Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Magikern

Medlem
Chateau De Beaucastel 2016

Doft: Dämpad doft av jordhubbar och garrigue
Attack: Mörk frukt i mängder. jordgubbar i garrigue och även slånbär och björnbär. Ungt men mycket bra.
Mellansmak: Här märker man tanninerna mer men även lite toner av godis. Vingummi och salmiak blandat med frukt. Fylligt och syran är dryg medelhög-
Eftersmak: Lång och präglad av garrigue och mörk frukt. Även lite toner av kaffe märks.

Detta vinet hade behövt minst 3 år till men visst är det bra redan nu. 93 poäng är det värt utan tvekan.

Någon som provat?
 

LeChat

Medlem
IMG_7302.jpeg

2018 Il Poggione Brunello di Montalcino

Inte dum alls! Mer mogen än förväntat. Lagom tanninbett och med en aptitretande syra. Komplex och vacker. Så gott!

Och eftersom den är åt det slankare hållet blir den en perfekt följeslagare till kvällens spaghetti bolognese.
 

KimHartman

Medlem
IMG_2430.jpeg


Fler sommarviner:

2012 Keller Hubacker GG
Decanted 3 h prior to tasting. Needed all of those hours and some more. Lemon, peach, passion fruit, ripe banana, herbs, rubber, butter cookies. Lots of concentrated tropical fruit notes, but lacking a bit in acidity. For my taste, this was performing better in earlier stages of its life – I recall more freshness and minerality. May develop further, but if you prefer freshness don’t wait too long.
93 p

2020 Rinaldi Langhe Nebbiolo
Decanted 3 h prior to tasting. Sweet cherries, blood oranges, flowers, earth, forest notes, a hint of Campari. Some tannins, but overall a lighter style. Hasn’t changed much in one year.
92 p

2015 Il Marroneto Brunello
Decanted 1.5 h prior to tasting. Does not give away much on the nose except a weird bitterness. In the mouth, completely flat and lifeless, very limited fruit. Not sure exactly what is going on, but suspect this is one of those minimal cork taints that spoils the wine without coming across as a typical cork taint.

2017 Mount Eden Cabernet Sauvignon
Decanted 30 min prior to tasting. Blueberries, blackberries, violets, eucalypt, chocolate, coffee, a very faint note of raw meat. Fruit is very clean and cool. Good balance between the different elements. Gained some weight with more air, but more or less ready from the get go.
93 p
 

LeChat

Medlem
IMG_7308.jpeg

2013 Forman Cabernet Sauvignon

Sofistikerat och elegant med läckra integrerade fattoner. Generös smaskig frukt med sekundära och början till tertiära aromer. Bra balans, och de 15% alkohol som etiketten intygar gör inte ont nånstans.
Finns även lite jordiga inslag som kommer att matcha de smörstekta kantarellerna till kvällens oxfilé. Mums!

Så här vill jag att CS från Napa ska smaka. Bordeauxlik med exklusiva, eleganta fat. Helt underbar faktiskt!


IMG_7309.jpeg

2020 Château Cantemerle

Kände att jag blev tvungen att även prova en drickfärdig bordeaux från lite yppigare årgång.

2020 Cantemerle gör verkligen inte bort sig i sammanhanget. Lite rökig karaktär som för tankarna till syrah. Mycket bra årgång av Cantemerle som dessutom är kanongod redan. Men Forman är utan tvekan det bättre vinet, men kostar ju samtidigt 3-4 gånger så mycket.
 
Last edited:

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.

2019 Jérémie Huchet Muscadet de Sèvre-et-Maine La Chauvinière Château Thébaud, 98p

Vinmakaren: Jérémie Huchet är en absolut stjärna och fjärde generationens vinodlare som driver familjedomänen La Chauvinière. Han är känd för sitt starka fokus på ekologisk odling och att skapa terroir-drivna viner. Vid sidan av sina domänviner har han ett uppmärksammat samarbete med Jérémie Mourat under etiketten "Les Bêtes Curieuses". Tillsammans utforskar de "alla" aspekter av Muscadet. Detta vin är dock ett rent uttryck för Huchets familjedomän och dess specifika växtplats i Château-Thébaud.
Växtplats & Jordmån: Vinet kommer från den prestigefyllda appellationen (Cru Communal) Château-Thébaud. Jordmånen är exceptionell och består av en 500 miljoner år gammal, vittrad granit (granodiorit och gnejs). Denna magra, steniga jord ger en utpräglad mineralitet, sälta och en fantastisk koncentration till vinet. För att få lite perspektiv, evolutionerade dinosaurierna sig fram för bara knappt 250 miljoner år sedan.
Produktion: Detta vin är en produkt av sin långa mognadsprocess. Efter jäsning med naturlig jäst har det lagrats hela 52 månader på dräggen ("sur lie").. Detta resulterar i en anmärkningsvärd komplexitet, textur och lagringsduglighet. Produktionen är mycket begränsad, endast ett par tusen flaskor framställs.

Huchet.png


Nå? Hur bra är det då?

Det är ett fenomenalt bra vin! Man behöver dessutom inte vara en Muscadet-nörd för att uppskatta detta vin.

Öppnades av misstag igår, och fick vänta ett dygn, under bara kapsylen, ståendes, jordbävningssäkrad i rumstemp.

Halmfärgad.
Stor, eleverad doft av citrus (sudachi), vita blomster och soltorkad sommartvätt.
I munnen är det en fröjd! Vinet bokstavligen smeker gommen. Ovanligt rik för att vara en Muscadet men samtidigt låter den gula frukten vinet agera flytande mineral med solsken. Syranivån är krispigt briljant!

Varje klunk ger mig gåshud, för det här är så rävligt bra så bara ATT!

Vass köprekommendation för ett av Muscadets bästa viner!
 
Last edited:

LarsW

Medlem
Viss sötma, en tämligen påtaglig strävhet......


Eller nä. Socker, sirap, melass, nånstans under den sockersöta fasaden och grunden så dyker det upp en viss ton av angenämt russin.

Så. Vad gör man med det här förutom att få diabetes?
Korka igen.
Ställ i kylen i 6 månader.
Prova igen.
Om fortfarande för söt: Upprepa.

Jag hade en öppnad flaska av äldre årgång i ca 3 år... efter ett tag mildrades den aggressiva sötman och ersattes av en härlig mjölkchokladsmak...
 
Last edited:
César Marqués La Salvación Godello 2022

Rätt tillknäppt doft och i käften det närmaste man kan komma färskpressad limejuice i vinform; vrålhög syra och snipigt så det förslår. Efter 90 minuter i karaff så börjar lite välkommen fruktsötma framträda tillsammans med den där svårfångade sekundära aromen som vissa kontroversiellt kallar "mineral". Chablisiskt säger kanske någon. Någon vid bordet muttrar om tallbarr?

Jag har ingen aning om hur Godello åldras men känns som att man skulle testa spara på resterande flaskor några år
 

LeChat

Medlem
IMG_7311.jpeg

2018 Château de Pibarnon Bandol

Fruktigt, men inte utan finess!
Slankt och med nästan smekande struktur. Harmoniskt och drickfärdigt, även om här samtidigt finns utvecklingspotential.

Årgång 2017 av samma vin har betydligt mer krävande tanniner men anses säkerligen som den bättre årgången. Ibland tycker jag att en årgång som 2018 (menar inte 2018 generellt) underskattas grovt. Det är som att vinnördar består av en bunt masochister som finner den största njutningen i att låta flaskorna inta ryggläge i minst 10- 15 år innan man får njuta själva drycken.

Självklart finns det årgångar som varken har lagringspotential eller ett tidigt drickfönster som man givetvis bör hoppa över eller köpa med stor försiktighet.
Men risken med att bara köpa de maffiga och hypade årgångarna är att man missar t.ex. en 2018 Pibarnon som redan i unga år bjuder på god frukt av bl.a. körsbär, björnbär, svarta vinbär och blåbär. Har underbara sekundära aromer, elegans och inte minst en förträfflig munkänsla. Genuint vin med andra ord!
 

LeChat

Medlem
IMG_7312.jpeg

2010 Domaine Marquis d'Angerville Volnay 1er Cru Champans

God kvalitet med både intensitet och elegans. Även om jag oftast dricker byviner från Bourgogne så är jag ändå tämligen säker på att intensiteten kommer av årgången 2010 snarare än att druvorna är av premier cru kvalitet.

Här finns de finaste tanniner, en stilig syra och en jordig antydan. Dessa karaktärsdrag är nog det som gör att jag väljer Bourgogne framför andra för inköp av pinot.

Fortfarande relativt ung med bl.a. körsbär, blodapelsin och lite peppriga drag.

Men även om det är kul att dricka på premier cru nivå av erkänd producent så är det ju ännu trevligare att inse att de årgångar från -16 och -17 som jag druckit av Domaine Charles Audoin från Marsannay på senare tid, är i princip lika bra som denna finare pjäs. :cool:

En god bourgogne går alldeles utmärkt att njuta precis som den är, men några varma mackor kan ju få sällskapa.
 

Vingubben

Medlem
IMG_6412.jpeg


Kanonkop, Paul Sauer 2018

Bordeaux men med körsbärskärnor är nog hur jag beskriver detta vin bäst. Gott med svarta vinbär, tranbär och torkade örter. Välgjort vin, eken är där men slår inte igenom. Bra balans med lite avrundade tanniner. Gott idag men har ett långt liv. 92p
 

Foley

Medlem
IMG_6865.jpeg

Paolo Scavino Barolo 2016
Jag tycker det här har blivit riktigt bra! Elegant med mycket smak av typiska nebbiolomarkörer, som rosor och körsbär. En del ek och läder. Det enda som stör är lite för hög alkohol, 14.5%. Men likväl ett väldigt trevligt vin.
 
Visa bifogad bild 34779
Paolo Scavino Barolo 2016
Jag tycker det här har blivit riktigt bra! Elegant med mycket smak av typiska nebbiolomarkörer, som rosor och körsbär. En del ek och läder. Det enda som stör är lite för hög alkohol, 14.5%. Men likväl ett väldigt trevligt vin.
Kul att höra dina tankar om detta vin! Jag har själv två flaskor. Var skulle du säga att vinet befinner sig i sin mognadsfas?
 

m_trobeck

Ständigt sökande. Rotlös.
IMG_1631.jpeg
William Fevre 1er Cru Les Lys 2015

Grillad hel sida lax med soja, ingefära, chili, citron och koriander.

Vinet levererade ganska exakt det jag ville ha av denna Chablis.
Lång och djup doft med vissa mognadstoner. En uppfriskande och snärtig syra, fina mogna tropiska frukter med lite ananas och persika. Lång eftersmak och tillräckligt krallig för att möte upp laxens marinad. Inte alls dum för sig själv efter maten heller.
Klockar nog in på stadiga 92 poäng.
Känns för mig som perfekt drickfönster. Fräschheten i frukten finns kvar men det har adderats ett lager av komplexitet som verkligen adderar något till vinet.
Vissa kan tycka att det behövs mer tid på rygg men jag vill inte släppa den ack så mumsiga och saftiga frukten.

Ang diskussion i annan tråd så har denna legat 6-8 år i min källare som pendlar mellan 10 grader på vintern och runt 21 nu när det varit varmt som tusan.
 

Foley

Medlem
Kul att höra dina tankar om detta vin! Jag har själv två flaskor. Var skulle du säga att vinet befinner sig i sin mognadsfas?
Jag skulle säga att vinet är i begynnande mognadsfas. Jag har 4 flaskor Paolo Scavino Barolo 2016 kvar av de 6 st jag köpte, och jag känner ingen brådska med de resterande flaskorna även om jag tycker att vinet dricks bra nu. Om man vill dricka det nu eller försöka vänta lite beror på hur moget man vill ha sitt vin. Skulle gärna bli av med lite alkohol-hetta, men vet inte hur mkt ålder som behövs för att slipa bort det. Ska säga att mina flaskor lagrats i en vinkällare som blir relativt varm på sommaren, så om du har dina flaskor i en tempererad vinkällare kanske de ger ett yngre intryck
 

LeChat

Medlem
IMG_7324.jpeg

2014 Château Cantenac Brown

Initialt var den inget som övertygade men ett par timmar efter att den dubbeldekanterats så växer den till sig och blir betydligt bättre med sekundära aromer, stall, smågrusiga men lena tanniner och med en bra syra.

Alltid lite osäker på 2014 som årgång men denna var bra. Och sista glaset var bäst så förmodligen bra att vänta några år.

Onsdagen bjöd på entrecôte med rödvinssås, grön sparris och potatismedaljonger.
 
Toppen