Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Diskussion i 'Vin' startad av Anders Landström, 22 januari 2013.

 1. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Kul med rejält fokus på Spanien. Jag saknar bara en Rioja inblandat i heatet för att röra till det aningen (Lat 42 -98 hade alltid varit kul att se hur ni upplevde blint :confused:). Låter som en grymt bra kväll, men jag ser inga symboler av detta slag... :död:...eller ens detta...:baksmälla:...men jag antar det blev lite...o_O
   
  Last edited: 13 maj 2014
 2. Oggy

  Oggy Medlem

  Trevligt att träffas! Absolut, helt OK viner för en måndag kväll... jag tillhörde dock en av dem som uppskattade Salon 99 även innan etiketten avslöjades (doften var visserligen mer intressant än bedårande). Fast prisvärt? Näe. Och håller med, Unico 82:an var trött. Drack en 69:a för några år sedan som var MYCKET piggare. Jag tillhör ju en av dem i gänget som har ekallergi, men måste säga att eken hade integrerats på ett föredömligt sätt i 02:an (närvarande, ej störande). Kvällens vin, utan tvekan.
   
  StefanAkiko gillar detta.
 3. jocke

  jocke Medlem

  Igår vad det måndag som alla vet. Ny vecka nya upplevelser. Så då tog jag fram Pommery cuvée Louise 1979. Var inte hundra på att flaskan var i gott skick. Nivån var bra. Den var klar. Men magkänslan hade rätt :(. Bara att vaska. Släpp och gå vidare. Då plockade jag fram en Diebolt-Vallios 1999. Balanserad. Den är nog på sin topp nu el väldigt snart. Krämig, lite fruktig. Mineraler, bröd, självklart en del äpplen. Trevlig, lättdrucken och god champagne men inget som stack ut. Den uppfyller inte kraven för nyanserad direkt. Sån där champagne som man kan sitta och dricka framför tvn. Go och trevlig helt enkelt men inget man går igång på.
   

  Bifogade filer:

 4. Tråkigt. Pommery var länge ett favorithus och Louise 79 skulle jag gärna druckit igen. Drack för övrigt D-V 1999 hyfsat nyligen. Håller med dig i dina observationer. Lite av en typisk 1999. Många lite bleka viner från den årgången.
   
 5. Fick precis MMS från en sk "kompis" som just drack en Pommery Louise 1990, nydegad på Jero. Livet är orättvist ibland. Vinet var mycket bra och som för många Louise behöver de sina +20 år innan de visar upp sig.

  mms_20140513_143204.jpg
   
 6. Bror

  Bror Så lite plats, pengar och tid.. så mycket vin

  för mig som novis vore priser jättekul att se,. visst kan jag leta, men slipper gärna...;)
   
 7. Bror

  Bror Så lite plats, pengar och tid.. så mycket vin

  Det resonemanget måste du utveckla. Jag trodde nämligen det. Tog mig över först 100:- , sen vidare å vidare..å vidare, å ... och nog blir vinet både godare och därför, för mig, bättre längs denna resa. inte alltid det som kostar mer är godare, men 150 nästan alltid godare än 73, i vart fall på SB
   
 8. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Ja, visst kan jag bjucka på priser...
  2011 Rodney Strong, Alexander Valley, Cabernet Sauvignon (87p)
  Ca 170 pix
  2007 Radici Taurasi Riserva (92p)
  Ca 300 pix
  2011 Alto Moncayo Veraton (90p)
  ca 250 pix

  Om du vill ha exakta priser så får du kolla upp dem på SB själv, har nämligen inte bättre koll än så. ;)
   
  BarisMattsson gillar detta.
 9. Bror

  Bror Så lite plats, pengar och tid.. så mycket vin

   
 10. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Jomenvisst! På de lite lägre nivåerna så finns det relativt förutsägbar korrelation mellan pris och kvalitet. Problemen blir större om du bakar in området Bourgogne inkl Beaujolais och andra "premiumområden". Men, då du passerar 250 kr flaskan så finns inte längre någon förutsägbarhet kvar vad gäller korrelation kvalitet och pris.
  En röd Bourgogne, eller för all del: bubblande Champagne, för 300 kr kan vara just se pass drickbar medan en flaska från Madiran eller Minervois till samma pris kan katapulta dig (eller iaf mig) till den Sjunde Himlen...
   
  Bror och Mattias Schyberg gillar detta.
 11. Vet inte om jag skulle stoppa in Beaujolais men resonemanget stämmer. Vissa områden, champagne. bourgogne, barolo/barberesco etc har en större efterfrågan än tillgång och därigenom kan producenten ta ut ett högre pris. Priset avspeglar dock oftast högre kostnader i form av druvor och speciell hantering. Drack exempelvis en Riesling där skördeuttaget var 18hl. Det är klart att det vinet betingar ett högre pris då kostnaden är högre än en massproducerat vin där man maximerar skördeuttaget.

  Sedan är det viktigaste ju personlig smak. För mig är en bourgogne så mycket mer njutbar än en ett vin från exempelvis CdP, oavsett om den senare har fått 100 poäng från Parker eller inte.
   
 12. Magnus L

  Magnus L urydhtfilgukj

  Faustino I Gran Reserva 2001.
  Imponerande, speciellt smaken!
   
  Mattias Schyberg och merlotsmile gillar detta.
 13. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Vi vill höra mer! Bjucka gärna på lite mer. Hur är den jämfört med 2000, hur skulle du gradera den? Jag gillar ju den också som du säkert vet. :)
   
  Last edited: 14 maj 2014
 14. Agrapart Complantee. degad december 2013, basår 2010, 5 g dosage, €32. En champagne med 6 druvsorter, Arbanne, Pinot Blanc, Petit Meslier, Pinot Noir, Chardonnay och Pinot Meunier.

  2014-05-15 00.10.35.jpg

  En stor överraskning. Har tidigare druckit viner av den här typen, bland annat Laherte Frères Les 7. De har varit lite klumpiga och mer kuriosa än riktigt intressanta viner. Här presenteras istället ett elegant vin med en mycket kritig ansats. Lite söt, brödig doft med mycket olika bärtoner. Krämig mousse tillsammans med en tydlig syra. Balansen och längden i vinet är slående. Naturligtvis köpte jag bara en flaska av vinet då jag var tveksam till druvblandningen. Skulle gärna vilja ha lagt ett par flaskor i källaren för att se hur det utvecklades. Ett bevis på hur bra Agrapart är som odlare.

  Läst mig till att druvorna till detta vin kommer från samma vingård som producerar Agrapart Venus, vilket troligen förklarar kvaliteten.
   
  StefanAkiko och Mattias Schyberg gillar detta.
 15. Mmm

  Mmm Medlem

  Var för en gångs skull på krogen idag (jobbet betalar). 560 spänn för en Poliziano Vino Nobile de Montepulciano.

  Men av någon anledning smakar vin bättre på krogen? Det var kanonbra. Men jisses vilket påslag (149 kr på SB)
   
 16. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Tänk om jag visste var du kunde få tag i den med några år på nacken och till ett ändå lägre pris? :blyg:
   
 17. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Precis! Personlig smak och vad man föredrar är ju det centrala då det kommer till var man väljer att spendera sina pengar och vilka droppar man hedrar genom att låta dem tillra nedåt i strupen... Så, en lliknande vinkling blir ju två av vinerna vi drack i måndags:
  2002 Vega Sicilia Unico och
  1999 Salon BdB
  Grannar i prisklassen: 1900kr flaskan.
  Unico gav mig gåshud och njutningsfyllda ilningar över hela kroppen och jag kan nästan tänka mig betala priset för denna outstanding upplevelse!!! Jmf med bubblet som var lite speciellt, men helt ok, så hade jag dock fått ut minst lika mycket njutning ur en bättre Cava för €15. Jag föredrar Unico, andra kanske föredrar Salon.
  Det är fascinerande!
   
  BarisMattsson gillar detta.
 18. Magnus L

  Magnus L urydhtfilgukj

  Stor doft med tydliga brettiga toner och en hel del dill och vanilj ovanpå mogen frukt. Inget upphetsande, men trevlig. Men som sagt, smaken var helt fantastisk. Generös men frisk frukt, bra syra och en lätt stram touch. Väldigt trevlig mognad. Kände mig tagen och gav den den generösa 90 poäng på CT :)
  Tycker den var betydligt bättre än 2000 som var mycket mer snipig och stram och inte alls lika harmonisk.
   
  Mattias Schyberg gillar detta.
 19. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Vinmakarmiddag igår med ROCO från oregon (http://www.rocowinery.com/)
  en mycket trevlig tillställning ledd av @Jimmy Örnewald och Kenneth från @Fine Wines Sweden. Tack för ett trevligt arrangemang! Tillställningen höll till på Norda Bar och Grill på Clarion Post Hotel i Göteborg.

  Hög kvalitet rakt igenom med en del toppar som var smått fantastiska. Svala viner i burgundisk stil lovades och det som levererades skulle mest sannolikt kräva rejält bra viner från Bourgogne för att hamna i skuggan. Vi mjukade upp med lite mousserande rosé innan det hela startade. Betygen bör ni ta med en stor nypa salt, både med tanke på vinstilarna men även då jag saknar en del erfarenhet. Se det mest som indikationer ur ett subjektivt perspektiv.

  2008 Argyle Brut Rosé (87p)
  Tydlig mineralkaraktär med våta stenar i mängder. Frukt åt grapefrukt, citrus och smultron med tydligt florala inslag, viss brödighet med nötighet. Fin och läskande syra med lagom och lättsam längd.

  Inget stort vin på något sätt, men gott och skulle passa perfekt en varm sommardag på balkongen.

  Första heatet (mousserande)
  image.jpg
  2007 Argyle Blanc de blanc (87p)
  Frisk och stramt med tydligt grön frukt åt gurka och melon. Viss brödighet och nougat i bakgrunden. Fin mousse som dock klingar av aningen snabbt. Upplevdes ganska enkelt, men syran var ruggigt krispig och vital.

  Ambitiöst men inget att sjunga lovsånger om.

  2001 Argyle Extended Tirage Brut (91p)
  Mycket Champagnelik (har dock ingen diger erfarenhet). Nötig åt hasselnöt, gula äpplen, kalk, kofta och en härlig ton av hav. Mycket intensiv i både arom och smak. Fin mousse som var rejäl men aningen för snabbt avklingande. Syran var mycket hög men ändå mjuk och mogen. I eftersmaken fanns en trevlig sälta och längden var otroligt bra.

  This is good shit! Hade det inte varit lite tam mousse så hade poängen varit några pinnar högre.

  Andra heatet (röda PN)
  image.jpg

  2012 Roco Marsh Estate Vineyard Yamhill Carlton (92p)
  Vinet öppnar upp direkt trots sin ungdom och levererar fokuserad frukt åt rabarber, blomstjälk och körsbär för att därefter lämna över till stendamm, lagerblad, ceder, blyerts, kryddnejlika och mörk choklad. I munnen känns det medelfylligt och intensivt med stingslig syra. Mycket långt med en stenighet som var mycket tydlig även efter någon minut.

  Svingott nu, men kommer såklart bara bli bättre med tiden. Riktigt bra PN med ovanligt mycket kraft men utan att tappa "elegans".

  2009 Roco Private Stash Pinot Noir (85p?)
  Mogen och grenache-liknade karaktär med lite körsbärslikör och mogna jordgubbar, utöver detta tydliga drag av oxidation, röda äpplen, choklad och vanilj. Hyfsad syra men den kändes lite platt och varm.

  Saknade komplexitet och kändes mer södra Rhone än PN och Oregon. Lite trött och over the hill. trots detta så var vinet gott och korrekt (tror jag).

  2010 Roco Private Stash Pinot Noir (93p)
  Komplex och aningen reduktiv (åt det positiva hållet) med inslag av malört, tranbär, lagerblad och lite kafferost. Rejält fatat men ändå inte så de går över styr. Lite lakrits och gummi lurar aningen i bakgrunden. I munnen var syran riktigt bra och lagom mjuk, intensitet så det räcker och blir över.

  Jag gillar som fan, speciellt då det påminner om en bättre tysk PN som är lite av favoritområdet när det gäller PN för mig.

  2011 Roco Private Stash Pinot Noir (87p)
  Burgundisk till tusen, men tyvärr var det negativt i detta fall. Det kändes alldeles frör tunt och vattnigt (jag är ingen Bourgogne-fantast). Tranbär, blodapelsin och kryddor åt kardemumma, lakrits, oliver och peppar. I munnen känns det väl kort och saknar frukt och intensitet. Eftersmaken är lång, men det är mest syran som hänger kvar vilket ger ett obalanserat intryck.

  Inte dåligt alls, men det passade inte mina smaklökar särskilt bra.

  2012 Roco Private Stash Pinot Noir (91p)
  Stor arom med kryddiga drag av lagerblad, rotfrukt, rabarber och peppar. Efter en stund i glaset ökar komplexiteten med stendamm, lakrits, salmiak och lite ingefära. Medelfylligt och intensivt med en antydan till restsötma och en lång och härlig eftersmak.

  Riktigt jävla bra helt enkelt. Årgång 2012 verkar kunna bli en höjdare.

  Blev jag lite klokare då? Absolut! Oregon levererar rejäla doningar och mycket av det som erbjöds dricker jag mer än gärna igen.
   
  Last edited: 15 maj 2014
 20. kayaker

  kayaker Cyklist

  Var det en Viti Nuove alltså?
   

Dela sidan