Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Stora vad ska jag köpa-tråden

vita

Medlem
Johan_h: ”För att fortsätta på frågan (för lagring), så skulle det vara intressant att höra insikter i retrospektiv från medlemmar som köpt och lagrat vin i 10+ år.”

Intressant fråga. Vid ett besök i Bourgogne träffade jag en vinhandlare som argumenterade att få viner vinner på längre lagring. 3-5 år menade han är ett vanligt riktmärke för de flesta viner, därefter avtar mycket av förbättringen och fortsatt lagring skulle därmed vara svårt att motivera, så avtagande marginalnytta. Det finns nog många som skulle vara beredda att inte hålla med om detta utlåtande. Kanske särskilt s k `vinnekrofiler`, som menar att många röda viner börjar få drickpotential när `skogsgolvet slutat att röra på sig!` Därtill förekommer en del viner/vinregioner som är kända för låååång lagringspotential, t ex Nebbilo/Barolo, Tempranillo/Duero (samt Portvin - om `good old port` kan räknas med här). Vad gäller standardchampagne, t ex Roederer och Bollinger, är en inte helt ovanlig rekommendation att lagra dem 2-3 år innan konsumtion (för den som önskar uppleva ökad komplexitet, brödighet, nötter, osv...i ett standardbubbel).

Wine follys (https://winefolly.com/blog/) sammanställning av vinlagring (efter druva) är stick-i-stäv med utlåtandet från den vinhandlare jag träffade. I alla fall när det gäller rött. Det är väl snarare så att sammanställningen ger vid handen att många blå druvor/röda viner kan med fördel lagras under ganska många år. Samtidigt tycks få gröna druvor/vita viner vinna på lagring mer än 10 år.

A5A1E3A0-CD37-4A1E-A881-2798C3F40832.png
05C9BF44-B6DA-4C4B-B5C1-4DB18D10CA80.png
[/QUOTE]
 

Pessoa

Medlem
Johan_h: ”För att fortsätta på frågan (för lagring), så skulle det vara intressant att höra insikter i retrospektiv från medlemmar som köpt och lagrat vin i 10+ år.”

Intressant fråga. Vid ett besök i Bourgogne träffade jag en vinhandlare som argumenterade att få viner vinner på längre lagring. 3-5 år menade han är ett vanligt riktmärke för de flesta viner, därefter avtar mycket av förbättringen och fortsatt lagring skulle därmed vara svårt att motivera, så avtagande marginalnytta. Det finns nog många som skulle vara beredda att inte hålla med om detta utlåtande. Kanske särskilt s k `vinnekrofiler`, som menar att många röda viner börjar få drickpotential när `skogsgolvet slutat att röra på sig!` Därtill förekommer en del viner/vinregioner som är kända för låååång lagringspotential, t ex Nebbilo/Barolo, Tempranillo/Duero (samt Portvin - om `good old port` kan räknas med här). Vad gäller standardchampagne, t ex Roederer och Bollinger, är en inte helt ovanlig rekommendation att lagra dem 2-3 år innan konsumtion (för den som önskar uppleva ökad komplexitet, brödighet, nötter, osv...i ett standardbubbel).

Wine follys (https://winefolly.com/blog/) sammanställning av vinlagring (efter druva) är stick-i-stäv med utlåtandet från den vinhandlare jag träffade. I alla fall när det gäller rött. Det är väl snarare så att sammanställningen ger vid handen att många blå druvor/röda viner kan med fördel lagras under ganska många år. Samtidigt tycks få gröna druvor/vita viner vinna på lagring mer än 10 år.

Visa bifogad bild 17749 Visa bifogad bild 17750
[/QUOTE]

Mycket märkligt tidsfönster för riesling. Även andra fönster känns klart tveksamma.
 

petterkalle

I rescued some wine. It was trapped in a bottle.
japp - betydligt mjukare än mastroberardino - kanske mer moccha än mjölkchoklad och med litet lakrits på slutet, anständig syra och finslipade tanniner som dyker upp på slutet. Nu eller om tio. bra grejor.
Fantastiskt. Känns som att jag redan gillar det? Fick hem min låda idag:p
 
Fantastiskt. Känns som att jag redan gillar det? Fick hem min låda idag:p
helt rätt, detta är verkligen ett vin för dig (och för mig! har två flaskor till). Jag öppnade en flaska igår som får fortsätta ikväll. Nu mer blåfruktig och med härligt balanserad ekfatsstil. Efter litet kylskåpssvalka så träder tanninerna (fortfarande eleganta och slipade) fram ännu mer - behöver kött. Eftersom du nu - litet oförsiktigt - tillstod att du har en hel låda, siktar jag på att kunna pricka detta vin blint på någon BYOB i Sollentuna om ett par år :D #gotyoufiguredout #thegameisafoot
 

petterkalle

I rescued some wine. It was trapped in a bottle.
helt rätt, detta är verkligen ett vin för dig (och för mig! har två flaskor till). Jag öppnade en flaska igår som får fortsätta ikväll. Nu mer blåfruktig och med härligt balanserad ekfatsstil. Efter litet kylskåpssvalka så träder tanninerna (fortfarande eleganta och slipade) fram ännu mer - behöver kött. Eftersom du nu - litet oförsiktigt - tillstod att du har en hel låda, siktar jag på att kunna pricka detta vin blint på någon BYOB i Sollentuna om ett par år :D #gotyoufiguredout #thegameisafoot
:) Du är lite för sent ute. Aglianico är @Fredrik L ´s grej och jag satte druvan och regionen på senaste BYOB´n:D. Du brukar ju sätta mina viner hur j-a udda de än är! Men man vet aldrig...:rolleyes:
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
Tydligen kommer en ny release av 162 eme(basår 06) också som är degorgerad senare :eek:
Så har de börjat göra numera. Smärre mängder sendeggad 160ème dök upp samtidigt som Krug 2004. Dock har jag mestadels sett sendeggade Krug Grand Cuvée säljas i blandlådor med Krug Vintage av samma årgång, och sådana skapelser verkar ju inte leta sig till Sverige. Och Krug 2004 har väl aldrig sålts på Bolis, ens som webblansering? Det finns dagar när jag önskar att Krug ska köpas loss från LVMH av något Private Equity-bolag med för mycket pengar, bara så vi kan slippa Moët Hennessey Sverige AB som importör av Krug... Om de går med på att sälja Krug 2006 till mig via privatimport tänker jag dock byta uppfattning.
 

FredrikC

Medlem
Så har de börjat göra numera. Smärre mängder sendeggad 160ème dök upp samtidigt som Krug 2004. Dock har jag mestadels sett sendeggade Krug Grand Cuvée säljas i blandlådor med Krug Vintage av samma årgång, och sådana skapelser verkar ju inte leta sig till Sverige. Och Krug 2004 har väl aldrig sålts på Bolis, ens som webblansering? Det finns dagar när jag önskar att Krug ska köpas loss från LVMH av något Private Equity-bolag med för mycket pengar, bara så vi kan slippa Moët Hennessey Sverige AB som importör av Krug... Om de går med på att sälja Krug 2006 till mig via privatimport tänker jag dock byta uppfattning.
Ah spännande! Jo 04an gick att få hem.(jag hade för mig för 1999 men kan ha fel). Enligt Krugs världsambassadör så kommer 162 till Sverige iaf så får se I vilken form. 06 räknar jag med kommer gå att beställa via bolaget.
 
Toppen