Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Diskussion i 'Vin' startad av Anders Landström, 22 januari 2013.

 1. Emanuel

  Emanuel Instagram; Swedish Champagne Dude

  Ingenjör # 2 instämmer till fullo. C9DP sa bull.
   
  Vino fino, chambertin och Larseman gillar detta.
 2. kayaker

  kayaker Cyklist

  Urk för versalt 'd'! :)
  /Frankofilen
   
  StefanAkiko, gece och ChristianB gillar detta.
 3. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  Massor med småodlarchampagne måndag-onsdag, på fem olika småodlarmässor i Ambonnay, Aÿ och Reims. Det fanns några aktiviteter till i Champagnetrakten dessa dagar som jag inte var med på, men jag kan inte säga att det kändes som att jag hade behov av att prova ännu mer.

  Samarbetsaktiviteter mellan småodlare verkar vara i ökande! Bekräftade trenden med att det poppar upp rätt bra småodlare i byar som i alla fall jag inte känner igen namnet på (det finns trots allt över 300), i områden som inte ens finns medtagna på enklare champagnekartor, bl.a. i nordvästra delen och östra delen (runt Vitry-le-François). Att södra delen i form av Côte des Bar/Aube är på frammarsch är kanske mer bekant.

  Vi får väl se när och hur jag ska omvandla valda delar av provningsanteckningarna till blogginlägg. Ska jag skriva producentprofiler på allt jag provade tar det hela resten av året - minst.

  Rätt många svenskar syntes och hördes, sprang bland annat på @magnum (redan på söndagkvällen på Bistrot Les 7 i Epernay), @Erica L och @Caviste. Missade jag någon från forumet förresten? I övrigt lite andra svenskar som bl.a. var importörer, drev champagnebar eller är frekventa på Cellartracker. Första gången jag träffade @magnum med fru, trevligt nog hittade vi tid att öppna några flaskor på måndagkvällen under lugnare former än mässprovandet - mycket trevligt! Efter en hel dag av antecknande blev det inget sådant på kvällens flaskor, men jag tog en bild:
  [​IMG]
  Cœur de Cuvéen var en 2005:a, Diebolt-Valloisen en specialare med bas 1995/1996, Bonnairen är en 1975:a och Contrasten deg:ad januari 2005.
   
  StefanAkiko, KockJohan, epeb och 4 andra gillar detta.
 4. chambertin

  chambertin Medlem

  Kvällens vin
  image.jpg
   
  Vino fino, epeb och ChristianB gillar detta.
 5. epeb

  epeb Medlem

  Ikväll blev det dessa...
  Paveilen hade en lite för dominerande syra på slutet för att nå toppoäng men var i övrigt riktigt bra. Mycket liv kvar i den. Sen var det ju också roligt att få träffa på en så trevlig bekantskap som är på samma ålder som man själv är.
   

  Bifogade filer:

  StefanAkiko, Vino fino och Skumpagne gillar detta.
 6. Skumpagne

  Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

  Är du -91.a? :D
   
  Livermore gillar detta.
 7. epeb

  epeb Medlem

  :kyss:Nej, du får allt gå längre tillbaks än så... Pavail way back:död: :usch::sluta:
  Clos des Galloires:en hade passerat "bäst före" med sådär 5-10 år, fortfarande levande men mer kunde önskas. Själv är jag inte riktigt där än:D
   
  StefanAkiko gillar detta.
 8. Vino fino

  Vino fino Medlem

  Var fick du tag i Paveilen?
   
 9. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Påsken är här för den som nu bryr sig om Jesus eller andra värpande höns och häxor. Själv så innebär det mest ledighet, och som just idag, en solig terrass och ett glas...rosé. :eek:

  Är egentligen relativt ointresserad av vintypen som är för mycket av ett mellanting mellan rött och vitt. Av de relativt få varianter som jag har testat så uppskattar jag den sydfranska varianten (Provence) som är så där härligt laxrosa. Tycker det drar mer åt vitt än rött, vilket jag föredrar. Nåväl, just idag sippar jag på följande:

  image.jpg

  2012 La Bastide Blanche Rosé
  Vinet slår på kranen direkt och levererar syrliga jordgubbar spetsade med lite ananas och grapefrukt. Steniga mineraler gör entré efter en stund i glaset tillsammans med lite krusbär och klorofyll. I munnen känns det hyfsat fylligt, med viss citrusskalsbitterhet och en tillfredställande syra.

  Mycket friskt och spritsigt vin som gör sitt jobb som ett ambitiöst balkongvin utan anmärkningar. Jag njuter av sol och vin och funderar på vad jag skall öppna för RIKTIGT vin ikväll. ;)

  Tack @vininfo.nu för att du släpade med det från Provence till lilla mig.

  Glad Påsk!
   
  Last edited: 19 april 2014
  Vino fino gillar detta.
 10. TEGE

  TEGE Medlem

  Les Hauts De Granget

  Transparant mörk tegelröd.

  Varm doft av mörk frukt. Ceder, kaffe lite läder på slutet.
  Behaglig doft.

  Medelfyllig varm frukt. Lite alkoholsting. Redigt med syra. Tyvär bär inte frukten eller de fina pimpstensliknande tanninerna upo syran. Avslutas med gräsig bitterhet.

  Ett vin som blivit bättre i källaren. Men, nä. Det räcker inte. För obalanserat, för mkt syra som stör. Det var sista flaskan. Köper inte fler. image.jpg
   
  Mattias Schyberg, Vino fino och Skrutt gillar detta.
 11. Larseman

  Larseman Medlem

  Bra plonk i skärgården...
  2011 Cloudy Bay chardonnay
  Brynt smör, rostade hasselnötter och
  satsumas
  Medelfylligt, tropisk frukt, grape, bra längd. Gott.
  2009 Ramnista Kir-yanni
  Ljusröd
  Brandrök, målarfärg, skogshallon, cocktailbär, lagerblad
  Stram, syrlig, torr, bra längd
  Nebbiolo? Nej, xinomavro ;)
   
 12. KimHartman

  KimHartman Medlem

  2010 G.D. Vajra Langhe Freisa Kyè Fruktigt, ekigt, lite "uppumpat" vin, med toner av körsbär, choklad och en gnutta buljong. Klart gott dock, speciellt om man glömmer att det är från Piemonte och istället föreställer sig ett nya världen-vin. Tror detta funkar bäst som ungt, med en rejäl luftning.
   
  Mattias Schyberg gillar detta.
 13. gece

  gece Man vänjer sig.

  1984 Conde de Valdemar Gran Reserva. Bra syra men lite småtrötta tanniner. Gott, dock! Röda bär, lingon, tranbär, vildhallon (såna syrliga rackare) dominerar näsan och kommer tillbaka med en aning cederträ i smaken. Tänker nog dricka upp mina kvarvarande flaskor tämligen snart snarare än att spara dem, men det kommer inte upplevas som någon uppoffring.
   
  StefanAkiko och Mattias Schyberg gillar detta.
 14. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Drack på tok för mycket 'Riesling' ombord på Lufthansa.
  Hujedamig.
  Imorgon vinafton i London.
  Nu sova.
  Hurw.
   
 15. epeb

  epeb Medlem

  Den var med i en fyndlåda på Lauritz.com (Helsingör).
  Där fanns också bl.a. Malescot St. Exupery 1983, Villegeorge 1966, Croizet Bages 1976, Cantenac Brown 1977 m.m m.m., det var väl främst dom som jag var intreserad av. Alla med bra nivåer och såg fräscha ut.
  Malescoten dracks ikväll och var en mycket trevlig bekantskap. Svarta vinbär och tobak som gick över mot lakritshållet på slutet. Gott om tanniner och lång eftersmak.
   
  StefanAkiko och Vino fino gillar detta.
 16. epeb

  epeb Medlem

  Och så slank den här ner också.
  Mörka körsbär, tobak, fattoner med lite bärsötma. Medellång eftersmak med tanniner som höll ihop bra. Inte dum alls.
   

  Bifogade filer:

  Mattias Schyberg och StefanAkiko gillar detta.
 17. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Tänkte öppna min i en dubbelvertikal ihop med diverse årgångar av detta ihop med ett gäng Faustino GR, varav den äldsta blir en 81:a. Kul med lite förhandsinfo. :)
   
 18. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Stöd inte SB i deras könsstympning av årgångar! Vinet bör därför kallas: 2008 Les Hauts de Granget...
  /Besserwissersurgöbben
   
  kayaker gillar detta.
 19. mnor

  mnor Medlem

  Igår blev det 2008 Realm Cellars The Bard, till grillade lammkotletter. Dekanterad vinet i cirka 2 timmar. Tydlig doft av svarta vinbär och klart dominerande smak av syrliga svarta vinbär. Sedan fanns det också smaknyanser av blyerts, björnbär och ceder. Jag drack detta vin för cirka 6 månader sedan och då var tanninerna ganska framträdande. I gårdagens flaska var tanninerna bättre integrerade. Hur som helst gott var det!
   
 20. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Låter lite som min upplevelse av Barolo här
   

Dela sidan