Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Diskussion i 'Vin' startad av Anders Landström, 22 januari 2013.

  1. JonasBo

    JonasBo Medlem

    Åh vad det verkar gott med äldre Bdx @buteljen, mfl..
    Hoppas mina från 2016 och 2019 räcker så länge.

    Superbra pris för den lådan. Går i valet att beställa den jag också.
     
    buteljen gillar detta.
  2. mackan92

    mackan92 Medlem

    Ryktas finnas enstaka lådor kvar så passa på om intresset finns ;)
     
  3. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

    AOUCH! :öga:
    Går att fynda deras viner (med undantag av vissa årgångar som ju blivit erkända) och ser verkligen fram mot nästa gång det beger sig.
     
    buteljen gillar detta.
  4. buteljen

    buteljen Medlem

    The great 2008 rosé battle in Sjöbo :cool:
    Vid halvtid leder Henriot 08. Nu - ta det lugnt och vila över natten så får vi se hur det ser ut imorgon :)
    7C28746A-8AFF-453B-89B3-7D823F4CE478.jpeg
     
    Ekdahl, Omar Khayyam, Vera Wind och 10 andra gillar detta.
  5. Pontus

    Pontus Medlem

    Jag var riktigt imponerad av Henriot redan för några år sen. Borde köpt lådvis.
     
    LeChat och buteljen gillar detta.
  6. LeChat

    LeChat Medlem

    ABC75962-44F1-4CB0-92D4-2C027728A136.jpeg
    2011 Château Montus Madiran Cuvée Prestige


    Ikväll blev det grillade entrecôter. Så gott! Kände då att lite Montus skulle vara gott, och den här har ju fått 10 år så då kan det ju vara läge att prova.

    Prestigevarianten innehåller 100% tannat medans den vanliga Montus blandas upp med CS. Årgång 2011 ger inga direkt positiva vibbar varken för rött eller champagne men jag har druckit en och annan flaska som varit bra. T.ex. så var särskilt första flaskan av Yann Chaves Hermitage från årgången enormt bra.

    Jag har mest positiva tankar om Brumonts vinmakeri och då tänker jag i synnerhet på Montus. Druckit både yngre och äldre, och blir oftast väldigt imponerad.

    Doften ger tydliga bordeauxmarkörer och en hel del stalliga toner. Frukten är ypperlig och slank. Inga monstertanniner heller. Harmoniskt och balanserat är det också, så det finns inte mycket att klaga på här. Faktiskt ganska lik gårdagens Forman CS men saknar lite finess och komplexitet. Den här är bättre än vad jag först trodde.
     
  7. Cujo

    Cujo Medlem

    Lynch-Bages 94 går att köpa från Tyskland för under tusingen, men 94 är en lite speciell årgång om jag minns rätt.

    Lynch-Bages 1985 var för övrigt min första stora bdx-upplevelse, bjudmiddag av vinintresserad leverantör...
     
    chambertin, StefanAkiko och buteljen gillar detta.
  8. Johan Blom

    Johan Blom Gått från hobbysamlare till compulsive clicker

    Kul noter! Har en Prestige 2011 som ligger och väntar. Drack 2003 igår, och den var i perfekt fas just nu. Allt det man vill ha av en Montus. :)
     
    LeChat och StefanAkiko gillar detta.
  9. The Wall

    The Wall Medlem

    2018 Monteraponi Chianti Classico
    Finpizza ikväll och av ren slöhet och, av om möjligt, ännu slöare renhet rotar vi fram passande vin och häller rakt ner i Gabriel Gold, vårt go to glas när det kommer till sangiovese. Fortfarande lite ingefära i doften, faktiskt lite kakao och pinjebarr. Bittermandel och körsbärskärnor då? Oroa er inte, de finns på plats klart och tydligt, men faktiskt inte absolut det första som slår mig. Det kan i och för sig bero på att jag i första hand söker andra intryck. Munnen då? Medelfylligt med bra syra som inte tar över utan följer smaken fint. Får även en liten smörkolaton i eftersmaken. Körsbärskärnorna kommer igen i smaken kombinerat med lite kakao. Har för mig att vi drack en flaska senast i oktober och var då försiktigt positiva, men nu har våra intryck förstärkts. Påminner faktiskt lite om Fonterutoli, men med lite slankare ekbehandling. Säkrast att klicka hem ytterligare några flaskor för att minska risken för att koka torrt framöver.
    7F4346BF-887C-47B0-8703-C82DE2A6E82E.jpeg
    Fram med klick-fingret.
     
    KimHartman, Omar Khayyam och StefanAkiko gillar detta.
  10. buteljen

    buteljen Medlem

    Köpte en låda när det var snack här tidigare pga FOMO. Men blev rätt besviken även om det är ett välgjort vin. Hade hoppats på (mycket) mer efter vad som skrevs. Men kanske behöver det bara mer tid :).
     
    Omar Khayyam och The Wall gillar detta.
  11. The Wall

    The Wall Medlem

    Japp, det mesta tyder på att tid är en inte helt oväsentlig ingrediens. Kommer att bli finfin som långt-över-snittet-vardagsplonk. Tror jag.
    Reservan har jag däremot sämre koll på.
     
    Omar Khayyam och buteljen gillar detta.
  12. buteljen

    buteljen Medlem

    Jodå den köpte jag också .. bättre men den behöver nog ännu mer tid :). Ingen kioskvältare än så länge!
     
    Omar Khayyam och The Wall gillar detta.
  13. The Wall

    The Wall Medlem

    Det behövs lite Guns n Roses; ”All we need is just a little patience” :)
     
    Omar Khayyam och buteljen gillar detta.
  14. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

    ...du vet ju vad jag anser som svar på denna frågeställning ;-)
     
    Omar Khayyam, buteljen och The Wall gillar detta.
  15. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

    Idag är det söndag.
    Imorgon är det äntligen måndag.
    Då är den vita februari över och mars är här.

    Screenshot 2021-02-28 at 12.28.33.png
     
    The Wall gillar detta.
  16. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

    Passar på att posta en bild på vår valp. Mitt livs första. Katter är enklare. Den här är fullkomligt galen, förståndshandikappad, vill bita i allt, ger konstiga läten ifrån sig då han ser mat och jagar saker i sömnen. Han kom med bara PÅ och AV som inställningar och sover (Gud ske pris!) nästan 20 timmar per dygn.
    ...men, hur kan inte varje dag bara vara helt underbar då de börjar med att världens lyckligaste krabat, till 1000% uttrycker sin förbehållslösa kärlek till husse och matte... Den glädjen sitter i på ett varmt sätt :kyss:

    PXL_20210222_143708711.jpg valpen Bond.jpg PXL_20210226_035817488.jpg PXL_20210226_100434291.MP.jpg
     
    Esko, vintomas, Wintermute och 19 andra gillar detta.
  17. LeChat

    LeChat Medlem

    B8475550-A3FE-4BB5-9C1A-BE16561AFFDD.jpeg
    2018 Richard Kershaw Wines Chardonnay Clonal Selection Elgin


    Kvällens charmör bjuder på bl.a. smör, vanilj, tropisk frukt, äpple och Ahlgrens bilar.
    Det är lätt och väldigt elegant med milda fattoner och perfekt syra. Är man ute efter chardonnay utan alltför markerad ek så kan denna absolut rekommenderas. Riktigt snygg, och blev även en bra matchning till maten: Fettuccine, med kyckling, bacon och gräddig sås med smak av färska örter, citron, vitlök och toppad med parmesan.
     
  18. buteljen

    buteljen Medlem

    667FC00C-B515-4FFF-8B97-86CAC95EAE41.jpeg
    08 Roederer Rosé vs 08 Henriot Rosé vs 08 Veuve Clicquot Rosé
    Sammanfattning
    Färg:

    Roederer mer laxrosa
    Henriot mer kopparfärgad
    Veuve Clicquot mer rödaktig
    Doft:
    Roederer mer rödbäriga toner av jordgubb, hallon, smultron, lite blodapelsin
    Henriot mer toner av mandarin, aprikos, nektarin, röda äpplen + kryddor
    Veuve Clicquot mer toner av lingon, röda vinbär
    Smak:
    Roederer hänger ihop bäst av de tre, från attack till finish. Fin midpalate med lager på lager av röd frukt, lång finish med smultron.
    Henriot bra men inte lika bra som Roederer. Hänger inte ihop lika bra från start till finish.
    Veuve Clicquot syrligare, stramare, kortare finish.
    Winner
    Dag 1 kändes Henriot bäst.
    Dag 2 definitivt Roederer. Mycket bra champagne. Tack @Sonderlese för att du fixade så jag har en låda!

    2008 Veuve Clicquot Ponsardin Champagne Brut Rosé Vintage
    Rödare i färgen än de andra två.
    Dag1
    Initialt helt sluten och doftade ingenting. Öppnade upp efter ett tag med lite toner av lingon och röda äpplen men kom aldrig loss. Högst upplevd syra av de tre. Väldigt torrt avslut.
    Dag 2
    Mer öppen idag och mer rödbäriga nyanser. Lingon och röda vinbär är väl det man mest tänker på (alltså mer syrliga röda bär). Fortfarande mest upplevd syra av de tre. Inte så mycket brödiga toner jmfrt med den andra två. Tappar på midpalate och finishen är rätt så kort med viss grapebeska. Känns tight och inte så generös. Kanske behöver den mycket mer tid? Känns ändå som det finns en del där inunder. Jag har några flaskor kvar så det skall bli kul att spara dem några år och se vad som händer.

    2008 Henriot Champagne Brut Millésimé Rosé
    Mer kopparfärgad.
    Dag 1
    Initialt mest expressiv av de tre i doften. Stor doft av autolytiska toner i form av bröd, jäst, toast. Väldigt lite toner av frukt till att börja med. Kändes också lite kryddig med toner av ingefära. Ganska sluten i munnen.
    Dag 2
    Fortfarande bröd och jäst men nu kombinerad med mer frukt i form av mandarin, aprikos, nektarin, röda äpplen. Även lite nötighet. Hyfsad midpalate men ingen lager på lager-komplexitet. Finishen hänger kvar ett tag men är rätt så tam. Finns dock en tilltalande kryddig ingefäraton som inte finns i de andra två.

    2008 Louis Roederer Champagne Brut Rosé
    Laxrosa i färgen
    Dag 1
    Medelstor doft av både autolys (bröd, jäst, toast ) och rödfruktighet i form av jordgubbar och röd citrus. Även lite nötighet. Hyfsad finish. Gav ett ganska blekt intryck.
    Dag 2
    Utan tvekan det bästa vinet av de tre.
    Framförallt hur det beter sig i munnen - fin attack och sen fyller den ut mittdelen och expanderar med fin röd frukt i lite lager på lagerkänsla som övergår i en väldigt lång finish med smultron. Väligt bra! Inte världens högsta intensitet men just att strukturen är “seamless” är så schysst. De andra två har inte alls detta. Henrioten hackar lite på midpalate och har jämförelsevis en halvlång finish. Veuve Cliqioten är rätt så oenergisk och försvinner rätt snabbt i finishen.
     
    Last edited: 28 februari 2021
  19. LarsW

    LarsW Medlem

    Drack VC Rosé 1990 på magnum förra sommaren.
    Då mycket bra, naturligtvis med ordentliga mognadstoner men fortfarande fräsch!
    Drack deras vanliga vintage 1988 på halvmagnum samma år, också den riktigt bra.
    VC brukar behöva ordentligt med tid, i alla fall om man vill ha dem lite mjukare med mognadstoner.

    Funderar på att börja smaka på mina 2002 snart.
     
    Ekdahl, Dejzan, buteljen och 1 annan gillar detta.
  20. Omar Khayyam

    Omar Khayyam Medlem

    vad tror du om drickfönstret ungefär? CT har det till 2014-2023 men tänker att det är litet snålt kanske?
     

Dela sidan