Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

[Champagne] Idag dricker vi... som vanligt skumpa!

Thirsty

Smygnykterist
Vintage 2008 – Nationaldagsskumpa
Firar in nationaldagen med att ta tempen på några vintage 2008. Allt dracks blint utan egna flaskor. Inga anteckningar togs under kvällen.

Föråkare för att komma in i rätt stämning var en Gaspard Brochet 333.B som serverades blint (min falska). Hade inte prövat den tidigare så ville känna hur den var och vad andra tyckte när den serverades blint. Känns odlare, på ett positivt sätt. Vinnös stil, äpplen, mineral, citrus. Torr. Rätt god men inget som nockade sällskapet som var lite småskeptiska till den.

Flight vintage 2008 visade sig innehålla oväntade flaskor då alla tänkte att någon annan tog med the usual suspects.
- R&L Legras Saint-Vincent levererade fint. Elegant, finstämt, lång, mycket gott att dricka nu och kommer bli bättre. Min favorit i flighten. Glad att jag har den i källaren.
- Moet vintage, rätt snabbt kom vi in på att det borde vara en Moet. Lite kul att den kom med då vi tidigare på kvällen hade pratat om just Moet vintage, hur mycket bättre den är än deras NV. Bra är den, dock är jag inte helt övertygad om att just den stilen tilltalar mig lika mycket längre. Sparar de jag har och ser hur de blir i framtiden.
- Paul Bara Grand Millésime, sticker ut lite. Näsan ger inte mycket, dock lite bättre i munnen. Känns inte storslaget. Ok.
- Bonnair Love Story var jag sugen på att testa då den nyligen lanserades. Blandning 50% C och 50 % PN. Deg oktober 2021 och 1,5 g/l. Härlig krämig näsa som kändes mycket lovande. Tyvärr höll inte munnen samma nivå som kändes lite enklare och odlare. Ambitiös lagringstid och tanke, rätt god men vid beaktande av prisnivån så är förväntningarna högre. Tveksam till att köpa så många fler, har en kvar som får glömmas bort och se hur den utvecklas.

Sammanfattningsvis så är alla i flighten goda att dricka nu och torde ha framtiden framför sig. Inte helt oväntat.

Bonus fligheten steppade upp i nivå kvalitet. Inte de bästa förutsättningarna att ploppa de sent på kvällen efter att ha fått i sig mycket dryck redan, men det är ju gott och trevligt så vad gör det även om vinet inte får den uppmärksamhet som den förtjänar.
- Egly-Ouriet Blanc de Noirs bas 2008. Stort maffigt. Var helt ute och cyklade i gissningsleken. Får skylla på att det var nån som hävade att den inte var helt hundra, vilket vi andra dock inte noterade. Tror mängden vin och det efterföljande vinet vilseledde oss.
- Paul Bara NV 1970-tal. Pigg flaska med mousse som bubblade friskt (en stund). Intressant att färgen var identisk med den föregående flaskan från Egly, men typ 30 år äldre. Näsan ger typisk honung, mognad etc. Munnen känns lite tunnare och kommer inte upp till samma nivå som näsan, över piken.
- Cedric Bouchard Roses de Jeanne Les Ursules 2014, deg april 2018. Kul att få prova denna efter vinterns provningar av Cedric Bouchard som då levererat kanon. Inte optimalt att få ett elegant vin efter de två innan som är mer big. Den fortsätter att leverera utmärkt. Dricker den gärna igen, tidigare på kvällen.
- Dom Perignon 2012 levererar en förväntad dompa upplevelse (min flaska). Förvånansvärt tillgänglig. Är fortfarande inte helt övertygad om vad jag egentligen tycker om dompa i konkurrens med andra vid beaktande att jag satt den som sämst på 2006 provningen, vintage 2008 i den flighten och nu denna (70-talarn är en annan kategori som jag inte jämför den med).

Lärdom, drick bonusarna innan ordinarie flight! :D
IMG_4127.jpeg
 

buteljen

Medlem
Torsdag, sommar, sol - "ska vi inte ta och öppna en champagne?". Det blev en 2012 Louis Roederer Cristal

1686301648238.jpeg




What a beauty 💯. Fylld till bredden med en fantastisk energi, fräsch syra inbäddad i lager på lager av ljuvliga aromer (grillad citrus, röda äpplen, lite blommig, krita, lite bröd, aningens hasselnötter). Rund känsla men med en strikt kalkmineralisk backbone. Finishen är som en vågrörelse som aldrig tar slut … den kommer tillbaka och tillbaka och tillbaka. Magiskt 💕
Har halva flaskan kvar så ser fram emot kvällens övningar 🥂.
 
Last edited:

LarsW

Medlem
Bollinger 1995.

Kraft och elegans! Grillad citron, vanilj och smörstekt svamp. Perfekt moget. Vansinnig längd. Potent syra med massiv frukt.
Honung, liche och rostade nötter.
Majestätisk!

Inmundigades i sommarstugan till grillade pilgrimsmusslor. Gick hur fint som helst.

Drack den senast i mars och den är lika god nu.
Är dock inte helt enig med mig själv och tvivlar på att den kanske blir bättre... så har ni dem är det bara att börja ploppa!

thumbnail_20230611_204129.jpg
 

LeChat

Medlem
IMG_5011.jpeg

Damien Hugot Blanc de blancs Brut

Har karaktären av en bra mingelskumpa. Lättsam, enkel men absolut inte ointressant. Gott och lättdrucket i värmen. Säkert gjord för tidig konsumtion och det funkar fint redan, men även denna enkla BdB brukar smakmässigt vinna på att ligga ett par år eller mer, efter att den degorgerats.

IMG_5012.jpeg
 

HJF

Medlem
Finewine släppte precis nytt projekt med Damien.
Någon som haft möjlighet att prova Damien Hugots millesime 2015? Jag (liksom många andra här) köpte ett gäng av 2008:an när den fanns tillgänglig och den var ju mycket pang för pengen. Hittar inte så många omdömen om 2015 dock. I samma stil?
 

Thirsty

Smygnykterist
Lite casual drickande med @champagne_per_se .
Damien Hugot rosé (bas 18) - inte prövat den tidigare men hört att den ska påminna om en prisvärd budget Louis Roederer Vintage och visst stämmer den beskrivningen utmärkt. Påtaglig skillnad är att LR är mer uppskruvad på allt och att DH har en svag ton av beska i eftersmaken skvallrar om odlare. Sett till pris och smak så är det ett utmärkt bubbel att njuta av i solen under avslappnade former samt då det ska bjudas på något gott för icke skumpa nördar.
Paul Dethune Millesime 2012 - Mycket lovande och fortfarande ung, håll den ett tag till. Röd-gul äpplen, bröd, kalkig, citrus och viss nyans av tropiska frukter. Chardonnay dominerad med 60 % och PN 40 %.
Gaspard Brochet 333.b - Omprovning från häromhelgen. Levererar igen. Härlig golden färg. Röd äpplig, citrus, mineral. Näsan lovar mer än munnen. Påtagligt torr. Misstänker att den hade blivit än bättre med några gram socker. Gott att dricka nu och blir troligen bättre om några år.
Hos Per 2022-06-17.jpeg
 

buteljen

Medlem
Firade sommarsolståndet 16.57 i går med denna flaska 🥂🥂.

1995 Bollinger Champagne La Grande Année
Mörkt gyllene färg. Mycket komplexa noter av gräddkola, nötter, bränd citrus (typ ett snäpp mer än grillad), brynt smör, aprikos, apelsin, trocadero, honung, ett uns skogssvamp, lite choklad, kryddor. Pigg syra, superfin balans. Kanske inte världens högsta tryck i smaken men en bra finish där komplexiteten finns kvar. Väldigt välbevarad flaska!

1687418487929.jpeg


1687418417486.jpeg


#buteljentastingnote
 
Last edited:

IsKr

Medlem
Drack Louis Roederer rosé 2015 till en löjromstoast igår kväll. Tanken var ju först att dricka den till löjromspizza, passade ypperligt till toasten också. Färgen är riktigt sexig, lite laxrosa med kopparskimmer.
20230621_222957.jpg

Det doftar av citrus, omogna jordgubbar, lite röda bär och väldigt kalkig. Det smakar lite som det doftar, hög syra och pigg mousse. Sista glaset var bäst och tycker nog att det dracks för tidigt.
Dracks ur riedel veritas new world pinot noir.
 

LeChat

Medlem
IMG_5076.jpeg

André Jacquart Extra Brut Blanc de Blancs Vertus Experience

Lite odlarvibbar, bröd, gröna äpplen, grillad citron och en liten nötighet. Ung och ganska enkel NV, men god!

IMG_3960.jpeg

Goda räkmackor!

IMG_5078.jpeg

När korken ser ut så här då funderar man inte över degorgeringsår, snarare vilken vecka den gjordes…
 
Trådskapare
Crist(al)ian 77

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
Visa bifogad bild 28804
Paul Sugot Grand Cru BdB
Minns inte basåret men tror det var 2009 med deg 22.

Arketpisk brödig och jästig champagne med äpplen och en skön ton av rostat bröd i bakgrunden. Märks verkligen att den legat mer än 10 år på jästen.

I munnen betydligt friskare, ungdomlig och grönäpplig.

Supergott och ett riktigt fynd än så länge... klart en av de bästa NV-skumporna jag provat i normalklassen.
Gjorde som @katho27 och öppnade en egoflaska på första semesterdagen. Mitt val föll på en Sugot Grand Cru NV men på halvflaska den här gången.

Med tanke på hur jag upplevde magnumen så var det en besvikelse. Inte alls lika komplex, rostad och utvecklad men ändå en bra standard NV. Misstänker att halvflaskorna har kortare tid på jästen eller så är det formatet, för korkarna såg rätt lika ut och flaskorna köptes båda i höstas.

Har inte själv testat flaskstorleken betydelse på ett vetenskapligt sett men fann en tysk som gjort.
 

Thirsty

Smygnykterist
Skumpa AW
Diverse sommar gott på en AW med forumfolk. Dracks blint förutom egna flaskor.

Henriot Enchanteleurs 1998 – Fantastisk näsa med vanilj och päron (päronsplit!?), citrus, mineral. Bra i munnen som dominerades av vanilj och citrus. Lite högre syra så att den tickat in alla boxar. Vad kan gå fel med Enchanteleurs? Mycket gott.

R. Pouillon Solera – Funky, källare, aprikos, ek, skumbanan. Munnen inte mycket bättre. Skeptisk, mycket skeptisk till R. Pouillons storhet…

Krug GC eme 166 – Krut, citrus, vanilj och parfym. För mig en typisk Krug och rätt på producent men gissade på eme 168. Andra muttrade om att den inte var typisk krug, oklart. Fortfarande i ett tidigt stadium men det är ju så gott nu. Min favorit.

Laurent Perrier Grand Siècle no 23 (65 % 06, 20 % 04 och 15 % 02) – Elegant, vanilj. Munnen rätt stringent, elegant med påtaglig söttma som ger lite socker dricka känsla (bara 7 g/l, vad händer? Håller jag på att bli nån hipster low suger människa?!?). Har tidigare avfärdat Grand Siècle men borde ge den fler chanser. Tror att övriga tre hade den som bäst(?).

Egly-Ouriet GC (bas 20?) - Typisk Egly. Rätt på producent men kunde inte tro att det var en GC, överraskade bra och trevlig att dricka nu. Bra skit.

I övrigt lite rödpang (Pontensac 78 och Sperss 95) till pizzan efter provningen samt Guffens Tri de Chavigne 18 (ej med på bild) som intogs som uppvärmningen innan provningen. Rätt gott att avrunda med något annat efter provningen som bryter mot syra och bubblor.

IMG_4274.jpeg
 
Last edited:

Oscaro

Medlem
Skumpa AW
Diverse sommar gott på en AW med forumfolk. Dracks blint förutom egna flaskor.

Henriot Enchanteleurs 1998 – Fantastisk näsa med vanilj och päron (päronsplit!?), citrus, mineral. Bra i munnen som dominerades av vanilj och citrus. Lite högre syra så att den tickat in alla boxar. Vad kan gå fel med Enchanteleurs? Mycket gott.

R. Pouillon Solera – Funky, källare, aprikos, ek, skumbanan. Munnen inte mycket bättre. Skeptisk, mycket skeptisk till R. Pouillons storhet…

Krug GC eme 166 – Krut, citrus, vanilj och parfym. För mig en typisk Krug och rätt på producent men gissade på eme 168. Andra muttrade om att den inte var typisk krug, oklart. Fortfarande i ett tidigt stadium men det är ju så gott nu. Min favorit.

Laurent Perrier Grand Siècle no 23 (65 % 06, 20 % 04 och 15 % 02) – Elegant, vanilj. Munnen rätt stringent, elegant med påtaglig söttma som ger lite socker dricka känsla (bara 7 g/l, vad händer? Håller jag på att bli nån hipster low suger människa?!?). Har tidigare avfärdat Grand Siècle men borde ge den fler chanser. Tror att övriga tre hade den som bäst(?).

Egly-Ouriet GC (bas 20?) - Typisk Egly. Rätt på producent men kunde inte tro att det var en GC, överraskade bra och trevlig att dricka nu. Bra skit.

I övrigt lite rödpang (Pontensac 78 och Sperss 95) till pizzan efter provningen samt Guffens Tri de Chavigne 18 (ej med på bild) som intogs som uppvärmningen innan provningen. Rätt gott att avrunda med något annat efter provningen som bryter mot syra och bubblor.

Visa bifogad bild 29476
Det var nr 21 på Grand Siecle (97/99/02)
 

Wintermute

Medlem
Fleury Extra Brut 2002. Ytterligare ett år senare. Torkade fikon och vanilj, lång eftersmak av gröna äpplen, citron och äppelmust. Inte lika balanserad som senast, men inte dålig. 88p.
20230706_205804.jpg

Ytterligare 14 månader senare. Vanilj, knäck och lite frukt. Mer mognadstoner än primärfrukt. Lite överdriven beska i eftersmaken. Jag gissar att den är på väg utför nu. Skönt att för en gångs skull ha druckit ett vin på och efter toppen, i stället för bara före. Jag drar till med 90 p.
 
Toppen