Har du fått svamp?

Diskussion i 'Mat & Dryck, Restaurangbesök' startad av Pomerol, 31 augusti 2008.

  1. Emanuel

    Emanuel - Ad astra per alas amforae

    Jag tänkte satsa på en svamptork i år, en femhundring kan det vara värt för att kunna ta vara på lite större mängder av "det bruna guldet" :)
     
    Skumpagne gillar detta.
  2. Segol

    Segol Medlem

    Jag har ingen så jag använde ett hemmabygge men som sagt, investeringen på sisådär en femhundring känns inte direkt avskräckande :).
    Vi har ett litet förråd på 2-3kvm i anknytning till stugan, ut med tidningar på golvet och fram med en kupevärmare så torkades all karljohan på ca 10 timmar
     
  3. Emanuel

    Emanuel - Ad astra per alas amforae

    Ah lite DIY funkar ju alltid... Inser att jag faktiskt har ett torkrum i tvättstugan med en 9Kw byggfläkt... Borde ju bita på den mest envetna trattkantarell...
    -Har man ramar med myggnät till fönstren i stugan är även dessa sjukt optimala för att lägga svamp på tork på... Går mycket snabbare än på tidningspapper...

    //McGyver i sammarbete med Kajsa Warg
     
    StefanAkiko och Segol gillar detta.
  4. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå Moderator

    Varför förväller du dem? Efter frysning tom?
    Är det för att ni föredrar urvattnade saker?
    De där skitsvamparna (skitgoda alltså) är ju helt ätliga direkt vid plocket!
    Finns en liten tråd här.
     
  5. Skumpagne

    Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

    Jag fryser in dom färska efter jag rensat och sedan fräser jag ur dom när jag gör såser så jag får bort den överdrivna vätskan och för att jag tycker att smaken blir godare.
    Frågor på det? :cool:
     
    StefanAkiko gillar detta.
  6. Emanuel

    Emanuel - Ad astra per alas amforae

    Sedan blir man ju rätt schleten om man ska trycka i sig 15 liter färska trattkantareller direkt när man kommit hem från skogen.
    Även om de är jätteätliga direkt vid plocket.
     
    Segol gillar detta.
  7. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå Moderator

    Förvälla betyder i min värld att lägga i vatten el kokande vatten för att späda bort giftiga ämnen (tillsammans med alla välsmakande ämnen) så att giftiga och cancerogena svampar går att intaga med vin utan att man dör ssk mckt tidigare...
     
  8. Skumpagne

    Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

    Förvälla för mig innebär tabort vätska ur svampen sen om de kokas eller steks bort trodde ja inte spela någon roll.
     
  9. Daniel B

    Daniel B IT- & dryckesnörd Tekniskt ansvarig

    Inom svampvärlden är förvällning att man steker ur vätskan. I vissa böcker står det att man ska koka svampar i riklig mängd vatten för att bli av med eventuella småfarliga gifter, så jag tror det är en tolkningsfråga men att förvällning i allmänhet numer ses som att steka.

    Jag var för övrigt ute i skogen idag, och hittade MÄNGDER, kilovis med trattkantarell, superfin taggsvamp, viss svart trumpetsvamp och en hel del vanliga och stora gula kantareller! Det börjar ploppa upp en del frostvaxskivling och en del höstvanliga musseroner också! =)

    svampoktober.jpg
    Allt rensades med en schysstare Kloster Eberbach till hands! Det gjorde min dag!
    Det finns mycket svamp just nu, så de som har tid att plocka kan skörda loss! ;)

    Nu ska jag äta svamptoast!
     
    Per Stade, ChristianB, Sörplarn och 2 andra gillar detta.
  10. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    Ser ut som att du kommer att få en väldigt trevlig kväll. Det var inga små mängder heller. :)
     
  11. Carlsson

    Carlsson Medlem

    Faktiskt inte varit ute och letat svamp ännu. Får bli på höstlovet. Brukar finnas väldigt mycket trattkantareller på Ekerö denna
    tid på året.
     
    Daniel B gillar detta.
  12. Daniel B

    Daniel B IT- & dryckesnörd Tekniskt ansvarig

    Oh, allt som plockades idag var ute på Ekerö! :)
     
  13. Sörplarn

    Sörplarn Medlem

    Ta det lugnt med swamp plockningen då vår käre kung är på krigsstigen!

    image.jpg
     
    StefanAkiko, vintomas, ChristianB och 4 andra gillar detta.
  14. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    Nu fick jag en bild som motiverar varför jag är emot monarki! ;)
     
    Magnus L och Skumpagne gillar detta.
  15. Skumpagne

    Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

    Knugen ser ju riktigt trygg ut med bössan...
     
    Mattias Schyberg gillar detta.
  16. sunqan

    sunqan Vinös

    Han ja...
     
    Skumpagne gillar detta.
  17. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå Moderator

    Verkar vara ett ord vars betydelse glidit av någon underlig anledning.
    Då ni driver ut värska ur spenat, lök och paprika mha varm stekpanna, kallar ni också DET för att förvälla?

    Om stenmurklor på Wikipedia skrivs det:

    Förvällning
    Om stenmurklan används som matsvamp skall den kokas i rikligt vatten (en del svamp och tre delar vatten) under minst fem minuter varefter kokvattnet slås bort och svampen sköljs väl i rikligt med vatten, samt kokas och sköljas på nytt på samma sätt med nytt vatten. Vattnet får inte användas till matlagning. Torkad svamp skall först blötläggas under minst 2 timmar i ca 2 dl vatten per 10 gram torkad svamp och därefter förvällas som färsk svamp. Utrymmet måste vara väl vädrat. Torkning som enda åtgärd räcker inte.[4][6] Trots omsorgsfull förbehandling rekommenderar inte heller finska livsmedelssäkerhetsverket fortlöpande eller flera på varandra följande intag av stenmurklor, eftersom toxinresterna anhopas i kroppen.[5]
     
    vintomas och Daniel B gillar detta.
  18. Daniel B

    Daniel B IT- & dryckesnörd Tekniskt ansvarig

    Ni som har möjlighet, ut i skogen! Plockade idag stora mängder trattkantareller och vanliga gula kantareller i fin form och storlek! Det finns mycket av båda sorter, och det börjar komma en hel del frostvaxskivling lite överallt! Ut och plocka till höstfesterna!
     
    ChristianB gillar detta.
  19. Per Stade

    Per Stade Lege artis

    Tack för tipset. Ska försöka ge mig ut imorgon. Har av en f.d. arbetskamrat fått reda på att det växer mycket öronmusslingar här i Båhuslän
    [​IMG]
    Men läste just på Wikipedia att den inte var bra för människor med njurproblem och det verkar som jag har fått lite sådana.

    Kantareller kan dock aldrig bli fel!
     
    Daniel B gillar detta.
  20. Magikern

    Magikern Medlem

    Köpte färsk albatryffel idag på saluhallen vid kungstorget.

    Doften var intressant och påminde lite om en jordig Bourgogne. Smaken hade en viss nötaktig stallighet men tryffeln i sig verkar redan lite uttorkad tyvärr trots att den kom in för några dagar sen enligt säljarna. Det vill till att man inte har några andra kryddor om man skall märka smaken av denna tryffeln hyvlad över kött.

    Albatryffel bör nog verkligen vara nyplockad för att den skall vara bra.
     

Dela sidan