Idag dricker vi

Diskussion i 'Vin' startad av Jimmy Forsman, 21 oktober 2007.

 1. SV: Idag dricker vi

  Lät verkligen intressant. Gjorde en beställning på SB medan den ännu fanns i websortimentet men vid uthämtning hade den inte kommit då den var slut hos leverantören. :/
   
 2. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  SV: Idag dricker vi

  Menar du på fullaste allvar att du tror det?! Du har alltså druckit en village-Bourgogne vid 15 års ålder från en stor negociant och tror att det har skapat vinet för att det ska smaka på ett visst sätt, som 99,9% av vinkonsumenterna skulle uppfatta som en osmickrande jämförelse för ett rött vin, vid just den åldern? Och inte för att vinet, åtminstone när det buteljerades i början av 1999 eller så, skulle ha typisk bykaraktär för Morey-Saint-Denis, d.v.s. något mellan kryddigheten och kraften hos Gevrey-Chambertin och den parfymerade elegansen hos Chambolle-Musigny.
  Det finns för övrigt knappast en enda producent som själva verkligen rekommenderar att village-viner från halvbra årgångar ska lagras så länge, även om det finns folk som gör det, och uppskattar dem. Själv skulle jag känna mig betydligt mer trygg att lagra bl.a. 1996 eller 1999 på den här nivån länge.

  Ett tillägg: en röd Bourgogne som smakade belgiskt suröl när den buteljerades skulle rimligtvis inte få säljas under appellationsbeteckningen, eftersom vinet inte skulle betraktas som appellationstypiskt av provningskommittén. Det skulle ha behövt säljas som Vin de Table de France utan årgångsbeteckning (idag Vin de France) eller möjligen, möjligen kommit undan med Bourgogne Rouge. Sådana där kommittéer brukar aldrig ställa kvalitetskraven särskilt högt, så de är mest för syns skull, och släpper igenom allt tunt blask som ändå påminner om ett normalt vin från appellationen, men där skulle garanterat gränsen ha passerats.
   
 3. Magikern

  Magikern Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Vinet är utmärkt i mitt tycke hade turen att få en bra flaska. De bästa belgiska surölen är också riktigt goda tycker jag. Anledningen till att jag gjorde jämförelsen var att vinet påminde mer om dessa öl än något vin jag tidigare smakat.
   
 4. KockJohan

  KockJohan Cioccolato Catering Leverantör

  SV: Idag dricker vi

  Testade André Clouet 2007 nyligen. vänligen drick ej! producentens övriga årgångar kan variera mycket , men de gånger jag testat 2002 har den alltid varit ok. Men denna 2007 vart visserligen mycket ung, men det fanns inget här otroligt dåligt sammansatt och viss bränd ton, ääven slående likt citron-vatten, riktigt dålig var den iaf.
   
 5. SV: Idag dricker vi

  Köpt i Sverige? Clouets årgångar i Sverige är inte alltid lika bra som de som köps på plats. Var ju en diskussion om det tidigare på forumet.
   
 6. Gurto

  Gurto Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Kvällens flaskor:

  Hofgut, Rieslingsekt, Mosel, 2010 (toast med räkor och forellrom) Ganska anonym doft men går att förnimma gröna äpplen och blommighet. Smakmässigt är det också gröna äpple och lite lite rieslingpetroluemtoner.

  Som sagt ganska anonymt men ett rätt trevligt bubbel. Gick definitivt att urskilja att det var gjort på riesling. Funkade till maten men fick rommen att smaka lite fiskigare och mer metalliskt.

  Domaine William Fèvre, Chablis, Grand cru Bougros, 2008 (torskrygg med pressad potatis, gulbeta och vitvinssås) Doftar relativt mogna gula äpplen, metallisk mineralitet, lite burkchampinjoner, smör och nötigt. I munnen är det samma toner med tillägg för lite honung. Bra koncentration.

  Riktigt gott med begynnande mognadstoner. Välbalanserat och bra koncentration. Passade bra till maten.

  Chateau Dereszla, Tokaji aszú, 5 puttonyos, 2007 (blåbärsprinsesstårta) Doftar torkade aprikoser, apelsinskal, lite kryddigt, blommigt, tvål. Smakar detsamma. Väldigt lätt - hade förväntar mig mer mer tyngd och viskositet. Dessutom är det inte speciellt sött. Hög syra och lite omogen beska.

  Besvikelse. Fanns en udda doft som jag tyckte påminde om tvål. Kändes mycket lättare och bärigare än vad jag förväntat mig av en 5p Tokaji. Obalanserat och atypiskt - hög syra men ingen sötma som den kunde balanseras mot. Gillade inte alls.
   
 7. jocke

  jocke Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Igår blev det en blandning av lite olika champagner

  Piper cuvée rare
  André Jacquart 2005
  Diebolt vallios prestige
  Thierry Perrion Blanc de Noir 2008. Magnum
  André Clouet 2006
  Nicolas Feuilatte 2006

  Vinnare Piper rare med Perrion som god 2:a. Absolut värst Nicolas
   
 8. KockJohan

  KockJohan Cioccolato Catering Leverantör

  SV: Idag dricker vi

  Jo av just Clouet har jag bara testat från SB, förutom cuvée 1911 - men den har också varit en besvikelse de tillfällen jag testat.
  Men jag tyckte somsagt 2002an var bra...
  Nämen man får väl säga att Krug är alltid ett säkert kort iaf ;)
   
 9. jocke

  jocke Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Har 2 st 1911 och 2 st Clouet 2002 i källaren men inte provat dom än.
   
 10. KockJohan

  KockJohan Cioccolato Catering Leverantör

  SV: Idag dricker vi

  Funderar du att prova är jag gärna med och delar!
   
 11. SV: Idag dricker vi

  Gav precis bort min sista Clouet 2002. Har nu endast en 2005 köpt på plats kvar. Har tappat lite av mitt intresse för Clouet på sistone. Vet inte om det är Clouet eller jag men även 1911 har inte imponerat på mig den senaste tiden.
   
 12. SV: Idag dricker vi

  Piper Rare är oftast väldigt bra, kan ha lite frågetecken kring priset men i glaset är det sällan fel
   
 13. KockJohan

  KockJohan Cioccolato Catering Leverantör

  SV: Idag dricker vi

  Nej, är beredd att hålla med där! visst är inte alla viner ur-kassa men jag känner att inget är vidare upphetsande, dock är det bara de senaste blandningarna av cuvée 1911 jag testat, kan säkert tänka mig de lite äldre kan vara bättre?
   
 14. Elvis

  Elvis Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Ingen överraskning att Feuillatte var sämst... ;)

  Håller med. Den enda Clouet som håller stilen är Silver Brut.
   
 15. CH

  CH Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Dompa -03 i helgen, klassisk DP men inte samma potential eller finess som -02.
  Gott nu men inget jag planerar att lägga i källaren.
   
 16. jocke

  jocke Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Håller med att DP 03 är lite sämre än 02 men enligt mig så finns det utvecklingspotential. Har några i källaren. Är övertygad om att 03 kommer överraska med tiden:)
   
 17. CH

  CH Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Den kan absolut överraska men eftersom man inte har råd att handla allt man vill så väljer jag bort just denna.
   
 18. jocke

  jocke Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Det kan jag absolut köpa.
   
 19. jocke

  jocke Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Silver brut är absolut den bästa Clouet än så länge. Men jag blir lite besviken om inte 1911 och 2002 är bättre. Fast vill man åt PN druvan så är Thierry Perrion Blanc de Noir att rekommendera
   
 20. Jos

  Jos Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Prövade faktiskt NF 2006 förra sommaren och vi var tre som tyckte den var näst intill odrickbar(med champagnemått) vilket förvånade. Vi hade en Castellane NV som blev riktigt bra i jämförelse.
   

Dela sidan