Idag dricker vi

Diskussion i 'Vin' startad av Jimmy Forsman, 21 oktober 2007.

 1. Elvis

  Elvis Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Lite trevlig bourgogne igår:
  2000 Gevrey Chambertin, 'La Justice'
  2004 Lechéneaut Nuits St. Georges les Damodes

  Jag föredrog La Justice, en balanserad och bra bourgogne. Les Damodes var totalt fullpackad med björnbär och annan mörk frukt, lite för mycket för min smak, men också ett bra vin.
   
 2. chambertin

  chambertin Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Gottegris där !

  Imponerande att höra om Haut Bages Liberal -86. Har för mig att det slottet inte var bland de bättre på 80-talet.
   
 3. chambertin

  chambertin Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Slår ihjäl lite tid på CDG med:
  Gerard Bertrand Cigalus Blanc -07 Fet och fatig sydfrasse som är lite klumpig.
  Ch. Tour Seran -07 Médoc Crû Bourgeois från Jean Gouyon (äger bl.a Haut Condissas och Rollan de By). Bra men hade gärna haft lite Haut Condissas -05 i stället.
   
 4. Jos

  Jos Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Enligt en polare som var med så har de legat på en rätt jämn nivå senaste 30 åren men då var det tydligen hans favoritslott också... Han blev i alla fall väldigt glad att jag tog med den :)
   
 5. CH

  CH Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Drog precis korken på en Henriot -96 som jag tänkte haft som städskumpa men jag skjuter nog på städningen en stund och njuter av denna istället.
  Syrliga äpplen, päron, smörstekt bröd, rabarber och lite honung. Bra mousse och tydlig (utan att vara vass) syra. Tyvärr är inte frukten riktigt där i smaken som den är på doften men å andra sidan är flaskan aningens för kall just nu också så det löser sig om stund hoppas jag. Istället är det en liten bitter och kryddig eftersmak som jag inte riktigt kan sätta fingret på.

  Tittade på cellartracker vad övriga skrivit om den och på de 25 senaste noteringarna står shorepower för 4st. Bra jobbat!
  http://www.cellartracker.com/wine.asp?iWine=72770
   
 6. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  SV: Idag dricker vi

  Har väl druckit en 12 stycken av dessa och tyvärr har de varierat en hel del. Finns ett gäng återlämnade. Ligger för övrigt extremt efter på anteckningsfronten både här på forumet och cellartracker. Måste, måste ta tag i det :)
   
 7. chambertin

  chambertin Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Provning i lördags med det här:

  Château Les Ormes de Pez, 2001
  Såg helt mogen ut i färgen men doften ville annat. Fina drag åt ceder i början som kryddades med lite mognads-toner (multnande löv, lite brett). Frukten var först ganska återhållsam men vecklades ut fint efter en timma och visade upp cassis och plommon och en knappt förnimbar citrusskalton men utan att vara storslagen på ngt sätt. Smakmässigt ganska grov än så länge med ngt kantiga tanniner som är lite i överkant för kroppen och fruktsyrorna. Håller dock fin till mat i nuläget.

  John Duval Entity Shiraz, 2007
  Skulle haft Clarendon Hills Shiraz men SS/Nordstan hade int en enda av de 8 flaskor som fanns på saldot ("kan vara fel i saldot", "vi har skickat iväg en del vin idag till andra butiker", "dom kan ha sålts nu på förmiddagen" = SS's uppfattning om valfrihet: "Välj vilken bortförklaring du önskar"). Det blev John Duvals Entity Shiraz som ersättare i alla fall. Har man varit vinmakare på Penfolds i 29 år (varav 15 som chefsvinmakare) med anvsar för bl.a Grange så borde ju Duval kunna prestera ngt bra på egna ben. Jag har dessutom provat Duvals Plexus förut som jag gillade så det borde vara en ok ersättare. Färgen var väldigt tät och pupurtonerna sjöng på sista versen. Doften sopar till ordentligt med tydlig cassis- och björnbärsfrukt och en liten dos med kryddor i bakgrunden (nejlika + lite flyktig mynta och anis). Faten snyggt maskerade bakom fruktkappan och harmoniska (30% nya franska fat läser jag på hemsidan och utöver det 2:a, 3:e och 4:e fyllningens fat av amerikansk och fransk ek). Smaken är som man förväntar sig väldigt tät och fruktig men med mer struktur och tanninrikedom än jag hade förväntat mig. Lite mer Hermitagiserad än många supertäta Aussie-Shiraz burkar vara. Låt ligga lite till för mer komplexitet och harmoni i smaken.

  La Ferme du Mont Chateauneuf-du-Pape "Côtes Capelan", 2007
  Mitt första möte med La Ferme du Mont men vad kan gå fel i södra Rhône 2007 ? Inget visade de sig den här gången också. Visst är det en bit kvar till t.ex "Vieilles Vignes" från Janasse eller Grand Veneur men det här vinet skäms inte alls för sig. På näsan börjar det väldigt kirschigt och med en lite "gamla fat"- doft (ni vet trä utan vanlij och rostat/bränt). Grenache dominerar starkt hela doftspektrat och efter en stund kommer en underbart elegenat doft av blommor och kanderade apelsinskal. Bakom detta lurar sedan en liten lakritston ihop med krossad sten. Värme och svalka/elegans i doften på samma gång vilket är en del av den stora underhållningen hos 2007-vinerna från södra Rhône. Smakmässigt blir vi ännu bättre belönade med kvällens bästa balans och längd även om det växer ut senare och blir ännu bättre till mat. Fruktysran är också ovanligt hög för ett så Grenache-dominerat vin (80% Grenache, resten Syrah+Mourvèdre) men det känns helt rätt med den fruktsyran om vinet skall kunna utvecklas i några år till (vilket jag tror att det gör). Det här blir nog ganska Burgundiskt med några år till på rygg skulle jag tro. Mångas favorit.

  Brancaia Il Blu, 2007
  Också första gången jag provar Brancaias Il Blu men jag har provat deras Chianti Classico några gånger: Chiantin har imponerat på mig så när jag skulle ha en Sangiovese-blend från Toskana så föll blickarna på Il Blu (50% Sangiovese, 45% Merlot, 5% Cabernet Sauvignon).
  Tyvärr så fick vi inte ut optimalt av vinet just nu eftersom den var rejält sluten och nästan uppvisade tunnel-karaktär (framför allt doftmässigt). Nästan opakt pupur i färgen var den och med stor doft av nytt trä, kaffe, läder och bakom det en svag doft av russin och plommon. Inte mycket hände under de 90 min jag var med men tydligen hade vinet öppnat upp sig några timmar senare enligt dom som var kvar. Smakmässigt var det riktigt tufft i munnen nu med massor av allt. Ett vin för tannin-fetishisten i nuläget. I eftersmaken kunde man ana lite av vad som komma skulle med tät frukt, kaffe, rostade fat och svarta vinbär. Allt klingade länge i munnen dessutom. Barnarov att dricka just nu men om 5-7 år så skall det nog kunna vara harmoniskt och hyfsat utvecklat. Stort vin som är lite väl bra inpackat just nu bara. Kul att någon fortfarande vågar göra viner som i stort sett måste ligga +10 år för att komma till sin rätt.

  Château Canon La Gaffélière, 2006
  Ganska ungt litet monster det här också. Öppnade upp sig betydligt mer än Il Blu men frukten är väl dold bakom ett i mitt tycke allför fatat vin. Det finns otvetydigt klass i det här vinet både i doft och smak men ngn har varit alltför "fatglad" i källaren tyvärr. Smaken är i bittraste och torraste slaget men kanske kommer den ut bättre om några år (minst 5) vad vet jag. Dom som drack den senare på kvällen till mat var lite mer positiva men omdömena ändrades inte lika mycket som t.ex för Il Blu. Har druckit många unga och riktigt sträva Bordeauxer men gemensamt för dom riktigt bra har varit att man trots väldigt hög strävhet har haft en hög, fin balanserad frukt som ändå gjort vinet gott att dricka som ungt (många Bordeuax -86 var på det viset som unga). Den här var prissänkt från 720:- till 545:- men jag skulle alla gånger ta Les Ormes de Pez -01 före detta i nuläget.

  I morgon kväll väntar en Pinot Noir-provning. Återkommer med lite anteckningar från den senare.
   
 8. Elvis

  Elvis Medlem

  SV: Idag dricker vi

  En trevlig champagnekväll:

  Uppvärmning
  Janisson Baradon Brut
  Michel Marcoult Brut Tradition
  Michel Marcoult Brut Millesime 2005
  Janisson Baradon Rosé
  Ernest Remy Brut Classique

  Mer seriös provning
  Pierre Moncuit Cuvée Nicole Moncuit 2002
  Pierre Moncuit 1996
  Charles Heidsieck Blanc de Millénaires 1985
  Henriot Cuvée de Enchanteleurs 1988
  Diebolt-Vallois bdb 1976
  Deutz NV (70-tal)
   
 9. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  SV: Idag dricker vi

  + en korkad 1988 Jacquesson Signature. Bästa vin var nog Cuvée de Enchanteleurs
   
 10. Bubblaren

  Bubblaren Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Ser fram emot era noteringar för Henriot Cuvée de Enchanteleurs 1988 och Diebolt-Vallois bdb 1976. Det har tidigare sagts de bör konsumeras nu. Stämmer det, eller kan de ligga ett tag till?
   
 11. Elvis

  Elvis Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Jag tog bara med dem vi drack. :)

  Absolut, helt underbar. Pigg och fräsch med skön mognad.
   
 12. CH

  CH Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Orginaldeggad eller nydeggad?
  Knäckte en nydeggad (den som såldes på SS för nått år sedan) ganska nyss och den var i kanonform. Visste går den att låta ligga längre men om jag haft fler så ser jag ingen orsak till att låta dem ligga längre. De är kort sagt, riktigt jävla bra just nu!

  Låter som en trevlig afton förövrigt. Vilka var det förutom dig och shorepower?
   
 13. Elvis

  Elvis Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Originaldeggad.

  Samma gäng som var i Champagne.
   
 14. Bubblaren

  Bubblaren Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Super, tack!
  Diebolt-Vallois bdb 1976, hur tycks dryckesfönstret där tycker ni?
   
 15. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  SV: Idag dricker vi

  Det är den 4-5e jag dricker och den piggaste. Lite kort i smaken men ingen trodde det var en 76a. Dock med tanke på flaskvariationerna på de här så skulle jag dricka nu. Den blir med stor sannolikhet inte bättre
   
 16. Bubblaren

  Bubblaren Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Tack, tack - nu blir jag stressad....
   
 17. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  SV: Idag dricker vi

  Du behöver inte dricka den idag eller i morgon, men jag skulle ta den snart=6 månader. Om den ligger bra så kommer ju inget att hända med flaskan som inte redan hänt på så kort tid
   
 18. Bubblaren

  Bubblaren Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Det är ju inte bara 1 ;D
   
 19. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  SV: Idag dricker vi

  och det var ju 180 dagar, så många har du väl inte :) samt det går väl att den ligger lite till. Det här med utveckling av viner är inte helt lätt
   
 20. Per Stade

  Per Stade Lege artis

  SV: Idag dricker vi

  Som en sann gentleman erbjuder jag mig att hjälpa dig när helst det passar.
   

Dela sidan