Investering...

Diskussion i 'Vin' startad av JoelK, 15 januari 2011.

 1. vintjej

  vintjej Medlem

  SV: Investering...

  Ja, då var vi där igen. Lika fel som konst i bankfack.
   
 2. Hans A-g

  Hans A-g Medlem

  SV: Investering...

  EN aspekt har hittills inte nämnts (märkligt med tanke på att så många på forumet tycks vara i krogbranschen): investering i restaurangkällare. Med syfte att framöver kunna erbjuda kunden mogna ädlingar till icke ockerpriser.
  "Vinsten" blir här nöjda kunder - och fyllda lokaler. För oss moralister helt godkänt!
   
 3. NonPlusUltra

  NonPlusUltra Medlem

  SV: Investering...

  Ja, fast värre – i det här fallet går ju dessutom vinets dryckespotential till spillo (förr eller senare) medan konsten i bankfacket finns kvar till framtida ägares glädje.

  Och Vintjej, apropå det här med konst i bankfack – vilket jag som du förfasas över – så är det ju intressant att se hur detta vanskick ofta förknippas med privata samlare då den stora boven i sammanhanget faktiskt är det offentliga konstsamlandet. Av de privatsamlare som jag har träffat under årens lopp så har ingen – säger ingen – någonsin viljat placera sin konst bakom lås och bom, medan våra muséer magasinerar en stadigt växande del (mellan 90 och 95% - lågt räknat) av sin samlingar på tid och evighet. Man har helt enkelt inte anslag och plats för att visa annat än sina absoluta toppobjekt – om man ens visar dessa längre, då utvecklingen på gott och ont går mot tillfälliga, mer tematiska utställningar. Resten av samlingarna – den absoluta merparten av föremål – är förpassade till evig glömska (och i många fall vanvård) i magasinen istället för att ömt vårdas i privat ägo som de unika konstföremål de är – och det är en utveckling som förtjänar att förfasas över en smula, den med...

  Dock var ju inget av detta min egentliga poäng med föregående inlägg – jag ville endast peka ut de unika investeringsegenskaper som vin intressant nog råkar besitta. :)
   
 4. NonPlusUltra

  NonPlusUltra Medlem

  SV: Investering...

  Så sant, Hans - men anledningen till att det inte har nämnts är kanske den att fenomenet så sällan förekommer... ;)
   
 5. vintjej

  vintjej Medlem

  SV: Investering...

  Ultra, kan inte annat än hålla med. Både vad gäller vinet och OT-konsten.;)
  Vad gäller konsten, så är det ju bara positivt att det finns privata samlare som faktiskt avnjuter investeringen. Både investering och njutning känns ju som att det mer än tangerar att någon faktiskt blir berörd av konsten. Muséerna kanske skulle sälja av en del då.
   
 6. Krug88

  Krug88 Medlem

  SV: Investering...

  Måste säga tvärt emot Elvis här, helt fel Hans!
  Fantastiskt för oss vinälskare som vill dricka gott för en vettig penning, men en ren katastrof ekonomiskt för krögaren!

  Helt vansinnigt att binda sina pengar på sådant sätt inom krogbranchen, i en vinkällare för att ens gäster ska få sköna flaskor till rimliga priser...
  Vem har råd med det?

  De som tänker ekonomiskt håller nere sitt lager så mycket som möjligt och placerar pengarna där de får bättre avkastning.
  Visst får man en del "nöjda kunder" utan tvekan, men jag har svårt att tro att lokalerna blir fyllda av att de säljer prestige viner för en rimlig penning.
  Vi är för få för att det ska fungera. Dessutom måste investeringen från början vara gigantisk för att det skulle kunna finnas en möjlighet alls.

  Vore jättekul, javisst! Men krögaren vore den mest korkade jäkeln någonsin...
  Och seriöst Hans, vem tjänar pengar på moralister?
   
 7. Elvis

  Elvis Medlem

  SV: Investering...

  Jag sa inte någonting...
   
 8. Krug88

  Krug88 Medlem

  SV: Investering...

  Hahaha, vad oskyldig du lät där! ;D
  Det var NPU såg jag, sorry...
   
 9. NonPlusUltra

  NonPlusUltra Medlem

  SV: Investering...

  Jo, visst var det jag, men det enda jag höll med om var ju att Hans krog-teori inte hade nämnts förut i tråden - och att detta troligen berodde på att dylika krögare inte existerar... ;)
   
 10. SV: Investering...

  http://www.decanter.com/news/wine-news/ ... branch-out

  Verkar som Bourgogneintresset ökar hos köpare i Asien. Lär driva upp priserna framåt. Även Rhône börjar dras med samt även äldre Bordeaux. Får se vad som händer med Champagne och andra regioner i Italien/Tyskland/Spanien etc.

  Framåt lär väl Sverige få allt mindre av intressanta viner när köpkraften ökar i Asien
   
 11. Intressant artikel från The Drink Business. Priserna på "finewines" fortsätter neråt baserat på Liv-ex 100 index. Den stora "boven" i dramat är naturligtvis Bordeaux som gjort att indexet tappat 13 månader i rad.

  Champagne och Bourgogne verkar vara mer stabilt med undantag för 2002 Comtes De Champagne som tappat runt 10%.

  Vad tror ni? Trend som fortsätter så man kan börja köpa till än bättre priser eller börjar vi se botten på priserna?
   
 12. kayaker

  kayaker Cyklist

  Jag tror att det fortsätter ner en bit till. Det verkar vara många som blivit lite anti-Bdx och dessutom lär inte den ökade medvetenheten om förfalskningar gynna de som hoppas på stigande priser heller.
   
 13. Det verkar också komma lite mer "sans" i priserna då vissa äldre årgångar stiger medans yngre faller. Det pekar på att intresset att dricka vinet snarare än att investera ökar.
   
 14. Mmm

  Mmm Medlem

  Domaine Leroy Richebourg 2009, finns på bolaget för 12000 kr. Toppläge, mytisk producent som kommer att gå bort inom 10? år, varm bra årgång för lagring, under 1000 flaskor producerade. Jag är rätt övertygad om att det vinet kommer kosta 100.000 kr om 20 år. Men jag har inga pengar att lägga undan nu med småbarm och en helvetes massa impulsköp
   
 15. Mmm

  Mmm Medlem

  Bordeaux 2009 har väl visat sej vara den största investeringsfloppen genom tiderna? Min vän Hansi på K&S berättade att de sålde primörviner för miljonbelopp till enskilda köpare. Jag rycktes med och köpte kanske för runt 20.000 (utan tanke på investering, bara för egen konsumtion)

  Det finns inte ett enda vin som inte är billigare att köpa från hyllan idag. Inte ens de flaskor Poyferré som sedan fick 100 poäng av Parker (de hade de inte då). Tänk de stackare som gick fullständigt all-in :(
   
 16. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Mellan visa zenmunkar på 1100-talet i Japan utspelades följande dialog:
  - Mästare, säg mig vad en bra investering är!
  - Lärling, en bra investering är där man bara riskar det man har råd att förlora.

  True-story.png
   
  Mattias Schyberg och gece gillar detta.
 17. Inga träd växer till himmelen sägs det. Bordeaux visade tydliga tecken på bubbeltendenser med direkt avkastning bara man fick köpa. Speciellt med tanke på att produktionen inte alls är så låg som för vissa andra viner.

  Men fördelen med vin är att oavsett prisutveckling får man dricka ett bra vin bara man köpt det man själv gillar .-)
   
  kayaker gillar detta.
 18. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  Så sant, värdepapper är jämförelsvis väldigt torra i munnen.
   
 19. Arvid

  Arvid Medlem

  Tyvärr helt riktigt. Gör man det är det bara för egots skull. Faktum är att 99% av gästerna inte fattar eller uppskattar, och tycker vinlistan "är dyr" oavsett hur billigt du prissätter toppvinerna.

  Men det blir svårare och svårare, när priserna sticker på alla klassiska viner. Hade jag öppnat egen krog idag hade jag satsat på att handla små partier och omsätta lagret varje månad istället.
   
 20. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  Är detta baserat på erfarenhet eller schablonuppfattningar i branschen?
   

Dela sidan