Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Diskussion i 'Vin' startad av Anders Landström, 22 januari 2013.

 1. Håkan

  Håkan Medlem

  Fantastiskt kul. Har lyckats att inte röra mina 02or så detta sample kom perfekt.
   
 2. LeChat

  LeChat Medlem

  Tidigt att säga, men detta kan vara ett av de bättre vinerna 2020.
   
  Wintermute och Håkan gillar detta.
 3. Trydebull

  Trydebull Medlem

  2014 Chapoutier St. Joseph Les Granits

  553F5542-9D3F-4D94-8DF7-CE51607D8117.jpeg

  Coravin på glas. Första centilitrarna från flaskan.
  Noter från ca 45 minuter i glaset.

  Färgen är svartröd och tät

  Doften är lägereldsrökig med björnbär, gråsten och svålen på kraftigt rökt sidfläsk, utbrunnen kol, mörka vilda körsbär. Inslag av svarta burkoliver där bakom.

  Smaken är mångfacetterad med rökt korv, aska, mörka röda bär i mix, perfekt mogna mörka bigarråer, spad från mogna brun-svarta Italienska oliver.

  Långt slut!

  Jag har ju undvikt nästan allt rött från medelhavsländer från 2014. Men på glas kan man ju känna av årgången såklart.

  Det här är Chapoutier. Det blir liksom aldrig dåligt! Bara lite mindre riktigt bra. Precis så med det här. Känns inte riktigt lika kompakt och fullproppat som det kan göra under riktigt bra förhållanden, men, det här är ju fortfarande riktigt bra.

  Troligtvis inte lika lagringsdugligt som en fulländad årgång men hade jag haft 2014 i källaren hade jag ändå låtit dem ligga tre-fem år.

  Jag tycker det är värt 92 med ett litet plus efter för möjlig utveckling.
   
  MartinE, magnum, MagnusH70 och 11 andra gillar detta.
 4. The Wall

  The Wall Medlem

  Om du har Bourgogne-kupor, testa och jämför med Syrah-kupor. Vi har till upptäckt hemma att en del Rhônare trivs bättre i Bourgogne-kupor, till vår förvåning kan tilläggas. Det är inte alla som gör det och det är företrädesvis norra Rhöne som verkar trivas i Bourgogne-kuporna.
   
  Skrutt gillar detta.
 5. Trydebull

  Trydebull Medlem

  Jag håller med. Jag gillar Bourgognekupor och dricker gärna Syrah från dem.

  I det här fallet fick jag nöja mig med det glas Sommeliern kom med
   
  Skrutt gillar detta.
 6. Skrutt

  Skrutt Medlem

  Upplevde du att 45 min. var tillräcklig luftning i glas?Jag tycker syrah/shiraz kan vara knepig på den punkten, i värsta fall en trä(kols)vägg med ett ord.
   
  Trydebull gillar detta.
 7. Trydebull

  Trydebull Medlem

  Nej, det hade helt säkert blivit än bättre efter två timmar. Sista cl överlevde nog 60 minuter. Jag var bara för glupsk för mitt eget bästa.
  Men det var absolut i hyfsad balans i ett ganska öppet glas med endast 10 cl så - flaska på karaff i källaren under två till fyra timmar skulle jag säga, för 2014, om man öppnar idag. Riktigt bra årgångar, som öppnas idag, brukar jag försöka karaffera vid lunch för middagen.

  Och sjukt stor skillnad mellan det hårda, träiga-koliga-överrökta-strävbäriga som kom upp i glaset direkt.
   
  Skrutt gillar detta.
 8. Magikern

  Magikern Medlem

  Mayer Kopar-2013
  Doft: Frukt och ung paprika. Detta är cab utan tvekan. Doften är dämpad dock.
  Attack: Fruktig och rätt fyllig. Ung men i ett bra drickfönster.
  Mellansmak: Här märker man en viss intensitet. Kryddig paprika och blandade grönsaker. Syran är ok men kunde varit högre. Snygga tanniner
  Eftersmak: Rätt lång oh präglad av paprika.

  Detta är vad jag vill ha för 280 spänn. Kul med viner som faktiskt har ett pris som är kopplat till vad man får. 89+ med mersmak för framtiden.   
  MagnusH70, Trydebull, Adamanko och 2 andra gillar detta.
 9. The Wall

  The Wall Medlem

  Puh! För en kort stund trodde jag att jag var ensam om det...
   
 10. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Jag har inte stött på något vin som inte blir ”bättre” (mer intensiv arom) i större kupa. Om intensiteten blir för kraftig kan man alltid dofta lite mer försiktigt. Ett undantag som bekräftar regeln är dåliga viner. Där kan det vara en fördel med mindre kupa. ;)
   
  chambertin, MartinE, Gomseglet och 4 andra gillar detta.
 11. The Wall

  The Wall Medlem

  Eller Kosta Boda Chateau, oavsett storlek.
   
  Mattias Schyberg gillar detta.
 12. LeChat

  LeChat Medlem

  E1007311-6EEC-411C-A064-8D781B295CA6.jpeg
  2015 Massolino Barolo


  2015 är ju en trevlig årgång. Yppig och lite söt frukt , friska syror och lagom stram. Tanninerna är tydliga men inte så där hårda och tvärilskna. Bara ett riktigt schyst bett helt enkelt. Den visar inte någon större komplexitet idag men är riktigt trevlig både till köttfärssåsen och på tu man hand. Jag gillar Baroloårgångar som man kan dricka tidigt!:D
   
  magnum, M.Grape, Patrik Sellin och 11 andra gillar detta.
 13. Vingubben

  Vingubben Medlem

  Drack 2013 häromdagen och blev inte riktigt klok på hur den betedde sig. Trött och nästan känslan att den hade passerat sitt bäst före datum. Inga direkta defekter men kanske en dålig flaska.
   
  Sebran gillar detta.
 14. LeChat

  LeChat Medlem

  Kanske en dålig flaska eller kanske att den var i mellanfasen som ofta kan vara en ganska ospännande tid hos vinet. Unga eller mogna brukar ju vara bäst. Men väntan kan ju ibland bli övermäktig och man nyper flaskorna lite för tidigt.
   
  Sebran gillar detta.
 15. Sebran

  Sebran Medlem

  Jag tror att många 2013 barolos befinner sig mitt i tunneln nu och några år framöver. Jag har lagt undan alla mina 2013 och tänker inte öppna förrän folk på CT börjar skriva att årgången börjar komma ut på andra sidan.
   
  Fredrik L, M.Grape, MagnusH70 och 1 annan gillar detta.
 16. vinosofi

  vinosofi Medlem

  Öppnade en Luigi Oddero som släpptes under hösten och den var hur fin som helst. Inga spår av tunnlar där inte. GD Vajras Albe av samma årgång öppnades under julen och den tyckte jag också sjöng fint.
   
  Sebran och Joakim Scholtz gillar detta.
 17. Skrutt

  Skrutt Medlem

  Nu är det 2014 Luddite Shiraz som gäller. Jag har lagt två best. Först fick jag 2012 - stämmer in i hyllningskören! - men nu i veckan blev det 2014. Lite synd då drickfärdig shiraz inte växer på trän, förstås. Men tids nog. 2014 skiljer sig från 2012 genom att 10% hela klasar nu använts. Motivet till detta var att få till ett fräschare mellanregister (midpalate) uppger producenten.

  Regnet och kylan 2014, som även SBs årgångstabell noterar, beskriver producenten som positiv då den gav en längre växtsäsong - i alla fall kylan. Där ser man.
   
  Omar Khayyam, Jesper L och petterkalle gillar detta.
 18. Daniel A

  Daniel A Medlem

  DSC_1583.JPG
  2018 Daniel Bouland, Morgon, Les Delys
  Direkt efter korkdragning är det ganska volatilt och inte särskilt bra. Lät lufta den i 3-4 timmar. Resultatet blev en seriös bärbomb. Här finns hela skogens bär samlade, med blåbär i spetsen, och lite generisk kryddighet på det. På tungan är det koncentrerade bär i en stil där syran spelar en större roll än tanninerna. Även om det känns som att vinet har mycket att ge i framtiden så är det tillgängligt nu (efter luftning, då). Upplevde det som "svalare" än många Beaujolais var 2015, men med samma koncentrerade frukt. Bådar mycket gott. 89+p.
  Dracks till hemmagjord viltkorv och potatismos. Fungerade mycket bra!
   
  Fredrik L, Omar Khayyam, MagnusH70 och 7 andra gillar detta.
 19. Skrutt

  Skrutt Medlem

  Jag har någon enstaka 2015 och flera 2016. När tror du de är som bäst? Är de redo nu? (Lite dum fråga kanske då 2018 verkade hyfsat redo enl. dig men jag noterade också ett plus på 2018.)
   
  Daniel A gillar detta.
 20. Daniel A

  Daniel A Medlem

  Lite svårt att säga - känner att jag inte riktigt har "följt" utvecklingen för Beaujolais i allmänhet, och Bouland i synnerhet, för att kunna uttala mig med någon precision. Jag tycker så gott som alltid att Beaujolais är charmiga från start (Jules Desjourneys eventuellt undantagen). Vissa kräver bara en hel del luftning i yngre år; brukar t.ex. alltid lufta Bouland i ett par timmar. Min metod har varit att alltid köpa 3-6 flaskor av varje årgång, med ambitionen att dricka dem under en femårsperiod. Med det sagt så har jag druckit upp alla mina 2015 Beaujolais, så de skulle jag säga är redo. :) 2016 hade jag tänkt vänta något år med innan nästa flaska får sätta livet till, men tror säkerligen att de är trevliga nu. Rapportera gärna ifall du öppnar någon!
   
  Omar Khayyam och Skrutt gillar detta.

Dela sidan