Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

[Champagne] Idag dricker vi... som vanligt skumpa!

KockJohan

Cioccolato Catering
Leverantör
Det var länge sedan jag blev tillrättavisad av lärare. Det fanns en anledning till att jag föredrog bakersta bänkraden i klassrummet eller bussen.:p

Gårdagens viner och mitt strå till stacken. Allt dracks utomhus och miljön skvallrar om att vinerna kunde uppfattades bättre än vad de är hemma i lägenheten.

Visa bifogad bild 23885

Damien Hugot Rosé (bas 16 deg 20)
Senaste omgången från forumfavoriten nummer ett (med all rätt). Primärt smultron och jordgubbsspad men finns även ett litet inslag av mörk choklad och svag rökighet i bakgrunden som adderar lite komplexitet. Ungt och friskt med bra syra som förväntat. Lättdrucket vin som slinker ner snabbt i solen. Helt klart bästa rosén under 500 kr och i den rena fruktiga skolan får man dubbla priset för att hitta exempelvis Billecart eller Roederer som kan konkurrera.

Gäller att köpa innan @feskhandlarn lägger beslag på hela Sveriges allokering.:D

De vita champagnerna serverades i par och uppgiften var att säga vilken som var torrast. En klarade det och en missade det. Litar inte på mitt eget omdöme eftersom jag inte drack blint. Upptäckte dock idag att den "söta" Plantine bara hade 3,5 gram socker. Dåligt provpar eftersom det inte är helt lätt att skilja på vinerna även om man är erfaren. Kan säga att det var stora likheter även i övrigt mellan vinerna trots olika druvblandningar.

Clandestin Les Grandes Lignes (2016)
Minns den här som ogin sur bdb som måste lagras och tog därför med den här till värden som gillar torrt. Inte alls så svår. Utvecklade odlardofter med rabarber, lite torkad frukt och skruttiga äpplen som håller ihop allt funkigt. Rätt lång smak och såklart torr men inte extremt. Kul vin men är det här verkligen 0 g?

Missräkning för jag tänkte inte köpa mer av den här utan fokusera på Les Semblables och systervinet Fidele som är ren PN men nu kanske man får ändra sig. Ogillar när bortrationalierade kandidater återkommer i blickfånget. Så mycket vin så litet tid och plats.:neej:

Plus för årgången 2016 också.

Nicolas Maillart Platine
(bas 17 deg 20)
Tycker den är förvånansvärt lik Clandestin. Kanske något enklare överlag men jag drack oblint så omdömet är något oklart. Maillarts NV gjorde bäst ifrån sig på Maillartprovningen och förstår varför. Mycket vin för pengarna även om det är klar odlarprofil.

Sedan blev det riktigt bra rödtjut och efter det lyckades jag få i mig lite billig pinot gris som jag ratade i början på dagen.:rolleyes:

Nu laddar jag batterierna för morgondagens Lansonprovning.:D
Ang Hugot - har de bytt distributör eller via vilken kanal köper man det nu ?
 

rs14

Medlem
Drack min första 2008 från Damien Hugot för några dagar sedan, har tullat på mina ’06 först och de är alla uppdruckna sedan en tid tillbaka. Köpte dessa parallellt när hajpen (aka Finewines-effekten) var som hetast hösten 2016, allt genom SB/Cavisten (misstänker att de lagt ner) Har köpt lite ströflaskor via Fanwine efter det, bla lite Rosé och Magnum men inga mer vintage.

Jag tycker ’08 dricks ypperligt nu och upplevde den som ganska mogen, förmodligen den mest utvecklade ’08 jag druckit. Nötig, kanderad citrus, en liten havspust och svampskog i doften. Torr men frisk syra och härlig mousse. En av de bättre skumporna på länge men jag har å andra sidan inte druckit jättemycket champagne detta året.
 

Oscaro

Medlem
Ett par korta noter från två av helgens champagner, blev även en Monthelie 2018 från Coche-Dury men där togs inga noter utan njöt bara.
Veuve Clicquot La Grande Dame 2008
090C2AF2-B869-4B77-9E3D-252A63AC7751.jpeg

Direkt från flaskan är det piggt och syrligt, känns CH-dominerat vilket förvånar.
Doftar vita blommor, smör, grädde, citron och limezest.
Stor kropp som inte visar några ålderstecken. Lite röda och gröna äpplen, syrligt avslut som jag gillar.
92

Taittinger Comtes de Champagne rosé 2007
9BB83533-D425-4C54-9E5C-741C53F79541.jpeg

Underbar färg, doftar sommaräng, smultron, hallon och lite rök.
I munnen är det fullt av ljusa röda bär, lite stjälk, granny smith och ett väldigt floralt avslut.
Gillar det här verkligen och även om den har tiden framför sig så dricker den väldigt bra nu!
93
 
Trådskapare
Crist(al)ian 77

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
Efter att tidigare i år ha blivit golvad av Lanson Extra Age så styrde vi upp en Lansonprovning för att ge detta otrendiga hus en chans. Totalt 8 deltagare och 7 flaskor dracks halvblint medan Lanson White var helblint för alla utom undertecknad. Rosén provades öppet som fördrink. Topp 3 röstades fram innan avtäckning.
20210727_234707.jpg


Först började vi med fyra stycken kvalificerade föråkare:

Cristal 2012

Rätt klassiskt med mycket röda äpplen och lite mustig känsla. Talade för mycket pinot. Balanserad i smaken men kändes som enklare NV... Tyckte mig hitta lite ek med. Efter att ha fått ledtråden att det var en årgång gissade jag Pol Roger 2012 för inte kunde det vara en prestige.:rolleyes:

Bästa unga Cristalen jag druckit och inte alls så ogin och knuten som Cristal brukar vara. Kanske beror på vinmakningen eftersom 2012 är första rena biodynamiska Cristalen. Intressant men oklar framtid för den här årgången. Kände ingen monsterpotential direkt. Fast erfarenheten talar för motsatsen vilket även nästa vin bekräftade.

Cristal 1999

Mitt eget bidrag som plockades fram ovetandes av den första flaskan. Primärt lite syrligt godis på näsan, typ sura nappar eller liknande innan mandel och honung tar över. Efter hand kommer ett uns mocka i bakgrunden. Lång intensiv smak med kvällens längsta eftersmak och med ett trevligt avslut av lite karamell. Strålande gott vin som definitivt är i drickfönstret.

Inte lika bra som @Trydebull s 97a men inte långt ifrån. Alltså ett toppvin nära full poäng. Tips från coachen, spara Cristal 10 år innan öppning! På tal om årgångar, nu är mina tre bästa Cristalupplevelser från toppåren 1993, 97 och 99.:ängel:

Selosse Rosé
(deg 19)
För mig solklar Selosse så inga anteckningar gjordes. Ingen annan verkade dela den uppfattningen dock.

Krug GC 163e
(bas 2007)
Först misstänkt lik krutig Comtes men som tur var ändrades det snabbt. Ordentligt rostade toner av bröd och hasselnötter som är så ljuvligt och Krug är mästare på. Vissa nämnde svamp och Dompa fast för mig går det mer mot oxbuljong. Gudomligt gott och gav tidigare viner en match. Solklar Krug men jag gissade på den kraftiga 166e. Ytterligare en mycket god champagne i drickfönstret.

Minns inte senast jag drack tre champagner i rad på den här nivån.:cigarr:

Lacourte Godbillon Chaillots 2012
Klart åt de ekade och oxiderade hållet. Viss blommighet men mycket mörkare skogstoner i form av jord, rotfrukt och svamp. Bra syra och kändes ung. Fick ingen klockren känsla var först inne på chardonnay men har antecknat GA 2008. Efter ledtråden Eceuil och några (läs många) felgissningar hamnade jag rätt. Var helt övertygad om att Chaillots var en BdB men med så mycket ek spelar det inte någon roll...

Kul att få det här vinet blint. Chaillots 2012 har jag bara druckit en gång tidigare och då var det ett av kvällens viner när FVL lanserade Jacquesson på franska ambassaden.


Efter den uppvärmningen så blev det dags för dagens primära syssla.

Rosé
(deg 21)
Alla utom möjligtvis en ungtupp hade gamla minnen av den här trotjänaren som nu utgått ur fasta sortimentet. Glömde anteckna här men var inte alls så ogin som jag minns eller trodde rosén skulle vara. Inte svårt att dricka alls. Klassiskt fruktig och enklare NV.

NV magnum
(deg 18?)
Moget och balanserad med syra. Troligen varm årgång är min avancerade anteckning. 98 som första gissning, NV magnum som andra. Upptäckte nu att jag även gissat 98 på vin nummer 7 så första gissningen borde vara NV magnum.:rolleyes:

NV

Betydligt stramare och kortare i smaken. Skum bio är mitt intryck och gissade därför Green. Med facit i hand inte helt förvånande, det här är mer hur jag minns vanlig Lanson.

Extra Age (deg 13)
Mogen, utvecklad doft med lite kaffe och mer åt torkad frukt än ung ren. Bra längd och bäst och mest på alla sätt. Var övertygad om att det här var Extra Age och tror de flesta gissade rätt här. Ett fantastiskt vin som bekräftades av samtliga och solklar vinnare.

Ser ni Extra Age någonstans så köp!

2009
Lite funkig och lite ålder är allt jag skrivit. Rankade den rätt lågt. Ung årgång utan malo från Lanson borde vara rätt tufft att dricka ungt. Gissade NV men efter avtäckning kändes 09 som mer logiskt.

Potential? Vem vet men troligen hög. Utomlands går årgångslanson att hitta för 400 pix så en chansning kan vara värd att ta om man vill ha lite spänning i sin vinkällare.

White (deg 16)
Min joker. De flesta tog den som joker men @Vingubben var den enda som hade en kvalificerad gissning och tog att det var en ordentligt sötad champis fast från en något mer namnkunnig producent. Några uppfattade den som extra söt men inte alla. Har själv bara skrivit söt och kort i smaken. Svårt att känna på doften men efter att ha smakat var jag övertygad om att det var min joker.

Skramlade ändå ihop några poäng så söt champagne är bättre än sitt rykte, åtminstone blint.:p

Green

Funkig och lite ålder är allt jag skrivit. Funkigt borde tala för biodynamiskt så vet inte vad jag tänkte på där. Borde alltså ha kunnat plocka den här med. Skyller på föråkarna.

Rankade den här solklart sist som förväntat. Bara det borde vara en ledtråd. Ja den här trenden är inte för mig...

Noble Cuvée/Petter 1998 magnum

Har bara skrivit äpplen. Begynnande mognad och bra smak. Min två. I yngsta laget och jag hade försökt vänta åtminstone 3 men gärna 5 år till om jag ägde några flaskor. Gissade 98.

NV mogen, troligtvis 90-tal
Svagt oxiderad med äpplen och klassisk honung som mogen champagne ofta får. Gillar man mogen champagne är det här väldigt gott även om den kanske inte håller ihop som ett årgångsvin troligtvis skulle gjort. Själv kan jag tänka mig att den är ändå äldre än 90-tal. Gissade mogen NV.

4 rätt för egen del men borde i alla fall varit 6 med lite mer skärpa. Inga anteckningar fördes över antal rätt så mycket möjligt någon lyckades bättre. Irriterande länge sedan jag spikade en halvblind provning i alla fall.:mad:

Min ranking
(i stort sett samma som jag gissat på förhand):
  1. Extra Age mg
  2. Noble Cuvée 98 mg
  3. NV mogen
  4. NV mg
  5. 2009
  6. White
  7. NV
  8. Green
Total ranking. Topp 3 röstades fram med 3 poäng till första plats (antal första röster):
  1. Extra Age mg - 23 p (7)
  2. Noble Cuvée 98 mg - 7 p
  3. White - 6 p (1)
  4. NV mg - 6 p
  5. NV mogen - 5 p (5 tredjeröster)
  6. Green - 1 p
Slutsatser:
  • Extra Age är så bra att man kan förstå att Lanson slutat med den eftersom den konkurrerar ut prestigerna
  • magnum är bättre
  • mogen champagne är bättre
  • Lanson blir bra med ålder
Efter allt det här hann vi med två bonusar med.

Bruno Paillard BdB

Svettig ost och filt/ylle. Typisk lite oren odlardoft. Mycket men inte min grej. Gissade odlare PM. När jag fick reda på att det var hus så gissade jag Bereche. Oavsett klassificering är det här för mig en odlarchampagne stilmässigt. Inte särskilt kul och Bruno Paillard har aldrig varit någon favorit blint.

Krug GC 168e
(bas 2012)
Solklar Krug återigen. Kändes verkligen ung och syran låg i förgrunden. Gissade på 04 eller 06. I yngsta laget men visst går det att dricka redan nu.:)
 

Jesper L

Medlem
Efter att tidigare i år ha blivit golvad av Lanson Extra Age så styrde vi upp en Lansonprovning för att ge detta otrendiga hus en chans. Totalt 8 deltagare och 7 flaskor dracks halvblint medan Lanson White var helblint för alla utom undertecknad. Rosén provades öppet som fördrink. Topp 3 röstades fram innan avtäckning.
Visa bifogad bild 23925

Först började vi med fyra stycken kvalificerade föråkare:

Cristal 2012

Rätt klassiskt med mycket röda äpplen och lite mustig känsla. Talade för mycket pinot. Balanserad i smaken men kändes som enklare NV... Tyckte mig hitta lite ek med. Efter att ha fått ledtråden att det var en årgång gissade jag Pol Roger 2012 för inte kunde det vara en prestige.:rolleyes:

Bästa unga Cristalen jag druckit och inte alls så ogin och knuten som Cristal brukar vara. Kanske beror på vinmakningen eftersom 2012 är första rena biodynamiska Cristalen. Intressant men oklar framtid för den här årgången. Kände ingen monsterpotential direkt. Fast erfarenheten talar för motsatsen vilket även nästa vin bekräftade.

Cristal 1999

Mitt eget bidrag som plockades fram ovetandes av den första flaskan. Primärt lite syrligt godis på näsan, typ sura nappar eller liknande innan mandel och honung tar över. Efter hand kommer ett uns mocka i bakgrunden. Lång intensiv smak med kvällens längsta eftersmak och med ett trevligt avslut av lite karamell. Strålande gott vin som definitivt är i drickfönstret.

Inte lika bra som @Trydebull s 97a men inte långt ifrån. Alltså ett toppvin nära full poäng. Tips från coachen, spara Cristal 10 år innan öppning! På tal om årgångar, nu är mina tre bästa Cristalupplevelser från toppåren 1993, 97 och 99.:ängel:

Selosse Rosé
(deg 19)
För mig solklar Selosse så inga anteckningar gjordes. Ingen annan verkade dela den uppfattningen dock.

Krug GC 163e
(bas 2007)
Först misstänkt lik krutig Comtes men som tur var ändrades det snabbt. Ordentligt rostade toner av bröd och hasselnötter som är så ljuvligt och Krug är mästare på. Vissa nämnde svamp och Dompa fast för mig går det mer mot oxbuljong. Gudomligt gott och gav tidigare viner en match. Solklar Krug men jag gissade på den kraftiga 166e. Ytterligare en mycket god champagne i drickfönstret.

Minns inte senast jag drack tre champagner i rad på den här nivån.:cigarr:

Lacourte Godbillon Chaillots 2012
Klart åt de ekade och oxiderade hållet. Viss blommighet men mycket mörkare skogstoner i form av jord, rotfrukt och svamp. Bra syra och kändes ung. Fick ingen klockren känsla var först inne på chardonnay men har antecknat GA 2008. Efter ledtråden Eceuil och några (läs många) felgissningar hamnade jag rätt. Var helt övertygad om att Chaillots var en BdB men med så mycket ek spelar det inte någon roll...

Kul att få det här vinet blint. Chaillots 2012 har jag bara druckit en gång tidigare och då var det ett av kvällens viner när FVL lanserade Jacquesson på franska ambassaden.


Efter den uppvärmningen så blev det dags för dagens primära syssla.

Rosé
(deg 21)
Alla utom möjligtvis en ungtupp hade gamla minnen av den här trotjänaren som nu utgått ur fasta sortimentet. Glömde anteckna här men var inte alls så ogin som jag minns eller trodde rosén skulle vara. Inte svårt att dricka alls. Klassiskt fruktig och enklare NV.

NV magnum
(deg 18?)
Moget och balanserad med syra. Troligen varm årgång är min avancerade anteckning. 98 som första gissning, NV magnum som andra. Upptäckte nu att jag även gissat 98 på vin nummer 7 så första gissningen borde vara NV magnum.:rolleyes:

NV

Betydligt stramare och kortare i smaken. Skum bio är mitt intryck och gissade därför Green. Med facit i hand inte helt förvånande, det här är mer hur jag minns vanlig Lanson.

Extra Age (deg 13)
Mogen, utvecklad doft med lite kaffe och mer åt torkad frukt än ung ren. Bra längd och bäst och mest på alla sätt. Var övertygad om att det här var Extra Age och tror de flesta gissade rätt här. Ett fantastiskt vin som bekräftades av samtliga och solklar vinnare.

Ser ni Extra Age någonstans så köp!

2009
Lite funkig och lite ålder är allt jag skrivit. Rankade den rätt lågt. Ung årgång utan malo från Lanson borde vara rätt tufft att dricka ungt. Gissade NV men efter avtäckning kändes 09 som mer logiskt.

Potential? Vem vet men troligen hög. Utomlands går årgångslanson att hitta för 400 pix så en chansning kan vara värd att ta om man vill ha lite spänning i sin vinkällare.

White (deg 16)
Min joker. De flesta tog den som joker men @Vingubben var den enda som hade en kvalificerad gissning och tog att det var en ordentligt sötad champis fast från en något mer namnkunnig producent. Några uppfattade den som extra söt men inte alla. Har själv bara skrivit söt och kort i smaken. Svårt att känna på doften men efter att ha smakat var jag övertygad om att det var min joker.

Skramlade ändå ihop några poäng så söt champagne är bättre än sitt rykte, åtminstone blint.:p

Green

Funkig och lite ålder är allt jag skrivit. Funkigt borde tala för biodynamiskt så vet inte vad jag tänkte på där. Borde alltså ha kunnat plocka den här med. Skyller på föråkarna.

Rankade den här solklart sist som förväntat. Bara det borde vara en ledtråd. Ja den här trenden är inte för mig...

Noble Cuvée/Petter 1998 magnum

Har bara skrivit äpplen. Begynnande mognad och bra smak. Min två. I yngsta laget och jag hade försökt vänta åtminstone 3 men gärna 5 år till om jag ägde några flaskor. Gissade 98.

NV mogen, troligtvis 90-tal
Svagt oxiderad med äpplen och klassisk honung som mogen champagne ofta får. Gillar man mogen champagne är det här väldigt gott även om den kanske inte håller ihop som ett årgångsvin troligtvis skulle gjort. Själv kan jag tänka mig att den är ändå äldre än 90-tal. Gissade mogen NV.

4 rätt för egen del men borde i alla fall varit 6 med lite mer skärpa. Inga anteckningar fördes över antal rätt så mycket möjligt någon lyckades bättre. Irriterande länge sedan jag spikade en halvblind provning i alla fall.:mad:

Min ranking
(i stort sett samma som jag gissat på förhand):
  1. Extra Age mg
  2. Noble Cuvée 98 mg
  3. NV mogen
  4. NV mg
  5. 2009
  6. White
  7. NV
  8. Green
Total ranking. Topp 3 röstades fram med 3 poäng till första plats (antal första röster):
  1. Extra Age mg - 23 p (7)
  2. Noble Cuvée 98 mg - 7 p
  3. White - 6 p (1)
  4. NV mg - 6 p
  5. NV mogen - 5 p (5 tredjeröster)
  6. Green - 1 p
Slutsatser:
  • Extra Age är så bra att man kan förstå att Lanson slutat med den eftersom den konkurrerar ut prestigerna
  • magnum är bättre
  • mogen champagne är bättre
  • Lanson blir bra med ålder
Efter allt det här hann vi med två bonusar med.

Bruno Paillard BdB

Svettig ost och filt/ylle. Typisk lite oren odlardoft. Mycket men inte min grej. Gissade odlare PM. När jag fick reda på att det var hus så gissade jag Bereche. Oavsett klassificering är det här för mig en odlarchampagne stilmässigt. Inte särskilt kul och Bruno Paillard har aldrig varit någon favorit blint.

Krug GC 168e
(bas 2012)
Solklar Krug återigen. Kändes verkligen ung och syran låg i förgrunden. Gissade på 04 eller 06. I yngsta laget men visst går det att dricka redan nu.:)
PdB har extra age i halv magnum. Värt att köpa ändå? :cool:
 
Trådskapare
Crist(al)ian 77

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
PdB har extra age i halv magnum. Värt att köpa ändå? :cool:
Är den bara hälften så bra räcker det.:cool:

Enligt leverantören var det 02,03 & 04 i magnumen. PdB anger 04,05 & 06 så troligen inte exakt samma vin. Antagligen deggad senare med.

Vet även att jag fick en Extra Age Rosé av @Sörplarn som jag gillade (fast inte i nivån med magnumen) så en flaska kan jag gå i god för.:)
 

Martin F

Medlem
Går det att få reda på basår/degorgeringsdatum genom någon kod eller så? Har en rosé extra age i källaren men vill minnas att etikettinformationen var klassiskt bristfällig.
 

LeChat

Medlem
BFBFA10E-7802-47C2-847C-8C86B2B79109.jpeg

NV Damien Hugot Champagne Brut Rosé


Damien Hugots rosé med årgång -13 på det vita har både druckits och hyllats ett flertal gånger här på forumet tidigare så ytterligare presentation känns egentligen lite överflödig. Men jisses så harmonisk och trevlig den är!
Får hoppas att 2015 och 2016 närmar sig något liknande med tid. Lät ju i alla fall som att 2016 gav njutning redan enligt @Crist(al)ian 77 nyligen.
8D580799-D088-4607-9E95-F3333226274A.jpeg

Degorgerad 2016 vecka 22
 
Trådskapare
Crist(al)ian 77

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
Visa bifogad bild 23930
NV Damien Hugot Champagne Brut Rosé


Damien Hugots rosé med årgång -13 på det vita har både druckits och hyllats ett flertal gånger här på forumet tidigare så ytterligare presentation känns egentligen lite överflödig. Men jisses så harmonisk och trevlig den är!
Får hoppas att 2015 och 2016 närmar sig något liknande med tid. Lät ju i alla fall som att 2016 gav njutning redan enligt @Crist(al)ian 77 nyligen.
Visa bifogad bild 23931
Degorgerad 2016 vecka 22
Det ska du inte vara orolig för även om bas 13 är min favorit, vilket även CT visar med saldo 0...

Hugot Rosé är som Roederer Rosé för mig. Båda producenternas jämnaste vin som dessutom levererar från start.:cool:
 

Dejzan

Medlem
Gaston Chiquet Champagne Premier Cru Millésime d'Or 2010
Deg.datum januari 2020, 40% Chardonnay, 60 % Pinot Noir
Stor härlig och brödig doft, mogna äpplen, grahamskex och någon mejerivara (gräddfil?).
Medelfylligt, medelhög syra, gröna äpplen i smaken, inte så komplext men väldigt gott att dricka. Lång eftersmak, kan sparas men funkar bra att dricka nu.
Gott!
 

KockJohan

Cioccolato Catering
Leverantör
Chouette de Champillon Blanc de noirs.
(Deg2020)

Grön äpplig mycket Ung, frisk aningen anonym doft.
Vinet går in mycket sött, lätt friskt, men absolut en korrekt skumpa utan jobbiga defekter.
Frukten är väldigt grön dominerad och jag tar den inte som en blanc de noirs blint.


Benoit Lahaye Blanc de Noirs
(Deg2020/10)


Härligt fatiga nötiga nyanser.
Vinet är brett med svag oxidativ ton med fina fatnyanser.
Krämig mycket välstrukturerad och balanserad skumpa med tydligt röda och nötig karaktär i generös matig stil med bra bredd.



Pierre Gerbais l´Audace 2016
(Deg2020/04)

Ung mycket mineraliskt. Livlig frisk,
Mycket stram med tydlig mineral ryggrad. väldigt stenig, lång smakrik och väldigt stram.
Bra balans och mycket personlig mineralitet, men helt klart alldeles för ung och oförlöst.






Palmer & Co Blanc de Blancs 2014
(Deg2019)

Viss inslag utav stenfrukt och mineralitet i medel lätt stil, väldigt välgjord, krämig
och absolut en korrekt och bra prisvärt alternativ, men som alltid är Palmer rätt opersonlig och smakar lixom bara champagne utan att man kan sätta vinet på något speciellt


Larmandier-Bernier Terre de Vertus 2008
(Deg2014)

Bred mogen alldeles och alldeles underbar.
Inbjudande nyanser utav stenig källare med bokna fruktnyanser.
Vinet bjuder på en härlig bredd mycket öppen o riklig i kombo med fantastisk mineralisk symfoni, som sjunger igenom hela munnen, toner av krossade stenar, ostron, mogna gula plommon.
Samtidigt som det så väldigt tydligt bjuds på årgångens överväldigande stramhet med tight oh kraftig frukt i kombo med 08-typsik-syra.
Avslutet är riklig mycket långt, helt underbar mineraliskt saltig svans med otrolig elegans.
Vinet är uppenbart i en öppen drickfönster, idag med förvånansvärt lång framtid för den som vill ha en mognare Bdb uppleve.
men blev överlägset kvällens bästa BdB



Frédéric Savart la Dame de Coeur 2008
(Le Mont de Chrétiens)
(Deg2013/11)


Yppig väldigt bio driven o härliga fatnyanser på nosen.
Vinet andas 08-stramhet i sin renaste form, sjukt vasst och inte ens en förnimmelse till mognad, trots drygt 8år på korken.
Vinet är stort, smakrikt och visst har faten integrerats snyggt jämfört när jag testade senast för några år sedan.
Men det gör förfarande ont att dricka, det är lite som en ung Cristal som enbart är vresigt och vasst och helt oförlöst de första åren. Det är helt fantastiskt att sitta och dofta på, som en smörig bourgogne, men galet vasst att dricka.
Det är helt galet mognads potential på Fred´s älsklings vin,
men samtidigt knasigt att behöva säga att man vill vänta tills vinet är 20år innan man testar igen










Pehu Simonet Blanc de Noirs 2009
(Les Perthois)
(deg2013/01).

Fortfarande ungt mycket frisk men i kombination fina mognads toner, tänk Bollinger: svamp, källare, rostade valnötter, jäst.
Vinet är lika så fylligt halvmogen mycket bra och rikligt.
Riktigt bra BdN
Dethär är ett otroligt bra vin, men det är tyvärr de nästkommande vinerna som kör över totalt här.



Paul Déthune Blanc de Noirs 2009
(deg2013/01)

Fortfarande bitande bra syra I kombo med årgångens bra yppiga frukt o generositet.
Men det är framförallt de stora öppna aromerna utav lyxiga härliga fat, med toner utav smält smör & anklever som är helt förtrollande bra.
Vinet är som sammet, helt perfekt balanserat mellan röda bakade äpplen insmorda med lyxigaste vaniljen.
Allt är så öppet o perfekt moget.
Mellan faten, den mogna frukten, den diskreta tonerna utav vita krossade stenar - allt är så härligt balanserat i överraskande fin finess.
Kul att få uppleva ett så relativt enkelt vin som levererar så högt tack vare ålder.
Köpa mer Déthune BdN är ett måste för källaren!



Ulysse Collin les Maillons 2009
(Deg2013/03).

Helt sjuk öppen Oxidativ magisk stor doft - Selosse Côte Faron är det ända jag kan referera till, så bra är det!
vinet är yppigt mycket Oxidativt med tydligt stram mineralitet som accompanjerar de mogna nyanserna utav bakad persika
och kola-ig tarte tatin.
Vinet bjuder på en lång ihållande upplevelse med härligt lyxiga fat, en stor Komplexitet i väldigt smakrik o öppen stil.
Enligt min bok är detta perfektion mellan elegans utav kraft i mineralitet i en mogen stil med perfekt balanserad syra och de fantastiska faten.
helt klart WOTN

 
Last edited:
I helgen var jag iväg på en rätt trevlig provning

alla släppta Rare
3EE5411F-4A1D-46D9-8B55-BD98E4371DFF.jpeg

De i fet stil var favoriterna

2008 & 2008 rose
2007 & 2007rose
2006
2002
1999 & 99 Magnum
1998 Magnum
& 1997 Le Secret
1997 Japan Edition
1990 + 1990 Nv

1988 original releasad + 1988 deggad 9år senare (enda flaskan som var dålig)
1985
1979
1976
 

LeChat

Medlem
I helgen var jag iväg på en rätt trevlig provning

alla släppta Rare Visa bifogad bild 23945
De i fet stil var favoriterna

2008 & 2008 rose
2007 & 2007rose
2006
2002
1999 & 99 Magnum
1998 Magnum
& 1997 Le Secret
1997 Japan Edition
1990 + 1990 Nv

1988 original releasad + 1988 deggad 9år senare (enda flaskan som var dålig)
1985
1979
1976
Kul med Rare! Har bara druckit 1998 och 2002 men tyckte att båda var riktigt bra och kanske särskilt 1998. Båda upplevdes lite unga och kommer säkert leverera stordåd i framtiden.
Med tanke på hur god den är, så är det ändå en prestigechampagne som inte omnämns så ofta vilket är lite märkligt.
En liten kul detalj är att 1998 bara släpptes på magnum.
 
Trådskapare
Crist(al)ian 77

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
I helgen var jag iväg på en rätt trevlig provning

alla släppta Rare Visa bifogad bild 23945
De i fet stil var favoriterna

2008 & 2008 rose
2007 & 2007rose
2006
2002
1999 & 99 Magnum
1998 Magnum
& 1997 Le Secret
1997 Japan Edition
1990 + 1990 Nv

1988 original releasad + 1988 deggad 9år senare (enda flaskan som var dålig)
1985
1979
1976
Imponerande uppställning! Nästan så man tror @Thomas var inblandad.:cool:

Något spartanska noter,;) men hur bra var flaskorna om du jämför med andra liknande prestige du druckit?

Kul med Rare! Har bara druckit 1998 och 2002 men tyckte att båda var riktigt bra och kanske särskilt 1998. Båda upplevdes lite unga och kommer säkert leverera stordåd i framtiden.
Med tanke på hur god den är, så är det ändå en prestigechampagne som inte omnämns så ofta vilket är lite märkligt.
En liten kul detalj är att 1998 bara släpptes på magnum.
Den kallas väl "Rare" av en anledning.;)

Har själv aldrig druckit och visste inte om Rare tills rätt nyligen. Piper går verkligen oförtjänt under radarn. Tror många liksom jag associerar Piper till billig taxfreeskumpa. Gör man det är steget rätt långt till att lägga närmare 2 lax på en okänd prestige.
 
Kul med Rare! Har bara druckit 1998 och 2002 men tyckte att båda var riktigt bra och kanske särskilt 1998. Båda upplevdes lite unga och kommer säkert leverera stordåd i framtiden.
Med tanke på hur god den är, så är det ändå en prestigechampagne som inte omnämns så ofta vilket är lite märkligt.
En liten kul detalj är att 1998 bara släpptes på magnum.

ja Rare har gått lite under radarn här i Sverige får jag en känsla av
Imponerande uppställning! Nästan så man tror @Thomas var inblandad.:cool:

Något spartanska noter,;) men hur bra var flaskorna om du jämför med andra liknande prestige du druckit?

Ja, väldigt spartanska noter ;) men generellt upplevde jag de flesta väldigt friska & fräscha med citrus, äpplen, päron, persika, brioche en del syra även de med rätt mycket ålder.. och ju äldre de blev ju mer krut/bränt socker.

Om jag jämför med Krug 1990 och dessa 1990 så hade de ingen chans. Sen har jag inga riktiga fler bra jämförelser att ta men folk runt bordet tyckte att det var bra viner men kanske inte riktigt i toppen av prestigeviner och speciellt med priserna de har och speciellt deras rosé.

Vi drack allt till mat, två årgångar per rätt och tycker det var väldigt bra matchampagne… det är iofs kanske de flesta champagner men ja ;D

Med tanke på min erfarenhet inom vinvärlden och inte varit med så många år så var detta en riktigt trevlig & lärorik resa/erfarenhet att få vara med om :)
 
Last edited by a moderator:
Toppen