[Champagne] Idag dricker vi... som vanligt skumpa!

Diskussion i 'Vin' startad av Crist(al)ian 77, 20 juli 2015.

  1. Crist(al)ian 77

    Crist(al)ian 77 50 Shades of Grape Moderator

    Jag tycker bättre champagne är som bäst när den blir ljummen och bubblorna avtar men jag dekanterar aldrig ändå. Ur ett smakperspektiv är väl dekantering egentligen bäst men det känns lite tråkigt ändå. Vill inte att champagne ska kännas som ett vitt vin.

    Däremot så ha tålamod när du dricker. Häll upp i glaset och låt luft och värme göra sitt. Att svepa en kall nyöppnad Krug 88 borde vara straffbart. Gör man på detta sätt har man även mer kontroll över vinet. Vinner det inte på värme och luft är det bara att ställa flaskan i kylen igen och dricka snabbare.

    Huruvida en champagne blir bättre med luft skulle jag säga i första hand har med kvalitet att göra och ålder i andra hand. Finns NV som utvecklar sig bättre än årgångar och unga viner som utvecklar sig bättre än gamla. Tumregeln är ändå att ett bra vin med lite mognad blir bättre med värme och luft. Är det unga bra viner så händer det oftast inte så mycket utan vinerna har en tendens att fortsatt smaka mest citrus och äpplen.
     
  2. Lars Persson

    Lars Persson Medlem

    Tack för svar - tålamod är ordet, lättare sagt än gjort när man på fredagkväll öppnar en välförtjänt flaska !
    Det är väl det som är det svåra...att dricka långsamt. Man får helt enkelt öppna mer än 1 flaska
     
  3. vintomas

    vintomas Numera lågaktiv bloggare

    Absolut, Krug 88 ska man skänka till bättre behövande som förstår att uppskatta den! ;)
     
  4. FredrikC

    FredrikC Medlem

    Inte för att jag svepte min men den var fan magisk från början. Vi drack den över ett par timmar (fick stå i kylskåp i mellan åt) men den var lika bra i början så att behöva vänta x antal timmar ger iaf inte mig något.
     
    Thomas och Jos gillar detta.
  5. Thomas

    Thomas Instagram:@thomasrundgren

    Hade en precis omvänd upplevelse för något år sedan. Drack Krug 90 och 88 mot varandra och 90:an var klart bäst direkt från början. Men efter cirka en timme så vaknade 88:an till liv och var sedan den klart bästa den kvällen.
     
    magnum och FredrikC gillar detta.
  6. FredrikC

    FredrikC Medlem

    Spännande! Var de samma temperatur när ni började? 88an tar krug 90 med hästlängder i mina ögon. Men 90an är riktigt bra den också.
     
    magnum och Thomas gillar detta.
  7. Thomas

    Thomas Instagram:@thomasrundgren

    Båda två hade samma temperatur när vi hällde upp dom i glasen. Kan bara hålla med dig om att 88:an är bättre än 90:an.
     
    FredrikC och magnum gillar detta.
  8. matage

    matage Medlem

    Är det nån som i närtid tagit tempen på Salon -97
    Det ska lagas en hyfsad lunch på torsdag (75-årslunch) och jag har EN flaska av Salon som jag är väldigt nyfiken på att korka upp.
    Sannolikt serveras till Osetra på Vonnassienne-plättar :)
     
    IsKr, FredrikC, Oscaro och 2 andra gillar detta.
  9. Sonderlese

    Sonderlese Medlem

    Blev du något klokare angående Pertois-Moriset 2008/2010 @Borjes_bubblor? Jag är också nyfiken.
     
  10. Borjes_bubblor

    Borjes_bubblor Hobbyfantast - Instagram: borjes_bubblor

    Minns inte om jag fick något svar på frågan. Men jag hoppade iaf släppet.

    Klart att magnum är magnum och 2008 är 2008, men ibland får man hålla i pengapungen.
     
    Sonderlese gillar detta.
  11. matage

    matage Medlem

    Salon -97 (från SB's stora rea för ett gäng år sedan). Min första Salon så jag visste inte riktigt vad jag skulle vänta mig.

    Det kunde dock börjat bättre.
    Korken satt som om nån fäst den med tvåkomponentslim!! Med polygrip fick vi (på två personer) upp korken ungefär en centimeter innan den gick av på mitten så lättnaden var stor när flaskan trots allt bjöd på ett kolsyre-pys när korkskruven till slut fick upp korken.

    36A360F6-E4F1-4B4A-BDC0-305D9EADE782.jpeg

    En väldigt elegant champagne med ungdomliga mognadstoner (om man nu kan säga så). Väldigt floral med söt citron, mandelblom, vit klöver och efter ett tag konserverade mandarinklyftor. Utvecklades inte nämnvärt över 8h (stopper och i i kyl mellan varven och moussen höll fint).
    Mandelnoterna drar aldrig mot djupare toner som marsipan/mandelkubb/brynt smör över tid utan går mer mot färsk mandel och möjligen lite mazarintårta med suckat (kakan har säkert ett korrekt namn som jag glömt) men blommigheten och mandarinerna ligger konstant över den trevliga syran. Matmässigt skulle jag snegla mer åt Caviar och Ostron än löjromschips och anklever för att inte ta över smakerna.

    En riktigt riktigt bra flaska! Absolut inget kraftpaket men nog en av de mest finstämda champagner jag druckit. Håller säkert ytterligare ett decennium för den som vill.
     
  12. LeChat

    LeChat Medlem

    6EA04A2D-066F-432A-AFD2-AE8BE8B34855.jpeg
    2002 Union Champagne de Saint Gall Cuvée Orpale BdB

    Den behöver lite tid för att öppna upp men känns annars som att den är i drickfönstret. Avrundad och harmonisk, fortfarande fruktig men den har börjat visa lite mognad. Lite krut och en aning hav lyfter den och ger den ett elegantare uttryck. God idag men jag saknar mer mognadstoner, så jag tror att den kan bli ännu bättre med några ytterligare år i källaren.
     
    Mattias Schyberg, Ekdahl, FredrikC och 9 andra gillar detta.
  13. vintomas

    vintomas Numera lågaktiv bloggare

    Drack den senast för 1,5 år sedan. Bra drickfas, i alla fall för att vara en Salon. Mer Salon-typisk än den varma 99:an, inte lika kraftig som 96:an. Så mitt intryck var ungefär det samma som @matage även om jag inte behövde några verktyg. :D
    Tror din matchning kan funka bra.
     
    matage, Sonderlese, Per Stade och 1 annan gillar detta.
  14. FredrikC

    FredrikC Medlem

    Jag skulle vilja prova mer chanpgne från 02. Vilka e de bästa 02or ni druckit?
     
    LarsW och Thomas gillar detta.
  15. Wintermute

    Wintermute Medlem

    Winston, följt av Fleury.
     
    LarsW, FredrikC och Gladekocken gillar detta.
  16. Thomas

    Thomas Instagram:@thomasrundgren

    Cristal, Coeur de Cuvee och Cuvée Louis är de tre som jag tyckt har varit bäst det senaste året. Sir Winston Churchill och Krug behöver lite mer tid men kommer bli ännu bättre än ovan nämnda.
     
  17. LarsW

    LarsW Medlem

    Bollinger GA Rosé tror jag är den bästa 2002 jag smakat hittills, helt magnifik!
    Andra som varit ruskigt bra:
    Bollinger RD
    Pol Roger Winston Churchill
    Guy Charlemagne Mesnillesime
    Pierre Peters Chetillons
     
    FredrikC, LeChat, Stefan J och 4 andra gillar detta.
  18. rs14

    rs14 Medlem

    Comtes 2002 är inte så tokig heller.
     
    FredrikC, Thomas, magnum och 1 annan gillar detta.
  19. Crist(al)ian 77

    Crist(al)ian 77 50 Shades of Grape Moderator

    Jag är inte riktigt vän med 2002 än. Kommer nog ta 5 år till.

    I dagsläget skulle jag fokusera på tidigt släppta viner. Roederer och Pol Roger är alltid pålitliga.

    Bäst hittills ur minnet är:
    • RD 2002
    • Roederer Rosé
    • Larmandier-Bernier VV Cramant (numera Levant)
    • Cristal
    • Paul Bara MdF & Vintage
    • Orpale
    Har druckit alla utom Larmandier-Bernier senaste 2 åren.
     
    FredrikC, LeChat, KockJohan och 4 andra gillar detta.
  20. Har ingen jätteerfarenhet av prestige 02, men en av mina absoluta favoriter är Beaumont des Crayères Nostalgie 02.
     
    FredrikC och Martin F gillar detta.

Dela sidan