Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Sydafrikanska viner (allmän diskussionstråd, tips och smaknoter)

Bearman

a´lea iacta est iterum
2011 Paul Sauer Kanonkop (74911)

Ett kvalitetsvin utan tvekan. Fruktigt och samtidigt elegant, finstämd med lite rökiga toner.
Koncentrerad frukt i form av svarta vinbär och röda bär (körsbär, hallon, röda vinbär). Dricks bra idag, men kan bli bättre med lagring. 90p (gillande den nästan bättre än 10an, som också är bra)
 

Mattias Schyberg

Administratör
Sydafrika har lanserat en variant av "kvalitetssystem" som presenterades på London Wine Fair i maj.

Namnet på samfundet är Cape Vintners Classification (CVC) och verkar kunna bli ett riktigt bra verktyg för att förstärka statusen på Sydafrikas bättre viner. Inte helt olik de vinlagar som finns i Europa (dock så styrs den inte av myndigheterna), men med mindre fokus på att reglera i detalj rörande druvval med mera och istället fokusera desto mer på vinkvaliteten i sig och att egendomarna arbetar hållbart och etiskt riktigt. Även ursprunget spelar såklart en nyckelroll och det finns även krav på att de egendomar/producenter som är medlemmar skall bedriva egen vinodling med mera. Omfattningen är dock ganska mastig så jag rekommenderar er att läsa på själva. Läs mer om det hela här.

Jag är inte känd för att förespråka regler och ordning, men detta gillar jag faktiskt skarpt, då jag tycker att de har helt rätt fokus.

4.jpg
 

Magnus L

urydhtfilgukj
Sydafrika har lanserat en variant av "kvalitetssystem" som presenterades på London Wine Fair i maj.

Namnet på samfundet är Cape Vintners Classification (CVC) och verkar kunna bli ett riktigt bra verktyg för att förstärka statusen på Sydafrikas bättre viner. Inte helt olik de vinlagar som finns i Europa (dock så styrs den inte av myndigheterna), men med mindre fokus på att reglera i detalj rörande druvval med mera och istället fokusera desto mer på vinkvaliteten i sig och att egendomarna arbetar hållbart och etiskt riktigt. Även ursprunget spelar såklart en nyckelroll och det finns även krav på att de egendomar/producenter som är medlemmar skall bedriva egen vinodling med mera. Omfattningen är dock ganska mastig så jag rekommenderar er att läsa på själva. Läs mer om det hela här.

Jag är inte känd för att förespråka regler och ordning, men detta gillar jag faktiskt skarpt, då jag tycker att de har helt rätt fokus.

Visa bifogad bild 4783
Låter lite som tyskarnas VDP.
 

Mattias Schyberg

Administratör
Ganska rejäla krav för medlemskap:

Ownership and Minimum Capacity

1. Ownership of a registered wine estate as defined in the Wine of Origin Scheme, established in terms of the Liquor Products Act 60 of 1989.
2. The Estate must comprise a minimum of 20 ha of established vineyards under the direct control, either owned or subject to a long-term lease of 9 years and 11 months, of the management of the specific Estate.
3. A minimum of 5 ha of these vineyards must be established on the same land as the winemaking facility.
4. The Estate must comprise a winemaking facility, located on the Estate, with a minimum capacity of 100 (one hundred) tons, under the direct control of the specific Estate’s management.

Four Cornerstones of Membership

1. Technical and Environmental
Technical – to meet technical specifications members must have the winemaking facilities and the vineyards audited by Integrated Production of Wine (IPW) and must achieve a minimum pass of 75%. Environmental – the Estate must be a registered Biodiversity and Wine Initiative (BWI) member OR have ISO 14000 accreditation. If a prospective Estate cannot comply with BWI criteria, they may still apply but will need to detail environmental policies / accreditations. CVC directors undertake to meet with BWI to create niche criteria for affected Estates.

2. Cellar Door Facilities

Members must have cellar door facilities located on the same property as their winemaking facility, open to the public at least 6 days per week for the tasting and purchasing of wine. The cellar door facility must at least include a staffed Tasting Room, where the public may taste and purchase wine. An independent audit committee must review and grade the visual appearance of the Estate together with all cellar door facilities and a minimum score of 75% is required.

3. Ethical Matters

The Estate must have a recognised and acknowledged ethical accreditation based on the International Labour Conventions’ Ethical Trading Initiative, incorporating South African labour legislation; or submit proof of application to be audited by anaccredited organisation.
Detailed key criteria of the CVC for membership and tiering of wines

4. Wine Quality

Technical Audit – An independent audit committee must review and grade the winemaking facilities and vineyards of the Estate and a minimum score of 75% is required.

Quality Audit – For membership purposes the Estate will be required to submit wines from category 2, “Estate”, described below, to an independent audit committee for sensory evaluations and a minimum score of the range averaging 75% is required. Twelve months will be allocated for formal accreditation to be achieved. Should proof of a successful audit not be provided in time, the CVC may terminate membership without further consultation.

Tiers of Wine Classification
Given the primary objective of building South Africa’s brand image as a leading producer of world-class wines and promoting the Cape’s site specific wines, a key factor will be the need for CVC to be able to tier and classify members’ wines.
Three tiers of classification have been identified:

1. Site Specific Wines

Wines that have achieved the highest acclaim within the CVC and which meet the following specified criteria:
a) Originating from a clearly identifiable vineyard(s) that will have been reviewed and verified by an independent audit committee;
b) Five consecutive vintages of the wine originating from this vineyard(s) must be submitted to an independent audit committee for sensory evaluation and judging the site specific identity of the wine.
An average score of at least 85% must be achieved;
c) An audit statement verifying that over the five consecutive vintages this wine has been retailing in the Ultra-Premium sector at a retail selling price of not less than €15 per bottle.

2. Estate Wines

Wines bearing the Estate’s name or reference to it and made from vineyards falling within the description of Ownership. Wines in this category may carry full reference to CVC on all packaging and promotional material.

3. Wine of Origin

The CVC recognises that in terms of South Africa’s Wine of Origin Scheme, members may produce a wine or range of wines bearing the Estate’s name that are not an Estate Wine as defined in the Scheme. Wines produced and bearing the Estate’s name or reference to its name, but made from grapes or wine that fall outside the description of Ownership will not have the right to utilise / display any reference to CVC in its packaging or promotional material.
 

Magnus L

urydhtfilgukj
2. Cellar Door Facilities

Members must have cellar door facilities located on the same property as their winemaking facility, open to the public at least 6 days per week for the tasting and purchasing of wine. The cellar door facility must at least include a staffed Tasting Room, where the public may taste and purchase wine. An independent audit committee must review and grade the visual appearance of the Estate together with all cellar door facilities and a minimum score of 75% is required.
Väldigt viktigt för vinets kvalitet :rolleyes:
 

Magnus L

urydhtfilgukj
Inte alls, men jäkligt trevligt krav för oss som eventuellt skulle vilja besöka producenten ifråga. :)
Jo absolut. Men jag vill ju snarare att producenten skall lägga pengar på sådant som gynnar vinets kvalitet. Snarare än en fräsig butik, eller för den delen en tung flaska.
 

Mattias Schyberg

Administratör
Jo absolut. Men jag vill ju snarare att producenten skall lägga pengar på sådant som gynnar vinets kvalitet. Snarare än en fräsig butik, eller för den delen en tung flaska.
Så kan man absolut se det, men jag tror nog att det kommer generera fler fördelar än nackdelar totalt. Synlighet och tillgänglighet är ju ett sätt att öka intresset och bygga varumärken, vilket i sin tur gör att de på sikt kan ta bättre betalt och tjäna mer pengar. Mer pengar att lägga på kvalitet om de så önskar.

Jag förutsätter att organisationen har tänkt till och ser till helheten. Det skulle förvåna mig mycket om dessa krav på gårdsförsäljning skulle bidra med lägre vinkvalitet. :)
 

Magnus L

urydhtfilgukj
Så kan man absolut se det, men jag tror nog att det kommer generera fler fördelar än nackdelar totalt. Synlighet och tillgänglighet är ju ett sätt att öka intresset och bygga varumärken, vilket i sin tur gör att de på sikt kan ta bättre betalt och tjäna mer pengar. Mer pengar att lägga på kvalitet om de så önskar.

Jag förutsätter att organisationen har tänkt till och ser till helheten. Det skulle förvåna mig mycket om dessa krav på gårdsförsäljning skulle bidra med lägre vinkvalitet eller. :)
Visst finns det fördelar. Men kraven på dessa typer av investeringar gör ju så att det framförallt är de stora, redan etablerade namnen som får vara med vilket kan resultera i att små producenter får svårare att komma in på marknaden.

Organisationen är ju "independent". Vilket låter fint, men också betyder att den inte är kopplad till staten och den organisation som redan finns (South African Wine Industry Trust). CVC är grundad och driven utav Johann Rupert som är inblandad som ägare i La Motte och Anthonij Rupert Wines. Bägge medlemmar i CVC.

*Tar av mig foliehatten.
 

chambertin

Medlem
Ganska rejäla krav för medlemskap:

Ownership and Minimum Capacity

1. Ownership of a registered wine estate as defined in the Wine of Origin Scheme, established in terms of the Liquor Products Act 60 of 1989.
2. The Estate must comprise a minimum of 20 ha of established vineyards under the direct control, either owned or subject to a long-term lease of 9 years and 11 months, of the management of the specific Estate.
3. A minimum of 5 ha of these vineyards must be established on the same land as the winemaking facility.
4. The Estate must comprise a winemaking facility, located on the Estate, with a minimum capacity of 100 (one hundred) tons, under the direct control of the specific Estate’s management.

Four Cornerstones of Membership

1. Technical and Environmental
Technical – to meet technical specifications members must have the winemaking facilities and the vineyards audited by Integrated Production of Wine (IPW) and must achieve a minimum pass of 75%. Environmental – the Estate must be a registered Biodiversity and Wine Initiative (BWI) member OR have ISO 14000 accreditation. If a prospective Estate cannot comply with BWI criteria, they may still apply but will need to detail environmental policies / accreditations. CVC directors undertake to meet with BWI to create niche criteria for affected Estates.

2. Cellar Door Facilities

Members must have cellar door facilities located on the same property as their winemaking facility, open to the public at least 6 days per week for the tasting and purchasing of wine. The cellar door facility must at least include a staffed Tasting Room, where the public may taste and purchase wine. An independent audit committee must review and grade the visual appearance of the Estate together with all cellar door facilities and a minimum score of 75% is required.

3. Ethical Matters

The Estate must have a recognised and acknowledged ethical accreditation based on the International Labour Conventions’ Ethical Trading Initiative, incorporating South African labour legislation; or submit proof of application to be audited by anaccredited organisation.
Detailed key criteria of the CVC for membership and tiering of wines

4. Wine Quality

Technical Audit – An independent audit committee must review and grade the winemaking facilities and vineyards of the Estate and a minimum score of 75% is required.

Quality Audit – For membership purposes the Estate will be required to submit wines from category 2, “Estate”, described below, to an independent audit committee for sensory evaluations and a minimum score of the range averaging 75% is required. Twelve months will be allocated for formal accreditation to be achieved. Should proof of a successful audit not be provided in time, the CVC may terminate membership without further consultation.

Tiers of Wine Classification
Given the primary objective of building South Africa’s brand image as a leading producer of world-class wines and promoting the Cape’s site specific wines, a key factor will be the need for CVC to be able to tier and classify members’ wines.
Three tiers of classification have been identified:

1. Site Specific Wines

Wines that have achieved the highest acclaim within the CVC and which meet the following specified criteria:
a) Originating from a clearly identifiable vineyard(s) that will have been reviewed and verified by an independent audit committee;
b) Five consecutive vintages of the wine originating from this vineyard(s) must be submitted to an independent audit committee for sensory evaluation and judging the site specific identity of the wine.
An average score of at least 85% must be achieved;
c) An audit statement verifying that over the five consecutive vintages this wine has been retailing in the Ultra-Premium sector at a retail selling price of not less than €15 per bottle.

2. Estate Wines

Wines bearing the Estate’s name or reference to it and made from vineyards falling within the description of Ownership. Wines in this category may carry full reference to CVC on all packaging and promotional material.

3. Wine of Origin

The CVC recognises that in terms of South Africa’s Wine of Origin Scheme, members may produce a wine or range of wines bearing the Estate’s name that are not an Estate Wine as defined in the Scheme. Wines produced and bearing the Estate’s name or reference to its name, but made from grapes or wine that fall outside the description of Ownership will not have the right to utilise / display any reference to CVC in its packaging or promotional material.
Så dom som köper druvor och gör vin i egen vinanläggning är uteslutna. Är ju ganska många "garagiste" som börjat så i framför allt USA. Ser inte vad man vinner v.g kvalitet genom att exkludera dem men så heter detta ju Cape Vintner Classification också.
Resten av kriterierna känns ju klart mer genomtänkta ur ett konsumentperspektiv.
 

Mattias Schyberg

Administratör
Visst finns det fördelar. Men kraven på dessa typer av investeringar gör ju så att det framförallt är de stora, redan etablerade namnen som får vara med vilket kan resultera i att små producenter får svårare att komma in på marknaden.

Organisationen är ju "independent". Vilket låter fint, men också betyder att den inte är kopplad till staten och den organisation som redan finns (South African Wine Industry Trust). CVC är grundad och driven utav Johann Rupert som är inblandad som ägare i La Motte och Anthonij Rupert Wines. Bägge medlemmar i CVC.

*Tar av mig foliehatten.
Bra poänger. Storleken som krävs för att ha råd att erbjuda tasting rooms tror jag dock är liten. Jag är tämligen övertygad om att många små producenter i Bourgogne och Champagne har gårdsförsäljning och klarar det säkert utan problem ekonomiskt.

Rörande dina konspiratoriska tankar så är det sunt att vara skeptisk, men vi behöver nog se exempel på negativa effekter innan det finns någon poäng att döma ut hela systemet.

Det är ju, på samma sätt som med appellationssystemet, fritt för vem som helst att göra sin egna grej så länge man väljer bort att använda varumärket/appellationsnamnet. En mindre och nyetablerad producent behöver helt enkelt jobba upp sig först innan de har möjlighet att ansluta till denna organisation. De kan dock utan problem sälja vin på samma sätt som idag, med ursprungsmärkning och hela rasket, så några större problem ser jag inte ännu i alla fall.
 

Mattias Schyberg

Administratör
Så dom som köper druvor och gör vin i egen vinanläggning är uteslutna. Är ju ganska många "garagiste" som börjat så i framför allt USA. Ser inte vad man vinner v.g kvalitet genom att exkludera dem men så heter detta ju Cape Vintner Classification också.
Resten av kriterierna känns ju klart mer genomtänkta ur ett konsumentperspektiv.
Klassificeringen verkar inte vara för dem, kanske behöver de en egen? Jag kan dock hålla med om att det kan vara lite onödigt att utesluta dem.
 

Vino fino

Medlem
Jag tycker nog att det är ett bra upplägg. Särskilt attraktivt är kravet på att man ska ha en uttalad filosofi för hur egendomens terroir reflekteras i vinet och att fem årgångar sedan provas av en jury för att se om man lever upp till sina principer. Mera sånt.

Sen kan man diskutera storlek, ägarskap, gårdsförsäljning med mera, men vi ska vara medvetna om att garagíste i mycket är ett Gamla världen-fenomen där marken är svindyr i kombination med att det finns gott om ambulerande vinmakare med överskottsenergi. De flesta av dessa har ju också jobbat utanför AOC-regleringar etc så jag ser inte hur detta sydafrikanska initiativ är annorlunda.

Viktigare än ägar- och storleksfrågan tycker jag är att de medlemmarna utfäster sig att betala rimliga, avtalsbundna löner.
 

Silex

Medlem
Hittade en flaska som jag glömt lägga in i Cellartracker. Eftersom den då officiellt inte fanns i källaren blir det ju som att få den gratis och då var det lika bra att dricka upp den: Kanonkop Estate Paul Sauer 2008.
På doften är den ganska Bordeauxlik, med lite extra jordighet, tydliga svarta vinbär och fat. I doften hyfsat komplex och välbalanserad. Dock inte lika imponerad i smaken där jag tycker det finns en störande eldighet, vilket gör att det inte känns helt integrerat. Problemen suddas ut lite till mat och det blir bättre, men jag är inte jätteimponerad. Tycker det presterar sämre än andra årgångar jag druckit av det här vinet (som jag brukar gilla mycket). Kanske skulle det behöva några år till och då bli bättre, men 2008:an är inget jag kommer köpa mer av. 89p.
 

Mattias Schyberg

Administratör
Tim Atkin anser att Sydafrika är det mest intressanta och dynamiska vinlandet i det så kallade "nya världen" (om nu ett vinland med flera hundra års vinhistoria kan benämnas som "nytt").

Han har valt att lista de producenter han gillar bäst enligt liknande klassificeringsmodell som i bdx och jag kan inte annat än hålla med i stort...

image.jpg

image.jpg

image.jpg


http://www.timatkin.com/reports/cape-classification-south-africa-2015
 

Daniel A

Administratör
Toppen