Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Sydafrikanska viner (allmän diskussionstråd, tips och smaknoter)

jrick

Medlem
De hade ju också bestämt att inte äta rött kött då Sofia är en så kallad Stockholmsvegetarian. Samtidigt som de prompt skulle ha rött vin.
 

gece

Man vänjer sig.
De hade ju också bestämt att inte äta rött kött då Sofia är en så kallad Stockholmsvegetarian. Samtidigt som de prompt skulle ha rött vin.
Ja, fegt att inte köra en hel meny med vitpang :) Till rätten - stekt, lättrimmad gös från Hjälmaren med grillade primörgrönsaker, karamelliserad crème-fraiche och rökt smör om min källa stämmer - hade en chardonnay av det lite fläskigare slaget suttit som en smäck, och där har vi ju något SA kan leverera. Synd att de inte låter forumet välja vin inför såhär viktiga tillfällen :rolleyes:
 

Mattias Schyberg

Administratör
Vinproducenten Audacia som ligger i Sydafrika gör viner enligt ett nytt patent på en ny vintillverkningsmetod som påstås möjliggöra vinmakning utan behov av att använda varken svaveldioxid eller andra "onaturliga" tillsatser med antioxidativa förmågor.

Metoden bygger på att använda trächips från den allmänt kända teplantan Rooibus (löven används för att göra ett rött te som är koffeinfritt). Vinifieringen sker tillsammans med denna planta som på så vis påstås skydda vinet på liknande sätt som svaveldioxid. Smaken skall dessutom påverkas, men inte negativt enligt producenten, utan det påstås snarare ge en positiv extra dimension. Hur sant detta må vara låter jag vara osagt.

Ett vin finns att hitta på Systembolaget från producenten KWV där denna tillverkningsmetod har använts. Jag är i vilket fall som helst sugen, även om vinet ifråga verkar vara en relativt enkel pinotage.

Vad tror ni om det hela?

Edit: förtydliganden rörande producenter ifråga...

Källor:

http://www.wine-searcher.com/magazine-article.lml?Xpage_url=2014/03/south-african-winery-launches-rooibos-infused-merlot

http://ecowatch.com/2014/06/03/synthetic-biology-not-natural-or-sustainable/

http://www.earthsessence.co.za/home

http://www.bkwine.com/sv/nyheter/sydafrikansk-rooibos-ersatter-svavel-i-vinet/
 
Last edited:

thunberg

Flaskfantast
Administratör
Låter intressant men jag hittar inget om att Audacia producerar en pinotage. Den pinotage du nämner produceras av KWV.
 

Mattias Schyberg

Administratör
Det här låter som när Coca Cola bytte ut sitt sötningsmedel Aspartam mot Stevia. Spännande!

Någon som kommer att prova?
Jag hade absolut tänkt att prova men hade gärna provat ett mer seriöst vin gjort med metoden. En sydafrikansk Pinotage för strax över hundralappen är mest troligt väldigt medioker, men möjligen kan man få en idé kring hur vintypen smakar i bästa fall. :)
 

Tomas Lindblom

fd Deppodi
Moderator
Jag hade absolut tänkt att prova men hade gärna provat ett mer seriöst vin gjort med metoden. En sydafrikansk Pinotage för strax över hundralappen är mest troligt väldigt medioker, men möjligen kan man få en idé kring hur vintypen smakar i bästa fall. :)

Det kanske inte ligger så långt bort i tiden, om det blir en metod som flera kommer att tro på.
 

Mattias Schyberg

Administratör
Det kanske inte ligger så långt bort i tiden, om det blir en metod som flera kommer att tro på.
Visst, men jag är nog hälsosamt skeptisk till metoden än så länge. Nytänk är dock alltid intressant, men det är ju säkert inte mycket mer än någon promille av alla nya "uppfinningar" som leder till innovationer, kanske är det ännu färre till och med, har ingen statistisk koll. :)
 

ChristianB

DipWSET
Än så länge känns det ju lite som kuriosa, men å andra sidan så har man ju använt körsbärsträ i vintillverkning så varför inte prova andra varianter? :)

Jag undrar dock hur det kommer att påverka vinets smak i det långa loppet om man betänker att svavel har en viss påverkan när det kommer till oxidativa/reduktiva toner. Kommer dessa försvinna i så fall eller öka? 3 mg/liter svavel låter märkligt lågt i mina öron; sist jag såg en siffra på hur mycket svaveldioxid som bildas vid jäsningen var det 5-15 mg/liter, om jag inte minns helt fel... Men de kanske har en jäststam som inte bildar mycket alls. :)
 

Mattias Schyberg

Administratör
Än så länge känns det ju lite som kuriosa, men å andra sidan så har man ju använt körsbärsträ i vintillverkning så varför inte prova andra varianter? :)

Jag undrar dock hur det kommer att påverka vinets smak i det långa loppet om man betänker att svavel har en viss påverkan när det kommer till oxidativa/reduktiva toner. Kommer dessa försvinna i så fall eller öka? 3 mg/liter svavel låter märkligt lågt i mina öron; sist jag såg en siffra på hur mycket svaveldioxid som bildas vid jäsningen var det 5-15 mg/liter, om jag inte minns helt fel... Men de kanske har en jäststam som inte bildar mycket alls. :)
Har ingen koll, men med tanke på att många "naturviner" klarar sig helt utan svavel så borde ju denna metod inte nödvändigtvis vara sämre i alla fall. I övrigt så har jag inte så bra koll på vinkemi, så det du säger kan jag inte motsäga. :)
 

ChristianB

DipWSET
Har ingen koll, men med tanke på att många "naturviner" klarar sig helt utan svavel så borde ju denna metod inte nödvändigtvis vara sämre i alla fall. I övrigt så har jag inte så bra koll på vinkemi, så det du säger kan jag inte motsäga. :)
Jag är knappast expert på det området heller, det är snarare olika artiklar och böcker som jag har tagit mig igenom. ;) Jag ser fram emot att få en åsikt från någon av våra vinmakare här på forumet!
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
Smaken skall dessutom påverkas, men inte negativt enligt producenten, utan det påstås snarare ge en positiv extra dimension. ...

Ett vin finns att hitta på Systembolaget från producenten KWV där denna tillverkningsmetod har använts. Jag är i vilket fall som helst sugen, även om vinet ifråga verkar vara en relativt enkel pinotage.
Tja, om smaken på Pinotage påverkas är det ju svårt att tro att det blir något annat än till det bättre? :) Normalt är väl det bästa omdöme man kan ge en Pinotage att den inte alls framstår som en Pinotage?
 

Mattias Schyberg

Administratör
Sydafrika är ett grymt intressant vinland, dessutom blir vinerna bara bättre och bättre för varje år som går sedan apartheid gick i graven. Priserna är generellt väldigt låga fortfarande med få undantag, men det är tydligt att det inte kommer att förbli på det viset särskilt länge till med tanke på hur mycket bra vin som dyker upp med jämna mellanrum.

Igår provade jag två stycken, den ena blint och den andra plockade jag själv upp på bolaget. Resultatet blev en faceplant och en stor positiv överraskning.

Första vinet fick jag blint av min hustru. En uppenbar cab utan tvekan med en grymt trevlig näsa i klass med en riktigt trevlig Cabernet Franc från Loire. Paprika, svarta vinbär, mörka körsbär och fräscht lingonris bjuder upp till dans direkt med en delikat inramning med ceder, bränd jord, några puffar kaffe och en aning stall. Mycket bra syra i en medelfyllig och balanserad kropp. Intensivt, svalt och läckert.

Min gissning hamnade snabbt i Bordeaux och någonstans på östra stranden. Mycket CF-känsla fick mig dit. Loire hade jag lätt kunnat gissa på också såklart. Sydafrika fanns inte på kartan, inte förrän efter avtäckningen i alla fall. ;) Fan vilket prisvärt vin för 169 pix! Köp, bara köp! 90p

image.jpg

2012 Le Riche Cabernet Sauvignon (92057)

Kvällens andra vin blev således min inköpta sydafrikan som kändes som ett måste att öppna som referens. Blir inte klok på det dock; det är inte dåligt alls men så jäkla trist, speciellt med tanke på det saftiga priset på 375 spänn!

Stort och bumligt med mängder av söta chokladfat, mörk, aningen syltig frukt som drar åt svartvinbärsgelé och söta blåbär. Piptobak och ceder i bakgrunden. Stort, ofokuserat och eldigt i munnen med tafatt syra och klibbig eftersmak. Det känns väldigt "parker" på ett negativt vis. Massor av koncentration och kraft men helt utan finess och då kan jag ändå uppskatta bombastiga viner, men här håller det inte ihop riktigt.

Jag blev inte direkt imponerad, men visst märks det att det är ett påkostat vin, men den totala bristen på balans sänker det totalt. Trots att jag inte gillar det på personlig basis så bör det ändå få 88p, men håll er för guds skull borta från detta vin och satsa på något annat istället. Sydafrika har ju mängder med både billigare och bättre vin av detta slag!

image.jpg

2012 Vilafonté Series C (95140)
 

chambertin

Medlem
Sydafrika är ett grymt intressant vinland, dessutom blir vinerna bara bättre och bättre för varje år som går sedan apartheid gick i graven. Priserna är generellt väldigt låga fortfarande med få undantag, men det är tydligt att det inte kommer att förbli på det viset särskilt länge till med tanke på hur mycket bra vin som dyker upp med jämna mellanrum.
1/2 av det du provade igår pekar ju inte riktigt i den riktingen.;)

Priserna är låga, visst, men det är lönerna till vingårdsarbetarna också.
(2011/12 tjänade dom knappt 6£/dagoch 2013 fick dom minimum 8£/dag).
Dom lönerna kan inte ett vinland i Europa mäta sig med utan att vara olagliga.

Vill absolut inte kritisera dig @Mattias S utan bara slå ett slag för dom som gör jobbet och att vi inte glömmer varför priserna ibland skiljer sig åt från en kontinent till en annan.
Vill inte att vi skall sluta köpa t.ex Sydafrikanskt eller Chilenskt men att vi ibland reflekterar lite vidare än bara pris och vinets kvalitet. En del producenter ( såväl i Sydafrika som i andra länder ) väljer att betala sina arbetarer långt mer än minimilönen och borde få cred för detta och slippa att jämföras strikt prisvärdesmässigt mot sina konkurrenter.
 

Mattias Schyberg

Administratör
1/2 av det du provade igår pekar ju inte riktigt i den riktingen.;)

Priserna är låga, visst, men det är lönerna till vingårdsarbetarna också.
(2011/12 tjänade dom knappt 6£/dagoch 2013 fick dom minimum 8£/dag).
Dom lönerna kan inte ett vinland i Europa mäta sig med utan att vara olagliga.

Vill absolut inte kritisera dig @Mattias S utan bara slå ett slag för dom som gör jobbet och att vi inte glömmer varför priserna ibland skiljer sig åt från en kontinent till en annan.
Vill inte att vi skall sluta köpa t.ex Sydafrikanskt eller Chilenskt men att vi ibland reflekterar lite vidare än bara pris och vinets kvalitet. En del producenter ( såväl i Sydafrika som i andra länder ) väljer att betala sina arbetarer långt mer än minimilönen och borde få cred för detta och slippa att jämföras strikt prisvärdesmässigt mot sina konkurrenter.

Du lyfter en väldigt viktig poäng. Det är jäkligt trist att människor ibland tvingas jobba för peanuts och blir utnyttjade i fattigare länder...

De viner från SA som jag köper lär dock inte vara föremål för misshandlade arbetare så som jag har förstått det. Det lär nog vara plonket du syftar på (mitt inlägg syftar inte på plonk utan på kvalitetsvin), men visst är det tråkigt att många länder har lägre löner än i Europa, men det löser vi ju inte genom att bojkotta direkt.

Vi borde med andra ord köpa mer vin från dessa länder så de får snurr på verksamheten, men såklart undvika att köpa snuskigt billigt plonk där man kan räkna med kassa arbetsförhållanden.

Men visst är det väldigt bra tankegångar du förmedlar, men det största skälet till att många klassiska "fine wines" sticker i taket prismässigt beror nog inte på vinböndernas löner i Europa, utan snarare på tillgång och efterfrågan. Tillverkningskostnader får störst påverkan inom det massproducerade lågprissegmentet där enstaka sparade kronor per flaska kan göra stor skillnad på vinstmarginalerna. Inom premiumsegmentet (fine wines) så bör dessa kostnader vara relativt negligerbara, lite som skillnaden i kostnad mellan skruvkapsyl och naturkork.

Jag menar, om ett lågprisvin från land X kostar 40 kr tack vare låga tillverkningskostnader (inklusive arbetskraft). Låt oss därefter jämföra detta med land Y där samma vin kostar 70 kr att framställa rent hypotetiskt. Denna skillnad i kostnad blir i princip helt irrelevant om vinerna säljs för 540- respektive 570 kr, men kan vara direkt avgörande inom lågprissegmentet.
 

Mattias Schyberg

Administratör
Ännu ett skäl till att avskaffa Monopolet. De subventioner och kränger för mycket slavlöne-boxar.
I sann liberal anda så håller jag med om (big time) att vi borde avskaffa monopolet av flertalet skäl, men jag tror inte att utbudet av lågprisviner kommer att bli mindre på en fri marknad med vin i varje kiosk runt hörnet. Jag tror att utbudet kommer att spegla det majoriteten väljer att köpa, i alla fall i vanliga butiker, så diverse bibbar lär vi nog inte bli av med i första taget

Vi vinnördar behöver snarare bli bättre på att få folk att upptäcka kvalitetsvinerna därute och inse att man faktiskt får MER vinupplevelse för pengarna om man vågar leta sig över hundralappen.

Vi behöver få vårt forum att växa och bli den självklara platsen för alla med ett gediget vinintresse (jag tror vi har kommit ganska långt redan, men vi kan nog ännu bättre). I min vision så har vi minst ett eget kvalitetsvin endorsed by finewines.se i butik samt minst en vinbar i forumets regi i varje större stad där påslagen är minimala och där vinnördar kan träffas dagligen för att diskutera och prova fantastiska viner.

Därefter så tar vi oss ur ankdammen Sverige och siktar på att bli världens mest inflytelserika internetforum.

Ja, nu drömmer jag, har nog inte riktigt hunnit vakna ännu. ;)
 
Toppen