Akizuki i Kamakura var den fantastiska skådeplatsen för mitt återinträde till vindrickning. Nu får jag njuta av måttliga mängder vin fram tills dess sommarhettan ger med sig under september. Då utsätter jag mig för nästa vita månad.
Ett vin från Priorat, från tiden innan Priorat var PRIORAT.
Grenache: 70%
Cab Sauv: 30%
1987 Rotllan Torra, Priorat, 96p
...kunde inte vänta längre... Var helt enkelt tvungen att korka upp vår andra och sista av dessa flaskor ikväll.
Vid öppning: tunn och uttalat syrlig.
Efter 2 timmars dekantering börjar den blomma ut till ett rikt vin som befinner sig i en mycket bra fas.
Oeil: Som en M-mogen Bdx.
Nez: Rika, Bdx-stil jordiga aromer med tobak, läder och en liten hjord av kor. Strålande!
Palette: Om blindprovad, är jag rätt säker på att jag skulle ha gissat Bdx. Precisa, orörda röda bär över tidiga mognadstoner som inbegriper läder, tobak, krossad terrakotta och gammal träbåt. Bra, fast syra, tanniner nästan helt smälta, komplex, lång, balanserad och medelkropp. Passade bra till alla fiskrätter ikväll. Mycket lite brett i smaken, hade nog förväntat mig lite mer efter DEN näsan!
Superbt balanserad med en slank personlighet som är en förvånansvärt väluppfostrad gentleman. Kan bara älskas. Det finns en varm piruett i slutet av vinet, som föreslår
"en varmare årgång från en svalare terroir".
(Grenache gick inte att hitta...)
In kom också en flaska från kockens medhjälpare::
2014 Calabretta Nerello Mascalese Sicilia Vigne Vecchie av druvan Nerello Mascalese, 92 p
Ett nästan lika transparent vin som mina favvo-Muscadetter ofta är! Mineraliteten här är multifacetterad: Lava-sten, vulkanisk aska och en (i min värld) ovanlig sorts lera. Vinet är kmplext, fantastiskt delikat och ett vin som kommer hålla många år till och bara bli bättre!
Några rätter: