Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Diskussion i 'Vin' startad av Anders Landström, 22 januari 2013.

 1. The Wall

  The Wall Medlem

  BYOB hos @Bror i Gamla Stan 22/11
  Noter kommer. Stort tack till alla och ffa till värden!
  0597121B-14FC-491C-A6CC-CE20F74191CD.jpeg
  Första vita omgången.
  279778D8-E485-410F-A8E8-2162D26C09B7.jpeg
  Andra vita omgången.
  A847ECB9-8BB7-4261-BB4B-27655EC68365.jpeg
  Första röda omgången.
  08771EAD-6FCD-433F-966C-4C4D309F7ADC.jpeg
  Andra röda omgången.
  0849A849-34ED-4E86-B7AB-9B196841A8EF.jpeg
  Anständigt bonus-/vadvinnarvin.
  4C5D915D-F068-4F23-87A4-FD64AFF42E55.jpeg Allt har en baksida, även fina viner.
  497EB1A7-4CA4-4903-8C6E-B106CD0A0F61.jpeg
  Bonusvin 2.
  Från en skakig nattbuss i norra Stockholm. Repris på bilder med smaknoter dyker upp om några timmar.
   
 2. The Wall

  The Wall Medlem

  Vi inledde ju med bubbel!
  51BE8BCF-7C42-4F39-849F-991860D8DF12.jpeg
   
  Tomasr, Sebran, Boletus och 11 andra gillar detta.
 3. Johan Blom

  Johan Blom Gått från hobbysamlare till compulsive clicker

  Hur drack Winston 04? Har en som jag inte vet om den ska öppnas i år eller inte.
   
 4. The Wall

  The Wall Medlem

  För min del; mogen ton, lätt oxiderad, finfin. Smaknot på gång....
   
  Gladekocken och Johan Blom gillar detta.
 5. LeChat

  LeChat Medlem

  32D2CCFD-2DD3-40DE-8AD1-42E877B1BE62.jpeg
  2016 Henschke Keyneton Euphonium
  (Shiraz 57%, Cabernet Sauvignon 30%, Merlot 7%, Cabernet Franc 6%)

  Provsmakar kvällens biffvin och konstaterar att det är andra lördagen i rad som det blir australiensiskt rött i glaset. Och jag gillar det! Nu är ju Henschke och Penfolds två välrenommerade producenter så en bör ju kunna förvänta sig hög kvalitet, särskilt när de kostar runt 500:-

  Henschke har jag aldrig provat tidigare men blir snabbt imponerad och tycker att vinet håller hög klass. Syror och tanniner möter upp snyggt och skapar struktur och bra balans. Riktigt trevlig munkänsla! Smakmässigt är den som jag förväntade mig med framträdande mörk frukt och lakrits i avslutet.
  Får fundera på om det ska bli påfyllning.
   
  stevie22002, matage, StefanAkiko och 5 andra gillar detta.
 6. The Wall

  The Wall Medlem

  BYOB den 22 oktober i Gamla Stan (Stockholm)

  En tapper skara i form av @Sebran , @petterkalle , @Gradin , @mnor , @Bror , @Patrik Sellin , @gece och undertecknad samlades i Gamla stan i Stockholm den 22 oktober för att gå igenom några lämpliga medhavda viner på temat ”STORA” viner, fritt tolkat, typ Grand cru, Gran Reserva, Grosses Gewächs osv, ja ni fattar.

  Blint som vanligt, såtillvida att den medhavda flaskan/-orna kamoufleras med aluminiumfolie eller motsvarande, namnmärktes (det gäller att hålla koll på vilket/vilka ens egna flaska/-or är) och därefter hälldes vinet i medhavda och framställda glas. De som hade sitt vin med i en omgång fick smyga ut medan de övriga hällde upp viner. Krångligt? Inte då, jag hade tex ett bubbel med mig och fick inte därför inte hälla upp något bubbel osv.

  På tal om glas; eftersom jag ännu inte har väskmässig möjlighet att bära runt på de glas jag egentligen vill prova viner ur (Gabriel StandArt) fick det bli mina vanliga provningsglas Spiegelau Authensis White Wine small (eller helt enkelt ”Authensis lilla vitvinsglas”). När man däremot vill dricka viner vill alla normalt konfigurerade konsumenter ha helt andra glas.

  Here goes…

  Mousserande omgången

  Första mousserande
  Klart, ljust, fina bubblor. Initialt brödiga toner med nougat, lite röda äpplen, drar en del åt smörkolahållet och avslutar med såpbubblor. I munnen då? Brödigheten går igen, känns tuggbart, men framstår ändå som en aning slank. Upplevs som ”ungt med mognadstoner”, typ som en tonåring? (efter cirka 1,5 timme hade smaken utvecklats och blommade ut ordentligt) Fick 4 bäströster och det gissades på Champagne från alla håll, vilket det visade sig vara:

  2006 Taittinger Comtes de Champagne
  Comtes.jpg
  Första bubbel.

  Andra mousserande
  Klar och ljust gul till färgen. Doftmässigt knuten med lite mer jästiga toner än föregående vin, finns lite nougat-toner i bakgrunden, öppnar upp sig med lite tulpanlök och blomsterhandel för att 20 minuter senare sluta sig igen och lämna kvar nougattonerna. I munnen sticker bubblorna till ordentligt i munnen, skarpa och närvarande bubblor, finns lite blond grapefrukt med i kompotten och trots att bubblorna är skarpa känns det som att dricka moussen snarare än vinet. Även viss eldighet tycker jag mig kunna ana. De flesta gissar på storhus, kanske Roederer eller snarare något ”okej storhus, men instegsvin?”. @Bror har däremot saken klar för sig ”Det här är inte bra, så det är ingen Champagne. Det är alltid någon lustigkurre som skojar till det vinmässigt.”, och visst var det så, det var mitt medhavda (från Great Britain) som fick välförtjänt 0 röster:

  2014 Ridgeview Blanc de Noirs
  2014 Ridgeview BdN front.jpg
  Andra bubbel

  Tredje mousserande
  Klart, gult, dock lite mörkare i tonen än tidigare viner. Doften är klart mogen med drag åt oxidation, bokna äpplen, brödig ton, övergår till whiskey via sherry för att avsluta med hyacint. Även i munnen känns vinet moget, äppeltonerna går igen, viss beska som avslutas med lite vita russin. Klart godkänt som fick 4 bäströster och vi gissade på Champagne av prestigekvalitet, vilket det visade sig vara:

  2004 Pol Roger Cuveée Sir Winston Churchill
  2004 PR SWC.jpg
  Tredje bubbel

  Sen blev det dags för vita viner; första omgången av vita viner.

  Första vita vinet
  Petroleum! Mineral! Lite blyertspenna och lime, en aning grön ton, med ett försiktigt stänk av krusbär. I munnen har vi syra och restsötma i underbar och balans, underbar smak med lite lime i avslutningen. Läskande vin som man lätt kan se sig själv sörpla i vårsolen. Inga bäströster, men det var väldigt nära för några provare. Det gissades på riesling, auslese eller spätlese, kanske Zilliken eller Prüm, vilket det visade sig vara:

  2009 Joh. Jos. Prüm Graacher Himmelreich Auslese
  2009 Prum.jpg
  Första vita

  Andra vita vinet
  Petroleum! Sen lite päronsplit som tonar ut och blir annorlunda, krusbär dyker upp tillsammans med en liten rökighet och viss kryddighet (kryddnejlika?), tät doft. I munnen då? Lite slank, vissa krusbärstoner, lite besk men med fin syra. Vad kan det här vara? Jag gissar på sauvignon blanc från Pouilly-Fumé. En del andra är inne på chenin blanc från tex Sydafrika, vilket inte heller är någon tokig gissning, men det saknas lite av den våta halmen för att det ska vara klockrent. Om jag inte minns fel nämnde någon Wittman Morstein, vilket det visade sig vara:

  2016 Wittman Morstein Riesling GG
  2016 Wittman.jpg
  Andra vita

  Tredje vita vinet
  Någon har hällt en godisbutik i glaset, eller mer exakt – en påse med Ahlgrens bilar. Så småningom åker bilarna iväg och ersätts av päronsoda. Om det är bättre eller sämre är klurigt att sia om. I munnen då? Besk, intetsägande, menlös, trist. Det gissas på marsanne eller rousanne, vit Rhône eller dåligt grekiskt vin. Själv anade jag att det var mitt medhavda schweiziska vin som är gjort på 100% chasselas som tydligen är ”en neutral druva som speglar jordmånen”, dvs menlöst, vilket det även var:

  2019 Clos de la George Premier Grand Cru
  2019 Ahlgrens bilar.jpg
  Tredje vita, fullt av Ahlgrens bilar.

  Fjärde vita vinet
  Elegant smörkolaton, finfin doft, knallpulver som avfyrats 50 meter bort för 5 minuter sedan, börjar sedan dra mot vindruvskärnor i doften. I munnen? Vindruvskärnor i första hand och jag hamnar i Chablis Grand Cru. Andra gissade runt på chardonnay från Bourgogne eller USA, men det visade sig att vi var helt bortkollrade. Fick välförtjänt samtliga 8 bäströster och det visade sig vara:

  2016 Von Winning MarMar Riesling
  2016 Marmar.jpg
  Fjärde vita; en Chablis från Pfalz?

  Andra omgången vita viner:

  Första vita vinet
  Initialt doftar vinet som den fuktiga disktrasan som glömdes kvar för 3 månader sedan, lätt möglig och unken doft. Efter hand vädras obehaget bort och det kommer fram lite druvkärnor och faktiskt fuktigt ylle (tänk en varm ylletröja efter att man har skottat snö i en halvtimme), men det tar ett bra tag och vi har vid det laget redan kommit till omröstningen. I munnen känns vinet tämligen slätstruket med lite beska. Påminner om ostbågar; doften inte så kul, men inte alls så dumt smakmässigt. Så småningom dyker det upp lite behagliga citrustoner i smaken. Svårplacerat, men inkammade tack och lov ändå en bäströst, vilket senare ledde till ett mycket generöst bonusvin (förklaring kommer längre ner). En väldigt bra beskrivning av vinet var ”en chardonnay från Bordeaux”, vilket det givetvis inte var, men vi var i rätt land och rätt druva:

  2014 Maison de Montille Chablis Grand Cru – Les Preuses
  2014 Chablis GC.jpg
  Andra omgångens första vita. Inget för den otålige med små glas.

  Andra vita vinet
  Doft av petroleum och frisk alpluft, lite mineraler som senare övergår till biltvätt (den gamla modellen där man kör in bilen och sedan får hoppa ur bilen och titta på när bilen blir tvättad). Efter ett tag dyker det även upp toner av kåda från varm bastuvägg. I munnen syrligt med viss restsötma, aningen eldigt, lite ektoner och viss smörighet. Så småningom kommer även lite tropiska frukter med i bilden och vinet känns kompakt och tuggbart. Jaha, det här borde väl vara riesling från Rheingau, Rheinhessen eller, mer troligt, Pfalz. Bra vin, men det känns som att det är i yngsta laget och behöver tid för att utvecklas. En inte helt tokig gissning gick mot pinot gris Alsace Grand Cru. Fick fyra bäströster och det visade sig vara:

  2012 Von Buhl Forster Jesuitengarten Riesling trocken
  2012 Jesuitengarten.jpg
  Andra omgångens andra vita.

  Tredje vita vinet
  Smörkola! Det här doftar popcorn som dränkts med smält och nästintill brynt smör. I munnen kommer smörkolan igen kombinerat med lite tropiska frukter. Det känns som extra allt och det borde vara en amerikansk chardonnay där man inte snålat med eken. Ett riktigt bilhandlarvin som är lättgillat och insmickrande, det är bara att luta sig tillbaka och titta på filmen och njuta av de flytande popcornen. Det här vinet behöver tid i friska luften och gör sig dessutom bäst i en större kupa och till min stora glädje kunde @Bror tillhandahålla ett glas Zalto Bourgogne. Vinet öppnar nu upp finfint, blir mycket elegantare, popcornsmöret vädras bort fort, mycket sniffvänligt. I munnen liten beska med viss eldighet och det drar nästan åt Meursault-hållet i Zalto-glaset, även om vinet känns lite kantigt. Det visade sig vara:

  2016 Lucia Chardonnay
  2016 Lucia Chard.jpg
  Andra omgångens tredje vita. Får vi be om största, möjliga kuuuuuuuupaaaaa.....

  Efter ost- och charkpaus var det dags för de röda omgångarna.

  Första omgången röda viner:

  Första röda vinet
  Ljust rött till färgen. Doftmässigt påminner det om saft och jordgubbar, lite jordiga toner. Smakmässigt slankt och gott, bara att klunka i sig. Det finns lite rökighet i vinet och det påminner om pinot noir, men känns mer som PN-light och då borde det ju vara gamay och en Beaujolais Cru. Eller? Kammade hem två bäströster. Det visade sig vara:

  2019 Clos de la George Pinot Noir Grand Cru
  2019 Gamay...men det var det inte.jpg
  Första röda vinet. Generika-Beaujolais?

  Andra röda vinet
  Mörkare röd till färgen. Doftar lite murken skog och en svårplacerbar doft som jag till slut identifierar som pepparrotsvisp på tub. Så småningom kommer det fram lite hockeytejp blandat med blåbär och fruktkompott. I munnen då? Rök och eldighet, en tydlig grön ton av grön paprika och paprikastjälk. Svårplacerat, och jag tippar i brist på annat på en anständig pinotage från Sydafrika, även om det inte känns helt rätt. Andra tänker högklassig syrah från Australien alternativt en malbec från Argentina. Fick fyra bäströster.

  2014 Sami-Odi Shiraz
  2014 Sami-Odi Syrah fram.jpg
  Andra röda vinet med informativ etikett.


  Tredje röda vinet
  Ganska ljust rött till färgen. Initialt lite åldrad känsla med multna löv i höstskogen, salmiak, en del skogschampinjoner och röda bär. I munnen lite besk med viss disharmoni till en början, tar sig så småningom, aningen eltejp och torkade örter. Ordentliga tanniner. Hm, efter att ha snurrat i Brunello di Montalcino tycker jag att det här känns som grenache och södra Rhône, typ Châteauneuf du Pape eller Gigonas med lite ålder. Andra placerar vinet i Kalifornien eller varför inte en ung Port, vilket faktiskt låter ganska vettigt. Fick två bäströster.

  2010 Mas de Boislauzon Cuvée du Quet
  2010 Quet.jpg
  Tredje röda vinet. 100 poäng från Parker. Visst är det bra, men Parker skulle kanske satt poängen efter den första flaskan istället för efter den tredje.

  Andra omgången röda viner:

  Första röda vinet
  Initialt körsbär och kirsch i doften, eventuellt lite svarta vinbär, men så drar det så småningom åt eukalyptus. I munnen viss beska och ingen riktigt tydlig karaktär som gör vinet lättplacerat. Vi snurrar runt i Bordeaux och norra Rhône utan att riktigt hamna rätt. En bäströst. Det visar sig vara något helt annat:

  2016 Duemani Cabernet Franc
  2016 Duemani.jpg
  Andra omgångens första röda.

  Andra röda vinet
  Först smörkola, men sedan drar det åt muggig källare och lite våt wellpapp…jävlar….TCA. Vi konstaterar att det korkskadat och får utgå. Synd på vinet som var:

  2012 Château Batailly
  2012 Batailly.jpg
  Andra omgångens andra röda. TCA är ett djävulens påfund.

  Tredje röda vinet
  Doft av blåbär som övergår till drottningsylt med viss skitighet och pepparkaka (ingefära?). I munnen då? Blårbärspaj med eldighet kombinerat med salmiak. Det här känns som södra Rhône igen, Chateauneuf du Pape eller Gigondas? Inte en siffra rätt:

  2017 Plantaze Vranac
  2017 Vranac.jpg
  Andra omgångens tredje röda. Södra Rhône? Skulle inte tro det.

  Fjärde röda vinet
  Tegelton till färgen. I doften initialt citrondoftande rengöringsmedel som övergår till såpbubblor kombinerat med rökt bacon. I munnen lite slank med känsla av eftersmak av nysnö. Lite svårplacerat till en början, men med tid och luft tar det sig och blommar ut till det bättre, men då är redan omröstning och gissning avklarad. Vinet får en kort sväng ner i Zalto Bourgogne och då dyker det upp lite stencilpapper i doften. Vi pratar om syrah, norra Rhône och så småningom Bourgogne. Fick fyra bäströster och det visade sig vara:

  2003 Domaine Pierre Damoy Chambertin Clos de Beze Grand Cru
  2003 Chambertin.jpg
  Andra omgångens fjärde röda. Inget för den otålige med liten glaskupa.

  Femte röda vinet
  Närmast opak till färgen. Doftmässigt då? Grön paprika. Inget annat. Möjligen motorolja. I munnen? Grön paprika. Jaha? Om man har större kupor till glaset och tålamod så tar det sig till det bättre och bättre, det börjar sippra fram lite rök och känslan av scoutstuga dyker upp. Vinet är fortfarande kolossalt knutet och prognosen är att det behöver först och främst ett bra tag till i källaren och därefter en bra stund i karaff för att visa sitt rätta jag. Hög kvalitet helt klart. Ren cabernet franc är den givna grönpaprikarelaterade gissningen, men senare när rökiga tonerna tittar fram hamnar många av oss i norra Rhône. Två bäströster:

  2012 E. Guigal Côte Rôtie La Landonne
  2012 La Landonne.jpg
  Andra omgångens femte röda. Inget för den otålige; fram med almanackan och bläddra fram 15 år.

  Den som trodde att kvällen skulle vara slut redan nu trodde fel, vi hade ju två extraviner kvar. Det första vinet var ett resultat av en vadslagning; @Bror hävdade bestämt att det första vinet i den andra vita omgången var hans vin och om det mot förmodan inte var det skulle vi få korka upp ”vad som helst, utom två specifika flaskor” från hans källare, vilket var ett oerhört generöst erbjudande. Nu visade det sig att det var det tredje vinet i andra vita omgången som var rätt svar och vips befann sig en flaska 2014 Sine Qua Non Shakti Grenache på bordet, korken drogs och vinet hälldes på karaff ungefär samtidigt som vi åt lite tilltugg mellan vita och röda omgången.

  Eftersom tanken var att dricka vin ville jag gärna ha ett lämpligare glas än Authensis och fick tacksamt nog låna ett Orrefors Difference Primeur av kvällens värd; kompakt och väldigt fin doft med liten rökighet, väldigt harmoniskt intryck, perfekt balans, ett uns av peppartoner som så småningom drar åt röda bär med några blåbär i bakgrunden. I munnen, perfekt balans även här, en liten och väldigt passande eldighet (15,9%!!!) finns med och utgör en behaglig komponent snarare än ett intryck. Det kryper även fram lite vanilj också så småningom. Vinet känns lustigt nog ”fräscht”. Ånyo ett stort tack till @Bror för den generösa upplevelsen samt lån av glas.

  Jag kan ju knappast motstå att hälla över en skvätt i Zalto Bourgogne och nu blir det eldigare värre än i Orrefors. Vinet är fortfarande i finfin balans, men vinet verkar inte trivas särskilt bra i en stor kupa.
  2014 SQN Shakti framsida.jpg
  Finfint vadslagningsvinnarvin!

  Som ett extra bonusvin halade @petterkalle en halv flaska coravinad 2019 Sabelli-Frisch ”La Malinche” från vår svenske vinmakare i Kalifornien (@Adam Frisch), framställt på druvan mission. Vill man veta lite mer om Adam Frisch och hans viner klickar man lämpligen här (Wines — SABELLI-FRISCH)

  Så här tyckte @petterkalle tidigare i somras ( https://www.finewines.se/threads/id...ar-och-diskussioner.2030/page-983#post-179650 ) och nu skulle det bli mycket intressant att se vad vi andra tyckte.

  Väldigt ljust röd till färgen, långt ljusare än tex pelaverga. Tydlig doft av smultron och liten rökighet och kryddighet. I munnen fräscht, beskt och det ger lite PN-vibbar, kryddigt med närvarande tanniner. Påminner faktiskt lite om den PN från Clos de la George som dök upp som första vin i första röda omgången. Vi kan konstatera att vinet är helt klart av hög kvalitet med bra smak och vi ser gärna att det här vinet går att få tag på i Sverige framöver. Hela konceptet ger en intressant överraskning; skottsäker (tung) flaska indikerar att det är ett mörkt, fylligt och kraftigt vin. Men när vinet hälls i glaset är det extremt ljusrött och man börjar ana att vinet snarare är lätt och läskande. När vinet sedan hamnar i munnen upptäcker man att det finns gott om tanniner och är mer åt det fylliga hållet än det lättare hållet. Klart trevlig slalombana av upplevelser som vi gärna dricker mer av. Ånyo stort tack till @Adam Frisch som generöst lämnade kvar vinet i Sverige inför hemfärd till USA och lika stort tack till @petterkalle som tog med vinet till kvällens provning.
  2019 Mission.jpg
  Finfint bonusvin som vi vill se mer av i Sverige.

  Kan vi dra några slutsatser från kvällen? Tja, det skulle vara att
  - brittiskt bubbel kan nästan passera som ”ok”, men ligger väldigt långt efter Den Äkta Varan.
  - Schweiziska viner bör nog konsumeras på plats i Schweiz.
  - Om man saknar Chablis hemma kan man korka upp en ekad riesling från Von Winning.
  - Chablis GC och amerikansk chardonnay mår väldigt bra av lång tid i frisk luft
  - Vranac påminner om södra Rhône.
  - TCA är ett djävulens påfund.
  - Viner från Bourgogne och Côte Rôtie behöver tid och luft.
  - Att dricka oceaner av vatten under hela kvällen var ett genidrag.
  - La Malinche behövs i Sverige.
  - FW-gänget är ett mycket trevligt sällskap.

  Så småningom blev det dags att runda av och jag vill tacka alla deltagare för finfina viner, beskrivningar, analyser och tilltugg mellan röda och vita omgångarna.

  Ett stort tack till @Patrik Sellin och @Bror för att de styrde upp arrangemanget samt tillhandahöll lokal och dessutom några undantagsglas till undertecknad.
   
  Last edited: 23 oktober 2021
  Carinasomm, mackan92, jrick och 30 andra gillar detta.
 7. The Wall

  The Wall Medlem

  2007 Louis Jadot Beaune Premier Cru

  Upon plop och ner i Zalto Bourgogne; tegelröd i kanten, doftmässigt knuten, anar multna löv och höstskog, lite jordiga toner och viss del torkade och brända örter. I munnen mycket syrlig och tämligen slank, på gränsen till livlös. Vi får se om några timmar i frisk karaffluft kan återuppväcka vinet eller om resterande 11 flaskor ska få bli sås så småningom.

  Efter tre timmar i karaff, Zalto Bourgogne; aaahhh, nu börjar den riktiga PN-känslan dyka upp med multnare löv, jordigare toner, brändare örter än tidigare. Doften drar åt det finfina hållet. I munnen börjar det också ta sig, även om vinet fortfarande är i slankaste och syrligaste laget. Nåja, det blir nog bra ändå till marinerad (Tamari-soja, citron, vitlök och olja) och grillad kycklinglårfilé med lite rotfrukter och Puylinser.

  Riedel Sommeliers Burgundy GC; anonym i doften, men lite mer elegant i munnen. Det blir den gamla vanliga slutsatsen; sniffa ur Zalto, drick ur Sommeliers.

  2007 Louis Jadot Beune 1er cru.jpg
  Korka upp, karaffera upp och vänta. Vänta lite till. Och ytterligare en stund. Sen kan man dricka.
   
  Patrik Sellin, KockJohan, LeChat och 4 andra gillar detta.
 8. LeChat

  LeChat Medlem

  Har funderat färdigt. Beställt 6 flaskor till.:D
   
  StefanAkiko, The Wall och Gladekocken gillar detta.
 9. Sebran

  Sebran Medlem

  Stort tack för att du orkat sammanfatta alla viner och noter, grymt jobbat. Det var som sagt en sjukt trevlig kväll i gott sällskap och ett flertal riktiga håll-käften-viner :D

  För egen del var jag för det mesta ute och snurrade på mina gissningar, framför allt Marmar fintade upp oss på läktaren allihopa. Ett helt perfekt vin att ta med på blindprovning om man vill lura deltagarna. Lyckades dock pricka rätt på både årgång, producent och prädikat för Prüm Auslese 2009 vilket gav tillbaka lite självförtroende.
   
 10. The Wall

  The Wall Medlem

  MarMar var ju löjligt kul! Jag var ju inte ens ombytt och en bra bit från läktaren på det vinet :D
  Riktigt trevlig kväll med grymma viner och fenomenalt sällskap. Det är alltid väldigt lärorikt att höra andras analyser av blinda viner.
  För övrigt första gången på sisådär 25 år som färden hem med nattbussen kändes som att den tog 15 minuter istället för 55. :)
   
  StefanAkiko, IsKr och Sebran gillar detta.
 11. matage

  matage Medlem

  Inför veckans släpp av Dogliani Austri -12 så tänkte jag ta pulsen på en av mina kvarvarande 2011.
  Missade att ta några formella noter men dag ett, direkt ut flaskan är det härligt skitigt med ordentligt med mörk frukt (bigarrå?), brett och läder/sandelträ. Satt som en smäck till pizza med tryffelsalami.
  Dag 2 hade det lugnat ned sig ordentligt och jag tycker det blivit mindre intressant. Bretten är utvädrad, tanninerna är lugnare och eken mer framträdande. Blir nog att plocka upp några flaskor 2012 men får se till att dricka upp flaskan samma dag den öppnas ;)
   
  Mattias Schyberg och The Wall gillar detta.
 12. Bror

  Bror Så lite plats, pengar och tid.. så mycket vin

  @Patrik Sellin skall ha stor cred för kvällen. Han styrde upp allt som den bäste festfixaren.
  Genomgången av kvällens viner med beröm godkänt (högsta betyg). TACK ALLA!!
   
 13. petterkalle

  petterkalle I rescued some wine. It was trapped in a bottle.

  Niklas på Grappe sågade denna upplagan rejält och gav det inte ens betyg. Men hans beskrivning gör att jag blir nyfiken och kanske plockar upp en flaska?
  ”Rustikare än någonsin. Fänkål, libbsticka, brett och nagellacksborttagning står som en kvast ur torkad frukt, bakade rotsaker och läder. Bortom min obehagsgräns, men tycker ofta denna blandning brukar vara mer på gränsen än San Fereolo Dogliani. Fans av vinet bör utvärdera det själva.”
   
 14. Johan Blom

  Johan Blom Gått från hobbysamlare till compulsive clicker

  Gårdagen bjöd på thaigryta à la mig.
  Dr Loosen -10 var ett perfekt supplement till hettan.
  Sen ville sällskapet som inte dricker annat än BiB smaka på något ”dyrt” och då fick det bli Beacuastel som var inne i en fin tunnel just nu.. så gav inte mycket för mig, men övriga i sällskapet gillade den starkt. Sista flaskan får vila många år till.
  Veraton -18 tog sig med lite karaff och inte helt pjåkig. Men föredrar verkligen AM.
  Sist ut var Macon-V -17 som var alldeles för ung och spretig.
  2B92F530-A7CE-4C11-9C6F-A24D4AF5B353.jpeg
   
 15. matage

  matage Medlem

  Tack - då ska man med andra ord inte gå in på en låda otestat då.
  Tyckte Dogliani -12 hade bättre struktur än -11 så där fyllde jag på en del men jag gillar ju stökigheten i Austri. Ser ut som om jag måste dricka vin på tisdag då för test och utvärdeing ;)
   
  The Wall gillar detta.
 16. The Wall

  The Wall Medlem

  Jag har ofta upplevt Austri som lite ogin och ogästvänlig vid inköpstillfället, men riktigt trevlig efter ett år eller två i källaren, oavsett årgång lustigt nog.
   
  Pontus gillar detta.
 17. matage

  matage Medlem

  Absolut ogästvänlig (but in a good way ;) ).
  Jag får lite liknande bräkiga vibbar som av Pegau som jag iofs inte druckit med 10 år på nacken men som jag verkligen gillar ungt på frukten.
   
  The Wall gillar detta.
 18. Pontus

  Pontus Medlem

  20211023_183850.jpg
  2009 Schäfer-Fröhlich Felsenberg Riesling GG. Fantastisk doft/smak med inslag av citrus, päron, krut, våta stenar och petroleum. Underbart fyllig, mineralisk och komplex. Perfekt integrerad syra, lager på lager av smaker, viss beska och en del vax i eftersmaken förgyller ytterligare. Toppklass och i perfekt drickfönster, men troligen ändå ingen brådska att dricka upp. Lika bra och i princip opåverkad dag 2. 95(+).
   
 19. LeChat

  LeChat Medlem

  95DDC540-DE6C-40B6-8A77-337829CBC083.jpeg
  2012 Domaine Robert Chevillon Nuits St. Georges 1er Cru Les Vaucrains


  Doften är fantastisk med både yppig frukt och lite mogna drag. Bl.a frukt åt det röda hållet, mint, nytvättade lakan, gammal ekmöbel och lite stalltoner. Komplext och med ett härligt djup.

  Smaken är frisk med harmoniska syror, tydliga mineral och ett angenämt tanninbett. Och ihop med den lite söta pinotfrukten blir det här supersmarrigt redan.
  Söndagsmiddagen består ikväll av fläskfilé med champinjoner och hasselbackspotatis. Kommer bli kanon ihop tror jag!
   
 20. Vingubben

  Vingubben Medlem

  4B1A0485-9B2A-4CBB-AC94-3A9267777EEA.jpeg

  Guigal, Côte-Rôtie, Brune et Blonde, 2003

  Guigals instegsvin från C-R med lite ålder, kan det vara något? Härlig struktur, integrerade fat, avrundade tanniner och smaker som sitter kvar länge. De flesta C-R markörer finns där, med tjärpastillen som sticker ut, dock ingen större pepprighet. En hel del gröna toner som förmodligen hade spökat om vinet hade druckits blint. Lätt rökigt, och både plommon och björnbär sticker fram. Publikt och stabilt är nog en bra sammanfattning, men intensiteten saknas för att nå de höga poängen. 92p
   

Dela sidan