Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Diskussion i 'Vin' startad av Anders Landström, 22 januari 2013.

 1. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Synd att inte Madeleine levererade denna kväll. :( I övrigt, fin mix med mycket kul!
   
 2. Magnus L

  Magnus L urydhtfilgukj

  Mycket nya världen. Många viner i din stil också.
   
 3. Michael.S

  Michael.S Medlem

  Håller med helt och hållet.
  Har precis beställt tre flaskor Tahbilk. :)
   
  Magnus L gillar detta.
 4. Michael.S

  Michael.S Medlem

  Kan lägga till 3 flaskor Giant Steps till det jag skrev nyss. Ett enormt gott och lättdrucket vin.
   
 5. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Helt sant, lite förvånande med tanke på att jag inte var där och bidrog. ;)
   
  Skrutt gillar detta.
 6. Karl

  Karl Medlem

  Först öppnades den tredje flaskan av Barbagalli 2010 som jag lurades köpa av sucklings 100 poäng. Det måste förståss finnas flera tappningar av denna. För de flaskor jag fått, köpte 6 av Atomwine, kanske jag skulle kunna sätta 88-89 poäng på om jag är snäll. Den har nästan inga dofter alls. Efter lång luftning kommer visserligen inlagda körsbär och lite fudge från faten fram. Smaken är linjär, körsbär, hög syra, en del strävhet i slutet, en aning sötma som lyfter vinet. "mind-blowing nose of prephylloxera fruit" undrar jag var den är. Jag har druckit två andra billigare cuveer från Pietradolce, båda mycket bättre men också helt annorlunda. Tom på Atomwine påstod att de gått in i tunneln, skitsnack! Jag blev lurad. Men jag öppnade också en Brovia Rocche 2009. Jag tänkte testa av några 2009:eek:r. Jag har inte köpt så många av dom men jag behöver nog ha några 2009 Barolo medans jag väntar på att alla mina andra årgångar ska mogna. Den här är lite mörkare än förväntat för Rocche( förmodligen årgången som talar), klassisk fin doft av rosor och tjära. Den öppnar upp sig ganska fort efter ett par timmar i karaff. Visst finns det en ening sötrfruktighet här och kanske blir den här med tiden lite för slätstruken. Just nu finns det gott om strävhet som på något sätt också lyfter vinet. Ett bra vin för detta år tycker jag. Kan drickas nu om man vill. Jag har försökt få tag på 2010an av detta vin men bara fått 3 stycken, det kommer nog vara kanon. Jag har också prövat Marcarinis Brunate 2009, som jag också tycker att man kan dricka nu. Jag älskar trots allt doften av en ung barolo.... Jag kommer pröva några till 2009or framöver så om intresse finns kolla i denna tråd.
  20140908_071019.jpg
   
  Sörplarn, Skrutt och Magnus L gillar detta.
 7. Patrik Sellin

  Patrik Sellin fd Innertällmo Bryggeri

  Två 2004 från högra stranden:
  Château Bélair: (78p från Parker, 16.5 från Jancis Robinson), kraftiga fat i doften tillsammans med röda bär. Samma röda bär i smaken, tillsammans med en rejäl dos vitpeppar och lite grön paprika (paprikan försvann dock efter lite luft). Elegant och trevligt, perfekt moget, men står sig nog tio år till.
  Château Gazin: (90p från Parker, 15 från Jancis Robinson), kraftig doft av blåbär, inga fat, är det zinfandel i flaskan? Smaken ger associationer av frasiga pannkakor med vispgrädde och en rejäl klick blåbärssylt. Vad det saknar i elegans tar det igen med muskler istället. Ett riktigt roligt vin :). Också färdigt att dricka, men det är möjligt att det kan bli ännu bättre om ett par år.

  Två helt olika viner, trots samma druva (nästan), samma år och samma prisklass. Personligen föredrog jag kraften i Gazin, men flickvännen valde elegansen i Bélair. gazinbelair.jpg
   
 8. Gurto

  Gurto Medlem

  Paolo Scavino Barolo 2010 (från halvflaska. Dracks till blandade ostar) Doftar mörkröda bär - rätt knutna trots 8h luftning -, mycket feta rostade fattoner av rostat kaffe och väldigt mörk choklad, lakrits, örter, barrskog, mörk stenighet/modellera. I munnen är det fin rödaktig frukt som först slår en. Sen sköljer rätt mycket rostade fat och en jäkla massa lakrits, följt av en mörk mineralitet, munnen. Tanninerna är rätt ruffa och opolerade.

  Vinet är naturligtvis för ungt. Frukten är oförlöst och de generösa faten ligger utanpå. De skymmer dock inte att det faktiskt är ett riktigt gott vin. Rejäl koncentration med elegant frukt och tydlig mineralitet. Av de typiska rosorna och tjäran märktes dock föga. Ge det lite tid så ...hoppas och siar jag i alla fall.

  Trivdes bra tillsammans med osten. Speciellt till tryffelpecorino.
   
  magnum, ChristianB, chambertin och 3 andra gillar detta.
 9. merlotsmile

  merlotsmile Medlem

  Dagens roliga :) image.jpg
   
  Livermore, ChristianB, magnum och 2 andra gillar detta.
 10. Magnus L

  Magnus L urydhtfilgukj

 11. merlotsmile

  merlotsmile Medlem

  För 171 spänn så var den supertrevlig! Den har ju legat på jästfällningen i 14 år och degorgerades i år. Autolys men även massa frukt (de använder tydligen speciella jäststammar för att få fram frukten mer om jag har förstått det rätt). Mineralig, citrus. 85% chard o 15 % pinot. Funderar på att köpa någon flaska och se hur mognadstonerna utvecklar sig de närmaste 2-3 åren :).
   
 12. Larseman

  Larseman Medlem

  Ikväll dricker vi:
  WP_20140910_001.jpg
  2008 Château Calissanne Coteaux d'Aix-en-Provence Clos Victoire
  Inköpt på plats i Provence förra sommaren. I stilen inte helt olik månadens Blaufränkish, men i detta fall är det Syrah och Cabernet Sauvignon. Färgen är mörkt blåröd. Doften upplevs ganska sval, med mycket mörka bär, plommon och blåbär. Viss kryddighet i form av peppar och lagerblad men också lite mineralitet (cementbruk). I munnen ganska fyllig, medelstram, bra längd med ett lite eldigt slut. En liten sälta finns där vilket också påminner om Blaufränkish. Vi gillar stilen och är glada att det finns åtminstone en flaska kvar i källaren :)
   
 13. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Blev lite inspirerad av att utforska röda viner från NZ som inte innehåller PN, vilket är en bristvara från detta land. Läs mer i @Larsemans exellenta tråd.

  Nåväl, har haft en flaska Syrah från Hawkes Bay liggandes i några år och tänkte det var dags att korka upp. Vinet ifråga är Elephant Hill Reserve 2009.

  image.jpg

  Medelfylligt med mörk mogen frukt åt plommon, svarta vinbär och björnbär av aningen återhållet slag. Andas klart mer gamla än nya världen i sin stil, men påminner ändå en aning om en Syrah från USA eller möjligtvis Sydafrika. Hittar en hel del kryddighet åt peppar, lagerblad och svarta oliver, men även drag av wellpapp, torkad skinka, mörk sten och rostade ekfat. Komplext och trevligt på alla sätt och vis, men ändå lite tillrättalagt.

  I munnen känns det mycket europeiskt med rejäl syra och bitande men mogna tanniner samt läskande drag av eneträ och blyerts. Frukten känns len och mogen helt utan skönjbar sötma med en längd som inte borde göra någon missnöjd.

  Ett riktigt bra och välgjort vin av hög kvalitet som jag njuter av till fullo. Trots detta så saknar jag ändå något som får mig att vilja brista ut i sång och bli religiös. Bra QPR utan tvekan dock. 90p
   
  Larseman och Magnus L gillar detta.
 14. Larseman

  Larseman Medlem

  Alltid glad att kunna inspirera :)
  Själv slank jag in på Drottninggatan i Sthlm och förbarmade mig över en flaska 2011 Trinity Hill Syrah Gimblett Gravels. Återstår att se när den korkas upp dock, kanske lite ung ännu...
   
  ChristianB och Mattias Schyberg gillar detta.
 15. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Hoppas den smakar. Tror dessutom att den passar dig bättre än mig, då den är av det slankare slaget. :)
   
  Larseman gillar detta.
 16. ChristianB

  ChristianB DipWSET

  Drack den i somras, riktigt fin och slank Syrah, grusig eller om jag bara inbillar mig p g a namnet. ;) Men jag gillade den starkt!
   
 17. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Namnet Gimblett Gravels syftar dock på ett specifikt område i Hawkes Bay och har ingen koppling till smakkaraktären på vinet eller producenten ifråga. Men visst, som namnet antyder så härstammar det från jordmånen på denna plats och används av flertalet producenter som "varumärke". Läs mer här

  Nu inser jag dock att du mycket väl har full koll på detta, men skrev det ändå, om inte annat för att ta chansen att visa upp mina begränsade teoretiska kunskaper. I bästa fall lär sig alltid någon något nytt. ;)
   
  ChristianB och Larseman gillar detta.
 18. ChristianB

  ChristianB DipWSET

  Jag skulle nog uttryckt mig lite bättre och sagt att jag "inbillar mig p g a ursprunget". ;)

  Det är aldrig fel att repetera och Hawke's Bay är ju definitivt ett område som är värt att nämnas i fler sammanhang. Jag ska se till att prova lite Cab och Merlot därifrån när jag kommer tillbaka från semestern i oktober!
   
  Mattias Schyberg gillar detta.
 19. SUPRA

  SUPRA Bäst

  Åkte ut i skärgården, satt i solen och njöt i mitten av september och kollade på sälar.

  Tog med en Duval-Leroy 1996 med mig.
  Har inte haft en enda dålig, och har nog druckit 20.
  Den här luktade lite jäst, men inte markant.
  Bra med bubblor, men dog jättefort. Direkt i glaset var den drickbar, men så fort bubblorna började lägga sig blev den minst sagt sådär.
  Såg aldrig korken, den sköt jag ut över fjärden.
  Vad hade hänt?
   
 20. Vino fino

  Vino fino Medlem

  Fryst? Glömde en skumpa i frysen en gång, tog ut, tinade långsamt i kylen några dagar. Den blev platt väldigt fort efter öppnandet, utan att vara direkt defekt.
   

Dela sidan