Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

[Champagne] Idag dricker vi... som vanligt skumpa!

Sonderlese

Medlem
D7E95308-5A72-433C-8BF2-C082B4C84081.jpeg

2008 Laurent-Perrier Brut Millésimé

Citrongul i glaset med en mjuk, integrerad mousse. Det doftar brioche, citron, vita blommor och stenfrukter.

Doftämnena återkommer i smaken bärandes av den smekande moussen, med brioche och en kläm av citron av den signatur 2008 syra i avslutningen.

Den här champagnen är i en klass för sig - par excellence!

Den är elegant och diskret med en lågmäld sofistikation, allt i en slående balans! Fräsch, finessrik, elegant och en extraordinär balans.

Vi har njutit flaskor av den till havskräftor och löjrom och den passar som aperitif, sällskapsvin och till fisk och ljusa fågelrätter. Den öppnar upp efter ca. 20 minuter i glaset men sen är det svårt att inte dricka för fort, så gott är det! Men för den som kan tygla sig finns det en underbyggd komplexitet där man kan nysta i de finare nyanserna.
 
Trådskapare
Crist(al)ian 77

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
Onsdagsprovning med bland annat @feskhandlarn och @Brusnisse.

Föråkare Damien Hugot Rosé (deg 20). Apelsin, grape, äpplen och en jordig bakgrund. Smaken är apelsin och grape med ett uns skalbeska. Känner ingen ek och ren i stilen men skalbeskan får mig att tänka odlare ändå. Enkel och kort smak talar för NV. Gissar Damien men det var mest på grund av flaskbringaren. Damien brukar vara fruktigare, bärigare och charmigare än så här även med lite ålder.

IMG_20250611_201006_hdr.jpg




Krug GC (bas 10, deg 17)
Krut, kaffe, choklad och hasselnötter med balanserad smak av äpplen och svamp. Sjukt gott som vanligt och den här är verkligen i drickfönstret nu. Solklart bäst och även lätt att sätta som min egen flaska.

Damien Hugot VV 2006
Defekt! Känsla av naturvinssåvinjång med sparrisurin och jäst cider. Likblek färg trots åldern och ek samt grumlig som om glaset hade imma. Nyligen hade jag aldrig stött på den här defekten men nu har jag haft exakt samma med närmast identiskt intryck två gånger i år. Dels denna ekade odlare och dels en husprestige i form av Belle Epoque 1998 som går att läsa om här.

Mycket märklig defekt och jag vet inte vad det är för någon. Märkligast av allt är att färgen på vinet verkar helt opåverkad av både ålder och ek för båda flaskorna har varit likbleka och haft exakt samma doft trots rejäl ålder och helt olika vinmakning. Någon som vet vad det kan vara? Känns som svavelfel...

Vilmart GC 2011
Syradriven med citrus ala BdB och kändes lätt ekad men rätt trist. Gröna äpplen, apelsin och en svag grönstickig ton som drar gissningarna åt 2011... Gissade BdB 10/11 och tror jag var inne på Jacqueson och Savart.

Jaha när inte ens mästaren av svaga årgångar lyckas är det läge att vara skeptisk. Visserligen kan den säkert bli betydligt roligare med lite mer ålder men inte så nyfiken på att testa.

Omröstning gjordes men det blev ingen spänning eftersom ett vin var defekt och Krugen solklart bäst så alla röstade Krug som bäst och Vilmart som tvåa.

Egly-Ouriet BdN VV (deg 2017)
Defekt flaska kräver ersättare så det kom in en blinding till efteråt. Wow nu snackar vi doft! Ek! Drar åt Selosse men inte så extrem, har ålder och lite oxidation samt härlig blomäpplighet med lång eftersmak av mustiga äpplen. Överger tanken på Selosse och gissar på Egly VV med lite ålder. Jag vidhåller att det här är ett av de mest Selosselika vinerna och därmed även Eglys och kvällens bästa vin.:D

Slutsats. Får bita i det sura äpplet och köpa några VV till även om jag fösökt överge den tanken efter att de passerade 200-sträcket...
 
Last edited:

Thirsty

Smygnykterist
Onsdagsprovning med bland annat @feskhandlarn och @Brusnisse.

Föråkare Damien Hugot Rosé (deg 20). Apelsin, grape, äpplen och en jordig bakgrund. Smaken är apelsin och grape med ett uns skalbeska. Känner ingen ek och ren i stilen men skalbeskan får mig att tänka odlare ändå. Enkel och kort smak talar för NV. Gissar Damien men det var mest på grund av flaskbringaren. Damien brukar vara fruktigare, bärigare och charmigare än så här även med lite ålder.

Visa bifogad bild 34611



Krug GC (bas 10, deg 17)
Krut, kaffe, choklad och hasselnötter med balanserad smak av äpplen och svamp. Sjukt gott som vanligt och den här är verkligen i drickfönstret nu. Solklart bäst och även lätt att sätta som min egen flaska.

Damien Hugot VV 2006
Defekt! Känsla av naturvinssåvinjång med sparrisurin och jäst cider. Likblek färg trots åldern och ek samt grumlig som om glaset hade imma. Nyligen hade jag aldrig stött på den här defekten men nu har jag haft exakt samma med närmast identiskt intryck två gånger i år. Dels denna ekade odlare och dels en husprestige i form av Belle Epoque 1998 som går att läsa om här.

Mycket märklig defekt och jag vet inte var det är för någon. Märkligast av allt är att färgen på vinet verkar helt opåverkad av både ålder och ek för båda flaskorna har varit likbleka och haft exakt samma doft trots rejäl ålder och helt olika vinmakning. Någon som vet vad det kan vara? Känns som svavelfel...

Vilmart GC 2011
Syradriven med citrus ala BdB och kändes lätt ekad men rätt trist. Gröna äpplen, apelsin och en svag grönstickig ton som drar gissningarna åt 2011... Gissade BdB 10/11 och tror jag var inne på Jacqueson och Savart.

Jaha när inte ens mästaren av svaga årgångar lyckas är det läge att vara skeptisk. Visserligen kan den säkert bli betydligt roligare med lite mer ålder men inte så nyfiken på att testa.

Omröstning gjordes men det blev ingen spänning eftersom ett vin var defekt och Krugen solklart bäst så alla röstade Krug som bäst och Vilmart som tvåa.

Egly-Ouriet BdN VV (deg 2017)
Defekt flaska kräver ersättare så det kom in en blinding till efteråt. Wow nu snackar vi doft! Ek! Drar åt Selosse men inte så extrem, har ålder och lite oxidation samt härlig blomäpplighet med lång eftersmak av mustiga äpplen. Överger tanken på Selosse och gissar på Egly VV med lite ålder. Jag vidhåller att det här är ett av de mest Selosselika vinerna och därmed även Eglys och kvällens bästa vin.:D

Slutsats. Får bita i det sura äpplet och köpa några VV till även om jag fösökt överge den tanken efter att de passerade 200-sträcket...
Det är Les Crayeres som skumpa nästorn kallar VV? Således inte les Vignes de Vrigny.🤓
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
Det är Les Crayeres som skumpa nästorn kallar VV? Således inte les Vignes de Vrigny.🤓
Den brukar väl alltid kallas "Egly-Ouriet Blanc de Noirs Vieilles Vignes"? Intressant nog ser jag den sällan kallas Egly-Ouriet Blanc de Noirs Grand Cru, som är texten i stor stil på etiketten. Att druvorna kommer från Les Crayères ingår i beskrivningen under, snarare än namnet. Vignes de Vrigny borde som förkortning bli VdV eller VdeV snarare än VV, väl?
 

Thirsty

Smygnykterist
Den brukar väl alltid kallas "Egly-Ouriet Blanc de Noirs Vieilles Vignes"? Intressant nog ser jag den sällan kallas Egly-Ouriet Blanc de Noirs Grand Cru, som är texten i stor stil på etiketten. Att druvorna kommer från Les Crayères ingår i beskrivningen under, snarare än namnet. Vignes de Vrigny borde som förkortning bli VdV eller VdeV snarare än VV, väl?
Det var väl något år sedan etiketten uppdaterades.
IMG_9191.jpeg
 

Jesper L

Medlem
Frederic Savart Bulle de Rosé
Denna flaska är deggad november 2019 vilket känns på alla utvecklade smaker!
Den har en härlig syra som inte sticker ut utan den skapar en fin harmoni och känsla i munnen. Den är rund i gommen jämfört med andra yngre Savart som brukar ha knivskarp syra.
De upplevda smakerna är smultron, lite bokna äpplen i bakgrunden men primärt söta svenska sommaräpplen. Lite unken källare förekommer men inget som stör. Kommer inte låta denna omgång deg 19 ligga så mycket längre utan kommer drickas i sommar!

Måste tipsa om ”Getost” som finns i City Gross delikatessdisk. Det är en hård getost likt chevrette som är härligt lagrad och passar grymt till champagne.


1750343923396.jpeg
 

Jesper L

Medlem
Pertois-Lebrun Derrière Le Mont Aigu no12

Deggad 2019 och här snackar vi skumbanan, lite unket till en början och en hel del tropiska frukter. Folket runt bordet tycker sig urskilja paraguayos, grillad ananas och pink lady äpplen (kopplat till syran). Den är frisk och känns som att det absolut är tid att dricka upp dessa.

Någon annan som har någon kvar och som tycker att deras är lika utvecklad?
Mina resterande kommer ryka i år.



1750432392325.jpeg
 

Stefan J

Medlem
Normalt brukar jag vara den som vet vilka flaskor som serveras då jag plockar dem från mitt innehav men nu hade brorsan satt ihop en provning som innehöll "sex mousserande viner". Alltid roligt att testa blint och en intressant "utmaning" !

Jag utgick från att det skulle vara en champagne (visade sig vara fel) så tänkte att "nu gäller det att pricka Proseccon och Champagnen så man slipper sådana nesligheter". Detta visade sig inte vara någon problem men sen var det svårare att pricka i övrigt och det visade sig i slutändan vara tre champagner.

Det som stod framför oss (efter avtäckning ) var i tur och ordning :

Louis Roederer Collection 242
Privat Nature Reserva 2022
Roederer Estate Bon Vivant
Minetto Prosecco
Herve Dubois Cuvee Special 2008
Palmer La reserve

Vid en först titt, drift och klunk kändes det givet att det var Prosecco i glas 4 och Champagne i glas 5. Allt väl så långt. Tyckte att de tre fösta glasen kändes överlag helt ok och hade svårt att placera dem. Glas 6 kändes lite svagt.

Vi var fem personer och blint för fyra av oss. Efter omröstning blev utfallet detta (1 = bästa, 6 = sämst).

Herve Dubois Cuvee Special 2008 : 5 (samtliga första röster följdaktligen)
Louis Roederer Collection 242 : 16 (en sista röst)
Roederer Estate Bon Vivant : 19
Privat Nature Reserva 2022 : 19 (en sista röst)
Palmer La reserve : 21
Minetto Prosecco : 25

Det var spel mot ett mål vad gällde bästa vinet. I sin prisklass är Herve Dubois mycket duglig. Första gången jag provade Louis Roederer Collection 242 fick jag ett mycket positivt intryck men sedan dess har det känts lite ljummet. Inte alls så bra som jag uppfattade det och för mig var det ej klart ett det skulle vara dagens två. Trots en blytung 6 poängare av en av provarna så räddades andra platsen i alla fall. Min första erfarenhet av Roederer Estate Bon Vivant och för de som vill ha ett "bubbel" så är 219 kr på SB inget rån jämfört med en del annat. Detsamma får sägas om Privat Nature Reserva för 139 kr som levererade stabilt. Var på "Winemakers dinner" nyligen med Palmer och vinerna hade svårt att övertyga. Hade ingen erfarenhet av Palmer innan dess och våra vägar kommer ej att korsas framöver. Det bästa med den kvällen var Raymond Ringeval, "Global Commercial Director" (bra titel där ! ) som gjorde ett mycket bra och ambitiöst intryck. Led lite med honom då han inte hade något att "jobba med". Om jag vore producent och spelade på den nivåm at man har någon/några att marknadsföra mina viner skulle jag ta ett snack med honom. Proseccon var precis så dålig som man kunde förvänta sig.

20250512_192953.jpg
 

Wintermute

Medlem
Palmer 2012
Min minnesbild är att 2008 av det här vinet var mycket bra vid den här åldern. Jag är inte lika imponerad av den här årgången. Det är rent och snyggt, men saknar lite kropp och är lite enkelt. Inte alls dåligt. Inga egentliga tecken på ålder eller mognad. 86p.
 

Stefan J

Medlem
På midsommar tog jag med fyra viner till svärföräldrarna som vi konsumerade utan någar större analyser utan njöt av stunden/dagen. Hög lägsta nivå och känns hårt att säga att säga att något vin var "sämst" så minst "jätte bra" var R&L Legras St Vincent 2008. Mycket bra vin som kommer bli ännu bättre och känns bra att det finns lite flaskor kvar i källaren. Vilmart Emotion 2012 har jag alltid gillat och detta var min sista. Levererar alltid och skall bli spännade att prova senare årgångar. Ej öppnat någon av mina 2013 än. Agrapart Venus 2012 har varit en personlig favorit och vinet är så där elegant och knivskarpt även denna kväll. Detta var sista flaskan men andra årgångar ligger i källaren. Även om jag "kämpar emot", pga "etikett bias", så går det ej att bortse från att bästa vinet är Selosse V.O. (deg november 2017). Hur man än vrider och vänder på det så finns det lager som de andra ej kan matcha denna kväll. Än en gång fascinerad av vinmakningen som skapar en upplevelse som är svårmatchad.


20250620_203324.jpg
 

Hardolph

Medlem
Alfred Gratien Cuvée Paradis rosé 2008.
Tyskimport från Berlin i höstas. Därav en klar butelj (ett jävla ofog för övrigt) och inte den icke så smakfullt inplastade svenska dito.
Det här är mycket bra redan nu, trivsam syra och fin längd. Påtaglig smak av röda bär. I nuläget skulle jag dock säga att systerchampagnen som inte är rosé är snäppet vassare.

Men den här kommer att bli riktigt, riktigt bra.
20250704_183516.jpg
 

Foley

Medlem
IMG_6734.jpeg

Louis Roederer 2008
Femte flaskan av sex som jag dricker. Detta är nog den bästa flaskan hittills. Otroligt snygg, med mjuk och fin mousse, en del mognadstoner (men inte för mkt). Vacker gyllene färg. Jag tycker äpplen och mogen citrus som går mot apelsin dominerar i smaken. Väldigt lång eftersmak. Otroligt bra och lite ångest nu att jag bara har en flaska kvar. Men alla flaskor har varit jättebra så kanske inget att gräma sig för.
 

Sonderlese

Medlem
IMG_0424.jpeg

2008 Vueve Clicquot Brut Rosé Vintage



Perfekt laxrosa i färgen och med en mjuk pärlband av bubblor. Det dofter fräscht och ungdomligt av blodgrape, apelsin och en förnimmelse av knappt mogen smultron.

Jag upplever vinet i en mellan fas, ungt men inte pur ungt, livlig integrerad syra med en mineral struktur, ung frukt. Det är moussen som talar om att vinet har lite ålder(deg 2016).

Det är medelfylligt och fräscht med smak av röda bär, gröna jordgubbar, den där stick av apelsin som är så karaktäristiskt VC - allt på en grund av blodgrape och -märg.

Jag avvaktar ytterligare några år innan nästa flaska, här råder ingen brådska att dricka upp.
 
Toppen