Coravin

Diskussion i 'Vinkällare och annat' startad av Martinez1986, 10 februari 2014.

 1. sunqan

  sunqan Vinös

  Coravin - argon i sig är ju en ädelgas, och är således inert, ogiftig och smaklös. Den är dock tyngre än luft vilket gör att man ska undvika att få för mycket i lungorna (kan vara fatalt)
  Frågan är då - vad är det dom gör att vinets utveckling påverkas av coravin?
  -mindre syre?
  -orenheter i gasen?
  -jordens magnetfält?
  -pom?

  Hur ren är argongasen i coravinampullerna, och vad innehåller den förutom argon?
   
  Helen och Sonderlese gillar detta.
 2. buteljen

  buteljen Medlem

  "Coravin Gas Capsules go beyond the Highest Quality Standards.

  Ultra-Pure Argon Gas
  Filled with 99.99% argon gas, Coravin Capsules will preserve the life and flavor of your wine like no other capsule. There is no reaction with the wine, no effect on the flavor profile. Just the perfect pour every time.

  Patented Cap & Seal Technology
  Never worry about gas leakage or flavor changes. Our patented technology ensures that no argon escapes, and that nothing will spoil the taste of your wine, even after many years.

  Highest Manufacturing Standards
  Specifically made in Austria, Coravin Capsules are produced with the latest manufacturing processes and deep cleaning techniques that exceed food-grade standards.

  Multi-Glass Capacity
  With the power to pour up to 15 glasses of wine, one capsule goes a long way in extending your wine experience from bottle to bottle."
   
  sunqan gillar detta.
 3. sunqan

  sunqan Vinös

  Tack.
  Då är frågan - vad är de återsående 0,01%? Finns det nåt där som kan påverka vin negativt i de aktuella koncentrationerna? Eller handlar det enbart om minskad syrekoncentration?
   
 4. Pontus

  Pontus Medlem

  Det är nog mer frågan om vilken decimal de kan garantera, dvs du kan bortse från denna eventuella imperfektion i jämförelse med andra.
   
 5. Patrik Sellin

  Patrik Sellin fd Innertällmo Bryggeri Provningsskribent

  Man tillverkar väl argon genom att destillera luft? De återstående <0,01 % borde då vara just luft. 0,002 % syre kan kanske påverka vinet, men troligtvis rätt så begränsat.
   
  Skrutt och vintomas gillar detta.
 6. thunberg

  thunberg Flaskfantast Moderator

  En av de vanligaste sätten att framställa ren argon är genom kraftig nedkylning av luft. Då de olika gaserna i luften kokar vid olika temperaturer kan man enkelt separera dessa. Dock känner jag enbart till hur separeringen sker med de tre vanliga gaserna i luften, syre, kväve och argon. Det finns även andra gaser i luften (>0,05%) och hur dessa hanteras vid separering saknar jag uppgifter om.

  En tanke kan vara att de >0,05% separeras med argonet. Det betyder då att det blir en högre koncentration av dessa gaser i det utvunna argonet. Kan detta påverka? Nu är det snudd på konspirationsteorier här så någon får gärna fylla på med mer fakta.
   
 7. Pontus

  Pontus Medlem

  Om så är fallet pratar vi om maximalt två tusendelars procent syre vilket inte bör ha någon märkbar påverkan på vinet.

  Antag en slatt kvar i flaskan och 60 cl argon. Mängden luft är då maximalt 0,006 cl, dvs 0,06 ml, vilket kan jämföras med volymen hos en vattendroppe. Mängden syre är då maximalt ca 20% av en vattendroppe. Och då är flaskan nästan tom.
   
  IsKr gillar detta.
 8. sunqan

  sunqan Vinös

  Då har du inte räknat med den mängd syre som redan fanns i flaskan...

  Men vi kan vara rörande överens om att syrets påverkan minskar ju mer man tappar ur flaskan.

  Om nu de 0,01% övrigt inte heller gör nån skada, måste det vara avsaknaden av syre som påverkar menligt, och då hamnar vi osökt på temat skruvkork... moderna såna är väl inte täta, av just den anledningen?
  Och då borde coravinande också behöva en liknande lösning. Dvs tappar man ut storleksordningen en tesked är det safe att långlagra, tar man ett glas förkortar man livslängden.
  Eller är jag helt ute och cyklar?
   
 9. Pontus

  Pontus Medlem

  Inte lätt att räkna på något man inte känner till. Och det är väl den eventuella tillförseln av syre som är mest intressant i sammanhanget?
   
 10. sunqan

  sunqan Vinös

  Det var just det som var frågan... Kan det vara så att argongasens inverkan minskar om man tillför mer syre än nu? Hur mycket i så fall?
   
 11. Pontus

  Pontus Medlem

  Jag tror att du är inne på fel spår. Det är snarare läckage det handlar om misstänker jag.
   
  jrick och vintomas gillar detta.
 12. Skrutt

  Skrutt Medlem

  Kanske en dum fråga men om man förvarar flaskan stående och stilla borde väl det tunga argonet lägga sig som ett lock och syret inte komma åt vinet?
   
  Silex och Pontus gillar detta.
 13. Tomas Lindblom

  Tomas Lindblom fd Deppodi Moderator

 14. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  En moderator trumfar alltid en admin :)
   
  Tomas Lindblom gillar detta.
 15. sunqan

  sunqan Vinös

  Tyvärr funkar inte gaser så... De blandar sig.
  Men det är inte syret jag undrar över.det är andra gaser.... Finns det reaktiva gaser i luften i halter under 0,01,% som inte problem, men som finns i 100-falt högre halt i argongas?

  Eller är de effekter dom rapporteras bara pga avsaknad av syre
   
  Skrutt gillar detta.
 16. Poussard

  Poussard Medlem

  Ursäkta, men har själv jäst fruktvin helt utan tillsatser utan att det oxiderat och jag var 99.9% säker på att det berodde på att jäsningen skapar koldioxid som lägger sig som ett lock över luften, då det är en tyngre gas. Det är också så en koldioxid-brandsläckare funkar, väl?
   
  Pontus gillar detta.
 17. Pontus

  Pontus Medlem

  Men det finns ju normalt "inget" syre i en flaska? Och hur skulle avsaknad av syre påverka negativt menar du?

  Metoden är bra men inte inte perfekt. Det finns risk för visst läckage av luft, särskilt när korkarna är äldre eller inte i bästa kondition. Även om det är små mängder luft, så får det ändå på lång sikt (månader) en oönskad effekt på vinet.
   
 18. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  Ja och nej. Gaser blandar sig betydligt snabbare än vätskor, och i en sluten volym sker total omblandning, men det tar trots allt lite tid när det gäller större volymer. Viner skyddas från syre genom att det kontinuerligt bildas koldioxid under jäsningen som successivt "späder ut" syret till det finns väldigt lite kvar. I de flesta fall sker dock detta i en sluten tank (undantagen är mest röda viner under skalmacerationen), och förmodligen använde du en damejeanne med ett vätskelås.
  I fallet kolsyresläckare räcker det att momentant kväva elden genom att under några sekunder få ner syrehalten vid det brännbara materialet. Koldioxiden ligger sedan inte kvar ovanför den tidigare brandhärden (men det beror mest på konvektion där den varma gasen stiger uppåt).
   
  Poussard och Pontus gillar detta.
 19. Poussard

  Poussard Medlem

  @vintomas Okej, tack för upplysningarna. Om koldioxiden successivt späder ut luften, så att säga, och detta är normalt vid de flesta jäsningar, skulle jag inte tro att man behöver oroa sig om de okända 0.01% är luft eller syre.
   
 20. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  Funderar på om inte det som påverkar vinet är föroreningar eller bakterier. Samma nål används utan sterilisering gång på gång och mellan varje tillfälle så är nålen exponerad i en öppen miljö, gärna rumstempererad. Lär väl växa till sig en del.

  Lite som att använda samma kanyl till alla patienter :)
   
  sunqan, Fredrik L och Wintermute gillar detta.

Dela sidan