Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Diskussion i 'Vin' startad av Anders Landström, 22 januari 2013.

 1. Gurto

  Gurto Medlem

  Krug GC halvflaska deg. hösten -11. Lite mognare gula äpplen, bakad citron, rostade ekfatstoner och kritig mineralitet. Rejäl koncentration och lång eftersmak. Viss ung kartighet. Skulle må bra av mer lagring.
   
  mnor gillar detta.
 2. chambertin

  chambertin Medlem

  Ambitiöst urval till en Rosé-provning.;)
   
  Livermore gillar detta.
 3. Livermore

  Livermore Medlem

  Fick för mig att dricka upp min 2000 Charles Heidsieck Champagne Brut Millésimé igår. Jag blev inte besviken :)

  Gul som drar åt det brandgula hållet. Den har en härlig doft av grädde, päron och mineral (typ kisel). senare under kvällen kom också toner av kakao och en liten, liten gnutta tryffel.
  Champagnen hade en smak av ek, grädde och päron. Bubblorna dog dock lite för snabbt.
  Den var överlag väldigt god. Fin balans mellan de olika komponenterna. Komplexiteten kunde kanske varit något högre. Jag är dock nöjd. Jag skulle ha köpt på mig någon fler (Lär väl finnas lite här och där ute i Europa).
   
  mnor gillar detta.
 4. mnor

  mnor Medlem

  NV Charles Heidsieck Brut Reserve
  20140913_180017.jpg

  20140913_180127.jpg
  Doft av bröd, clementin och toner av krita
  Smak av gula äpplen, söt citrus, tropisk frukt (med betoning på syrlig ananas) och en avslutning av lite syrligare citrus. Med värme i glaset ersätts den syrliga citrusen av tydlig eftersmak av clementin,

  Mycket bra NV, en av de bästa jag druckit! Synd bara att priset på SB (BS) är 459 sek för något som kostade cirka 380 sek på flygplatsen i München där de inte ens hade speciellt bra priser på champagne. Så rådet till importören i Sverige blir att sänka priset. Såg att priser i Frankrike är runt 25-30 Euro och i England hamnade den aldrig över 32 Pund. Skulle kunna tänka mig att köpa en låda av detta men det blir garanterat inte i Sverige.
   
 5. Patrik Sellin

  Patrik Sellin fd Innertällmo Bryggeri Provningsskribent

  Kvällens valdagsviner, ridge mot ridge:
  Lytton springs tog samtliga 349 platser. zinfandel.jpg
   
  StefanAkiko, Magnus L, chambertin och 3 andra gillar detta.
 6. Larseman

  Larseman Medlem

  Några godsaker från helgen...
  2013 Weingut Robert Weil Kiedricher Klosterberg Riesling Trocken (88p)
  Apelsinzest, lime och kalksten i doften.
  Ung, fräsch, lätt spritsig med sylvassa syror. Lime och lite grape med bra längd.
  2009 Bodegas Estefanía Bierzo Tilenus Pagos de Posada (91p)
  Som en Rioja på steroider!
  Varm, stor, komplex men balanserad doft av bland annat vanilj, lakrits, viol och tobak. Fin balans också i munnen med mörk frukt, mjuka medelstrama tanniner och en lång eftersmak som slutar lite eldigt. 15,5% alkohol som är mycket väl integrerad i helheten.

  Dracks i sällskap med släkten som inte har så stort vinintresse, så vi kunde inte ägna så mycket tid som vi normalt gör åt analys och noteringar så det blev lite kortfattat, men gott var det :cool:
   
  Michael.S, Vino fino och Mattias Schyberg gillar detta.
 7. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  image.jpg

  2011 Domaine Ramonet "Clos de la Boudriotte" Rouge Chassagne-Montrachet Premier Cru

  Plockade ett vin från min "vinkällare" igår då frugan ville smutta på något trevligt till valvakan. Hittade en Bourgogne lite undangömt som jag knappt minns att jag har köpt. Tänkte nog att det var hyfsat billigt för att vara Bourgogne. Insåg efteråt att jag betalat 450 DKK för det, vilket dock inte är särskilt mycket för denna region, men väl mycket en söndag framför dumburken. Nåväl, jag drog korken och delade flaskan ihop med frugan tillsammans med lite pizza. Riktigt gott!

  Slankt och finstämt vin i rejält lätt stil. Hittar tranbär, rabarber och rosenblad primärt som med tiden ackompanjeras av aningen gräs, nymalt kaffe, blod och sandelträ. En hel del mineralitet träder fram i smaken som drar åt våt cement och bidrar med skön svalka samt lite metallisk munkänsla (blodsmak). Rejäl syra med snälla tanniner samt en hyfsat lång och trevlig eftersmak. 88p

  Riktigt gott vin med krispig mineralisk syra. Inget att klaga på förutom att det är väl enkelt för sitt pris. För ca 200 pix hade det varit en självklar rekommendation, men för en bit över 500 kr så känns det klart överprisat. Lite mer komplexitet och intensitet hade inte skadat. Tror inte att det hade tjänat nämnvärt på att lagras, men möjligen har jag fel.

  Är det någon som har koll på denna producent och vin?
   
 8. fabio

  fabio Medlem

  Ramonet är en av de mest ansedda producenterna i hela Bourgogne, men huvudsakligen för sina vita viner. Har testat ett par av hans vita 1er cru:er, båda har levererat.

  Kan ej uttala mig mig om hans röda...
   
  Mattias Schyberg gillar detta.
 9. Magnus L

  Magnus L urydhtfilgukj

  En välansedd producent, precis som @fabio skriver. Har provat några av hans röda och vita tidigare på mässa, och även om dom imponerade är prisbilden som vanligt orimligt hög. Själv drack jag en Benjamin Leroux Bourgogne Rouge 2012 till valvakan. Trevlig enkel röd Bourgogne, men borde kostat minst en 50-lapp mindre :)
   
  Mattias Schyberg gillar detta.
 10. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  SAS serverade mig inflight några småflaskor Luxemburgskt bubbel i kategorin dunder och brak. 91p och torr i munnen blev jag. Underbart brödig och fruktig citrusaktig doft. Smaken bar hela vägen från Køpenhavn till Yokohama, utan att falla isär eller förlora i skärpa ens i den 8:e småflaskan. Ljuva aromer åt det gula hållet med fin äpplighet, citrus, brödighet, inslag av fat och fina krusiduller. Något litet lägre syra än i granndistriktet, vilket gjorde detta till ett utsökt matvin.

  Mitt första Luxemburgska bubbel vad jag kan minnas och ABSOLUT värt att söka upp för egen del.

  Grattis SAS till ett mycket gott val av bubbel!
  Och tack för att jag fick hjälpa till att kvalitetssäkra det.
  image.jpg
   
  Rexel och Mattias Schyberg gillar detta.
 11. Vino fino

  Vino fino Medlem

  Imponerad av att se en recension av ett luxemburgskt mousserande, och ännu mer imponerad av att du lyckades lura till dig 8 flaskor av snik-SAS.
   
  StefanAkiko gillar detta.
 12. Magnus L

  Magnus L urydhtfilgukj

  Tack för tipset, beställde en flaska direkt.
   
 13. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Kul bubbel, visste inte ens att det fanns. :oops:
   
 14. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  I fredags hade jag besök av en vän som levt med sin familj i Luxemburg under ett år. Han berättade om vilka fantastiska Rieslingar han druckit från Moselle - och höll på att bli lynchad då han på plats råkade säga att han föredrog Riesling som talade tüska. Och han berättade lyckligt om de många fantastiska crémanter han drack under sin tid där.

  Så visst blev jag glad åt att så kort inpå introduktionen av vinerna faktiskt få dricka ett av dem.

  På CT noterar jag fö att (eftersom det inte är en Champagne?) det behandlats mckt styvmoderligt. Kan ju också ha varit så att SAS köpt in en bättre batch. Etiketterna skiljer sig också åt.

  Hursomhelst: ibland har man vältajmad tur.
  Detta vin väckte mersmak som jag absolut har råd att unna mig: ca €10 per riktig flaska. SAS tar mer betalt än så för sina kvartsflaskor, men hade turen att få sitta i Economy extra med fri tillgång till dryck.

  ...entertainment system kraschade tre ggr och skärmarna var yttepyttiga. Personalen var dock underbara!
   
 15. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Då man letar lite så finns det ju faktiskt en jädra massa olika att välja och vraka bland. De flesta med priser bara just över Cava. Fantastiskt! Skall ordna med ett par blandade lådor för egen framtida njutning.
   
 16. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Låter bra. Får hålla ögonen öppna efter vin från Luxenburg helt enkelt, eller se till att snylta på det som @Grapeskull har beställt. ;)
   
  Michael.S gillar detta.
 17. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Jag har för övrigt två småflaskor Henkell Trocken från en charterresa för 15 år sedan. Undra om de är lagom mogna vid det här laget. :D
   
  Vino fino gillar detta.
 18. Larseman

  Larseman Medlem

  Eller beställa själv: http://www.systembolaget.se/77856
   
  Mattias Schyberg gillar detta.
 19. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  ...och du som så ivrigt påstår att du föredrar att underlagra dina viner...
   
 20. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Har ingen uttalad preferens när det gäller detta alls, men har helt klart stött på vin som jag anser är överlagrade många gånger. Det motsatta händer också ibland. Mina flaskor med HT är nog mest bortglömda i ett gammalt spritskåp. :)

  Annars så är det såklart lätt att hävda att man inte gillar mogna viner när man inte har några själv, inte mer än gamla chartervin i alla fall. ;)
   

Dela sidan