt så fruktiga toner som annars. Blint hade jag inte trott att det här var 100 % meunier från 2009! Mogen och något oxiderad doft med viss sälta. Inslag av bokna äpplen, krita, svarta vingummin, lite blåbär, valnötter, gräddkola, bakverk och salta pinnar. Smaken är utvecklad, frisk, fruktig och elegant. Tydligt torr, men ändå med viss sötma. Syrliga äpplen, apelsin och skogsbär med en angenäm eldighet i det långa avslutet. Vass syra och härlig frukt i fin harmoni! (86 p)

Bérêche Reflet d’Antan (2009-bas): Reflektioner från föregående år! Baserad på en réserve perpétuelle som inleddes 1985, 35 % pinot noir, 35 % meunier, 30 % chardonnay, jäst och lagrad på fat, ingen malolaktisk jäsning, dosage på 6 g/l och degorgerad i juni 2014. En härlig champagne, även om jag känner att den brister en aning i intensitet för att nå ända fram. Men den är underbart balanserad och känns perfekt utvecklad idag! Utvecklad, komplex, fruktig och något kryddig doft. Tydligt oxiderad till en början. Inslag av aprikos, persika, krita, äppelkaka, gula päron, gula blommor, ananas, gräddkola och brioche med smält smör. Utvecklad, fruktig, frisk och torr smak. Här hittar jag aprikos, gula äpplen med en angenäm skalbeska, en aning grapefrukt, ananas och hasselnötter. Fin kittlande syra! (88 p)

2005 Bérêche Le Cran (magnum): 50 % pinot noir, 50 % chardonnay, jäst på fat (varav 5 % nya), dosage på 2 g/l och degorgerad i mars 2012. Det här är en fantastisk champagne! Kraftfull, men samtidigt sofistikerad och otroligt elegant. Trots att det inte är en druvren chardonnay ger den mig faktiskt lite Chablisvibbar. Tänk utvecklad Raveneau med bubblor, typ… Utvecklad, komplex, fruktig, mineralisk, rökig, något kryddig, något jordig och aningen oxiderad doft med påtaglig sälta och viss fatkaraktär. Inslag av gula äpplen, piptobak, krita, tomat, honung, nybakad brioche, citron, smör, lakrits och jordgubbar. Smaken är utvecklad, koncentrerad, fruktig, frisk, torr och något oxiderad. Ren och elegant! Persika, citrus och krita samsas med röda äpplen, aprikos och tomat och till slut även lite jordgubbar. Lång och mycket torr eftersmak med samma angenäma och subtila eldighet som jag verkar hitta i alla champagner från Bérêche nu för tiden. Påtaglig syra men champagnen känns perfekt balanserad. (92 p)
 
Toppen