Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

M.Grape

Medlem
Robert Weil Klosterberg Riesling Trocken 2017. Ung kvalitetsriesling med stor potential; att öppna den här flaskan var däremot snudd på barnamord! Kompakt mineralisk sälta och mycket frisk syra, doft av hav. Oljig viskositet och smaker av blött grus, hydraulolja, citron och omogen passionsfrukt; dag två öppnade den sig mer och även toner av päron och vit persika kom fram. Har bara druckit producentens Kabinett tidigare (som jag gillar) men det här var i en helt annan liga vad gäller komplexitet och densitet. Kommer dock att vänta 5 år med nästa flaska.
IMG_20210402_182227.jpg
 

The Wall

Medlem
2002 Finca el Puig

Vinet från Priorat kan/ska tydligen lagras fick jag lära mig på en mässa för några (typ 18) år sedan så jag köpte en flaska, testade direkt och tänkte ”nja”. Så jag köpte några flaskor till och glömde bort dem (det är ett återkommande tema) i källaren och nu verkade det läge att korka upp.

Grenache, carignan och cabernet sauvignon, vad kan gå fel liksom?

Direkt från flaskan ner i Zalto Universal; vilken doft!! Underbar med mognadstoner från lätt åldrad cabernet; lite svartvinbärsstam, aningen grön paprikastjälk, lite rökighet och viss cederträ. Lite torkade örter dyker också upp, måste vara grenachen som gör sig påmind. I munnen, syrligt, aningen slankt, lite åldrad can sauv med lite slank kropp. Fin eftersmak. Vi får se hur vinet mår efter några timmar i karaff.

Skulle jag köpt flera flaskor? Utan tvivel.

Efter tre timmar i karaff; ännu bättre doft plus att det har smugit sig in lite nyoljad ekplanka, typ köksbord eller köksbänk. I munnen har syrorna sansat sig en del och är lite mer harmoniska. Lite eldighet finns kvar och eftersmaken består av lätt rökig och nyeldat svartvinbärsträ.
Fin kompanjon till resterna från igår.
E6FDAE4C-1ED9-45B4-B24E-B0D3DA88F556.jpeg
C6C4256F-02B7-4DBA-8424-13B2F991F494.jpeg
B7AC1D63-C5C6-4B99-80A8-11A7C1AB0D2F.jpeg

Vääääldigt gott? Japp. Inte Haut Brion, men väldigt trevligt vin för liten peng tack vare dåligt minne.
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
2002 Finca el Puig

Vinet från Priorat kan/ska tydligen lagras fick jag lära mig på en mässa för några (typ 18) år sedan så jag köpte en flaska, testade direkt och tänkte ”nja”. Så jag köpte några flaskor till och glömde bort dem (det är ett återkommande tema) i källaren och nu verkade det läge att korka upp.

Grenache, carignan och cabernet sauvignon, vad kan gå fel liksom?

Direkt från flaskan ner i Zalto Universal; vilken doft!! Underbar med mognadstoner från lätt åldrad cabernet; lite svartvinbärsstam, aningen grön paprikastjälk, lite rökighet och viss cederträ. Lite torkade örter dyker också upp, måste vara grenachen som gör sig påmind. I munnen, syrligt, aningen slankt, lite åldrad can sauv med lite slank kropp. Fin eftersmak. Vi får se hur vinet mår efter några timmar i karaff.

Skulle jag köpt flera flaskor? Utan tvivel.

Efter tre timmar i karaff; ännu bättre doft plus att det har smugit sig in lite nyoljad ekplanka, typ köksbord eller köksbänk. I munnen har syrorna sansat sig en del och är lite mer harmoniska. Lite eldighet finns kvar och eftersmaken består av lätt rökig och nyeldat svartvinbärsträ.
Fin kompanjon till resterna från igår.
Visa bifogad bild 22855 Visa bifogad bild 22856 Visa bifogad bild 22857
Vääääldigt gott? Japp. Inte Haut Brion, men väldigt trevligt vin för liten peng tack vare dåligt minne.
+1 på lagringen där!
Och visst gör det lite halvont att veta att man (yngre och dummare) stod där med fyndlådor av guld, men inte visste att trycka på KÖP-knappen...

Svårt att inte hålla med om att att det är en avsevärt större spännvidd i uttrycksfullheten mellan 20-åriga viner jmf med 3-åriga.
Ungfrukt smakar ju liksom likadant varje gång, med bara små skillnader för ursprung, druva och makningsteknik.
Vissa viner kan absolut vara godare på frukten, men det är ju ändå sällan så att de är mer spännande på ungfrukten...

Att diskutera livserfarenheter med 24-åringar är helt enkelt inte riktigt lika spännande och givande som att göra det med icke-geriatriska 90-åringar.

Detta är inte menat som en kränkning av alla omogna 24-åringar.
Bara som ett tillkännagivande av att jag har varit en själv.
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Den fantastiska Sancerren från i fredags:

2002 Henri Bourgeois Sancerre La Bourgeoise, 93p
This is blooming and at its young peak right now.
Golden yellow.
Delivering a beautiful Summer's Day bouquet of flowers, aromas and berries, citrus (lime) and apples.
In my mouth, this has very happy acids, on the highest level that my mouth accepts as drinkable. Mellow, rich, dense, refined and very beautiful.
Had with: Goat cheese on baguette and then with Aussie cheddar. The Chèvre was a way better combo :)

Google Translate på humöret: Söndagsbakis
Det här blommar och på sin unga topp just nu.
Guldgul.
Levererar en vacker sommardag bukett med blommor, dofter och bär, citrus (lime) och äpplen.
I min mun har detta mycket glada syror, på den högsta nivån som min mun accepterar som drickbar. Mjuk, rik, tät, raffinerad och mycket vacker.
Hade med: Getost på bagett och sedan med Aussie cheddar. Chèvre var ett sätt bättre combo :)
 

The Wall

Medlem
+1 på lagringen där!
Och visst gör det lite halvont att veta att man (yngre och dummare) stod där med fyndlådor av guld, men inte visste att trycka på KÖP-knappen...

Svårt att inte hålla med om att att det är en avsevärt större spännvidd i uttrycksfullheten mellan 20-åriga viner jmf med 3-åriga.
Ungfrukt smakar ju liksom likadant varje gång, med bara små skillnader för ursprung, druva och makningsteknik.
Vissa viner kan absolut vara godare på frukten, men det är ju ändå sällan så att de är mer spännande på ungfrukten...

Att diskutera livserfarenheter med 24-åringar är helt enkelt inte riktigt lika spännande och givande som att göra det med icke-geriatriska 90-åringar.

Detta är inte menat som en kränkning av alla omogna 24-åringar.
Bara som ett tillkännagivande av att jag har varit en själv.
Spot on!
 

Kaptenen

Medlem
20210404_175754.jpg
2014 i Priorat lär väl vara en högst OK årgång men det märks verkligen inte i den här.

Laurel 2014.

Vilket sniffvin! Första tanken går till ett portvin med alkoholhetta men sen kommer de blommiga dofterna. Smaken sitter där med övermogna och alkoholstinna körsbär med tydlig strävhet. Fantastiskt gott! Spara gärna, detta vin har betydligt mer att ge.
 

The Wall

Medlem
Den fantastiska Sancerren från i fredags:

2002 Henri Bourgeois Sancerre La Bourgeoise, 93p
This is blooming and at its young peak right now.
Golden yellow.
Delivering a beautiful Summer's Day bouquet of flowers, aromas and berries, citrus (lime) and apples.
In my mouth, this has very happy acids, on the highest level that my mouth accepts as drinkable. Mellow, rich, dense, refined and very beautiful.
Had with: Goat cheese on baguette and then with Aussie cheddar. The Chèvre was a way better combo :)

Google Translate på humöret: Söndagsbakis
Det här blommar och på sin unga topp just nu.
Guldgul.
Levererar en vacker sommardag bukett med blommor, dofter och bär, citrus (lime) och äpplen.
I min mun har detta mycket glada syror, på den högsta nivån som min mun accepterar som drickbar. Mjuk, rik, tät, raffinerad och mycket vacker.
Hade med: Getost på bagett och sedan med Aussie cheddar. Chèvre var ett sätt bättre combo :)
Det där är ett vin som tål lagring. För några år sedan jämförde vi ett ungt exemplar med ett lite äldre och det trevliga var att båda vinerna var finfina.
 

Patrik Sellin

fd Innertällmo Bryggeri
de trafford påsk 2021.jpg

Påskskdagens vin blev 2007 de Trafford Elevation 393 på jeroboam.
Doft av halm, stall, hönsskit, svarta vinbär och blodapelsin. I smaken finns svarta vinbär, kryddpeppar, oliver, grön paprika, torrt gräs, mjölkchoklad, körsbär, våt asfalt och timjan. Massiv frukt, bra syra och fina tanniner. Moget, i fin balans. Mer jänkarcab än bordeaux, men samtidigt någonstans mittemellan. Sydafrika när det är som bäst! 92-93p
 

Mina Vinare

Medlem
Påsk brukar ju vara förknippat med lamm och lamm betyder ju oftast en perfekt matchning till vin. Fördelen - men också utmaningen med lamm, är ju att i princip allt rött vin funkar bra, så valmöjligheterna är närmast obegränsade. Så ett lite udda par men ändå inte:

2006 (2).jpg


2006 Clos Saint Jean, Châteauneuf-du-Pape ”La Combe des Fous” har en klar och ljus purpurröd färg. Doften är stor med massor av mogen frukt och bär. Syltighet av jordgubbar, aprikoser med drag av ljus choklad och nougat. Mineralitet och viss svalhet som av stenkross men också varm tegelsten. Riktigt solvarm känsla men ändå sval - märkligt men härligt komplext. En antydan till garrigue och kryddighet men framförallt frukt. Jättefin doft.

Smaken är koncentrerad och fruktig med röda bär som jordgubbar och hallon men också aprikos med en tydlig sälta på slutet. Typ lakritspipor. En ganska kompakt känsla med början till torkad frukt och saftkok. Lång fin balanserad eftersmak med väl avstämd syra även om det drar mer åt det fruktsöta hållet till. Jättegott (95p).

Tycker ofta att La Combe des Fous bjuder på en mer direkt och god frukt gentemot Deus ex Machina men tycker kanske att det senare har en större komplexitet och rentav kvalitet. Skall man dock se till njutbarheten så är ofta min känsla att det förstnämnda bjuder mer sig själv. Har utvecklats fint men har nått stadiet då det börjar bli en aning märkt av sin fruktsötma men kommer att hålla länge än.

2006 Elio Grasso, Barolo - Riserva ”Rüncot” har en klarröd och ganska ljus färg. Doften är superklassisk med mentol, Nickelkola och torkade örter. Mineralitet och nästan petroleum med asfalt och sedan violer samt rosor. Läder, rosmarin och tallbarr samt antydan till mandel och allmän nötighet. Superläcker doft. Kan sitta i timmar och snurra det här i glaset.

Smaken är rejält frisk med påtaglig garvsyra med sandiga tanniner och finmald lakrits. Sälta, syra men en torrhet som av skalbeska och citrusfrukt. Nästan en känsla av tonic som både tilltalar men också känns lite uttorkande. Fängslande samt väldigt bra vin men inte helt i min smak (93p).

Det drar rejält i mungiporna efter ett tag och helt angenämt är det inte. Samtidigt som det finns något väldigt spännande och komplext. Funkar bättre till maten men samtidigt är det riktigt kul att djupanalysera efteråt. Första smakprovet sedan inköpet 2012.

Spontanbesökte Elio Grasso sommaren 2012 vilket först inte helt fungerade som tänkt. Blev ombedd att återkomma dagen efter då det skulle finnas engelsktalande personal på plats. Gjorde så och hade ett av mina mest minnesvärda vinbesök någonsin. Helt oväntat. Tillgängligt fanns i princip bara detta vin samt resten av sortimentet som inte var Barolo. Aktuell årgång var 2008 av Ginestra och Gavarini men de var slutsålda då Antonio Galloni gått bärsärk och delat ut upp till 98 poäng i sin rapport. Så även om jag fick smaka dem - fick jag inte köpa dem - men tröstade mig istället med inköp av 2006 Rüncot.

Har väntat länge på detta men måste säga att det är lite av en besvikelse (även om betyget blir högt). Minnet från besöket intalar mig att det var ett mycket smakrikare och fruktigare vin då Minns det som väldigt koncentrerat och nästan galet intensivt. Inget av de intrycken finns kvar i kvällens flaska. Visst är det tanninrikt och stramt men på bekostnad av generositet och frukt. Kommer givetvis att hålla i en evighet ännu men vågar inte tro eller hoppas på något under när det gäller frukten. Nej – Barolo är inte för mig eller källaren. Dags att inse det en gång för alla och istället hoppas på överraskningar och uppsida när man blir bjuden på det av andra.
 

LarsW

Medlem
Påskens viner.
Första gången på 8 månader sedan sist jag träffade familjen. Men nu när alla är dubbelvaccienrade sedan drygt 2 månader tillbaka kändes det ändå okej. Mycket fokus på mat och vin som sig bör...:)

Château La Croix Pomerol 2012
Svarta vinbär, söt lakrits och blåbär i näsan. Vaniljglass och furu.
I munnen Mjuk och nästan mogen (liten aning sval) frukt, samma svarta vinbär och syrliga blåbär som i doften. Letar men hittar inget stall eller läder. Det är desto mer hö, cigarrer/ceder och svarta oliver. Timjan och lite koppar. Tanninerna finns där utan att snörpa ihop munnen. Bra syra och medel lång eftersmak.
Detta vin är precis som förväntat, inga överraskningar. Och det är bra! Tänker det kan få lite mer djup och kanske lite mer komplexitet med några år till på rygg.
Till rödvinsbrässerade oxkinder med potatispuré funkade det perfekt.
89+p
thumbnail_20210401_185820.jpg


Couly-Dutheil Chinon Clos de l'Echo 1998
Kryddpeppar, röda vinbär och paprika i näsan. Lite torrt hö och vanilj.
I munnen är det… torrt! Mulliga röda vinbär och syrliga lingon. Hö och ek. Tanninerna känns 20 år yngre och dominerar vinet. Medel eftersmak som är lite pepprig.
Kul vin… men mer kul än intressant, känns ganska obalanserat och spretigt.:rolleyes:
85p

Franz Hirtzberger Riesling Smaragd Singerriedel 2008
Korinter, ananas och cykelslang i näsan. Liche och papaya. Honungssötma i doften som lurar en att tro det är ett sött vin.
I munnen koncentrerad frukt: Lime, ananas, papaya, mango och liche. Bergamott och vanilj. Sötman i doften men är inte söt. Lite beska från grapefuktskal. Lite simmig och vaxkänsla i munnen.
Saknar lite syra att hålla koll på skeppet
Men på det stora ett jäkla gott vin!
Inte vänta för länge att dricka men håller nog 4-5 år till minst!
91p

Pol Roger Champagne Blanc de Chardonnay 1996
Lycklig nu! :cigarr:
Mogna gula äpplen, marsipan och grillad citron. Grädde och bränt socker. Djupa mognadstoner men med en frisk vind av hav. Kork men inte korkad, tänk den finaste korkeken som Ferdinand sitter och vaktar. Efter några timmar är doften fantastisk!
I munnen är det honung, melon, mild citrus, vispad grädde, gula äpplen och vaniljglass! Läckra mognadstoner och en läcker smak av Créme Brûlée som hintar år den sagolika Cristal 1997 som dracks i Malmö för sån 2 år sen. Lååång eftersmak.
Denna växte med kvällen och sista glaset är sagolikt gott!
Satt och velade ett tag mellan 93 och 94 men blir så glad av viner som detta så det blir 94p!
Bästa skumpa/vin hittills i år? Tänker delad första plats med @Crist(al)ian 77 Grand Siecle 93/95/96. Så bra är den!
thumbnail_20210403_123854.jpg



Lopez de Haro Gran Reserva Bianco 2012
Vanilj, viol och (bi)vax i näsan. Insulin (tänk dammigt tyg… typ…). SMÖR!
I munnen är det en mild ton av citron, konserverad sådan. Ekad vanilj och smör i kvadrat. Blomsterhonung och kolafudge. Får ofta vibbar mot Fino sherry med dessa viner och det här är inget undantag. Bäst lite kylt och några timmar efter korkdragning.
91p

Château La Nerthe Châteauneuf-du-Pape 1995
Väldigt mogna körsbär (eller är det plommon?) och källare i näsan. Ceder, torrt hö och charkuteri. Sniffar-vin!
I munnen är det mjukt och tanninerna har definitivt gått i pension, syran är inte långt efter. Det är körsbär, hö och lite läder. Spad från svarta oliver och mörk choklad. Mognadstoner de luxe.
Det här är gott men kan inte komma ifrån känslan att det nog hade vart bättre för 10 år sen, känns lite trött helt enkelt.
89p

Sandeman Porto Vintage 1963
58 år. Och fortfarande så gott. Bara det.
Hur längesen är 1963...? Beatles släppte sitt första album. Första Bond-filmen. Stig Wennerström haffas för spioneri för Sovjetunionen. Kennedy mördas i Dallas.
Vinet då?
Korinter och körsbärslikör i näsan. Fortfarande eldigt. Mandelbiskvi och romerska bågar.
I munnen är det körsbär, mjölkchoklad och mandelmassa. Nejlika, apelsin och dadlar. Det är ganska spritigt. Frukten blir svagare i mitten och mot slutet. Med en lite besk eftersmak.
Svårt (omöjligt) att inte jämföra mot Taylors och Fonseca från 1970/77 som jag druckit desto mer av. Här kommer Sandeman i skymundan. Men strunt i det! Gott är det! Och ålder!! Och kul!!!
91p
thumbnail_20210404_090002.jpg



Alfred Merkelbach Ürziger Würzgarten Riesling Auslese 2002
Sol, citronskal, honung, honungsmelon och en hint av gummislang i näsan. Lite, men bara lite, botrytis.
Komplex och samtidigt så okomplicerad i munnen. Lager av citrus, aprikos, ananas och andra tropiska frukter. Halvsött och trevlig beska. Letar efter ord för att ersätta ”mineral”… det är både sten som skiffer och metall som järn. En syra som håller samman utan att strama upp i munnen. Medel lång eftersmak.
Mycket hög klunkabilitet på denna!
91p

Ridge Lytton Springs 1992
Tog några timmar på sig att vakna men sen var det bara att njuta.
Svarta vinbär, tändsticksplån och cigarrlåda i näsan. Tobak, läder och lapsang-te.
I munnen svarta vinbär och gott om dem, tobak och bacon. Eucalyptus och mynta. Grillade fikon och björnbär.
Tanninerna har fortfarande kraft kvar och syran finns där. Man anar att det snart kommer bli så där mulligt som vinerna blir på ålderns höst men detta har fortfarande vitalitet.
Lång eftersmak.
Så det är så här årgången 2018 kommer smaka 2047! Får se till att gömma de flaskorna djuuuuupt i källaren! :D
92p

Ch Climens 1988
Smörkola, saffran, persika och ananas i doften. Botrytis och honungsmelon. Inte den kraftigaste sauternes jag doftat på men en av de elegantare!
I munnen ligger allt på plats. Inget som bråkar eller vill komma först. Tropisk frukt i hela spektrat (ananas/papaya/liche/apelsin/mango), mandel, honung, smör, mogna päron och en hint av citrus. Lite tunn mot slutet och inte jättelång eftersmak. Hade önskat mig en aning mer syra för perfektion.
Men kvar har vi ett stort vin som säkert dricker bra i ett årtionde till!
93p
thumbnail_20210405_080149.jpg
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Det där är ett vin som tål lagring. För några år sedan jämförde vi ett ungt exemplar med ett lite äldre och det trevliga var att båda vinerna var finfina.
Om man pratar kvalitetsskiktet enbart:
Ung Sancerre kan vara grymt förföriskt med nässelblad, svartvinbärsblad och krispig minerality, medan mogen Sancerre spelar i högsta ligan av dova förföriska toner***. Enligt mig klår dessa (med mognad), all torr hwit Bdx. (Även om jag ännu inte haft förmånen att avnjuta mogna sådana i de absolut högsta Echelonerna.)

Pouilly Fumé är lite vresigare och jag upplever dem svårare att så där riktigt älska då de är unga. Men de växer under fler år än grannen-på-andra-sidan, Sancerre.

Längtar infernaliskt efter min nästa släktträff (begås i Loire). Förstå vad levern skall få göra nytta för hyran den veckan!

***) "Dova förföriska toner" vill jag understryka kan appliceras av och tändas på av alla inom både den klassiska indelningen av kön och de moderna, mer mångfacetterade indelningarna av kön, identifiering och preferenser. För dem som är inne på dominans vs underkastelse, vill jag understryka att båda preferenserna, med fördel, kan välja att lukta gott.
 
Last edited:

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Visa bifogad bild 22859
2007 de Trafford Elevation 393 på jeroboam. Mer jänkarcab än bordeaux, men samtidigt någonstans mittemellan. Sydafrika när det är som bäst! 92-93p
Alltid skoj att ställa fram storformat på bordet. Bökigt att hälla ur, men fortfarande magnifikt.

+1 på Sydafrika då det är som bäst.
Bonus+ är att japansk merlot, då den är som bäst, är på samma planhalva som Sydafrika.
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
. Nej – Barolo är inte för mig eller källaren. Dags att inse det en gång för alla och istället hoppas på överraskningar och uppsida när man blir bjuden på det av andra.
Första gången jag drack mogen Barolo råkade jag, som av en slump, befinna mig i Piemonte. Kanske därför poletten trillade ned? Ung blodpuddingssvenne helt omgiven av piedmontesare som alla intensivt förfäktade storheten i deras kök, vin och tryffel!!! Det var lätt att dras med i hänförelsen :ängel:

Spontankräktes nästan över bordet åt obakad köttfärslimpa och drömde under flera år mardrömmar över den grå-grå två-stjärnors-stuvningen av hönsinälvor jag trugade i mig, där den enda bit jag vågade fråga om visade sig vara tuppkam med följdkommentaren: "traditionellt låter vi ingenting gå som avfall, utom möjligtvis krävan." Stjärnrestaurangers äckliga rätter kan verkligen ta pris! Jag var alldeles för ung och omogen. Men, så är det ;)

Väl hemkommen satte jag ihop en provning med mogen Barolo (nåja, '61: or under tidigt svenskt 90-tal) där jag bokat upp en pizzeria för ändamålet. På plats fanns en kader (numer) prominenta vinnördar. Några av dem kunde för sina liv inte begripa vad för vidrigt bläck som fanns i deras glas. Vi övriga var utsatta av ambrosia och förstod inte ett ord av vad de lidande uttryckte.

Har sedermera, regelbundet stött på folk som verkligen anser Barolo/Barbaresco vara i det närmaste odrickbara. Oavsett mognadsgrad.

Såsom varandes en medkännande medmänniska samt en av dem som yogaälskar Barolo, har jag verkligen försökt begripa vad det är som slår slint i vissas gommar.

Jag har medkänsla för er, men Barolo har blivit för dyrt. Med betydelsen att den mer egoistiska delen av min murkna själ önskar att ni var avsevärt fler... :öga:
...med konsekvensen BILLIGARE Barolo åt alla!
 
Last edited:
Toppen