Kommentarer till krönikor [i olika medier]

Diskussion i 'Övrigt' startad av anders, 16 juni 2008.

 1. sunqan

  sunqan Vinös

 2. LarsW

  LarsW Medlem

  vintomas gillar detta.
 3. Johan L

  Johan L Medlem

  En till person som inte riktigt förmår att se hela bilden. Fast jag tyckte mest det var lustigt att ha Tage Erlander som källa till att det söps mycket förr i tiden.
   
  vintomas gillar detta.
 4. Per Stade

  Per Stade Lege artis

  ”För att få motbok var åldersgränsen 25 år. Den som var gift fick motbok vid 21 års ålder.”

  Borde det inte vara tvärtom?
   
  Hardolph gillar detta.
 5. chambertin

  chambertin Medlem

  Fantastiskt att se ngn som nostalgiskt talar om Motboken som ngt bra.
  Från Wikipedia:
  "Inkomst, kön, förmögenhet och samhällsposition styrde tilldelningen.[5] Färre än en av tio kvinnor hade motbok, och i de fallen de hade en var den tilldelade ransonen långt mindre än männens.[5] En gift kvinna erhöll i regel inte motbok. En hushållerska kunde till exempel nekas motbok med motiveringen att mannen i den familj hon arbetade i hade motbok. Unga, ogifta män kom sällan i fråga och den som var arbetslös, bostadslös[4] eller saknade inkomst kom aldrig ifråga.[5"

  Vi kanske skulle damma av tvångssteriliseringar också (fanns ju under hela Erlander-eran) när vi ändå är igång ?
   
  IsKr, Segol, magnum och 1 annan gillar detta.
 6. Johan L

  Johan L Medlem

  Och lobotomi, när vi väl fått upp ångan. Staten institut för rasbiologi är från samma era om man nu tyckte det var bättre förr.
   
 7. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  Jag har länge tyckt att man som ett första steg borde kunna släpp monopolet på vin och öl och låt Systembolaget behålla detaljhandelsmonopolet på sprit. Det är kanske det som insändarförfattaren menar med "spritbolaget"? ;)

  Bilden i NWT, som ges ut i Karlstad, föreställer märkligt nog en kö utanför Systembolaget vid Globen, Arenavägen 57 i Stockholm!
  Var tid har sina uppfattningar. I dagens Sverige skulle det väl vara män som bedömdes skeptiskt, särskilt vita, medelålders heterosexuella män! :rolleyes:
   
  chambertin gillar detta.
 8. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  IOGT-NTO:s tidning Accent har hittat en utländsk nyhet, drygt en månad gammal: Politiker delade ut konjak som "desinfektionsmedel". Det var Nairobis guvernör Mike Sonko som inkluderade småflaskor av Hennessy i utdelade matpaket i samband med Covid-19. Han menade att den kunde användas som "throat sanitizer". :D Han har inte direkt undkommit att häcklas för detta...

  Hennessy har t.o.m. dementerat att deras produkter funkar för detta ändamål. (Spriten är ju för utspädd...) Dock måste cognac väl vara mer lämpliga och oskadliga för hälsan än en del medel som Donald Trump föreslagit för motsvarande ändamål? :rolleyes:
   
  thunberg, MagnusH70, Silex och 3 andra gillar detta.
 9. buteljen

  buteljen Medlem

  Tycker denna var läsvärd. https://www.richardhemmingmw.com/blog/why-wine-writers-dont-hold-the-trade-to-account

   
 10. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  Det verkar tyvärr som PostNord bekräftar mitt intryck att de är västvärldens mest inkompetenta logistikföretag, genom att inte klara av att leverera sådant som trots allt är mer tidskritiskt än viner: :vägg::vägg::vägg:
  https://www.svd.se/regioner-bryter-med-postnord

  Varför har inte detta katastrofföretag lagts ner för länge sedan?
   
  thunberg och IsKr gillar detta.
 11. Wintermute

  Wintermute Medlem

  vintomas och Sonderlese gillar detta.
 12. Sonderlese

  Sonderlese Medlem

  vintomas och Crist(al)ian 77 gillar detta.
 13. Wintermute

  Wintermute Medlem

  vintomas gillar detta.
 14. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  Svensk djupsinnighet och analysförmåga ”at its finest” med andra ord, från två personer som är besjälade av att bistå allmänheten snarare än att synas och tjäna pengar? ;)
   
  Wintermute gillar detta.
 15. Wintermute

  Wintermute Medlem

  Om vi på forumet skulle bidra med analys, skulle nog djupet bli ett annat. Jag börjar med några triviala utsagor/frågor/funderingar:
  1) om husen inte helt styr sitt flöde utifrån totalt källarutrymme, kommer en minskad skörd 2020 göra skillnad på marknaden tidigast 2022.
  2) kan det vara någon sorts kassaflöde som påverkar? I såfall är det alltså oförmåga att betala för druvorna som är problemet.
  3) de hus som degorgerar löpande borde sälja viner med längre tid på jästen i slutet av en ekonomisk dipp.
   
  ChristianB gillar detta.
 16. Håkan

  Håkan Medlem

  Pontus, Ekdahl, LarsW och 2 andra gillar detta.
 17. chambertin

  chambertin Medlem

  Kan hålla med om att konsekvenesen av Covid-19 för odlarna blir väsentligt tuffare än för de stora husen pga odlarnas större beroende av den franska inhemska marknaden. Inte minst manifesterat nyligen med konflikten vg hur stor årets skörd skall tillåtas att bli.

  Det andra tugget runt arvsskatten är ju inget nytt och den har ju inte hindrat utvecklingen mot att fler odlarchampagner än någonsin når långt utanför Frankrike så det resonemanget hänger jag inte med på. Känns mest som önsketänkande från storhus-Champagne.

  Laurent-Perrier chef de cave Dominique Demarville.
   
 18. Crist(al)ian 77

  Crist(al)ian 77 50 Shades of Grape

  Rubriken är väl mer dramatisk än artikeln. Antal odlare kommer fortsätta minska på grund av att många dåliga odlare försvinner. Håller helt med Rodolphe att det är trams att använda RM som en kvalitetsstämpel (troligen av samma personer som använder "brut nature" på samma sätt:rolleyes:). Snarare är det bättre om dåliga odlares druvor hamnar i kompetenta händer.

  Praktiska effekten rent vinmässigt av att en del odlare sadlar om till "hus" är ringa. Det är väl rätt många som exempelvis missat att De Sousa och Diebolt har sadlat om. Mycket romantiskt skimmer kring det här med odlare kan jag tycka...

  Sant men arvsskatten får ju allt större effekt när markpriserna skenar. 45 % på + 30 M € blir rätt mycket skatt... :p

  Fullt förståeligt att odlare nu i större utsträckning väljer att undgå skatt genom att ändra till husstatus (och bilda en koncern?). Inte konstigare än att ingenjörer och jurister kör enmansbolag och 3:12ar för att tjäna några procent.
   
  magnum och LarsW gillar detta.
 19. magnum

  magnum Epernay, Frankrike

  Att ¨ändra¨ om till ¨husstatus¨ är inget man kan bestämma själv!
  Hur undgår man skatt genom att ändra till husstatus?
   
  Per Stade gillar detta.
 20. jrick

  jrick Medlem

  Jag är ingen expert i frågan men jag har förstått det som att det är arvsskattemässigt fördelaktigt att överföra sin mark till bolag som man sedan köper druvorna ifrån. Köparen av druvorna gör därmed inte vin på druvor från egen mark och därmed blir man negociant per definition.
   
  Sonderlese och Crist(al)ian 77 gillar detta.

Dela sidan