Idag dricker vi

Diskussion i 'Vin' startad av Jimmy Forsman, 21 oktober 2007.

 1. SUPRA

  SUPRA Bäst

  SV: Idag dricker vi

  Krug GC, lagrad kanske 5-10 år??? Jäkligt trevlig som vanligt, där kan man snacka om "rödvinskomplexiteten" Julle var inne på med lagrade Salon.

  Sen en Bollinger till 12-slaget, efter att jag vunnit slaget om vem som skulle sova eller inte mot barnen.

  Snittar, Gratinerad hummer och helstek oxfilé (perefekt!) med potatiskaka (riven och lättstekt potatis med getost, sen inbakad i ugn). Hemmagjord jordgubbsglass till efterrätt.
   
 2. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  SV: Idag dricker vi

  Tycker att just denna är bättre med dosage (kloak kanske inte var den roligaste doften dock, kan det varit lite korkad?) var hos dem förra året och provade igenom sortimentet. Deras prestige, Perle d'Ayala är dock riktigt bra utan dosage.
   
 3. Krisman

  Krisman Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Hade en klassisk meny
  Skagen med kalixlöjrom och Trimbach gewurztramminer. Oxfilé med potatiskaka, Delas Crozez Hermitage.
  Nån tysk Auslese till Cheescake, men den hade tappat lite frukt tyvärr. Sen PR 99 och en magnum Louis Boillot
  och massa Kapten Cola!
   
 4. Pomerol

  Pomerol Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Nyårsafton inleddes på eftermiddag med två champagner med vänner. Till löjroms- och räkstuvningscanapé serverades Selosse VO från senaste släppet (deg maj 2009) och Belle Epoque 1999.

  Jag har druckit flera Selosse innan men aldrig VO och jag blev lite fundersam på hur korrekt den här flaskan var. Hyacintdoften var påtaglig som aldrig förr men även mängder av sherryassociationer med betoning på uttorkande oxidation, nötter och äppelskrutt. Självklart fanns det saker att uppskatta, fylligheten, den bombastiska stilen...
  Jag antar att det är meningen att man ska lagra VO, att jag drack den i yngsta laget men jag är inte helt övertygad efter min flaska. Synpunkter någon?

  Belle Epoque var länge sluten som en mussla i glaset. När den väl öppnades upp bjöd den på en underbar struktur och komplexitet där det enda som uppenbart stack ut var en härlig mineralton. Det var första gången jag drack Belle Epoque och två frågor dök upp direkt: Varför har jag inga Belle Epoque i källaren? Hur smakar en mogen Belle Epoque?

  Senare på kvällen var förrätten löjrom med tillbehör på stekt riven potatis (glömt namnet!) och till det dracks det Leclaire-Gaspard Blanc de Blancs Brut. Förutom en bra kombo bjöd vinet på en fyllig och bonnig stil med mycket mogen frukt, rostat bröd, nötter, och annat som jag brukar eftersträva men ändå blev vinet inte riktigt charmigt.

  Det blev ingen varmrätt utan ett generöst skaldjursfat med både icke rökta räkor och rökta dito, hummer, havskräftor med mera. Till detta dracks det Jacques Selosse Brut Initial (deg maj 2009 - även den från det senaste släppet) och Salon 1988.

  Nu kände jag igen Selosse! Hyacintendoften var elegantare och allt som jag stört mig på vinet tidigare på dagen saknades. Bra! Salon 1988 är en riktig kärlek till mig och de få gånger jag har ynnesten att dricka den får jag gåshud och tiden stannar.

  Nu stannade inte tiden utan det blev dessert: fyrverkeri och sedan sängen, oförskämt mätt och belåten.
   
 5. Bubblaren

  Bubblaren Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Igår på nyårsdagskvällen plain hummer och Diebolt Vallois mis en cave 1983 (1982). Champagnen lite instängd, ngt oxiderad.

  Idag lunch med smörstekt scampi och pilgrimsmussla samt toast Skagen - champagnen nu mkt bättre! Smakar hav, kommer att tänka på ostron, underbar helt enkelt.  Nu ska det lagas stek!! Ska även koka skaldjursfond på lite ihopsamlade skal från tidigare middagar.
   
 6. Andreas

  Andreas Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Alfred Gratien 98. Svårt att hitta något annat än en lätt rostning och svavel på näsan. I munnen god om än lite intetsägande. Krispig. Aningen hög dosage för min del. Eller så är den lite kort i syran och därför känns lätt sötig. Druckit AG tidigare och alltiid upplevt den med mer power, denna 98 är inte där.
   
 7. Guayabera

  Guayabera Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Provade den också för ett par månader sen. Uppfattade den också som extremt sluten och kort då.
   
 8. Aqua Vitae

  Aqua Vitae Medlem

  SV: Idag dricker vi

  2006 Chambolle-Musigny från Patriarche tillsammans med en boeuf bourgignon ;D

  //Magnus
   
 9. Pomerol

  Pomerol Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Att en Alfred Gratien har kort syra låter oroväckande då de inte genomför den malolaktiska gäsningen. Och hög dosage låter inte heller som en Gratien... Hoppas du bara hade otur!
   
 10. Elvis

  Elvis Medlem

  SV: Idag dricker vi

  En skön provning på Grappe igår tillsammans med CH och Sjödin. Vi drack:

  Grand Dame 1989
  Gummi på näsan, ung och fräsch smak med lite grapefrukt (!) kvar. Väldig olik och outvecklad jämfört med andra 1989:eek:r jag provat. Den här skulle jag gärna prova om några år igen.

  Krug Collection 1981
  Massor av syra från början, lite spritig doft och tunn eftersmak. Utvecklades kraftigt med luft, syran dämpades och fram kom kola, bränt socker, honung, kaffe. Härlig champagne, framför allt på näsan.

  Francois Minelle 1996
  Francois Minelle är en liten odlare i Ambonnay som Sjödin har besökt. Ingen av hans champagner står med i Juhlins böcker så druvsammansättning är okänd. Märkligt nog tydlig Chardonnay på näsan och vi spekulerade lite hur mycket Chardonnay det kan vara. Jag tippar på 50 % medan Sjödin trodde mer på 20-30 %. Mycket varm frukt och lite rökig eftersmak och aska. Allt bra fram till eftersmaken. Lite udda champagne. Kul att prova!

  Belle Epoque 1996Lite unken doft från början men med lite luft öppnade den långsamt upp sig. Mycket syra, grape, salmiak och lite bränd i både doft och eftersmak. Bra champagne men kanske lite spretig just nu. Jag har en magnum i källaren och den kommer att få ligga i flera år innan jag korkar upp den.

  Jag gick hem när vi blev inte fick vara kvar ängre på Grappe, men herrarna CH och Sjödin fortsatte ut på stan.
   
 11. Sjödin

  Sjödin Joråsåatt...

  SV: Idag dricker vi

  ...och fick i sig en flaska Goutorbe Special club -99 också...
  Trevlig och lugn afton, tack för det!
   
 12. tobbe81

  tobbe81 Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Igår så drack jag något magiskt en flaska Champange Fresnet-Juillet 1996, kul att 96 börjar att bli mogna å redo att drickas.
  Detta var helt klart en av de bästa Champange upplevelserna jag har haft på år å dagar.
   
 13. Jos

  Jos Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Igår åt och dracks det gott tillsammans med El Burro, CH och Keen. Löjrom, gåslever, färsk svensk hummer och oxfilé ackompanjerades av;

  Krug -88
  Sjukt bra

  Krug -96
  Sjukt bra

  Krug Rosé
  Otrolig potential, lite knuten till en början. Hög syra.

  Yaldara Farms 2004
  Australiensisk Shiraz när det är som bäst

  Lillian Syrah 2006
  Grym potential men för ung

  Sine Qua Non, Just for the love of it
  Sjukt bra

  Ornellaia 2004
  Fantastisk i början men sen blev det aningen mycket fat för min smak. Är ett grymt vin och kommer bli bättre

  Vin de Paille, Chapoutier 1995
  Godisgott med otroligt härlig färg

  Moet NV från 1970-talet?
  Förvånansvärt pigg, ljus champagne med bra syra
   
 14. Jos

  Jos Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Oops... Felpost.
   
 15. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  SV: Idag dricker vi

  Drömmar eller?
   
 16. Keen

  Keen slan

  SV: Idag dricker vi

  Bra sammanfattat! ;D
   
 17. Dexter

  Dexter Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Duval-Leroy 1996
  Pin La Spinetta 2004
  Les Forts de Latour 1994
  Clark-Claudon Cabernet Sauvignon Napa 1997
   
 18. Pomerol

  Pomerol Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Kul med Les Forts de Latour 1994! På sin topp nu eller?
   
 19. Dexter

  Dexter Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Den var mycket bra nu, och den håller nog sig så bra ett par år till.
   
 20. Pomerol

  Pomerol Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Idag dracks det crozes-hermitage 2006 från Gilles Robin; Alberic Bouvet. Den hade utvecklats en hel del sedan jag provade den senast! Gott och härligt ursprungs- och druvtypsikt. Efter fyra timmar i karaff, när jag återvände till vinet efter desserten, hade det tyvärr fallit ihop som ett korthus.

  Avslutade med årets första portvin: Rozes från den utmärkta årgången 2000. Äntligen börjar de öppna upp sig något! Fast även om de lämnat bärstadiet så är det långt kvar till mognad... Mycket gott till en chokladdessert.
   

Dela sidan