Låt oss dela en pava över nätet - november 2014

Diskussion i 'Vin' startad av ChristianB, 29 oktober 2014.

?

Hur bra var månadens vin (pris är inte en faktor)

 1. 95-100 Klassiskt, ett stort vin

  0 röst(er)
  0,0%
 2. 90-94 Exceptionellt, ett vin med överlägsen karaktär och stil

  0 röst(er)
  0,0%
 3. 85-89 Mycket bra, ett vin med speciella kvaliteter

  27,8%
 4. 80-84 Bra, ett välgjort vin

  33,3%
 5. 75-79 Mediokert, ett drickbart vin med ett antal skönhetsfel

  33,3%
 6. 50-74 Kan inte rekommenderas

  5,6%
 1. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Bra val! Vill också passa på att tacka dig för ett roligt vinval denna månad. Aldrig har vi haft så spridda skurar i omdömerna vilket är kul och berikande. Nästan så jag vill köpa på mig en flaska till bara för att stämma av mot allas åsikter!

  @Emanuel kommer troligtvis vaska fram något trevligt tror jag. :)
   
  ChristianB gillar detta.
 2. Emanuel

  Emanuel - Ad astra per alas amforae

  Oj, vilken ära, jag är skakad men inte störd. Tackar och bockar för förtoendet!

  Pressen blev plötsligt enorm kände jag, ska vi äntligen få testa en zinfandel gjort på ripassometoden, blir det ett vin från Malta eller kanske Glögg? -Ingen vet, inte ens jag själv faktiskt.
  Detta kräver lite finurlande, jag återkommer! Kul!
   
  ChristianB, Daniel B, Magnus L och 2 andra gillar detta.
 3. Magnus L

  Magnus L urydhtfilgukj

  Glögg! Glögg!! Glögg!!!
   
 4. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Sherry! Sherry!! Sherry!!!
   
  gece och Gurto gillar detta.
 5. Magnus L

  Magnus L urydhtfilgukj

  Med lite eftertanke ett helt klart bättre val. :)
   
  Mattias Schyberg gillar detta.
 6. Vino fino

  Vino fino Medlem

  Vad är det för fel på @Emanuel s förslag på ripasso-Zinfandel? Om en trehundring är taket borde vi få plats med en box. Njutning som räcker länge... :D
   
  chambertin och Magnus L gillar detta.
 7. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Problemet är att den inte räcker alls. Tre liter vin i vasken låter som en dålig idé. :bäver:
   
  kayaker gillar detta.
 8. Emanuel

  Emanuel - Ad astra per alas amforae

  -Sitter precis och undersöker utbudet av maltesiska viner gjorda enligt ripassometoden som man kan få på trelitersbox. -Låter nästan för bra för att vara sant, håller jag på att återuppfinna hjulet?
   
  Magnus L gillar detta.
 9. Vino fino

  Vino fino Medlem

  Såg inte jag en sådan i Allt om Vin nyligen? (Brakfynd***** enligt Håkan Larsson)
   
  Magnus L och Emanuel gillar detta.
 10. Mats

  Mats Gone todash....

  Fantastiskt roligt att läsa alla andras smaknoter och de andra diskussionerna ovan nu när man får läsa dem efter att man själv druckit och bedömt vinet. :)
  Jag hittade definitivt vanilj i vinet, men lite sprödare, renare och mer finstämd vanilj än i kraftigt ekade viner. Kommer alltså den här vaniljen från malojäsningen? Eller?? Är det så har jag verkligen lärt mig något på det här månadsvinet som bara den saken gör att den här månadens vin var något riktigt positivt oavsett vad jag tyckte om själva vinet! :)
   
  ChristianB gillar detta.
 11. kayaker

  kayaker Cyklist

  Säkert.
   
 12. Mats

  Mats Gone todash....

  Jo jo, blir spännande att se ditt val ..... :)
   
  Emanuel gillar detta.
 13. ChristianB

  ChristianB Medlem

  Det var lärorikt för mig också att inte bara gå på något som är vanligare än Etna Rosso och därmed troligare att gå hem hos mig och er andra vinnördar. ;) Fantastiskt roligt med ett sådant här initiativ (det har vi konstaterat förr men det tål att sägas då och då) och jätteroligt att få välja vin!
   
 14. merlotsmile

  merlotsmile Medlem

  Vinet är svagt rubinrött.

  Det doftar inte speciellt mycket (medium intensitet) men där finns aromer av mörka solmogna jordgubbar, örter, kryddor, lite lakrits

  Vad gäller strukturen så är det ett torrt vin och jag upplevde inte alkoholen som störande (medium nivå). Där finns en hyfsat frisk syra (medium+) som kombinerat med låga nivåer av frukttanniner ger en lätt kropp. Vinet är lite mer intensivt i smaken än i doften (kanske medium+) och där återkommer aromerna som fanns i doften + lite mer rödsyrliga bär och jag tycker att jag hittar massor med blodapelsin. Finishen är medium och syrlig.

  Sammantaget så är det ett ganska enkelt vin som jag ändå gillar. Det saknar dock komplexitet, intensitet, koncentration och längd. Hade förväntat mig mer för 169 kronor. Tycker nog 2011’an levererade mer, kanske var 2012 en sämre årgång. 84 p
   
  Mats, Mattias Schyberg och Emanuel gillar detta.
 15. Larseman

  Larseman Medlem

  Sent omsider så har även jag provat november-vinet.

  Enda Etna Rosso jag har druckit tidigare är Tenuta delle Terre Nere vilken har gillats bra.
  Den här öppnar väldigt försiktigt, trots 30 minuters luftning. Frugan säger spontant att "det här var inget roligt!". Själv ligger jag lågt men kan hålla med om att det är ett svalt och elegant, men lite försynt vin i doften.
  Kryddigt, kanske lagerblad och timjan, röda bär, lite lakrits och våt betong. Hittar även lite målarfärg, frågan är om jag inte hade gissat Nebbiolo blint.
  I munnen ganska slankt, med fina tydliga tanniner, syrliga röda bär typ lingon eller tranbär. Friskt och lättdrucket. Finner mig själv gilla vinet bättre och bättre efter hand. När poängen var uppe på 88 så var tyvärr flaskan slut, ingen vet var det hade slutat annars :D
   
 16. mnor

  mnor Medlem

  Drack vinet i torsdags med mina föräldrar som var på besök för att vara barnvakter. Här är omdömet.

  Doft av hallon och lakrits
  Smak av hallonbåtar, salmiak, jordgubbar och kryddor
  Just kombinationen av hallon och salmiak är något som jag har väldigt svårt för i vin. Saknade tanniner! Saftvarning, inte ett vin i min smak.

  (Mina föräldrar tyckte att detta var ett mycket gott vin, medans min bättre hälft påpekade att detta vin inte skall inhandlas någon mer gång).
   
  ChristianB, Mats, Magnus L och 1 annan gillar detta.
 17. m_trobeck

  m_trobeck Ständigt sökande. Rotlös.

  Sent ska syndaren vakna.
  Sitter just nu med en hel bunt tack-kort från bröllop (alldeles för sent, gifte oss i Augusti….). det, om något, tarvar en flaska rött!
  Tänkte att månades röda skulle fixa biffen…
  Här kommer det:

  Ljust, genomskinligt och svartvinbärssaftig till utseende. Den första viffen stänker till av alkohol, men det försvinner till viss del efter någon minut i glaset och byts mot hallon-lakrits-dödskalle (från plockgodishyllan), lite långkokt bolognese och någon bränd komponent. I munnen är det otroligt lätt men de finns små och samstämda tanniner som ger en viss riktning i vinet mot en ganska menlös syra. Inte så mycket frukt eller någon kropp att prata om. Det som kan hittas om man vrider och vänder på smaken är godispåsens röda och svarta beståndsdelar, lite artificiellt på något sätt.
  För mig skulle vinet behöva en ryggrad. Då varken kroppen eller frukten tar sitt ansvar måste syran kliva fram och sätta på sig kaptensbindeln. Nu blir det lite mellanmjölk av det hela, ett njaaaeeääää.
  Ett kul vin att prova men nog inget jag ska köpa på mig mer av.
   
  chambertin, Mats, Emanuel och 1 annan gillar detta.
 18. Kanske sist ut denna månad? Men det tog lite tid att få till en beställning. Men jag hade eventuellt varit först om lagersaldot på en flaska i butiken vid Fridhemsplan hade varit korrekt.. Det blev även ett "bonusvin", lite italienskt mousserande.
  image.jpg image.jpg
  2009 Rotari Alpe Regis Extra Brut. Äpple, citron och en aning brödigt med hög syra. Inte något att skriva hem om, när man dricker det utan mat. Dock så blev det betydligt trevligare med en antipasto-tallrik med en dressing på balsamvinäger och kapris då syran inte blev lika påträngande.

  Dag 1:
  Antipasto: Grillade grönsaker med San Daniele-skinka, bresaola, tre olika sorters mild salami, rökt burrata, parmesan, ruccola samt dressing med balsamvinäger och kapris.
  Primo piatto: Pasta alla Norma. Hemmagjord tagliatelle med aubergine, tomat och ricotta.
  Secondo piatto: Caponata di melanzane e tonno. Grillad tonfisk och caponata med aubergine, fänkål, selleri, chili och tomat.
  image.jpg image.jpg image.jpg
  Dag 2:
  Antipasto: Samma sorters kött som dagen innan nu med italienska ostar(robiola, pecorino, talleggio, casatica och parmesan), ruccola och pinjenötter.
  Secondo piatto: Tonno alla Ghiotta. Stekt tonfisk med sås med kapris, tomat, lök och fiskbuljong.
  image.jpg image.jpg
  Doft: Körsbär och lite lakrits. En aning åt Nebbiolohållet?
  Smak: Inte jättemycket. Lite körsbär och röda bär(vinbär och hallon?). Hög syra och medel tanniner.

  Det fungerade bra till Pasta alla Norma, dock så var det en aning mycket chili i caponatan. Så tanninerna, som från en början knappt märktes, blev lite för mycket och det blev bara strävt och hett.

  Dag 2 så föll det ganska platt till antipaston också. Det hade antagligen behövts lite mer syra i maten för att möta syran i vinet. Däremot så fungerade det otroligt bra till den stekta tonfisken med tomat och kapris efter en justering av syran och sältan(tanninerna stack ut en aning mycket här, kanske p.g.a den lite beska kaprisen).

  Sammanfattningsvis ett ganska enkelt vin som saknade en dimension eller två men som kan komma till sin rätt om man väljer rätt maträtt att servera till.
   
  Patrik Sellin, Larseman, Magnus L och 1 annan gillar detta.

Dela sidan