Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Patrik Sellin

fd Innertällmo Bryggeri
söndag med micke.jpg

Vinerna till söndagsmiddagen:
Matlagningsvin (att dricka) 2000 Gitton Père et Fils Sancerre Rouge Les Herses: månadens vin på finewines.se september 2018. Dumt att dricka från nyöppnad flaska, torr paprika, stram frukt. Med luft och värme händer det en del: blodapelsin, läder, mer frukt och lugnare tanniner. Ligger dock troligtvis i nedförsbacken.
2013 Château de Puligny-Montrachet Puligny-Montrachet 1er Cru La Garenne: Citrus, ananas och skumbananer, enorm syra och varsam ek. Klassiskt och mycket snyggt. Fantastisk till pilgrimsmusslor, men hade inga som helst problem att hantera entrecote med rödvinssås.
1974 Les Forts de Latour: Ek, ceder och blyerts. Sval, stram Paulliac. Känns mer som 99 än 74. Kul och bra utan superlativ.
1975 Azienda Agricola Canalicchio Di Sopra, BdM: drack den första flaskan (av två) med @StefanAkiko i juni (https://www.finewines.se/threads/id...ar-och-diskussioner.2030/page-763#post-145017) denna om möjligt ännu bättre, Ser ut som en blandning av falu rödfärg och pucko i glaset. Doften av rosor, körsbär av mjölkchoklad ligger en halvmeter från glaset. I smaken finns körsbär, blåbär, marsipan, mörk choklad, viol och timjan. Vass syra, mörk frukt och enorm längd. Stort!
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Visa bifogad bild 18853
Vinerna till söndagsmiddagen:
Matlagningsvin (att dricka) 2000 Gitton Père et Fils Sancerre Rouge Les Herses: månadens vin på finewines.se september 2018. Dumt att dricka från nyöppnad flaska, torr paprika, stram frukt. Med luft och värme händer det en del: blodapelsin, läder, mer frukt och lugnare tanniner. Ligger dock troligtvis i nedförsbacken.
2013 Château de Puligny-Montrachet Puligny-Montrachet 1er Cru La Garenne: Citrus, ananas och skumbananer, enorm syra och varsam ek. Klassiskt och mycket snyggt. Fantastisk till pilgrimsmusslor, men hade inga som helst problem att hantera entrecote med rödvinssås.
1974 Les Forts de Latour: Ek, ceder och blyerts. Sval, stram Paulliac. Känns mer som 99 än 74. Kul och bra utan superlativ.
1975 Azienda Agricola Canalicchio Di Sopra, BdM: drack den första flaskan (av två) med @StefanAkiko i juni (https://www.finewines.se/threads/id...ar-och-diskussioner.2030/page-763#post-145017) denna om möjligt ännu bättre, Ser ut som en blandning av falu rödfärg och pucko i glaset. Doften av rosor, körsbär av mjölkchoklad ligger en halvmeter från glaset. I smaken finns körsbär, blåbär, marsipan, mörk choklad, viol och timjan. Vass syra, mörk frukt och enorm längd. Stort!
Fantastiskt!
 

Oscaro

Medlem
Villa Antinori Chianti Classico 1964
Andra flaskan jag dricker av den här, efter att första flaskan var överoxiderad var jag lite nervös att den här också skulle vara dålig men hoppet lyftes när korken kom ut i fint skick. I glaset är det lite grumligt men doftar otroligt, hittar svarta vinbär, svag rökighet men inte många av de klassiska åldrade tonerna som läder och tobak. Lite balsamico-toner men inget överväldigande. Fascinerades över hur levande det här 56-åriga vinet var. Ser verkligen fram emot att öppna sista flaskan.
788E9423-ADEA-4E21-9A17-3B1E9A10AF4B.jpeg
 

Patrik Sellin

fd Innertällmo Bryggeri
Röda från norra Rhône, olika druvor:
jaboulet jamet.jpg

2015 Paul Jaboulet Aîné Crozes-Hermitage Domaine de Thalabert mot 2017 Jean-Luc Jamet Pinot Noir Vin de France Schistes. Det finns helt klart en anledning till att man odlar mer syrah än pinot i norra Rhône. Schistes har drag av tysk pinot, ok, men utan superlativ. Thalabert är däremot klart imponerade, timjan, rosmarin, fänkål, sval frukt och bra frukt, varsamma fat och lugn alkohol.
 

Adamanko

Medlem
Röda från norra Rhône, olika druvor:
Visa bifogad bild 18861
2015 Paul Jaboulet Aîné Crozes-Hermitage Domaine de Thalabert mot 2017 Jean-Luc Jamet Pinot Noir Vin de France Schistes. Det finns helt klart en anledning till att man odlar mer syrah än pinot i norra Rhône. Schistes har drag av tysk pinot, ok, men utan superlativ. Thalabert är däremot klart imponerade, timjan, rosmarin, fänkål, sval frukt och bra frukt, varsamma fat och lugn alkohol.
Har två kvar av Thalabert och tror kommer bli fantastiska. Den jag drack var iaf helt fantastisk - dag 3.
 

Oscaro

Medlem
Kraftig doft av körsbär och lite alkohol. Stor smak med hög syra och alkohol, ek och krita. Finns lite mörka bär men väldigt sträv nu, behöver nog mycket mer tid att öppna upp sig än jag gav den. Prövar igen imorgon så får vi se hur den utvecklas
3157FD55-63B5-4025-80E9-0566786C7270.jpeg
 

Daniel A

Administratör
Det BYOBades lite förra veckan, med ett gäng utanför forumet (@Vinocognito och @David Nilsson var närvarande också). Många intressanta viner, så här kommer lite kortare noter trots att jag känner att de är lite väl slappt skrivna. Av någon anledning skrev jag inte ut poäng, och tänker inte göra det i efterhand.


Flight 1 - vitt
DSC_1580.JPG

2016 Kumeu River Chardonnay Maté's Vineyard
Något oförlöst, gula äpplen, ett uns vanilj, rostade toner, lätt ton av krut. Mycket friskt, med hög syra. Utvecklas mycket i glaset.

2011 Faiveley Meursault 1er Cru Blagny
Tung, sötaktig doft (utan att för den sakens skulle antyda att det skulle vara ett sött vin), tropiska frukter, mycket fänkål, smör, gula äpplen. Något rund i munnen, vagt fet, med ganska hög syra. Lakrits/anis smak sticker ut lite. Ganska bra längd.
Bra 11a!

Flight 2 - rött
DSC_1581.JPG

2015 Gianfranco Alessandria Barbera d'Alba Vittoria
Något dov, sand, smör?, doftar “svart” (kompakta mörka bär). Kompakt i munnen också. Saftiga tanniner. Hög syra. Bra men ungt.

2016 Nautilus Estate Pinot Noir
Lite smutsig, lakrits, hallon, lingon, något grönt. Bärig smak. Hög syra, avrundande tanniner. Inte så komplext, men mycket trevligt.

2011 Gallo Family Vineyards / Gallo of Sonoma Cabernet Sauvignon Signature Series
Underbar doft, med svartpeppar, lite chili, allmänt kryddigt/örigt, mycket svarta vinbär. Polerat i munnen, bra balans. Finns fortfarande mycket umpf i, men det känns som att det ligger i en bra fas. Bra syra.

Flight 3 - mer rött
DSC_1582.JPG

2001 The Foundry Syrah
Vanilj, örtigt, kryddigt, chark, lagerblad. Något dammigt/gammalt intryck. Uppenbart moget, men bra tryck i smakerna, fin balans. Mycket spännande vin, kul att få prova en sydafrikansk syrah i seriöst moget stadie. Det är första gången för mig.

2009 Bodegas y Viñedos Alión Ribera del Duero
Något dov till en start, öppnar upp med vanilj, kokos, choklad, torra kryddor, fina bär (mörka som ljusa). Begynnande mognad på tungan, något avrundade tanniner och bra syra som backar upp. Biter ifrån något i sitt långa avslut. Ett mycket bra vin, men ingen wow-upplevelse. Det faller liksom under kategorin “ett riktigt bra rödvin” utan att nödvändigtvis visa upp särskilt mycket personlighet.

2017 Turley Zinfandel Juvenile
Mycket expressiv doft med tung mörk frukt, järn och blod, saftsås (!), varm sand. Mycket tung frukt på tungan, avrundat och polerat trots att det känns ganska ungt. Bra syra som hindrar vinet från att kännas _för_ tungt. Något varmt avslut.

2004 Château du Cèdre Cahors Le Cèdre
Väldigt mörk färg. Torkade bär, läder, något uttorkad frukt överlag, kaffe, örter, damm. Riktigt sandiga tanniner. Något tunn smak - inte lika komplex som doften. Långt avslut. Ett mycket bra och intressant vin, men i min värld är det 5 år för gammalt samtidigt som det är 20 år för ungt. ;)
Mitt vin. Kul att dricka producenten igen. Förra gången var en 1999a på en BYOB hos @Patrik Sellin back in the days (2016).

Topp 3 för mig blev nedanstående. Men det var svårt att utse - alla viner låg på en bra och hög nivå!
  1. Alion
  2. Gallo
  3. Kumeu River
 
Last edited:

Oscaro

Medlem
Renato Ratti Lange Nebbiolo Ochetti 2017 på magnum. Gillar Ratti mycket och har en hel del blandade flaskor och årgångar, denna tycker jag är ett kap för tillfället på systemet när 2017 finns på magnum.
Röda bär och jord på nosen, måttligt hög syra, någon bakomliggande sötma typ honung eller liknande, lite ek och taniner, annars bärig och stor, lång eftersmak. Mkt bra för pengen, men kan med fördel hållas något år till.
BC901AF5-E571-4CB9-AC98-386C3CFAF109.jpeg
 

Patrik Sellin

fd Innertällmo Bryggeri
Firar Saint Vincent med original och kopia:
ferraton torbreck.jpg

2015 Ferraton Père & Fils Côte-Rôtie Montmain och 2016 Torbreck Descendant: Lika i många avseenden, men Montmain är svalare, stramare och mer sofistikerad, medan Descendant är fetare, generösare och mer inbjudande. Mer örter i Montmain, mer kryddor i Descendant. Båda 94p+
 

LeChat

Medlem
5BA31DC2-F577-41F0-A398-8B12CB3AB6E9.jpeg

1985 Château Bourgneuf


Inte en droppe vin sen i lördags. Livet har således känts innehållslöst och saknat mål och mening. Men det gäller ju att ta vara på dagarna så ikväll får det bli en skön bordeaux.

Bourgneuf 1985 är ett läckert vin som fortfarande lever och kan nog göra så länge till. Svårt bara att säga hur länge. Drack den senast innan jul och även den flaskan var riktigt bra.

Avslutet är långt och har smak av bl.a finlakrits, svamp, och mogna men lite friska röda äpplen. Kyckling, åt det mera klassiska hållet, är en tacksam partner med milda smaker som inte tar över. Men kanske är det ändå bäst som ett kontemplationsvin innan och efter maten. Torsdag är inte tråkigt.:)
 

chambertin

Medlem
IMG_2780.JPG

2017 Boekenhoutskloof ”The Chocolate Block”, Swartland/Sydafrika

Dag 1 på restaurang är den först rå, köttig och ganska kantig både i doft och smak. Går inte riktigt att känna igen från -15 och -16 som jag också druckit ganska unga. Kommer dock in alldeles för varm (Afrikansk restaurang i Accra/Ghana utan vinkyl).
Stoppning och de inneboende kvaliteterna finns dock där och Syrahdominansen med sina olivintryck är där. Halva flaskan åker därför med hem till hotellet för vidare examination dag 2.

Dag 2 är den desto mer utvecklad med expressiv doft och mer oliver och björnbär. Bläckigheten är borta och den generösa frukten balanserar fint med faten och tanninerna. Det finns en charmig kantighet i eftersmaken som för tankarna till lakrits och stjälkar. Härlig längd och fint lite eldigt och svalvarmt avslut. Lagra 3-5 år för mer komplexitet men går utmärkt att dricka på frukten med några timmars dekantering. 92P får det bli.
(64% Syrah, 14% Grenache, 11% Cinsault, 10% CS, 1% Viognier)

IMG_2746.JPG

(Rest Azmera, Accra).
 

LarsW

Medlem
Guigal Crozes-Hermitage 2009.

Drack denna senast ungefär ett år sen. Då tyckte jag den nog var på väg utför. Det tycker jag inte idag! Kul!

Blodpudding, lingon, rosmarin och hö i näsan. Kraftig doft.
I munnen är det moget men med bastanta tanniner som håller ting på plats. Blod, rost, körsbär/lingon. Eken finns lite i bakgrunden. Bra syra och om inte frisk så i alla fall fyllig och sval frukt. Medellång eftersmak.
Plötsligt känns det inte jättebråttom att öppna sista flaskan, men de lär inte bli bättre än de är just nu.
2016 finns på SB till överkomlig peng, kanske blir några nya flaskor för framtiden.
88p
thumbnail_20200124_182937.jpg
 

BallyJ

Medlem
2015 Domaine Santa Duc La Crau Ouest
N: Bigarråer, jordgubbar, övermogna hallon
M: jordgubbar, drottningsylt, köttsaft

Väldigt trevligt vin som är förhållandevis lätt, men biter ifrån med fräscha tanniner. Alkoholen finns där men väldigt lättdrucket. Sparar gärna den sista flaskan några år 92p
32E16AD9-6219-4686-ABF9-07860D0F76ED.jpeg
 

LeChat

Medlem
1C7F57E9-D55A-4206-AE52-134531E57C4D.jpeg

1995 Château Bouscassé (Alain Brumont) Madiran Vieilles Vignes


Doft- och synintryck bådar gott. Fortfarande mycket frukt, men mogen och tar inte över.
Pulvriga tanniner och sensuella syror ger vinet en riktigt härlig munkänsla. Goda fattoner, lite som en supertoscanare.
Mums, riktigt maffigt och riktig gott! T.o.m bättre än jag minns det. Kul när man gillar viner som man vill gilla. :)
 
Toppen