Köpa vin via andra källor än Systembolaget: regler, transporter och butiker

Diskussion i 'Vin' startad av Anders Landström, 15 september 2011.

 1. Thirsty

  Thirsty Smygnykterist

  Lyckligt ovetande. :ängel:
   
  sunqan gillar detta.
 2. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  Då skulle både CH och AT vara problem. Frågan är om det andra än svenskar som beställer utanför tyskspråkiga länder. Vore kul om någon som är bra på tyska kunde ringa och fråga varför de slutat.
   
 3. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  Österrike är som bekant med i EU, men Efta-medlemmen Schweiz är inte med i EES. Så det är svårt att se att några skatteregler skulle göra att just dessa två fungerar, men inte övriga EES-medlemmar. Snarare är det två länder som är tysktalande (om man är lite generös med definitionen av tyska ;)) och som har mycket med Tyskland att göra. Så jag gissar att det kan ha med deras logistikföretag att göra, som tycker att någon kombination av punktskatter/blankettkrav/ålderskrav/paketskador/stulna paket/returer är för krångliga att hantera utanför det tysktalande området, alternativt vill ta mer betalt av dem för att hantera detta.
   
 4. sunqan

  sunqan Vinös

  Utan att forska vidare, tror jag att at,de,ch har ett förhållande liknande det vi i norden gar, fast.ännu tightare. Men nu gissar jag...
   
 5. Peder

  Peder Medlem

  Väldigt tråkigt! En av mina favoritbutiker. :(
   
 6. sunqan

  sunqan Vinös

  jag frågade om anledningenm de undvek att svara.
   
  Sonderlese gillar detta.
 7. Emvima

  Emvima Medlem

  Vilken transport firma använder sig philipsonwine av? Behöver man vara hemma eller kan det skickas till ett utlämningsställe?
   
 8. Wintermute

  Wintermute Medlem

  Jag fick leverans med Bring tidigare i veckan.
   
 9. LarsW

  LarsW Medlem

  Jag får det alltid hemleverat med Bring.
  Har också alltid kunna välja leverans dag- eller kvällstid.
   
 10. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  Då börjar jag fundera på att det kan finnas ett annat skäl. De har ju här fått omdömet att de har bra sortiment inklusive kända producenter till bra priser. Kan det kanske vara så att de har sålt vissa saker till "för bra" priser och det har funnits importörer/handlare i andra länder, som tillämpar höga marginaler för vissa producenter, som blivit sura på dem? Om de fått påstötningar av någon prestigeproducent kring detta kanske de föredrar att sluta att sälja till vissa länder hellre än att bli av med sin allokering från detta håll?

  Å ena sidan är parallellimport inom EU tillåten, och att försöka hindra den är en konkurrenshindrande åtgärd som är olaglig. Å andra sidan har inte producenter någon skyldighet att sälja till någon, och de flesta överenskommelser mellan producenter och importörer/storhandlare sköts tydligen "med ett handslag" snarare än genom avtal. När det gäller många prestigeproducenter finns det alltid andra importörer/handlare som vill ha vinerna istället, så importören/handlaren sitter i de flesta fall i en svag position relativt producenten.

  Har de råkat ut för sådana påstötningar, vill de nog inte berätta att så är fallet, utan de skyller på något annat. Ni kan dock kalla mig för konspirationsteoretiker om ni vill. :)
   
  magnum, Wintermute, Dejzan och 2 andra gillar detta.
 11. sunqan

  sunqan Vinös

  Deras svar på mun fråga trycker på två punkter:

  We again apologize for the inconvenience. The change is effective immediately, you cannot place any new orders at least for the next 12 month.

  Och
  But first we have to prepare our logistical and legal processes.

  Så jag vet inte vad som är rimligast. Det finns ju två fiskala problem
  -vid normal distanshandel inom eu, ska moms betalas i destinationslandet om säljaren hittills under året kommit upp i ett totalt försäljningsvärde överstigande det tröskelvärde respektive land har (tror det är 300000 sek för sverige)
  - för varor som täcks av eus punktskattedirektiv (dvs tobak och alkohol) gäller att punktskatten, men även momsen från första kronan ska betalas i destinationslandet.

  De flesta distanshandelsföretag har ingen aning om första punkten, de som vet om det agerar på ett av fyra olika sätt - skiter i det, levererar bara inom egna landet, slutar leverera för året toll ett land när gränsen uppnåtts för momsplikt uppnåtts eller d registrerar de sig så de kan betala moms.

  Samma sak gäller säkert för de som säljer punktskattepliktiga varor. Med den skillnaden att det inte alltid är enkelt att få betala alkoholskatten.

  Så min gissning är att moratoriet beror på tyska skattmasen.
   
 12. Nyllet

  Nyllet Medlem

  Jag är sugen på att lägga en beställning på extrabrut.dk men funderar på vilken risk jag tar med leverensen? Postnord verkar ju strula en del. Spelar det någon roll om man väljer leverens till utlämningsställe eller hemleverens?
   
 13. Pontus

  Pontus Medlem

  Har du läst?:
  !!!
  Ved bestilling til levering i Sverige, bekræfter du, at du selv har ansvaret for at fortolde og deklarere for enhver form for afgifter inden 5 hverdage på dit lokale toldkontor. Se evt. mere på www.tullverket.se
  !!!
   
 14. Ejdern

  Ejdern Medlem

  Vet inte om du redan har beställt men du får en låda cristal 2012 för 9 700 kr på vikingline de är de bästa jag känner till. Lite struligt med en båt tur men finns många andra bra kap också
   
  Fixfred gillar detta.
 15. Nyllet

  Nyllet Medlem

  Ja, jag såg det och får inte riktigt ihop det med informationen hos skatteverket där det framgår att säljaren ska betala alkoholskatten då det ju är säljaren som ordnar frakten.

  Hur gör folk vid beställningar från extrabrut.dk rent praktiskt? Brukar det vara något strul med leveransen?
   
 16. Peder

  Peder Medlem

  Någon som vet om det fortfarande krånglar med DHL? Många år sedan jag fick något med dom som fraktalternativ.
   
 17. LarsW

  LarsW Medlem

  DHL funkar bra för mig, inga problem nånsin med tullen och har ett utlämningsställe 300 meter från där jag bor så brukar gå dit och hämta med en pirra om det är tungt.
  Har aldrig valt hemleverans med DHL så osäker på hur det fungerar.
   
 18. Pontus

  Pontus Medlem

  Spontant hade jag nog handlat av någon som hanterar detta, om det nu finns alternativ? Inte värt besväret.
   
  Nyllet och Rasmus Åkesson gillar detta.
 19. Fixfred

  Fixfred Medlem

  Tack för informationen , ska kolla upp det nästa gång jag åker båt. Beställde en låda från amaduro som kommer på måndag :)
   
  FredrikC och Ejdern gillar detta.

Dela sidan