BYOB hos mig i helgen
. Spännande viner och för ovanlighetens skull så var det flera champagner med
.
Visa bifogad bild 30340
Visa bifogad bild 30341
Visa bifogad bild 30342
2002 Pommery Champagne Grand Cru Royal
I doften krut, aska, gula äpplen, lite röda äpplen, blommor, riven hasselnöt. I smaken Bra balans och energi, lite sträv textur, kanske lite kort finish. Trevligt vin.
2002 Roger Brun Champagne Grand Cru Reserve Familiale Extra Brut
Gyllene färg. I doften nötter, mandelmassa, björnklister, honung, riven hasselnöt, bokna äpplen, någon slags gummiton, aningens rödäpplig. Mindre komplexitet i smaken med mycket bokna äpplen. Hyfsad energi som avtar i finishen.
2002 Bollinger Champagne R.D. Extra Brut
Gyllene färg. Massor med komplexitet i doften i form av hasselnötter, brynt smör, toffee, grillad citrus, honung, kryddor, gula plommon, någon slags jordighet, rök. Tyvärr lever den inte upp till detta i smaken. Även om den har bra balans så tappar den komplexitet. Saknar den där kicken i energin och finishen kunde ha varit längre. Ser att jag drack denna för två år sedan och tyckte ungefär likadant då.
2008 Bollinger Champagne R.D. Extra Brut (Mitt vin)
Ljusare färg. I doften finns en kritighet som inte finns i de andra champagnerna. Hasselnötter, rök, blommor, någon hittade hudcreme (på ett positivt sätt), kryddor, ljus choklad, aprikos. I smaken en fantastisk energi som sitter kvar in i en lång finish. Väldigt elegant. Känns oförlöst, men kul att ta tempen på en flaska. Församlingen var lite oense, hälften av församlingen gav den 95-96 medans den andra halvan tyckte att den för dagen spretade lite och gav den 92-93 (men att den med mer tid kommer att rätta till sig). Kul att kunna jämföra med 02’an. 08’an har oerhört mycket mer energi i sig.
2017 Hartford / Hartford Court Chardonnay Four Hearts Vineyards
Första vinet efter den eleganta RD 08’an blev en enorm kontrast. Stor doft av tropisk frukt (ananas, papaya, mango), popcorn, lakrits, kryddor, rostade toner, en lite grön örtig not och en kritig touch. I munnen full bodied, lite fet textur, koncentrerad med lager på lager av maffiga noter och en sältig känsla i finishen. Blev WOTN.
2021 Domaine Denis Père et Fils Corton-Charlemagne (Mitt vin)
Ljust gul. I doften vit persika, citrus, blommiga toner, fläder, det vita på insidan av apelsinskalet (brukar betyda fint integrerade fat för mig). I smaken en sältig touch, ren, slank, fräsch och en hyfsad finish. Ungt, men luftar man det ordentligt så blommar det ut. Har köpt på mig en del av detta. Poängen hamnade mellan 92-94, så det är mycket vit bourgogne för bra pris tycker jag (776 kr på bolaget). Besökte producenten i våras och det är en underbar liten småskalig domän som gör flera andra viner.
2011 Marchand & Tawse / Pascal Marchand Clos St. Denis
Mörkt rubinfärgad med lite tegelstick. I doften jordgubbar, mörkare körsbär, blodapelsin, kryddor, jordighet, skog, höstlöv, lite gröna noter. I smaken fin balans, lätt, elegant, silkig med en lätt strävhet som ger grepp, lager på lager-känsla som håller i sig i finishen. Gillade verkligen denna.
1990 Paul Jaboulet Aîné Hermitage La Chapelle
Tobak, grafit, ceder, läder, tryffel, svamp, körsbär, animaliska toner …. Här var de flesta inne på att det var en Bordeaux …. Sen var det någon som hittade lite tapenade, oliver och funderade på om det kanske är en Syrah? Det var dock fortfarande så mycket bx-markörer så det togs inte så mycket notis om de här syrah-markörerna. Ingen hittade svart vinbär så högra stranden var högt uppe bland gissningarna. I munnen tyckte dock jag att den hade alldeles för hög och annorlunda syra för att komma från Bx. Funderade på Italien. Visade sig att det var en 33 år gammal Hermitage. Underbar doft men tyckte att den höga syran gjorde den lite obalanserad.
2011 Château de la Négly Coteaux du Languedoc La Clape Porte du Ciel
Stort och maffigt med mycket fatkänsla. Lite volatilt, oliver, rökigt, köttigt, läder, choklad, tobak, örtigt, mogen mörkröd frukt. I smaken stor kropp, komplexa mogna toner, rök, choklad, softa tanniner, lång finish. “Internationell stil utan terroirkänsla” läser jag på CT. Ja kanske det, men det är väldigt gott att dricka.
1963 J.W. Burmester Porto Vintage Extra Selected
Tyvärr väldigt spritig och obalanserad. Behövde nog mycket mer luft än den fått, för dagen efter så doftade den himmelskt ur tomflaskan. Toffee, knäck, bränt socker etc etc. Men det är ju svårt med luftning av 60 år gamla viner. Kan ju gå åt helsike också.