Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Diskussion i 'Vin' startad av Anders Landström, 22 januari 2013.

 1. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Idag drack vi, copy paste fr CT:

  2010 Ferrer Bobet Priorat Vinyes Velles (Priorat)
  This wine needs some more years and will come out ablazing in ~3 yrs time.

  Today, it looks like blood with a violet streak. Has a powerful young-fruity nose with Grenache style brambles and a non-integrated behaviour on the palate. Fruit is huge and the little more than moderate acids still pierce through. The M+ tannins have their own little orchestra hidden behind the fruit. There is an integration problem, but time will mend.
  Did well with all courses except dessert. Would have married anything garlic.
  Wife: 89-90p.
  Three btls to go, next one in 2017.
  At magnificent La Rochelle in Tameikesan-o, Akasaka (Tokyo).
   
 2. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Näe, det blir bara fult att kåppypäjsta smaknoter, så jag låter bli.
   
 3. Jimmy Forsman

  Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot.

  Trist med Warri, en av de viner jag verkligen saknar från APW-tiden. Bra skit helt enkelt.
   
 4. Larseman

  Larseman Medlem

  2011 Anselmann Dornfelder Trocken
  Spännande vin och spännande druva.
  Mörkt rött, nästan helt ogenomskinligt. Medelstor doft av gröna tomater, mandel, mörk choklad med chili (!), lite rosor (eller någon liknande parfymerad ton), gummi och nyponsoppa.
  I munnen dominerar syrorna i början, men också mycket frukt. Ganska beskedliga, lite torra tanniner och en delvis bitter eftersmak med syror som hänger kvar. Inget stort vin men kul att ha provat. Köpt på flygplatsen i Frankfurt för inga pengar (10EUR). Om man nu gillar druvan och skulle vilja hitta en Dornfelder hos monopolet med världens bästa sortiment så finns det vid en snabb sökning totalt 0 (noll) att välja på...
   
 5. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Oj, vad sugen jag blev. Låter fantastiskt intressant så du beskriver det.
   
 6. Larseman

  Larseman Medlem

  Har lite kvar i glaset och konstaterar att den också har lite sälta i eftersmaken, liknar Blaufränkish faktsikt, men med lite tyngre frukt.
   
 7. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Du tyckte inte det räckte med det som skrevs ovan, nä nu fick den även lite sälta i svansen :p
   
 8. Larseman

  Larseman Medlem

  Du har rätt, blev lite för mycket där :oops:
   
 9. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Nej då, tvärtom! Tycker det var en smarrig beskrivning som jag gärna läser mer av :D
   
 10. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  @Larseman du skall absolut copypäjsta din smaknot inklusive den salta svansen, rakt in i CT! Det är ett vin som skall uppmanas till den globala allmänheten som både gillar vin och begriper sig på Google Translate.
  ...här dreglas det rejält åt vad jag redan längtar efter från Anselmann...
   
 11. Skumpagne

  Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

  Tattinger Comtes 2004

  Ek i doften mycket bubblor och liv.
  I munnen är det sammetslent och sprudlande. Bubblorna dansar balett bak i gommen. Väldigt smörig
  Äpple, grape en hint av citrus. Lång eftersmak och väldigt välbalanserad. Inte odrickbar idag fast skulle växa till sig om några år.
   
  magnum och Skrutt gillar detta.
 12. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Var på vinprovning igår och testade 8 viner, 4 vita och 4 röda, blint.

  Höjdpunkten var en mogen Clos du Papillion från 2004: Varm filt, flinta, bokna äpplen och aningen svavel i aromen. Syran var hög men mjuk som sammet tack vare en trevlig fetma. Eftersmaken var lång och härligt dammig med aningen sälta. Faktiskt den bästa CB jag druckit, vilket möjligen indikerar bristande referenser.

  Ett annat vin som var med på provningen var Schloss Gobelberg, riesling, Kamptal från 2005 (glömde skriva upp mer utförligt men inköpspriset var 199 kr). Mina noteringar var enligt följande: Söt, fruktig, aprikos, honung, botrytis, lut, ngt gummi. Hög syra med aningen restsötma i fyllig och aningen eldig kropp. God som tusan!

  Den kändes ganska precis som en Sauternes, men torr och utan fattoner samt saffran. Famlade i mörker med min gissning och landade lite omotiverat i Loire och en halvtorr CB, med gardering på en utjäst sauternes (finns de ens?).

  Vad säger ni, var jag helt på vift i min analys eller är det vanligt att riesling från Österrike kan upplevas åt det hållet?
   
 13. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  Österrikisk riesling är verkligen inte mitt område, @anders , @Peder och ett gäng andra har mer erfarenhet.
  Vad gäller Sauternes, bland annat Château d'Yquem gör ett torrt vitt vin, Ygrec som jag tyvärr aldrig druckit.
   
 14. chambertin

  chambertin Medlem

  Ingen större Österrikekännare jag heller men brukar inte känna så starkt släktskap mellan Sauternes och söta Rieslingviner men som sagt jag har inte provat speciellt många Österrikiska sådana men väl en hel del tysk sådan. Men för att svara på din fråga om torra Sauternes så finns det rent tekniskt inga sådana eftersom appellationen inte tillåter att dom är torra (minimum 45g/l restsocker tror jag). Om slotten väljer att göra en torr cuvée (som t.ex Yquems "Y", Rieussecs "R", "S" från Suduiraut eller "G" från Guiraud) så blir det Bordeaux AOC på denna i så fall. Rent praktisk så kan ju då slottet också ha med vin från andra geografiska områden än just Sauternes/Barsac. Även några odlare i australien gjörde (i alla fall förr) torra viner från botrytisangripna Sauvignon+Semillion (t.ex de Bortoli).

  Har hört att odlarna i Sauternes jobbar på att få en ändring till stånd så att dom skall kunna använda ngn annan AOC än den generiska Bordeaux. T.ex så fick grannområdet Cérons tillåtelse att använda Graves för sina torra vita nyligen. Allt detta är drivet av Sauternes-vinernas problem på marknaden där konsumenterna skyr söta viner allt mer. Området producerar i snitt 8 miljoner buteljer/år och man säljer 5 vilket ju är ohållbart i längden. Kunde dom få tillgång till en lite mer attraktivt och namnkunningt AOC för torra viner så skulle det kunna balansera utbud/efterfrågan mycket bättre. Eller så får vi köpa mer Sauternes allihopa !:)


  Har själv inte druckit så många av dessa torra "Sauternes" men det är ofta ganska kraftfulla viner (framför allt "Y"). R från Rieussec var ganska länge sedan jag drack och stilen kan ju mycket väl ha ändrats sedan dess men den hade tydliga drag av från "Y". Jag har däremot mkt fina vinminnen från en flaska Sec från Gilette (kommer inte ihåg årgången nu men den var +25 år då i alla fall) som vi drack tidigt 90-tal och den saknade inget jag ville ha i ett moget torrt vitt vin.
   
 15. fabio

  fabio Medlem

  Spontant svar - Beror på producent kanske, men riesling från Österrike upplevs enligt min erfarenhet som något kraftigare än tysk riesling

  Aldrig testat aktuell producent, men en Prager Wachstum Bodenstein 2009 som påminde om din flaska lämnade jag tillbaka till SB som defekt...

  Av mina favoritproducenter är det nog bara Hirtzberger jag upplevt som kraftigare, dock mycket långt från det du beskriver. Helt klart torrt (och mycket bra!)
  Både Alzinger och Prager tycker jag är stramare och krispigare i stilen, Alzinger har jag ibland gissat tyskt på. Båda producenterna gör dock mycket goda viner.

  FX Pichler är väl lite lösare i hullet, ingen favorit. Knoll är däremot bra. Det jag testat från Jamek har jag också gillat
   
 16. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  Beror på hur du gör det. Gillar text framför länkar
   
 17. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  I afton blev det iaf saké och inget vin. En makalös DAI GINJO NAMA SHU från firma Yoshida.
   
 18. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  Det skulle finnas en flaska kvar av 2011 Langhe Nebbiolo Paolo Scavino (nr 99023) på det lokala Systembolaget så flickvännen erbjöd sig att plocka upp den på hemvägen.

  Naturligtvis var lagersaldot felaktigt så 2008 Roagna Langhe Rosso (nr 79852) fick följa med hem istället. Det visade sig vara ett felköp. Tydlig Nebbiolonäsa men med en lite oren doft i bakgrunden som hänger kvar. Platt smak och det är helt klart enkelt vin. Det finns visserligen en antydan till tanniner men inte alls i närheten av vad jag väntar mig från en förhållandevis ung Nebbiolo. Helt enkelt ett grymt tråkigt vin. Blev ett halvt glas och resten gick in i kylen för eventuell matlagning eller troligare vaskning
   
 19. BarisMattsson

  BarisMattsson Medlem

  I kväll blev det vitt från Bierzo. Domino de Tares från 2012. Transparent. Fruktig med angenäm parfymerad doft. Fylligt och lättdrucket
   
 20. Oggy

  Oggy Medlem

  Jag hade samma erfarenhet Anders med Roagna 2008 Langhe Rosso, men drog slutsatsen att vinet var defekt. Årgångarna 04 till 06 av samma vin har varit kanon (i synnerhet 04 och 06... där 06 blev utnämnt till årets vin av Mr. Tumble).

  Men jag hade kanske fel. 2008 är nog bara ett ovanligt svagt år för vinet i fråga.
   
  Last edited: 24 januari 2014
  Anders Landström gillar detta.

Dela sidan