Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

[Champagne] Idag dricker vi... som vanligt skumpa!

rs14

Medlem
Apropå Gonet så byter den årgång inom kort och det blir 2010 som dyker upp på hyllorna runt om i landet. Undrar vad årgångarna däremellan tog vägen?
 
Trådskapare
Crist(al)ian 77

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
Som en liten förpresent inför min 40-årsdag (5 augusti) så blev det åka av med lite trevligt bubbel ikväll.

Har ju knappt druckit kvalitetsbubbel på det sätt man borde innan, dvs inte bara ett glas vid en provning som tyvärr har varit fallet ganska många gånger. Denna gång blev det en hel flaska Krug Grande Cuvée (deggad: 2012 ID 421044) med en 2005 Graham Beck Brut Zero som referens.


Varmt men isande kallt på samma gång är första känslan. Som en varm filt som legat i solen en hel förmiddag ihop med mängder av rostade nötter (hassel- och pinjenöt främst) med lite inramning av osöt nougat och läckra drag av smutsig och blommig honung samtidigt som helheten känns krispig och fräsch med övertoner av citrus och nyligen avfyrade nyårsraketer.

Nybakat bröd, precis som det luktar när ugnen precis har öppnats med ett gäng nygräddade ljusa bröd, tränger fram som ett ånglok efter ett tag i glaset ihop med ylle och antydan till hav. Härligt mogna gula äpplen likaså med lite kanderad citrus och en del läskande grapefrukt i den oerhört långa eftersmaken med skön sältaknorr. Klart utmärkande intensitet och skyhög komplexitet samt syra dessutom. Saliverande - det skriker efter fett och salt! Jordgubbar duger inte liksom. Salta potatischips gör jobbet bra för att neutralisera en aning, men jag hade gärna haft en hel buffé med blandat gott till detta vin.

Mitt referensvin har inte ens en antydan till chans denna gång. Vi pratar klasskillnad av stora mått, vilket både känns trist men också roligt. Graham Beck kan ju bättre än så här, men denna gång så når det inte över 86p (har dock inte testat just detta vin innan), tyvärr. 2005 Arras Grand Vintage hade varit väsentligt mer värdigt och redo för en fight åtminstone. Trött syra och intensitet med inslag av tropisk frukt, bröd och rosor. Platt känsla. Det blir inte mer än ett halvt glas av detta halvtrista vin. :(

Krug kan såklart vara sanslöst trevligt, vilket denna flaska bevisar med råge. Just här och nu så vill jag minnas att jag har gillat Sir Winston -00 ungefär lika mycket, utöver detta bubbel så bör nog denna flaska placera sig i min absoluta topp. Utan tvekan 93p, men möjligen är jag snål. Tycker inte det behöver mer mognadstoner utan känns perfekt avvägt just nu. Jag hoppas innerligt att det inte enbart är just denna stund här i underbar miljö med en vacker hustru vid min sida som påverkar mitt omdöme och att jag även framgent kommer att uppskatta detta bubbel...när det bjuds vill säga. ;)

Kul att du äntligen blivit av med den bubblande oskulden på riktigt! Innan har du bara hunnit till 3:e bas med Winston 00 och Bille 02 rosé... Din oerfarenhet lyser dock igenom när du bedömer att den inte vinner på lagring. Krug GC är en av de mest lagringsdugliga skumporna som finns om inte den bästa. Personligen så har mina 3 bästa Krug varit lagrad GC; "gul", "vit" magnum och "beige" magnum. Se här

Du är en klok och omdömesgill kille, Mattias, så jag utgår från att din flaska faktiskt var defekt. För det här är bara WOW!

Jag återkommer med mer konkreta tankar när jag hunnit tömma flaskan och samla mig en aning! Kan ta lite tid...

Då utgår du även från att vi andra 4 var idioter som alla hade den som topp 2 för kvällen. Furst Myskin säger; lita inte på rödvinsmaffian i alla lägen, för bevis se ovan...:p

Provade Michel Turgy 2008 och Pierre Péters l'Espirt 2008 i helgen och det är bara att instämma i hyllningskören. Framför allt l'Esprit 2008 tyckte jag var väldigt bra redan nu, medan Turgy hade lite tuffare syra och säkert mår bra av några år i källaren.

@CH och jag provade samma viner och båda höll PP klart högre. Turgyn lyfte aldrig även om det var en habil skumpa. För mig var PP en riktig kanonskumpa med skön rökighet och komplexitet trots sin ungdom. Köpte på mig ordentligt och instämmer i övrigas lovordande. Problemet var att toppa den, men (o)turligt nog hade jag mitt vinfack i närheten så jag kunde toppa. Det blev en Salon 97 som är helt grym nu och ni som har flera, korka upp!:)

Chetillion 08 nästa...
 

Mattias Schyberg

Administratör
Kul att du äntligen blivit av med den bubblande oskulden på riktigt! Innan har du bara hunnit till 3:e bas med Winston 00 och Bille 02 rosé... Din oerfarenhet lyser dock igenom när du bedömer att den inte vinner på lagring. Krug GC är en av de mest lagringsdugliga skumporna som finns om inte den bästa. Personligen så har mina 3 bästa Krug varit lagrad GC; "gul", "vit" magnum och "beige" magnum. Se här



Då utgår du även från att vi andra 4 var idioter som alla hade den som topp 2 för kvällen. Furst Myskin säger; lita inte på rödvinsmaffian i alla lägen, för bevis se ovan...:p



@CH och jag provade samma viner och båda höll PP klart högre. Turgyn lyfte aldrig även om det var en habil skumpa. För mig var PP en riktig kanonskumpa med skön rökighet och komplexitet trots sin ungdom. Köpte på mig ordentligt och instämmer i övrigas lovordande. Problemet var att toppa den, men (o)turligt nog hade jag mitt vinfack i närheten så jag kunde toppa. Det blev en Salon 97 som är helt grym nu och ni som har flera, korka upp!:)

Chetillion 08 nästa...
:finger:
 

MartinE

Medlem
Alla ursäkter för att korka upp en bra flaska champagne är bra ursäkter! :) Men i onsdags hade jag en extra bra ursäkt, nämligen att fira Malmö FF:s seger i CL-kvalet kvällen innan! Objektet ifråga, Salon 1996, gjorde mig, som @sunqan antydde, totalt mållös... Här kommer dock mina intryck!

Salon 1996: Komplex, något utvecklad, brödig och fruktig doft med rostade toner. Inslag av gummi, lemoncurd, mango, persika, gula äpplen, honung, gräddkola, rostat bröd, anis, kaffe och kakao. Smaken är mycket frisk, torr och medelfyllig. Något utvecklad men fortfarande ung! Jag känner persika, citron, lime, gröna äpplen och en aning gräddkola. Medellång, mycket torr eftersmak med inslag av persika (inkl skal och kärna). Hög syra, även om den mattats en aning jämfört med den flaska jag drack för ett år sedan. Det här är en fantastisk champagne som kommer att bli mycket långlivad! 93 p (med potential om mer).
 

chambertin

Medlem
Chetillion 08 nästa...
Vore kul att prova PP "Les Chetillons" mot Pierre Moncuit Vieilles Vignes Cuvée Nicole Moncuit. Det är tydligen samma vingård.
Skall hålla utkik efter -08 när den släpps.

För att hoppa in i Krug/Selosse-diskussionen så har jag personligen inte riktigt gått igång på Krug GC men älskar Selosse och jag håller Rosén som den bästa jag druckit alla kategorier.
 

Mattias Schyberg

Administratör
Vore kul att prova PP "Les Chetillons" mot Pierre Moncuit Vieilles Vignes Cuvée Nicole Moncuit. Det är tydligen samma vingård.
Skall hålla utkik efter -08 när den släpps.

För att hoppa in i Krug/Selosse-diskussionen så har jag personligen inte riktigt gått igång på Krug GC men älskar Selosse och jag håller Rosén som den bästa jag druckit alla kategorier.
Ja, tänk hur olika man faktiskt kan tycka. :eek:

;)
 
Trådskapare
Crist(al)ian 77

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
Vore kul att prova PP "Les Chetillons" mot Pierre Moncuit Vieilles Vignes Cuvée Nicole Moncuit. Det är tydligen samma vingård.
Skall hålla utkik efter -08 när den släpps.

För att hoppa in i Krug/Selosse-diskussionen så har jag personligen inte riktigt gått igång på Krug GC men älskar Selosse och jag håller Rosén som den bästa jag druckit alla kategorier.

Förhandsboka mig på en låda + låda magnum.:)

Höll inte du GA 99 högre på vår roséprovning?
 
Trådskapare
Crist(al)ian 77

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
Ja, tänk hur olika man faktiskt kan tycka. :eek:

;)

Nu gällde frågan lagringen/mognaden och då tror jag @chambertin föredrar mognad framför ung GC. Åtminstone har jag hört honom yttra, tänk om Krug hade jäst "malo" dvs fått bort äppelsyran...o_O

Nu ska väl @chambertin prata för sig själv, men yttrandefriheten gäller ej för skumpa som du borde veta...;)

Sen har du inte själv provat mogen Krug så att tycka du har rätt är mer kimianskt än att övriga som provat mogen GC tycker du har fel...:kyss:
 

Mattias Schyberg

Administratör
Nu gällde frågan lagringen/mognaden och då tror jag @chambertin föredrar mognad framför ung GC. Åtminstone har jag hört honom yttra, tänk om Krug hade jäst "malo" dvs fått bort äppelsyran...o_O

Nu ska väl @chambertin prata för sig själv, men yttrandefriheten gäller ej för skumpa som du borde veta...;)

Sen har du inte själv provat mogen Krug så att tycka du har rätt är mer kimianskt än att övriga som provat mogen GC tycker du har fel...:kyss:
Du får helt enkelt se det som ditt uppdrag att utbilda mig. :cigarr:

Krug GC är gott, jag provar gärna några flarror med ålder, även om jag tyckte det var tillräckligt med mognad i min flaska sist (har du druckit samma buteljering?). Vanligtvis så gillar jag dock inte äppelskrott som Selosse Rosé verkar ha som USP, så jag är ännu inte övertygad om att överdrivet mogen/oxiderad Champagne är för mig. :)
 

chambertin

Medlem
Nu gällde frågan lagringen/mognaden och då tror jag @chambertin föredrar mognad framför ung GC. Åtminstone har jag hört honom yttra, tänk om Krug hade jäst "malo" dvs fått bort äppelsyran...o_O
Je eller tänk om Krug hade haft en anständig prislapp (runt Bollinger GA ungefär).
Jo på Krug GC så behövs nog en hel del flaskmognad. Har för mig att jag gillade 80- och 90-talarna bäst. Ngn flaska skvallrade t.o.m om den kultvördnad som vissa har för vinet.
Förhandsboka mig på en låda + låda magnum.:)

Höll inte du GA 99 högre på vår roséprovning?
Konstigt jag tänkre precis i dom banorna själv. :)

Och vad gäller rosé-racet så var det nog som du säger att till slut GA99 drog längsta strået men Selosse satte nog djupare intryck för jag minns doften fortfarande som om det var igår. GA Rosé smärtar inte i plånboken lika mkt heller.[/QUOTE]
 

moos

Medlem
Måste få skrika ut min glädje. Har just smaskat i mig en flarra Initiale deggad 2008 medans jag googlade resturanger i Paris. Jag ska resa dit med en vän om ett par veckor (Har någon några tips på bra vinbarer/resturanger/bistroer/butiker så dela gärna med er). Till saken. Förbaskat smaskig trotts en ytterst lätt sherryton i eftersmaken.
 

MartinE

Medlem
Måste få skrika ut min glädje. Har just smaskat i mig en flarra Initiale deggad 2008 medans jag googlade resturanger i Paris. Jag ska resa dit med en vän om ett par veckor (Har någon några tips på bra vinbarer/resturanger/bistroer/butiker så dela gärna med er). Till saken. Förbaskat smaskig trotts en ytterst lätt sherryton i eftersmaken.

Grattis till Selossen! :)

Vinbarer: Ô Chateau (1 arr) och Compagnie des Vins Surnaturels (6 arr)
Restauranger: Ledoyen (8 arr) och Carré des Feuillants (1 arr)
Butiker: Lavinia på Bvd de la Madelaine är störst och Les Caves Augé på Bvd Haussmann är äldst. Båda är underbara på sitt sätt!
 
Toppen