De senaste vininköpen, diskussioner och tips

Diskussion i 'Vin' startad av Anders Landström, 23 januari 2013.

 1. Silex

  Silex Medlem

  Detta kunde ju annars varit lösningen på budgetproblemet för @StefanAkiko's idé om att prova hela bassortimentet på bolaget. Det skulle ju bli en billigare tillställning om hälften av vinerna kunde lämnas tillbaka efter smakprov för att de "inte var goda", saknade struktur, var för syltiga eller liknande.
   
  vintomas, kayaker och StefanAkiko gillar detta.
 2. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Gilla! Gilla! Gilla!!! :blyg:
   
 3. karl.1480

  karl.1480 Medlem

  Haha, fick faktiskt lite extra tillskott efter extraknäck med farfars sommarstuga. Man får nog byta jobb med Greger om man ska ha råd att unna sig så mycket gott på en och samma månad.
   
 4. Vino fino

  Vino fino Medlem

  Vart jobbar du någonstans? Det är uppenbart att jag går till fel butik. Och jag lovar att jag bara byter defekta viner...
   
  matage och magnum gillar detta.
 5. matage

  matage Medlem

  Som den Vilmart-torsk man är blev det några lådor Cellier d'Or 2009
  Har alltid köpt för få tidigare och ångrat mig så nu fick det bli lite bättre tilldelning
   
  Skumpagne, MartinE och magnum gillar detta.
 6. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Köpte lite ovanligt vitt vin idag. Fanns till och med att hitta på Systembolaget, hör och häpna :eek:

  Nåväl, har satt det på kylning och kommer att korka upp flaskan någon gång i helgen (senast). Vinet är gjort på druvan Vermentino och kommer från Korsika...
  image.jpg
  2012 Faustine Blanc (Domaine Comte Abbatucci) Vielles Vignes (95088)
   
  chambertin, StefanAkiko och Skumpagne gillar detta.
 7. Vino fino

  Vino fino Medlem

  Drack den för någon dryg månad sedan. Förvånansvärd tyngd och komplexitet för pengarna. Mkt bra.

  Kul också med Vermentino och kul med Korsika
   
 8. Martinez1986

  Martinez1986 Medlem

  Hallå alla.
  Är ute efter att köpa lite "Etienne Sauzet 2011" igentligen allt från instegs nivån till 1ercru nivå. Nån som har bra tips om från var ja kan göra det? Jag har igentligen bara hört med fine&rare men utan resultat tyvär
   
 9. Swedish

  Swedish Medlem

  Testade "Diplomate de l'Empire" för någon månad sen. Riktigt kul vin som lyckas med konststycket att leverera en form av kontrast mellan värme (bred generös frukt med vissa tropiska inslag) och kyla (klara citrus-inslag, hög syra, sälta, stenighet), typ chablis på steroïder. Tyvärr litet övertag åt det värmebeska och eldiga på slutet. Inte helt olikt vissa vita Rousillon-viner (Matassa, Clot de l'Oum...)
   
 10. Swedish

  Swedish Medlem

  Är det just 11orna du vill åt? 12orna släpps på SB under våren annars...
   
 11. Martinez1986

  Martinez1986 Medlem

  Jo jag hörde det och får väl hänga på låset då men har fått i mig lite av 11orna och tycker dom är helt fsntastiska
   
 12. Swedish

  Swedish Medlem

  säger det så lågt jag kan..."Montrachet"... satan i helvete vilket vin... vilken kraft, vilken energi, vilken renhet...
  Blev dock rejält besviken på hans Bourgogne Blanc...
  Roulot är ju annars en annan som verkar ha fixat en homerun 2011...
   
 13. fel årsgång har jag också råkat ut för samt fel AOC för en Bordeaux men nu har jag lite mer information om saken och processer. När du köper ett vin i BS och får fel årsgg eller fel benämning (att få en Bordeaux Supérieur som visades på webben som en Côtes de Bourg ) ska du kolla om importören hade uppdaterat och skickat rätt information till SB.
  När du köper ett vin som finns i butiken och konstaterar att du fick fel information från SBs websajten ansvarar SB för detta. Enkel skillnad mellan SBs sortiment (i butik) och importörs sortiment (BS), och vem uppdaterar informationen i praktiken. Den Bdx Supérieur i mitt exempel blev såser och kryddade ett par grytor.
  Det är lite komiskt faktiskt att många tror att allt är perfekt i en stor butikskedja för det är inte möjligt
   
 14. Livermore

  Livermore Medlem

  Jag tog och köpte 2012 Glaetzer Wallace då Det verkar vara ett vin som uppskattas. Har länge varit sugen på att testa Amon-Ra men i helgen får jag hålla till godo med denna budgetvariant, fanns bara åtta kvar i Umeå så kände jag behövde slå till :)

  Det återstår att se om det faller mig i smaken, men jag hoppas det. Då kan jag i så fall lita på vad @Matlen säger när det kommer till vin ;)
   
 15. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Skit...inte lite press du sätter på mig nu. :nagelbitare:
   
 16. Livermore

  Livermore Medlem

  Spänningen är olidlig, men jag låter vänta med att dricka det tills i morgon. Då kommer sanningens ögonblick... :D
   
  Mattias Schyberg gillar detta.
 17. Vino fino

  Vino fino Medlem

  Det här argumentet med BS håller inte, hur många gånger det än upprepas från Bolaget.

  Även uppdateringar av årgång i standardsortimentet hanteras på samma nochalanta vis. Du beställer en ny årgång i standardsortimentet till en butik (som inte har artikeln i sitt sortiment) och många gånger får du den gamla årgången.

  Samma problem gäller vid webblanseringar / tillfälliga nyheter. Vinerna överbokas och alla kunder får inte det som de beställt. Varför? Därför att lagersystemet inte synkas mot webbsidan.

  Så att det skulle ha med importörer och beställningssortiment att göra är en löjlig bortförklaring. Problemet ligger hos SB:s logistiksystem. Monopolet ansvarar för SITT lagersaldo, oavsett om vinerna tillhör beställningssortiment, webblanseringar, tillfälliga nyheter, eller standardsortiment.
   
 18. det är självklart att svenska konsumenten vill se ansvaret där han/hon köper produkten sånt funkar Konsument Lagen samt känslan att vara kund :). Men i praktiken är det inte så med den svenska alkoholdetaljhandeln om man refererar till några inlägg här. Frågan är : funkar det inte på ett rakt och klart sätt i detaljhandelns butiker och -om det finns avvikelse från Konsument Lagen- är det motiverat av något speciellt?
   
 19. Vino fino

  Vino fino Medlem

  Alla diskussioner om god sed i detaljhandel blir artificiella eftersom vi pratar om ett monopol med allt vad det innebär. SB har ett särskilt ansvar som de inte klarar av/skiter i. EU-domstolen har redan varit kritisk till hur kunder behandlas och jag hoppas verkligen att Handlavin blir nästa prejudikat efter Rosengren. Kanske får vi äntligen den sista spiken i kistan.

  Om vi struntar i det juridiska för ett ögonblick och vi bara betraktar det från ett logistikperspektiv så ska givetvis SB klara av att hantera versioner (årgångar) av sina artiklar, oavsett om de produceras internt (som förr) eller kommer från och lagerhålls av externa leverantörer. De skall också klara av att stora delar av lagret hålls externt.

  Tror någon på allvar att Volvo AB inte har koll på vilka komponenter som gäller för vilken årsmodell? Tror någon att Volvos kunder får till svar att "avgassystemet kommer från en underleverantör, vi kan inte rå för att de skickade förra årets modell när vi monterade din lastbil"? Eller "du fick inget avgassystem, för det visade vara sig vara slut hos leverantör när vi behandlade din beställning"?

  Dåliga system är en orsak. Men den främsta orsaken är att man struntar i slutkund och inte är en seriös detaljhandel för vin. Den handlare som bara vågar yppar frågan "vad spelar årgången för roll?" är direktdiskvalificerad. Den handlare som skyller på underleverantörer när kunden står tomhänt har inte förstått innebörden i sitt ansvar.
   
 20. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Jag håller såklart med på alla sätt och vis, men här på finewines.se så börjar jag faktiskt tröttna på denna diskussion, mestdels då det slår in öppna dörrar hos oss alla. Det blir mest ett malande av uppenbara problem.

  Med detta sagt så tycker jag såklart att diskussionen är viktig, men den borde föras där mothugg sker, vilket inte är fallet här.

  Går det att förmedla all kritik och argumentation vidare, så att det når de som behöver höra kritiken istället så tror jag det hade varit mer givande.

  Mycket kloka ord dock, så inget illa ment. :)
   
  Segol gillar detta.

Dela sidan