Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

[Champagne] Idag dricker vi... som vanligt skumpa!

buteljen

Medlem
Intressant! Var hittar du dessa uppgifter?
Var med via webben när Cyril Brun introducerade den senaste basårgången så uppgifterna är från säker källa.
Nix, det är 46 % reserve wines in 16 based brut reserve ;) (55:30 in i webinariet)
Från 54 min talar han om Brut Reserve.
53:00 - oak involvement in the blend for Brut Reserve 2016 non vintage for the first time
1:02:15 oldest reserve wine from 1996
 
Last edited:

Funcadelic

Medlem
Svärfar och svärmor drack sent omsider svärfars hole in one-champagne och tyckte den var väldigt god. Vi blev nyfikna på vilket/vilka basår det kan tänkas vara. Det enda vi vet är att han klistrade på en egen etikett 2010, så innan dess är den köpt.

L091045 3124 står på folien

Vad tror ni? :)

20200720_205621.jpg

20200720_205643.jpg
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
Ganska osannolikt om den är vunnen maj 2010. För att inte säga att det är helt osannolikt, mer sannolikt är att den degorgerats 2009 i såna fall :)
Håller med om helt osannolikt, eller rättare sagt omöjligt. Flaskor med bas 09 fanns inte på marknaden före 2011. Skörd på hösten, assemblage några månader senare (tidigt 2010) och så minst 15 mån på jästen, stora hus NV ofta 2,5-3 år. Bas ca 2006 är mer troligt, ev 2005.
 

Funcadelic

Medlem
Jag gissar att spiken satt på hål 3 :)
Stämmer! Han gjorde HIO 2010 men utan vittnen. För några veckor sedan gjorde han HIO igen på samma hål (med vittnen) så då blev det dags att korka upp!
Håller med om helt osannolikt, eller rättare sagt omöjligt. Flaskor med bas 09 fanns inte på marknaden före 2011. Skörd på hösten, assemblage några månader senare (tidigt 2010) och så minst 15 mån på jästen, stora hus NV ofta 2,5-3 år. Bas ca 2006 är mer troligt, ev 2005.
Tack! :)
 

Oscaro

Medlem
H. Goutorbe special club 2010

Doftar moget, krut, brioche och rostade hasselnötter, creme brulée. Mycket mogna toner i munnen också, fina små bubblor som tyvärr försvinner rätt fort. Svaga oxidativa toner, lite fänkål och burkchampinjoner. Känns som bra pang för pengen så blir nog några flaskor till medans de finns kvar!
06A76DEC-DF5C-4386-80DE-66AE59380E83.jpeg
 
H. Goutorbe special club 2010

Doftar moget, krut, brioche och rostade hasselnötter, creme brulée. Mycket mogna toner i munnen också, fina små bubblor som tyvärr försvinner rätt fort. Svaga oxidativa toner, lite fänkål och burkchampinjoner. Känns som bra pang för pengen så blir nog några flaskor till medans de finns kvar
Håller med, bra pang för pengen. Gillar den fina moussen, och flaskan når en ny höjd efter några timmar utan kork.
 
Trådskapare
Crist(al)ian 77

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
Provning med oligarker och finbesök från Stockholm i form av en känd restaurangchef, @v00alex och @Elvis . I vanlig ordning var det fullt med havets delikatesser från @feskhandlarn även om allt som behövs därifrån är löjrom och räksallad för att jag ska vara nöjd.

EVS.jpg

Började med lite förflaskor:

Henri Giraud Argone 2008
Rejält ekad som förväntat, vad som förvånade var istället balansen. Doftar farinsocker (någon sa honung), tropisk/torkad frukt, röda äpplen och aprikos. I munnen är det mer äpplen och i början ett mikrogram beska som försvinner. Fantastiskt vin redan nu och definitivt inte ett barnarov men däremot ett pengarov... Hade nästan hoppats på en besvikelse så man kunde släppa tankarna på mer Argone i framtiden.

André Jacquart 2009
Efter den tidigare ekbomben så kändes det här som en frisk hus-BdB med citrus och vanilj. Lite knuten och nötig. Gissade Amour 2008. Bra grejor helt enkelt. Hade nog gissat bättre (ekad odlare) om den här kom före käftsmällen Argon.

Pol Roger 2000
Först fick jag lite reduktiva toner men även choklad, kaffe och nougat. Av det borde man väl komma nära sanningen men istället fick jag det till att vara en ekad odlare från 2012!:eek::oops::rolleyes: Sämsta gissningen i mannaminne med andra ord. Syran är förvånansvärt hög och lite spretig för att vara en 00a. Hursomhelst ett bra vin och ett bevis på hur bra Pol Rogers Vintage är och hur bra de lagras.

Bernaut BdB
Serverades till ostron och jag tog inga anteckningar. Snällare än vad jag trott.

Efter dessa föråkare blev det dags för huvudfältet. Serverades blint i tre flighter.

Egly-Ouriet Rosé magnum (bas 11 - deg 17)
Fat, jordgubb och lite vit choklad på näsan. Ung med hög syra och lång smak. Utvecklas med tid även om den är i yngsta laget. Fick Egly-vibbar och gissade rätt.

Cristal 2006
Typisk ung prestige med mycket citrus och fortfarande outvecklad. Gissade Cristal 08 eller Winston 02 eller 08. Lite rätt men kände inte igen den även om jag drack samma vin för någon månad sedan. Cristal 06 är definitivt än av de bästa 06orna för mig. Som vanligt får Cristal det lite tufft blint med den eleganta stilen.

Marie-Courtain Efflorescence (2012?)
Kvällens första överraskning! Tyckte den påminde om flaskan innan stilmässigt med citrus och vanilj. När Cristal 2006 avtäcktes var jag rätt övertygad om att det här var en Cristal 2008. Inte det och inte Winston men i alla fall kom jag fram till att det inte kunde vara BdN...

Tror jag fått den blint tidigare och var då inte så imponerad som nu.

Palmer 1996 magnum
Tidigare hade vi diskuterat "mineral" kontra rökiga toner och om det kommer av terroir eller reduktiv vinmakning.
Ingen vill väl påstå att den här "mineraliteten" kommer av kalkstenen i jorden!? Tur att @Mattias Schyberg inte var här för då hade det nog blivit handgemäng med "mineral" och terrioirvurmarna.:D Här ett skolboksexempel på reduktiv stil med krut och lite kaffe i bakgrunden. Bra balans och ser att jag gissat 06. Alltid lurigt med magnum. Kandidater var Moët, Palmer och möjligtvis Henriot. Tyckte mig även känna lite svampig Moëtjäst vilket fick mig att gissa Moët 2006. Bra grejor om man gillar stilen!


I flight 2 blev det följande kvartett:

Egly 2007 magnum
Tyckte känna ekfat och lite rostade toner men var inte helt säker på eken vilket fick mig att gissa Heidsieck. Ungt så klart men ingen syrabomb. Helt okej men tycker sällan årgångsegly presterar på högsta nivån. Föredrar nästan alltid VV (den riktiga;)), Rosé och i sina bästa stunder även Tradition.

Selosse VO (deg 09)
För mig ganska solklart Selosse och det är min första "doftnot".:) Känns att den har lite ålder med en svag oxidativ ton som jag kopplar till åldern snarare än vinmakningen samt lite honung och svag banan. Bra intensitet och smak. Har lärt mig att Selosse ändrar lite karaktär när eken blir mer integrerad. Kvällens bästa blinda vin för mig även om Selosse sällan blir blint numera eftersom jag oftast känner igen det.

Diebolt-Vallois FdP 2008
Har skrivit svavel och unket på doften. Minns det inte så i efterhand... Smaknoterna stämmer däremot med minnet. Citrus, stramt och outvecklat. Gissade Delamotte 2012 som jag hört ska vara helt stängd. Typisk ung BdB från bra år. Alla blev nervösa när Alex nämnde att det här vinet var medtaget med tanke på en person i sällskapet. Själv tänkte jag, kan det vara en Bille till mig, hoppas inte...:rolleyes:

Krug GC 166e
Krut och hasselnötter på näsan med hög syra. Jag hamnade i Comtesträsket medan övriga var inne på Krug och tilll och med CdM 02. Efter det mindes jag att jag misstagit en "vanlig" Krug 02 som Comtes i höstas så det fick bli gissningen. Feskhandlaren gissade rätt direkt här även om det råder vissa oklarheter hur det verkligen gick till.;)

Sista flighten bjöd på kvällens största överraskning och roligaste vin.

Egly VV (bas 12 - deg 19)
Mitt eget. Ek, fat och blommigt med klassisk rödskimmer av druvorna. Hög syra och den bör ligga några år till men var nyfiken på den här utgåvan. Bra vin utan tvekan oavsett, framförallt om man gillar kraft!

Rigot-Caillez BdB 2008
Här gissades det vilt! Har själv noll koll vem producenten är.

Själv skrev jag ekad odlare med ett frågetecken. Viss skalbeska som brukar vara ett kännetecken för unga odlare. Smaken var enligt anteckningarna lite udda och svår. Verkar vara en zero dosage vilket kan förklara vad jag försöker beskriva efter många timmars vindrickande.:D

Kom inte ihåg vad jag gissade men tror vi pratade om GA 12 som ska vara helt stängd eller möjligtvis GA 08. Inte ett dåligt vin alls och för 19 € får det anses vara ett fynd. Nu bör ni och jag nog testa vinet själva en gång till innan ni köper på er.:p

Heidsieck Blanc de Millénaires 95
Har bara skrivit Krug och lång smak. Inte första eller sista gången jag blandar ihop dessa herrar blint. Fantastiskt vin som har blivit lite mer elegant på senare år enligt min minnesbild. Ett av kvällens bästa viner.

Efter allt detta blev det svavelsoppa från 2006 och cigarr för den som gillar rök. Själv hoppade jag det spektaklet men sist slängde jag in en Eric Rodez Grande Vintages. En av de bästa NV-skumporna i den kraftiga skolan. Smakade bra men mest glad för att jag inte öppnade något som skulle toppa fram på småtimmarna.:D

Min ungefärliga ranking (satte inte betyg på riktigt alla viner innan avtäckning):
  1. Argone 2008 (oblint)
  2. Selosse VO
  3. Heidsieck BdM 1995
  4. Krug GC 166e
  5. Egly VV (oblint)
  6. André Jacquart 2009
  7. Pol Roger 2000
  8. Egly Rosé mg
  9. Egly 2007 mg
  10. Palmer 1996 mg
  11. Cristal 2006
  12. Marie-Courtain Efflorscence
  13. Rigot-Caillez 2008
  14. FdP 2008
Genomgående mycket hög nivå på vinerna och det var egentligen bara FdP 2008 som jag ratade. Kommer vänta minst 5 år innan jag öppnar någon av mina. Kör på 06 eller 07 av de unga FdP:erna så länge om ni har några.
 
Last edited:

LarsW

Medlem
Genomgående mycket hög nivå på vinerna och det var egentligen bara FdP 2008 som jag ratade. Kommer vänta minst 5 år innan jag öppnar någon av mina. Kör på 06 eller 07 av de unga FdP:erna så länge om ni har några.
Tack för info. Då väntar jag nog också!:)

Rigot-Caillez BdB 2008
Här gissades det vilt! Har själv noll koll vem producenten är.

Själv skrev jag ekad odlare med ett frågetecken. Viss skalbeska som brukar vara ett kännetecken för unga odlare. Smaken var enligt anteckningarna lite udda och svår. Verkar vara en zero dosage vilket kan förklara vad jag försöker beskriva efter många timmars vindrickande.:D

Kom inte ihåg vad jag gissade men tror vi pratade om GA 12 som ska vara helt stängd eller möjligtvis GA 08. Inte ett dåligt vin alls och för 19 € får det anses vara ett fynd. Nu bör ni och jag nog testa vinet själva en gång till innan ni köper på er.:p
Var hittar man denna för 19 europapengar?:rolleyes:
 

Thomas

Medlem
Henri Giraud Argone 2008
Rejält ekad som förväntat, vad som förvånade var istället balansen. Doftar farinsocker (någon sa honung), tropisk/torkad frukt, röda äpplen och aprikos. I munnen är det mer äpplen och i början ett mikrogram beska som försvinner. Fantastiskt vin redan nu och definitivt inte ett barnarov men däremot ett pengarov... Hade nästan hoppats på en besvikelse så man kunde släppa tankarna på mer Argone i framtiden.
Kul å höra att den är bra. Har en låda i källaren så det är väl bara att korka upp en snart. Väldigt trevlig kväll kan jag tänka mig.
 

Thirsty

Smygnykterist
Provning med oligarker och finbesök från Stockholm i form av en känd restaurangchef, @v00alex och @Elvis . I vanlig ordning var det fullt med havets delikatesser från @feskhandlarn även om allt som behövs därifrån är löjrom och räksallad för att jag ska vara nöjd.

Visa bifogad bild 20467
Började med lite förflaskor:

Henri Giraud Argone 2008
Rejält ekad som förväntat, vad som förvånade var istället balansen. Doftar farinsocker (någon sa honung), tropisk/torkad frukt, röda äpplen och aprikos. I munnen är det mer äpplen och i början ett mikrogram beska som försvinner. Fantastiskt vin redan nu och definitivt inte ett barnarov men däremot ett pengarov... Hade nästan hoppats på en besvikelse så man kunde släppa tankarna på mer Argone i framtiden.

André Jacquart 2009
Efter den tidigare ekbomben så kändes det här som en frisk hus-BdB med citrus och vanilj. Lite knuten och nötig. Gissade Amour 2008. Bra grejor helt enkelt. Hade nog gissat bättre (ekad odlare) om den här kom före käftsmällen Argon.

Pol Roger 2000
Först fick jag lite reduktiva toner men även choklad, kaffe och nougat. Av det borde man väl komma nära sanningen men istället fick jag det till att vara en ekad odlare från 2012!:eek::oops::rolleyes: Sämsta gissningen i mannaminne med andra ord. Syran är förvånansvärt hög och lite spretig för att vara en 00a. Hursomhelst ett bra vin och ett bevis på hur bra Pol Rogers Vintage är och hur bra de lagras.

Bernaut BdB
Serverades till ostron och jag tog inga anteckningar. Snällare än vad jag trott.

Efter dessa föråkare blev det dags för huvudfältet. Serverades blint i tre flighter.

Egly-Ouriet Rosé magnum (bas 11 - deg 17)
Fat, jordgubb och lite vit choklad på näsan. Ung med hög syra och lång smak. Utvecklas med tid även om den är i yngsta laget. Fick Egly-vibbar och gissade rätt.

Cristal 2006
Typisk ung prestige med mycket citrus och fortfarande outvecklad. Gissade Cristal 08 eller Winston 02 eller 08. Lite rätt men kände inte igen den även om jag drack samma vin för någon månad sedan. Cristal 06 är definitivt än av de bästa 06orna för mig. Som vanligt får Cristal det lite tufft blint med den eleganta stilen.

Marie-Courtain Efflorescence (2012?)
Kvällens första överraskning! Tyckte den påminde om flaskan innan stilmässigt med citrus och vanilj. När Cristal 2006 avtäcktes var jag rätt övertygad om att det här var en Cristal 2008. Inte det och inte Winston men i alla fall kom jag fram till att det inte kunde vara BdN...

Tror jag fått den blint tidigare och var då inte så imponerad som nu.

Palmer 1996 magnum
Tidigare hade vi diskuterat "mineral" kontra rökiga toner och om det kommer av terroir eller reduktiv vinmakning.
Ingen vill väl påstå att den här "mineraliteten" kommer av kalkstenen i jorden!? Tur att @Mattias Schyberg inte var här för då hade det nog blivit handgemäng med "mineral" och terrioirvurmarna.:D Här ett skolboksexempel på reduktiv stil med krut och lite kaffe i bakgrunden. Bra balans och ser att jag gissat 06. Alltid lurigt med magnum. Kandidater var Moët, Palmer och möjligtvis Henriot. Tyckte mig även känna lite svampig Moëtjäst vilket fick mig att gissa Moët 2006. Bra grejor om man gillar stilen!


I flight 2 blev det följande kvartett:

Egly 2007 magnum
Tyckte känna ekfat och lite rostade toner men var inte helt säker på eken vilket fick mig att gissa Heidsieck. Ungt så klart men ingen syrabomb. Helt okej men tycker sällan årgångsegly presterar på högsta nivån. Föredrar nästan alltid VV (den riktiga;)), Rosé och i sina bästa stunder även Tradition.

Selosse VO (deg 09)
För mig ganska solklart Selosse och det är min första "doftnot".:) Känns att den har lite ålder med en svag oxidativ ton som jag kopplar till åldern snarare än vinmakningen samt lite honung och svag banan. Bra intensitet och smak. Har lärt mig att Selosse ändrar lite karaktär när eken blir mer integrerad. Kvällens bästa blinda vin för mig även om Selosse sällan blir blint numera eftersom jag oftast känner igen det.

Diebolt-Vallois FdP 2008
Har skrivit svavel och unket på doften. Minns det inte så i efterhand... Smaknoterna stämmer däremot med minnet. Citrus, stramt och outvecklat. Gissade Delamotte 2012 som jag hört ska vara helt stängd. Typisk ung BdB från bra år. Alla blev nervösa när Alex nämnde att det här vinet var medtaget med tanke på en person i sällskapet. Själv tänkte jag, kan det vara en Bille till mig, hoppas inte...:rolleyes:

Krug GC 166e
Krut och hasselnötter på näsan med hög syra. Jag hamnade i Comtesträsket medan övriga var inne på Krug och tilll och med CdM 02. Efter det mindes jag att jag misstagit en "vanlig" Krug 02 som Comtes i höstas så det fick bli gissningen. Feskhandlaren gissade rätt direkt här även om det råder vissa oklarheter hur det verkligen gick till.;)

Sista flighten bjöd på kvällens största överraskning och roligaste vin.

Egly VV (bas 12 - deg 19)
Mitt eget. Ek, fat och blommigt med klassisk rödskimmer av druvorna. Hög syra och den bör ligga några år till men var nyfiken på den här utgåvan. Bra vin utan tvekan oavsett, framförallt om man gillar kraft!

Rigot-Caillez BdB 2008
Här gissades det vilt! Har själv noll koll vem producenten är.

Själv skrev jag ekad odlare med ett frågetecken. Viss skalbeska som brukar vara ett kännetecken för unga odlare. Smaken var enligt anteckningarna lite udda och svår. Verkar vara en zero dosage vilket kan förklara vad jag försöker beskriva efter många timmars vindrickande.:D

Kom inte ihåg vad jag gissade men tror vi pratade om GA 12 som ska vara helt stängd eller möjligtvis GA 08. Inte ett dåligt vin alls och för 19 € får det anses vara ett fynd. Nu bör ni och jag nog testa vinet själva en gång till innan ni köper på er.:p

Heidsieck Blanc de Millénaires 95
Har bara skrivit Krug och lång smak. Inte första eller sista gången jag blandar ihop dessa herrar blint. Fantastiskt vin som har blivit lite mer elegant på senare år enligt min minnesbild. Ett av kvällens bästa viner.

Efter allt detta blev det svavelsoppa från 2006 och cigarr för den som gillar rök. Själv hoppade jag det spektaklet men sist slängde jag in en Eric Rodez Grande Vintages. En av de bästa NV-skumporna i den kraftiga skolan. Smakade bra men mest glad för att jag inte öppnade något som skulle toppa fram på småtimmarna.:D

Min ungefärliga ranking (satte inte betyg på riktigt alla viner innan avtäckning):
  1. Argone 2008 (oblint)
  2. Selosse VO
  3. Heidsieck BdM 1995
  4. Krug GC 166e
  5. Egly VV (oblint)
  6. André Jacquart 2009
  7. Pol Roger 2000
  8. Egly Rosé mg
  9. Egly 2007 mg
  10. Palmer 1996 mg
  11. Cristal 2006
  12. Marie-Courtain Efflorscence
  13. Rigot-Caillez 2008
  14. FdP 2008
Genomgående mycket hög nivå på vinerna och det var egentligen bara FdP 2008 som jag ratade. Kommer vänta minst 5 år innan jag öppnar någon av mina. Kör på 06 eller 07 av de unga FdP:erna så länge om ni har några.
Härlig provning! Två frågetecken:
1) Ryss flaggorna? :confused:
2) Svavelsoppa = Comtes 2006?:rolleyes:
 
Toppen