Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Fick in ett avtal idag
Dags att fira!
Tittade på Champoo flaskorna och kände bara "bläh-näh". Jag vill ha något gott!

Ploppade istället en Prutt-Otto och beställde mat från PizzaLa.

PXL_20220216_152908826.jpg


2007 Prunotto, Barolo, 87p
Fruktdriven Nebbiolo som generika. Man blifwer lite trötter. Som om de polerat medelmåttiga druvor. Livet är för kort.
 
Last edited:

The Wall

Medlem
Pax gör verkligen fina Syrah:s i en mkt återhållsam stil. Brukade köpa en hel del, men kändes som han höjde priserna dom sista åren rejält. Kom till en punkt där jag inte kände jag kunde hänga med längre. Ett klassiskt USA-problem, prissättningen.
Vi hoppas alla att du klarar dig från prissättningssjukan; de alster vi ser fram emot här i Sverige ser prismässigt väldigt hälsosamma ut :)
 

The Wall

Medlem
Fick in ett avtal idag
Dags att fira!
Tittade på Champoo flaskorna och kände bara "bläh-näh". Jag vill ha något gott!

Ploppade istället en Prutt-Otto och beställde mat från PizzaLa.

Visa bifogad bild 25556

2007 Prunotto, Barolo, 87p
Fruktdriven Nebbiolo som generika. Man blir lite trötter. Som om de polerat medelmåttiga druvor. Livet är för kort.
Det kan tyvärr bli lite mycket slank nyponsoppa av Prunotto tycker vi hemmavid. Inget fel i det om det var det man var på jakt efter, men om det var något annat, ja då kan man bli lite som det där kända tornet i Pisa.
 

The Wall

Medlem
Gillar annars verkligen Sb's rena uttryck i Sancerre där krusbär, kiwi, gräs och citrus samsas med soldränkt mineralitet och transparent arkitektur. Bra sorter är i min bok intensiva som techno-rave-partyn med massor solsken men inte varmt väder.

Fö anser jag att Les Belles Dames (finns nog nästan alltid på SB) ofta levererar bra Joyce för pengarna.
Sommaren 2018 jämförde vi Henri Bourgeois "Les Baronnes" årgång 2015 mot 2007 och till vår glädje presterade båda vinerna fenomenalt. Samma kväll slickade vi även i oss 2005 Ridge Lytton Springs och 2005 Domaine Santa Duc Gigondas med mungiporna långt upp över ögonbrynen. Några viner till slank ner, men jag vill minnas att vi inledde med en fenomenal 2002 Delamotte BdB. Aaahhh....
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Sommaren 2018 jämförde vi Henri Bourgeois "Les Baronnes" årgång 2015 mot 2007 och till vår glädje presterade båda vinerna fenomenalt. Samma kväll slickade vi även i oss 2005 Ridge Lytton Springs och 2005 Domaine Santa Duc Gigondas med mungiporna långt upp över ögonbrynen. Några viner till slank ner, men jag vill minnas att vi inledde med en fenomenal 2002 Delamotte BdB. Aaahhh....
#wineporn
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Det kan tyvärr bli lite mycket slank nyponsoppa av Prunotto tycker vi hemmavid. Inget fel i det om det var det man var på jakt efter, men om det var något annat, ja då kan man bli lite som det där kända tornet i Pisa.
Slank nyponsoppa funkar bra som beskrivning.
Hade nog väntat mig en till våning eller två uppåt i kvalitetsskrapan.
Jag vill ha slampiga nyponsoppor med djurdelar, sensuella rosengårdar om hösten och bitiga tanniner med prusseluskiga syror. Och en knippe violer.
Det är väl inte att begära för mycket?
Väl?
 

The Wall

Medlem
Slank nyponsoppa funkar bra som beskrivning.
Hade nog väntat mig en till våning eller två uppåt i kvalitetsskrapan.
Jag vill ha slampiga nyponsoppor med djurdelar, sensuella rosengårdar om hösten och bitiga tanniner med prusseluskiga syror. Och en knippe violer.
Det är väl inte att begära för mycket?
Väl?
Jag vill även ha spearmint i min nebbiolo.
 

The Wall

Medlem
2019 Sabelli-Frisch ”Lanterna” Flame Tokay

Det går ju inte att hålla sig; väck med vax och kork och rumstempererat direkt ner i Gabriel Gold.

Initialt lite rabarberdoft, men sen kommer en kryddighet/pepprighet som förbryllar mig lite innan jag landar i att doften påminner lite om grüner veltliner. Tycker mig även känna ett uns av nyklippt gräs i bakgrunden. Munnen, syrligt och beskt, kryddigheten kommer igen, men det känns lättklunkat. Lite rabarberstjälk går igen (beskan), men det är väldigt trevligt. Känns spontant som att vinet kanske inte är för alla, men så länge vi på Finewines får full tilldelning är vi nöjda. Hustrun utbrast ”ska det vara så här? Sherry!”, men jag håller inte alls med. Nåja, hon kanske blir nöjd av kvällens Esprit de Gloria istället.
Förnyat förtroende imorgon till kokta rödbetor. Återkommer.
Visa bifogad bild 25489
Öppen flaska sedan i fredags, vakuumpumpad och förvarad i rumstemperatur sedan i lördags kväll. Hur är den ikväll? Jo, fin doft, lite gräs men framförallt örter och mineraler. I munnen väldigt trevlig, lite jordighet i smaken som övergår mot rå potatis i eftersmaken. Något tilltugg skulle nog inte skada, men vinet är fortfarande väldigt lättklunkat. Bra i Gabriel StandArt
 

Adam Frisch

Vinmakare
Öppen flaska sedan i fredags, vakuumpumpad och förvarad i rumstemperatur sedan i lördags kväll. Hur är den ikväll? Jo, fin doft, lite gräs men framförallt örter och mineraler. I munnen väldigt trevlig, lite jordighet i smaken som övergår mot rå potatis i eftersmaken. Något tilltugg skulle nog inte skada, men vinet är fortfarande väldigt lättklunkat. Bra i Gabriel StandArt
Förvånad den klarat sig så länge om jag ska vara ärlig, men så ger ju skalkontakten lite mer långliv, har jag märkt. Dom är mer som röda.
 

The Wall

Medlem
Förvånad den klarat sig så länge om jag ska vara ärlig, men så ger ju skalkontakten lite mer långliv, har jag märkt. Dom är mer som röda.
Jag är också lite förvånad över dess överlevnadsförmåga. Visst, det är inte riktigt samma stuns i vinet som i fredags kväll, men det är helt klart godkänt. Det som förbryllade mig var att det kröp fram rå potatis i eftersmaken, men som jag skrev tidigare tror jag att någon form av tilltugg i nära anslutning till en klunk kan råda bot på potatiskänslan.
 

Vingubben

Medlem
64D720A4-76F0-4D72-A95D-99E0315D6ED6.jpeg


Montirius, Le Clos, 2015

Hur har denna utvecklats med några år på rygg? Doften är en skön blandning av kålrötter, lavendel och röda bär. Rätt jordig i smaken med lite lakrits, hallon, blodapelsin och ett lätt pepprigt avslut. Dracks över två dagar men tappade lite spänst dag två. 90p idag men tror att jag uppskattade detta mer i sin direkta ungdom. 2019 släpps i morgon så kanske läge att jämföra.
 

LeChat

Medlem
7AEBFEDA-35B7-4255-97D6-7B584D5A2921.jpeg

2000 Château Haut-Bages Libéral
2008 Damien Hugot Millésime Extra Brut (deg. 2015)


Då en har hunnit bli ett år äldre så firas det idag med både mogen bordeaux och mogen(!) champagne. Till dessa flaskor blir det först en smaskig toast skagen och därefter blir det lyxig renfilé.
Aldrig ätit renfilé tidigare men åt renrostbiff i Stockholm i höstas vilket var väldigt gott. Så höga förväntningar på kvällens måltid!

Har även öppnat och smakat av vinerna. De kommer inte att göra bort sig!
HBL växer rejält med luft och det känns som att dessa komplexa mognadstoner kommer gå fint ihop med renen.
DH 2008 har blivit mer harmonisk och elegant med åren. Den har dock varit tillgänglig och god från första flaskan, men som all champagne, så ger några extra år på korken ytterligare belöning för tålmodig väntan.:cigarr:
 

BallyJ

Medlem
Andra gången jag dricker det här vinet och wow, det är bättre än jag kommer ihåg det.
Härligt orange i färgen och vilken näsa där jag hittar torkade aprikoser, mogen persika, mandelmassa och mango. Mandelmassan kommer inte igen i munnen men men det gör frukterna.
Vinet är väldigt fräscht och elegant och växer när det kommer upp i temperatur, ett vin jag skulle kunna dricka varje dag, 95p.
2017 Prieure Roch Blanc de maceration
1594A227-C816-4310-8EC5-E00D5EFC7AD8.jpeg
 

petterkalle

I rescued some wine. It was trapped in a bottle.
Efter en extremt soft labour arbetsdag framför datorn som växlades mot hard labour på vedbacken kände jag att det var dags att poppa en Sabelli-Frisch Flame Tokay Lanterna Chandler Vineyard. Ville ha ngt friskt att rensa både huvudet och kroppen med. Först till marconiamandlar sen till rökt shortribs med sallad. Hur bra som helst. Initialt lite för kall och då är den lite stum. Med värme kommer dofter av lakrits och i munnen är det blodgrape med lite små tanniner. När jag testade vinet i höstas så var det syran som överraskade mig mest. En ganska hög syra som inte drog ihop salivkörtlarna utan dansade runt i munnen och bara var frisk! Det intrycket kvarstår. Fantastiskt.
Visa bifogad bild 25582
 

buteljen

Medlem
Efter en extremt soft labour arbetsdag framför datorn som växlades mot hard labour på vedbacken kände jag att det var dags att poppa en Sabelli-Frisch Flame Tokay Lanterna Chandler Vineyard. Ville ha ngt friskt att rensa både huvudet och kroppen med. Först till marconiamandlar sen till rökt shortribs med sallad. Hur bra som helst. Initialt lite för kall och då är den lite stum. Med värme kommer dofter av lakrits och i munnen är det blodgrape med lite små tanniner. När jag testade vinet i höstas så var det syran som överraskmest. En ganska hög syra som inte drog ihop salivkörtlarna utan dansade runt i munnen och bara var frisk! Det intrycket kvarstår. Fantastiskt.
Visa bifogad bild 25582
Vad handlar det om för poäng med dessa superlativ? Det är ju ändå ett vin med förhållandevis låg prislapp - 270 kr? Hur bra är det? Blir nyfiken :)
 

The Wall

Medlem
Testar alternativt comfort drinking; Poliziano har ett ganska litet köpfönster, men Nobel-vinet går att köpa i butik. I Gabriel Gold; fin doft av det gamla vanliga, pinjekärnor, körsbärskärnor, bittermandel, liten eldighet (14,5%) tittar fram. Bra smak, lite eldig, lite mineralitet i eftersmaken. I Zalto Universal mer knuten doft, lite beskare, mer torkade örter än bittermandel och körsbärskärnor. I munnen märks eldigheten mer än smakerna.
0863F727-0663-4DB9-AB6F-49716855A79C.jpeg
0DA83130-35A6-46A0-9257-2CD81181BAFE.jpeg

Tänkt till italienska kotletter, men vi kunde inte hålla oss tills vi lagat kotletterna, typ imorgon.
 

Vingubben

Medlem
DB5F63C6-7454-4555-BE09-C7079C4E004C.jpeg


Ca`Marcanda, Promis, 2015

Animalisk doft med lite hyacint och vitpeppar höjer förväntningarna. I gommen är det jordiga toner, peppar och lite läder. Rätt dämpad frukt som försöker samsas med grova tanniner. Blint hade jag nog gissat Bordeaux med 10-15 år på nacken och en svagare årgång. 86p idag och svårt att se att mer tid kommer att kunna höja poängen.
 
Toppen