StefanAkiko
Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Som en slags balans: Cabernet sauvignon åstadkommer också rejält med bra viner.Du pratar lite förbi ämnet, StefanAkiko. Det handlar trots allt inte mest om just La Spinetta utan jag ville tipsa om en vindruva som inte är så välkänd här på forumet och inte ens på annat håll. Och druvan är vit, så det har kanske inte så värst mycket att göra med röda druvor som Nebbiolo och Barbera. De har gemensamt bara det att Timorasso kallas också för vit Nebbiolo:
”Timorasso är en historisk druvsort, men det är också en fantastiskt bra druvsort som har visat sig har en otrolig lagringskapacitet och det är lätt att förstå att dess vin har beskrivits som en vit version av Barolovinet”. Källa: Vinlegender – Andrea Farinetti från Borgogno.
Och det finns flera andra producenter som tillverkar vinet som var ganska nära att dö ut om det inte hade funnits en man som tog itu med problemet och började satsa på vindruvan.
Utan odlaren Walter Massa hade vi kanske inte haft kvar druvan Timorasso. Hans viner finns att köpa på flera ställen och man kan anta att han, som har så mångårig erfarenhet av den, har lite försprång gentemot andra vintillverkare för att producera vinet.
Spinetta är även långt ifrån den dyraste vintillverkaren i gamet, det finns väldigt många som är mycket dyrare.
Jag tycker att Giorgio Rivetti berättade mycket fint om druvan och dess potential och det är en gåta för mig att innan det här fanns det bara ett enda inlägg om Timorasso och då nämnde personen i fråga om vilka viner han hade köpt ett tag sen, det framkom inte vad vinet hette.
På Vinlegender finns även en artikel om druvan som jag tycker är ganska bra och informativ.
Och här finns en link från Vinbanken:
Timorasso – druvan som återuppstått
Timorasso är den italienska gröna druvan som i stort sett var utrotad på 1980-talet. Nu får allt fler upp ögonen för den unika druvan.vinbanken.se
Vindruvor åstadkommer generellt fantastiskt mycket bra viner
Överexraktion åstadkommer oftast extraherade viner…