Coravin

Diskussion i 'Vinkällare och annat' startad av Martinez1986, 10 februari 2014.

  1. Pontus

    Pontus Medlem

    Det kan definitivt påverka. Men när man läser rapporterna får jag intryck av att det helt enkelt rör sig om oxidering i de flesta fallen. Detta med skruv- respektive vanlig kork som det går att läsa om i tråden är väl också en ganska tydlig indikator. Liksom vintage-nålen.
     
  2. JonasBo

    JonasBo Medlem

    Tack för rapport; superintressant att läsa om skruvkorkarna och dina tester.
     
    buteljen gillar detta.
  3. sunqan

    sunqan Vinös

    De flesta flaskor vin jag har sett har en liten mängd gas mellan kork och vinyta, ju äldre desto mer. Korkar är inte täta, moderna skruvkorkar (stelvin mfl) är även de gjorda så de läcker luft.
    Total avsaknad av syre ger en reduktiv utveckling av vinet, det har diskuterats i en del trådar här.
    Hittade den här https://www.svd.se/en-fraga-om-lite-eller-mycket-luft-i-vinet
     
    Mattias Schyberg gillar detta.
  4. sunqan

    sunqan Vinös

    Helt rätt, gasdiffusion tar lite tid men det sker. Vad gäller vin i flaska vet jag inte hur mycket co2 som frigörs, jäsningen har ju normalt avstannat när stilla viner buteljeras, däremot frigörs väl en del etanol och annat.
     
    Poussard gillar detta.
  5. Pontus

    Pontus Medlem

    Absolut, men problemet med Coravin är väl inte reduktiv utveckling, utan att vinet oxiderar?
     
    Poussard gillar detta.
  6. sunqan

    sunqan Vinös

    Det var just det diskussionen handlar om.
    Med coravin ersätter man den mängd vin man tappar ut med motsvarande mängd argongas (med en renhet på 99,99%)
    Korken sluter sig efter penetreringen, och ingen syre utöver det som fanns i flaskan plus den lilla del som ev finns i argongasen, fimns i flaskan.
    Så om det är oxidation som är problemet - hur går det till? Eller är det reduktion som är problemet? Eller är det så enkelt att de som råkar ut för problem är slarviga med hygienen vid hanteringen?

    En undran till - kan man oavsiktligt förstöra ett vin med TCA med coravin?
     
    Mattias Schyberg gillar detta.
  7. Johan L

    Johan L Medlem

    Borde ju sitta luft i nålen som sen spolas ner i flaskan, såvida man inte "sköljer" med argon samtidigt som man för nålen till korken.

    Syre är riktigt jävligt och tar sig in överallt där det får minsta chans. Som exempel har jag hört om ett rör med ånga under många bars tryck som det blev ett hål på och trots att då ångan sprutade ut tog sig också syre från omgivningen in i röret. En vanlig ölkapsyl släpper in någon ppm syre per dag.
     
    sunqan, vinosofi, Poussard och 1 annan gillar detta.
  8. vinosofi

    vinosofi Medlem

    Jag använder, likt andra beskrivit här, min coravin för att kunna dricka vinerna över åtminstone 1-2 veckor och tycker det funkar bra.

    Men jag funderar lite på om/hur ofta ni byter nål? Jag har haft min i 1,5 år och tycker mig känna att det är lite trögare nu än tidigare. Läste nånstans att man ska byta efter ca 100 glas. Hur har ni andra gjort?
     
  9. sunqan

    sunqan Vinös

    De beskrivningar av "argonsmak" jag läst låter inte som oxidation, men vem vet.

    Det är nog inte bara syre som tar sig in "överallt"... Det gäller alla gaser. Gaser är märkliga :)

    Hur stort är gasutbytet med naturkork? Hur mycket ökar det om man punkterar korken med en nål? Är det annorlunda med syntetkork?

    Hur stor procent syre tillförs när man coravinar ett glas?
     
  10. Johan L

    Johan L Medlem

    Sant, men av gaserna i luften är det syre som är mest reaktivt.
     
  11. Emanuel

    Emanuel - Ad astra per alas amforae

    Har glömt att rapportera mina erfarenheter av min coravin men testade för ett tag sedan att dricka en flaska 2013 Pegau c9dp under ett helt år. Tog ett glas varannan månad och i vart fall första halvåret tyckte jag nog den smakade lika varje gång. Sista glaset efter ett år tyckte jag var med drickmoget och välutvecklat men utan tecken på oxidation. Det hade ju gått ett år så svårt att säga vad som var naturlig utveckling och vad som eventuellt berodde på coravin men måste säga att jag tycker den fyller sin funktion bra. Hade dock aldrig tagit ett glas på en flaska och lagt tillbaka den i källaren på lagring men utmärkt om man vill ta ett glas då och då över tid.
     
    Bror, Crist(al)ian 77, JonasBo och 6 andra gillar detta.
  12. Satt precis på en restaurang i gamla stan när det skulle serveras ett glas vin med en Coravin när själva Coravinaren flög ur personalens hand och iväg som en raket med korken kvar i Coravinen.. krossade ett par glas med vin skvättandes över ett antal gäster! :eek:

    Någon som råkat ut för detta eller hört om det tidigare?
     
    ranmos, Mats, Mattias Schyberg och 2 andra gillar detta.
  13. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

    Tömde de hela patronen i flaskan?
     
    Helen gillar detta.
  14. Det kan dom ha gjort, har en coravin hemma men aldrig använt den så vet inte riktigt hur den funkar än
     
  15. Sigdarve

    Sigdarve Medlem

    Tyckte det stod coronavin. ;)
     
  16. Mats

    Mats Gone todash....

    Precis det hände mig i helgen! Tog första glaset ur en flaska suternes för några månader sedan och efter det hade korken krupit upp några mm av argontrycket. Har gått bra att ta ett par glas ändå men nu när jag pyste ner argonet tryckets korken ur med en jäkla fart. Small bara till och själva coravinapparaten sköts rakt ner i glaset. Glaskross överallt och sauternes upp efter väggar nästan till taket och stänk på det mesta inom flera kvadratmeter. Hade som tur var just bytt glas från Zalto bgn till ett enklare när jag gick från rödvin till sauternes!
     
    Rasmus Åkesson och Helen gillar detta.
  17. Helen

    Helen Medlem

    Det låter ju helt otroligt. Har du kontaktat Coravin? Jag funderar på om de har bytt leverantör på gaspatronerna alt en dålig sändning.
     
    Rasmus Åkesson och Mats gillar detta.
  18. Mats

    Mats Gone todash....

    Nä har nog inte med patronerna att göra utan var nog korkens fel. Eftersom den kröp upp lite efter första gången jag tog ett glas ur flaskan satt den kanske inte perfekt utan bara just hårt nog för att klara lite övertryck men inte mer.

    Eller korkens fel förresten, var nog snarare idioten som skötte coravinens fel! Är man dum nog att trycka ner gas fastän korken börjat komma ut får man väl skylla sig själv. Typiskt något som händer till efterrättsvinet när man har en flaska rött eller två innanför västen.:)
     
    jrick, lukastollig, Helen och 4 andra gillar detta.

Dela sidan