Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Magikern

Medlem
Chateau De Beaucastel 2016

Doft: Dämpad doft av jordhubbar och garrigue
Attack: Mörk frukt i mängder. jordgubbar i garrigue och även slånbär och björnbär. Ungt men mycket bra.
Mellansmak: Här märker man tanninerna mer men även lite toner av godis. Vingummi och salmiak blandat med frukt. Fylligt och syran är dryg medelhög-
Eftersmak: Lång och präglad av garrigue och mörk frukt. Även lite toner av kaffe märks.

Detta vinet hade behövt minst 3 år till men visst är det bra redan nu. 93 poäng är det värt utan tvekan.

Någon som provat?
 

LeChat

Medlem
IMG_7302.jpeg

2018 Il Poggione Brunello di Montalcino

Inte dum alls! Mer mogen än förväntat. Lagom tanninbett och med en aptitretande syra. Komplex och vacker. Så gott!

Och eftersom den är åt det slankare hållet blir den en perfekt följeslagare till kvällens spaghetti bolognese.
 

KimHartman

Medlem
IMG_2430.jpeg


Fler sommarviner:

2012 Keller Hubacker GG
Decanted 3 h prior to tasting. Needed all of those hours and some more. Lemon, peach, passion fruit, ripe banana, herbs, rubber, butter cookies. Lots of concentrated tropical fruit notes, but lacking a bit in acidity. For my taste, this was performing better in earlier stages of its life – I recall more freshness and minerality. May develop further, but if you prefer freshness don’t wait too long.
93 p

2020 Rinaldi Langhe Nebbiolo
Decanted 3 h prior to tasting. Sweet cherries, blood oranges, flowers, earth, forest notes, a hint of Campari. Some tannins, but overall a lighter style. Hasn’t changed much in one year.
92 p

2015 Il Marroneto Brunello
Decanted 1.5 h prior to tasting. Does not give away much on the nose except a weird bitterness. In the mouth, completely flat and lifeless, very limited fruit. Not sure exactly what is going on, but suspect this is one of those minimal cork taints that spoils the wine without coming across as a typical cork taint.

2017 Mount Eden Cabernet Sauvignon
Decanted 30 min prior to tasting. Blueberries, blackberries, violets, eucalypt, chocolate, coffee, a very faint note of raw meat. Fruit is very clean and cool. Good balance between the different elements. Gained some weight with more air, but more or less ready from the get go.
93 p
 

LeChat

Medlem
IMG_7308.jpeg

2013 Forman Cabernet Sauvignon

Sofistikerat och elegant med läckra integrerade fattoner. Generös smaskig frukt med sekundära och början till tertiära aromer. Bra balans, och de 15% alkohol som etiketten intygar gör inte ont nånstans.
Finns även lite jordiga inslag som kommer att matcha de smörstekta kantarellerna till kvällens oxfilé. Mums!

Så här vill jag att CS från Napa ska smaka. Bordeauxlik med exklusiva, eleganta fat. Helt underbar faktiskt!


IMG_7309.jpeg

2020 Château Cantemerle

Kände att jag blev tvungen att även prova en drickfärdig bordeaux från lite yppigare årgång.

2020 Cantemerle gör verkligen inte bort sig i sammanhanget. Lite rökig karaktär som för tankarna till syrah. Mycket bra årgång av Cantemerle som dessutom är kanongod redan. Men Forman är utan tvekan det bättre vinet, men kostar ju samtidigt 3-4 gånger så mycket.
 
Last edited:

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.

2019 Jérémie Huchet Muscadet de Sèvre-et-Maine La Chauvinière Château Thébaud, 98p

Vinmakaren: Jérémie Huchet är en absolut stjärna och fjärde generationens vinodlare som driver familjedomänen La Chauvinière. Han är känd för sitt starka fokus på ekologisk odling och att skapa terroir-drivna viner. Vid sidan av sina domänviner har han ett uppmärksammat samarbete med Jérémie Mourat under etiketten "Les Bêtes Curieuses". Tillsammans utforskar de "alla" aspekter av Muscadet. Detta vin är dock ett rent uttryck för Huchets familjedomän och dess specifika växtplats i Château-Thébaud.
Växtplats & Jordmån: Vinet kommer från den prestigefyllda appellationen (Cru Communal) Château-Thébaud. Jordmånen är exceptionell och består av en 500 miljoner år gammal, vittrad granit (granodiorit och gnejs). Denna magra, steniga jord ger en utpräglad mineralitet, sälta och en fantastisk koncentration till vinet. För att få lite perspektiv, evolutionerade dinosaurierna sig fram för bara knappt 250 miljoner år sedan.
Produktion: Detta vin är en produkt av sin långa mognadsprocess. Efter jäsning med naturlig jäst har det lagrats hela 52 månader på dräggen ("sur lie").. Detta resulterar i en anmärkningsvärd komplexitet, textur och lagringsduglighet. Produktionen är mycket begränsad, endast ett par tusen flaskor framställs.

Huchet.png


Nå? Hur bra är det då?

Det är ett fenomenalt bra vin! Man behöver dessutom inte vara en Muscadet-nörd för att uppskatta detta vin.

Öppnades av misstag igår, och fick vänta ett dygn, under bara kapsylen, ståendes, jordbävningssäkrad i rumstemp.

Halmfärgad.
Stor, eleverad doft av citrus (sudachi), vita blomster och soltorkad sommartvätt.
I munnen är det en fröjd! Vinet bokstavligen smeker gommen. Ovanligt rik för att vara en Muscadet men samtidigt låter den gula frukten vinet agera flytande mineral med solsken. Syranivån är krispigt briljant!

Varje klunk ger mig gåshud, för det här är så rävligt bra så bara ATT!

Vass köprekommendation för ett av Muscadets bästa viner!
 
Last edited:
Toppen